Κατασκευή τροφοδοτικού για Class-D ενισχυτή

Reaction score
12.112
Επιτέλους το πήρα απόφαση και επέκτησα ένα διακοπτικό ενισχυτικό. Φτηνό μεν, αξιόλογο δε.

Είναι 2 επί 100 watt στα 4 ωμ με < 10.0% THD+N "Tripath Class-D Audio Amplifier".

Άλλα specs:
0.007% THD+N @ 30W 8Ω
0.005% THD+N @ 70W 4Ω

Χρειάζεται 30 βολτ και 16 αμπέρ για να βγάλει τα παραπάνω νούμερα.

Τα ηχεία μου είναι 4 ωμ και αντέχουν μέχρι 60 watt RMS, οπότε ο παραπάνω ενισχυτής είναι ό,τι πρέπει.

Στην αρχή τον δοκίμασα μέ ένα παλμοτροφοδοτικό από λαπτοπ, 19 βολτ - 7 αμπέρ αλλά περνούσαν παράσιτα στην έξοδο, που ακούγονταν από τα ηχεία.
Στη συνέχεια τον τροφοδότησα από μια μπαταρία 12 βολτ από UPS. Εκεί ο ήχος καθάρισε από τα πάντα και πλεον τον χρησιμοποιώ έτσι. Όταν αποφορτιστεί η μπαταρία, θα την φορτίσω πάλι.

Χρειάζεται όμως να κάνω κάτι για σωστή τροφοδοσία μέχρι 30 βολτ - 16 αμπέρ

Σκέφτομαι τις εξής 2 λύσεις:

1. Κατασκευή DIY τροφοδοτικού με torroidal μετασχηματιστή, ανόρθωση και πυκνωτές πολύ σπέσιαλ.

2. Μόντα στο παλμοτροφοδοτικό του laptop ώστε να καθαρίσω - φιλτράρω τα παράσιτα και προσθήκη πυκνωτών και εδώ.

Σαφώς για τώρα προτιμώ τη λύση 2. λόγο αξιοποιησης υπάρχοντως εξοπλισμού και μικρού κόστους. Έτσι και αλλιώς ακόμα και με τη μπαταρία των 12 βολτ έχω άνετα τις καθημερινές μέτριες εντάσεις ακρόασης μουσικής - κάτι να παίζει για παρέα.

Ακούω τις προτάσεις σας για τη λύση 2!

Και καλοσήρθα και επισήμως στους "ψηφιακούς".

Reaction score
12.112
Είναι από τις προδιαγραφές του ενισχυτή. Άλλωστε δεν θα τα τραβάει συνέχεια. Χρειάζεται όμως το τροφοδοτικό να μπορεί να τα δώσει.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
ok επειδη εγω δεν εχω σχεση με την ταξη D μου εκανε λιγο παραξενο .... τοτε απο αυτο δεν εχω καταλαβει .... τοσο ρευμα τοσο φορτιο και τοση παρμορφωση τι εξυπηρετουν ?

εαν χρειαζομαστε ενα τροφοδοτικο τασης 30 βολτ και εντασης 16 Αμπερ που σημαινει περιπου 450va με αυτη την ισχυ και το κοστος μπορουμε να παραγουμε τουλχιστον 100-150 βαττ ανα καναλι και με παραμορφωση στο φουλ της ισχυος που θα εχει πολλα μηδενικα πισω της πριν εμφανιστει νουμερο ....

εχεις την καλωσυνη να με διαφωτισεις ?

Reaction score
12.112
Ευχαρίστως να προσπαθίσω, επλίζω να τα καταφέρω.

Αν δεν κάνω λάθος όλες οι ενισχυτικές βαθμίδες αναφέρουν μέχρι ποια ισχύ έχουν μικρή παραμόρφωση. Αυτή είναι για το δικό μου
0.007% THD+N @ 30W 8Ω
0.005% THD+N @ 70W 4Ω

Οπότε μιλάμε για έναν ενισχυτή 2 επί 30 στα 8 ή 2 επί 70 στα 4.

