Κατασκευή τζακιού σε κολώνα...

Reaction score
0
Σε ανεγειρόμενη οικοδομή, επιλέχθηκε η θέση του τζακιού να είναι μπροστά σε κολώνα στήριξης πλάτους ενός μέτρου περίπου. Το τζάκι θα είναι κλασσικό με πυρότουβλα...

Το ερώτηματα είναι αν οι θερμοκρασίες των πυρότουβλων που θα είναι σε επαφή με την κολώνα (πριν το τάμπερ) επηρεάζουν τα σίδερα αυτής.... καθώς και αν ο καπνός και μαυρίλα που θα μένουν στην κολώνα (που θα είναι μέρος της καμινάδα)ς επηρεάζουν το σκυρόδεμα...

Ο τζακάς λέει πως δεν υπάρχει κανένα προβλημα ... είναι έτσι όμως ?

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.049
Απάντηση: Κατασκευή τζακιού σε κολώνα...

Θα πρέπει να απαντήσει μάλλον ο Αντώνης Synthercat που είναι τζακάς, κατά συνέπεια αρμόδιος.
Αντώνηηηηηηηηηη

Reaction score
50
Γιατί να κάνεις την κολώνα μέρος της καμινάδας; Κοίτα, ειδικός δεν είμαι, αλλά απ' αυτά που ξέρω δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα εφόσον γίνει σωστή κατασκευή. Κι όταν λέω σωστή κατασκευή εννοώ να βάλεις ενδιάμεσα του τζακιού και της κολώνας κάποια μονωτικά που υπάρχουν για την περίπτωση αυτή. Επίσης φαντάζομαι αυτό σημαίνει πως η καμινάδα πρέπει να γίνει κολλητή μεν στην κολώνα, αλλά όχι ως μέρος αυτής (αν καταλαβαίνω απ' αυτά που λες εννοείς ότι η μια πλευρά της καμινάδας θα είναι η κολώνα; Δε μου φαίνεται και πολύ σωστό αυτό.). Ίσως για περιπτώσεις σαν τη δική σου να έχουν εφαρμογή οι καμινάδες που αποτελούνται από διπλή σωλήνα με μονωτικό στη μέση. Επίσης και κάτι άλλο - κάπου πρέπει να προβλέψεις και κάποια έξοδο εξαερισμού για να τραβάει το τζάκι (συνήθως αυτό γίνεται κάπου χαμηλά). Θα τρυπήσεις κολώνα; Καλύτερα να την κάνεις πιο δεξιά ή πιο αριστερά (εκτός αν έχεις τζαμόπορτα και απ' τις δυο πλευρές), αλλά κατασκευαστικά νομίζω υπάρχει ένα περιθώριο ώστε να μη χρειάζεται να είναι ακριβώς στο κέντρο.

Πάντως, με τα λίγα που ξέρω, πιστεύω πως, όπως και να το κάνεις, είναι καλύτερο από πίσω να μην υπάρχει κολώνα απ' το να υπάρχει. Όμως απαγορευτικό δεν είναι σίγουρα (απ' όσο ξέρω το κάνουν αρκετοί), αλλά με σωστή κατασκευή. Ρώτα και κάναν άλλο τζακά εκτός απ' το δικό σου, έτσι, για να πάρεις και μια παραπάνω γνώμη (χωρίς να σημαίνει ότι ο τζακάς σου δε στα λέει καλά, έτσι;).

Και πάλι να επαναλάβω ότι δεν έχω κάποια σχέση με το επάγγελμα, οπότε τα παραπάνω με επιφύλαξη...

Reaction score
0
Για τρύπες στην κολώνα για αερισμό δεν το συζητώ....

Η κολώνα προτάθηκε να είναι μέρος της καμινάδας (η τέταρτη πλευρά της) μόνο και μόνο για να μειωθεί όσο το δυνατόν το βάθος της φούσκας του τζακιού....

Φοβάμαι τους πρώτους 20 περίπου αρχικούς πόντους ύψους της εστίας που το πυρότουβλο (πάχους 5 ποντων) θα ακουμπά μέσω κόλλας την κολώνα (μετά τους 20 πόντους περίπου το πυρότουβλο θα έχει κλίση στο πάνω μέρος της εστίας και θα απομακρύνεται από την κολώνα).
Ο καπνός από το τζάκι επίσης, δεν ξέρω αν θα δημιουργεί πρόβλημα στην κολώνα λόγο θερμοκρασίας και δεν ξέρω όμως αν θα ισχύει το ίδιο και με την κάπνα που θα συσσωρεύεται στην καμινάδα, αν θα αλλοιώσει το σκυρόδεμα εισχωρώντας σε αυτό..

Να πω και την "αμαρτία" μου :

Όταν το τζάκι γίνει τελικά στο συγκεκριμένο σημείο, στην κολώνα δηλαδή, τοποθετείται κεντρικά στον χώρο, διαχωρίζει τραπεζαρία και σαλόνι ενώ αφήνει ελεύθερο και έναν τοίχο 4 μέτρων για τοποθέτηση πανιού για προβολέα και ηχείων.... το όνειρο μου δηλαδή...

Ευχαριστώ όλους ....

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Απάντηση: Κατασκευή τζακιού σε κολώνα...

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να συμβουλευτείς το μηχανικό σου κι όχι τον κατασκευαστή τζακιών.
Έχε υπόψη σου πάντως, ότι εκτός των καταπονήσεων λόγω θερμικών διαστολών, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το τσιμέντο σε... ασβεστόσκονη.
Στα καλά χτιστά (όχι προκατασκευασμένα) τζάκια τουλάχιστον, ξέρω ότι ο κατασκευαστής αφήνει ένα διάκενο περιμετρικά της κατασκευής, που το γεμίζει με ορυκτό αλάτι. Αυτό λειτουργεί ως μονωτικό, αλλά και ως αποθήκη θερμότητας, λόγω της θερμοχωρητικότητας του αλατιού. Χωρίς αυτό, θερμαίνεις και το περιβάλλον ή το γείτονα (ανάλογα με το τι βρίσκεται πίσω από την πλάτη του τζακιού).

Reaction score
4.907
Όσο κενό να αφήσεις ενδιάμεσα και όσο καλή μόνωση και αν βάλεις αν το τζάκι δουλεύει αρκετές ώρες η ζέστη θα περνάει και δεν θα είναι αμελητέα. Το πρόβλημα σου θα είναι αν ξεκινήσει συστολή-διαστολή των μπετονόβεργων που στηρίζουν την κολόνα. Αν γίνει έστω και μία μεγάλη συστολή διαστολή θα σπάσει εσωτερικά το σκυρόδεμα και θα μείνουν διάκενα μεταξύ σίδερου και μπετού. Πράμα που σημαίνει ότι η κολώνα σε έναν μέτριο σεισμό μπορεί να έχει θέμα σοβαρό.
Στην θέση σου δεν θα το έκανα ούτε με σφαίρες γιατί άλλο στα λόγια να στο λένε ότι όλα καλά αλλά εσύ θα μείνεις μέσα εκεί.

Reaction score
1
Stratis όλα ΟΚ μου φαίνονται αλλα κάτι λίγο μου φαίνεται περίεργο... θα σου στείλω το κινητό μου με PM... πάρε με να τα πούμε καλύτερα

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.185
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907