Κατασκευή καλωδίων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.183
Επίκαιρο, ε? :lol: :lol:

Λοιπόν, έχω καναδυό τρόπους κατασκευής στο μυαλό μου, αλλά να η ευκαιρία να μαζέψουμε εδώ ό,τι ξέρουμε για τα καλώδια.

Ας το δούμε σε 4 κατηγορίες (για να μη αφήσουμε κανένα παραπονεμένο):

1. Καλώδια ηχείων
2. IC
3. Ψηφιακά καλώδια (ομοαξονικά και AES/EBU)
4. Καλώδια ρεύματος

Προτείνω να μαζέψουμε εδώ τις γνώσεις μας, για κατασκευή καλωδίων όχι φυσικά από το μηδέν (δε θα λιώσουμε χαλκό ή ασήμι...), αλλά χρησιμοποιώντας ή απλά καλώδια του εμπορίου ή επώνυμα ειδικά καλώδια με οδηγίες για τρόπους σύνδεσης, βύσματα κλπ κλπ κλπ

Πάμε λοιπόν. 8)

Costas Coyias

Ημίθεος
Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.177
Πού να πάμε ρε μουρλοτρελαμένε; Αν οι αγωγοί είναι μακριά ο ένας από τον άλλον, τότε αυξάνεται η αυτεπαγωγή, οπότε σκ@τά! Αν οι αγωγοί είναι κοντά ο ένας στον άλλον, τότε ελαττώνεται η αυτεπαγωγή, αλλά αυξάνεται η χωρητικότητα, οπότε πάλι σκ@τά. Μια λύση είναι να πλέξεις τους αγωγούς δια της συστροφής, ώστε η αξονική εφαπτομένη του ενός αγωγού να είναι ασύμπτωτη με την αντίστοιχη εφαπτομένη του άλλου αγωγού, (πώς τα λέω ώρες – ώρες ο παλιοπ…στης, ειδικά όταν έχω πιει). Όμως, τότε αυξάνει το μήκος, οπότε αυξάνεται και η αντίσταση, οπότε πάλι σκ@τά. Γι’ αυτό σου λέω, η ζωή είναι μια κόλαση ανάμεσα στις γυναίκες, που την κάψα της απαλύνει η δροσερή μπυρίτσα. Συνελόντι ειπείν, καλύτερα να φας χυλόπιτα από το μπουλουκάκι με τις τριχάρες, παρά να φτιάξεις καλώδιο… :lol: :lol: :lol:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.183
Κώστα μου Κώστα μου....

Έχεις δίκιο φυσικά, για την αυτεπαγωγή και τη χωρητικότητα, αλλά και για το σκ@τά και τις μπύρες....

Στο θέμα μας....

Για line level IC προτείνω ιδιοκατασκευή με τα φτηνά RCA της Neutrik και καλώδιο το Belden 89259.

Είναι ένα ομοαξονικό καλώδιο με χάλκινο πλέγμα και θωράκιση 95%, με teflon και κεντρικό αγωγό ένα 22Ga χάλκινο μασούρι.

Χωρητικότητα 17,3 pF/ft (πολύ χαμηλή)

Δεύτερη επιλογή το Belden 1506A με μονόκλωνο αγωγό 20Ga στο κέντρο αλλά το πλέγμα είναι tinned copper. Αυτό το καλώδιο είναι σαφώς η πρώτη επιλογή μου για ψηφιακό ομοαξονικό καλώδιο, αλλά τα πάει πολύ καλά και σαν IC. Δεν συγκρίνεται φυσικά με το 89259.

Για όσους έχουν διάθεση για πιο πολύ παίδεμα, προτείνω ιδοκατασκευή συνεστραμμένου ζεύγους με εξωτερική θωράκιση που πάει μόνο στο ένα από τα δυό RCA.

Για τους κεντρικούς αγωγούς χρησιμοποιούμε 2 διαφορετικά καλώδια, ένα πολύκλωνο κι ένα μονόκλωνο, με το τεφλόν τους (Belden 89248 & Belden 89259 οι εσωτερικοί αγωγοί με τη μόνωσή τους, χωρίς το εξωτερικό πλαστικό και χωρίς το πλέγμα τους).

Σφιχτό τύλιγμα των δυό αγωγών και χρησιμοποιούμε πλέγμα από κάποιο καλώδιο που τα χωράει αυτά μέσα, όπως Belden 8668, 8661, 9259.

Έτοιμο συνεστραμμένο ζεύγος έχει το Belden 89207.
Χωρητικότητα 14 pF/ft (πολύ χαμηλή)

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ΟΛΕΣ του μεσιέ Jon M. Risch (με τον οποίο συμφωνώ 100%), μπορείτε να δείτε και στο δίκτυο πιο αναλυτικά, αν και το ρεζουμέ είναι όλο εδώ.