Στη συνέχεια όσο δυναμώνει η ισχύς εξόδου, η παραμόρφωση αυξάνεται μέχρι να αρχίσει να ψαλιδίζει ο ενισχυτής (έτσι έχω καταλάβει, δεν είμαι ηλεκτρονικός)

Οπότε αναφέρουν οι προδιαγραφές του ενισχυτή ότι μπορεί να δώσει 2 επί 100 βατ στα 4 ωμ με 10% παραμόρφωση.

Μάλλον για να δώσει αυτή την ισχύ χρειάζεται τροφοδοσία 30 βολτ. Το ψηφιακό τσιπάκι λέει στις προδιαγραφές του: Δώσε μου από 10 μέχρι 30 βολτ και θα παίξω μουσική. Για αυτό παίζει χαμηλά με 12, και δυνατά με τα παραπάνω, εως 30. (για το ίδιο ηχείο). Επίσης λέει ότι "Σε καμία περίπτωση μη μου δώσεις πάνω από 32 βολτ, θα καώ."

Οπότε χρειάζομαι τροφοδοτικό 30 βολτ. Ο ψηφιακός έχει μεγάλη απόδοση στην ισχύ που αποδίδει σε σχέση με αυτή που καταναλώνει. Οπότε για να παίξει τέρμα με ηχεία 4 ωμ χρειάζεται να τραβήξει κάποια αμπέρ από το τροφοδοτικό των 30 βολτ.
Πόσα αμπέρ; Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά οι προδιαγραφές του λένε μέχρι 16. (τόσα μπορεί να τραβήξει; Τόσα να μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό και αυτός θα τραβήξει λιγότερα;)
Οπότε έτσι έχουν τα νούμερα.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
ok .... ενας απο τους δυο μας εχει καταλαβει η εχει γραψει κατι λαθος ....

ενας ενισχυτης ταξης ΑΒ εχει κατα μεσο ορο βαθμο αποδοσης 50 -55% αυτο σημαινει οτι αν εχει μια τροφοδοσια 450 VA θα βγαλει χαλαρα 2χ125W rms προφανως με ελαχιστη παραμορφωση και σχεδον τα διπλα στα 4 Ωμ ( το οποιο ειναι θεωρητικο στην πραξη υπολογιζε tops 2x200 )

τωρα αν ο ενισχυτης αυτος θελει 450VA τροφοδοσια για να παραγει κορυφη 2χ100w τοτε ο βαθμος αποδοσης ειναι κατω απο 50 % σημειωτεο οτι ο ταξης ΑΒ με βαθμο αποδοσης 50% θα εχει 0,03 παραμορφωση σε σχεση με τον δικο σου που εχει 10%

τοτε απο πλευρας παραμορφωσης εχουμε κανει μια τρυπα στο νερο γιατι αν οδηγησεις τον ταξη ΑΒ σε ισχυ τετοια ωστε να παρεις παραμορρφωση 10% να εισαι σιγουρο οτι θα παιρνεις κορυφες ισχυος απο αυτον χαλαρα τυπου 300 βαττ εστω και με πολυ παραμορφωση .

οποτε δεν εχω καταλαβει τι διαλο πραμα ειναι αυτο που εχει χειροτερο βαθμο αποδοσης απο ενα συμβατικο ενισχυτη και αν μη τι αλλο πολυ χαμηλο βαθμο αποδοσης ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
12.112
ΟΚ τα κατάλαβα αυτά που έγραψες.

Διαβάζοντας καλύτερα τις προδιαγραφές βλέπω ότι αναφέρει Typical και MAX τιμές.
Οπότε στις Typical λέει 24 βολτ και 12 αμπέρ, τιμές στις οποίες ενεργοποιούνται οι προσδτασίες του ενισχυτή και κλείνει. Οπότε δεν χρειάζεται και λίγο μεγαλύτερο σε αμπέρ τροφοδοτικό;

ΕΔΩ είναι η σελίδα του κατασκευαστή.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
..... οκ ...και παλι ενας ενισχυτης με 288VA τροφοδοσιας θα εβγαζε χαλαρα 2χ72w rms στα 8 με ελαχιστη παραμορφωση ...

και παλι δεν μπορω να καταλαβω πιο ειναι το οφελος το να εχεις εναν τετοιο ενισχυτη ...