Reaction score
69
Kωστα σε χαιρετώ (ΚΑΤΣΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ)
Επειδή θέλω να φτιάξω RCA αρκετά ( και για τα επαγγελματικά μου) πεσμου τι πρωτινής ? 1. ) 1695Α , 75ΩΜ BELDEN 2) 89259 BELDEN.
HI-ENDA , Απίστευτο σε όλα τα επίπεδα)
3) Καλώδια ηχείων ?
4) Καλώδια , βύσματα , XLR ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ?
Που θα τα βρούμε?
Ευχαριστώ. ( Μπύρες κερασμένες -με μουσική από cd . Κολωνάκι- Τζιτζιφιές του
Γ. ΤΖΩΡΤΖΗ , που μόλις κληρονόμησα από ένα φίλο μου καθηγητή κιθάρας και
Με τι βύσματα? Κωδικό – τιμή αν ξέρει ( Υποθέτω NEUTRIK απλα)

Reaction score
69
Κατι εγινε στη μεταφορα και το ξαναγραφω Συγνωμη.
Kωστα σε χαιρετώ (ΚΑΤΣΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ)
Επειδή θέλω να φτιάξω RCA αρκετά ( και για τα επαγγελματικά μου) πεσμου τι πρωτινής ? 1.) 1695Α ,75ΩΜ BELDEN
2) 89259 BELDEN.
Με τι βύσματα? Κωδικό – τιμή αν ξέρει ( Υποθέτω NEUTRIK απλα)
3) Καλώδια ηχείων ?
4) Καλώδια , βύσματα , XLR ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ?
Που θα τα βρούμε?
Ευχαριστώ. ( Μπύρες κερασμένες -με μουσική από cd . Κολωνάκι- Τζιτζιφιές του
Γ. ΤΖΩΡΤΖΗ , που μόλις κληρονόμησα από ένα φίλο μου καθηγητή κιθάρας και
HI-ENDA , Απίστευτο σε όλα τα επίπεδα)

Reaction score
0
μεχρι στιγμης ξερω καποιους λιγους κατασκευαστες καλωδιων ενα μονο θεωρω σοβαρο οταν με το καλο φτιαξετε καλωδια φαιρνω 1 για δοκιμη εννοειται δεν θα αναφερω ονομα μετα για να μην βγει διαφημηση η μουφα κατοπιν εορτης οποτε θα θεωρηθει δικο μου με τα χερακια μου και μιας και κανενας δεν θα μπορει να το αναγνωρησει ουα μου

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.183
Γιώργο:

- για IC Belden 89259
- neutric rca την κατοστάδα πάρε, μια χαρά είναι
- για τα επαγγελματικά ηχεία σου το 4άρι το Belden είναι πολύ καλό, ανθεκτικότατο και ευλύγιστο.
- για το σπίτι νομίζω πως το Goertz δεν έχει αντίπαλο, αν και εγώ δε το χρησιμοποιώ όπως το δίνουν, απομακρύνω τους 2 αγωγούς, τους ξεχωρίζω τελείως, για να μην έχει τόσο αυξημένη χωρητικότητα. Ένα πλατύ φύλλο χαλκού δηλαδή στον αέρα. Μια χαρά μου ακούγεται.

Που θα τα βρείς, δε ξέρω.........

Platon κι εγώ το ίδιο πιστεύω για τον μεσιέ John....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.183
Tι να μικροφωνίζει βρε?

Το καλώδιο ηχείων?

Αφού δεν έχω μικρόφωνο! :lol:

Δε βλέπω όμως να γράφετε για καλώδια, καλά, κανένας δεν έχει άποψη?

Costas Coyias

Ημίθεος
Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.177
costas EAR said:
Tι να μικροφωνίζει βρε?

Το καλώδιο ηχείων?

Αφού δεν έχω μικρόφωνο! :lol:

Καλά έχεις μείνει ππππππποοοοοολλλλλύ πίσω. Να σου παραθέσω τη σχετική αρθρογραφία; :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reaction score
3
Προσυπογράφω την πρόταση του Κώστα (του γιατρού, να εξηγούμαστε) για Belden 89259.
Το εν λόγω καλώδιο χρησιμοποιώ εδώ και 4, περίπου, χρόνια για ic με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στα ηχεία, έχω δύο σετ χαλαρά συστραμμένα πηνιοσύρματα από καθαρό χαλκό μέσα σε κάλτσα (δείτε εδώ τη συνταγή: http://www.laventure.net/tourist/cables.htm) που δεν τ' αλλάζω με τίποτα.

Παλιότερα, είχα πειραματιστεί με χαλκοταινία που αναφέρει ο Κώστας (δείτε: http://www.ele.tut.fi/~artoko/audio/speakers/esl/diy cable.html), αλλά οι φήμες ότι τα ESL αγαπάνε τα ribbon καλώδια δεν επαληθεύτηκαν.

Ας μας πει λοιπόν και ο ΚΚ πού βρίσκεται σήμερα ο πήχης...//;-)

Reaction score
3
Το εισάγει η Bon Studio, αλλά το κακό είναι ότι δε δέχεται παραγγελίες με το μέτρο. Πουλάει μόνο κουλούρα 50μετρη (καθότι απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου).

Αν θέλεις, πάντως, στείλε μου ΡΜ να σού δώσω (δωρεάν, εννοείται) όσο χρειάζεται. Έχω "στην καβάντζα" αρκετά μέτρα ακόμα στο καρούλι...//;-)

Reaction score
3
Λοιπόν, μιας και είμαστε αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για κάμποσα μέτρα 89259, θα πρότεινα στον διαχειριστή της κατηγορίας να οργανώσουμε ένα power buy για το εν λόγω καλώδιο.

Είτε στην εδώ αντιπροσωπεία (Bon Studio), η οποία διαθέτει μόνο κουλούρα 100 μέτρων, έναντι 8.42 ευρώ/μέτρο, είτε μέσω Διαδικτύου (http://www.mouser.com, http://www.diycables.com) με λίγο χαμηλότερη τιμή (+μεταφορικά, βεβαίως), αλλά χωρίς περιορισμό αγοράς ολόκληρης κουλούρας.

Τι λέτε;

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.282
Members