να υποθεσω ο ογκος και το οτι δεν ζεσταινεται ?
οκ εγω παντως αν αγοραζα εναν ενισχυτη ( η αν εφτιαχνα εναν ) θα ειχα στοχο την ισχυ η την ποιοτητα ηχου ...

αυτα ...

Reaction score
12.112
Ευχαριστώ που ασχολείσαι μαζί μου αλλά αυτό είναι το θέμα μας; Αν ο ενισχυτής είναι ψηφιακός ή τάξη ΑΒ ή λαμπάτος; Ή τι να κάνω στο τροφοδοτικό που έχω για να εξωμαλύνω την έξοδό του;
Ε, ναι λοιπόν, είμαι ο Πέτρος και μου αρέσουν οι διακοπτικοί ενισχυτές! Δε ζεσταίνεται σχεδόν καθόλου και παίζει καλά. Και ήταν και μέσα στα οικονομικά μου πλαίσια.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.524
Απάντηση: Κατασκευή τροφοδοτικού για Class-D ενισχυτή

Πέτρο, αυτό που χρειάζεσαι είναι οι τυπικές τιμές, 25V, 10A, κι απ' ό,τι βλέπω, η τροφοδοσία δεν είναι συμμετρική. Επομένως, χρειάζεσαι έναν μετασχηματιστή 230V/18V 10A, μια γέφυρα 50V 15Α και έναν - δυό ηλεκτρολυτικούς των 10000μF στα 35V.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
δεν υπαρχει λογος εκνευρισμου ... Εγω δεν εχω καμμια εμπειρια με τους class D οποτε προσπαθω να μαθω και να καταλαβω ποσο και που ειναι καλυτεροι απο τους συμβατικους .. αυτα ..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.743

ποτέ δε πρόκειται να "ρουφήξει" από την τροφοδοσία 16 Α, κι αν το κάνει, θα καεί, ή θα το κάνει επειδή κάηκε. Φυσικά δε χρειάζεται τόσα πολλά αμπέρ να δίνει η τροφοδοσία του.

οι διακοπτικοί ενισχυτές τραβούν από την τροφοδοσία τους όση ισχύ δίνουν στο ηχείο. Αυτά. Άντε και 3-5% λίγο παραπάνω να τραβούν (είναι τόσο λίγο που δε χρειάζεται να ασχολείσαι με αυτό)

Όσο πιο μεγάλη τάση χρησιμοποιείται στην τροφοδοσία, τόσο καλύτερα παίζει ο ενισχυτής (στην ίδια ισχύ), με την έννοια πως έχει χαμηλότερες συνολικές αρμονικές παραμορφώσεις και υψηλότερα δυναμικά περιθώρια. Άρα, εξάντλησε στο έπακρο τις δυνατότητες τάσης τροφοδοσίας του ενισχυτικού σου, κι ας χρειάζεσαι πολύ λίγη ισχύ.

Οι απαιτήσεις ενός παλμο-ενισχυτικού είναι παλμικές, δηλαδή απότομες, γρήγορες. Το τροφοδοτικό πρέπει να είναι γρήγορο, δηλαδή ή παλμοτροφοδοτικό που να δουλεύει σε μεγαλύτερη συχνότητα παλμών από τον ενισχυτή, ή τυπικό τροφοδοτικό με πολύ γρήγορους πυκνωτές, όπως οι Siemens Sikorel.

Τα τροφοδοτικά των PC δε κάνουν για αυτή τη δουλειά, διότι δε βγάζουν ημίτονο.

Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ψαξιματάκι για παλμοτροφοδοτικό με πλήρες ημίτονο, κατασκευασμένο δηλαδή για ενισχυτικά στάδια, στην τάση που επιθυμείς. Νομίζω πως μπορείς να βρεις ένα έτοιμο σε πολύ χαμηλό κοστολόγιο.

Μια ακόμα επιλογή, αλλά μεγαλύτερου κοστολογίου, είναι με παραλληλισμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ώστε να έχεις την επιθυμητή τάση. Δυστυχώς, οι μπαταρίες αυτές κάθε 3 χρόνια θα είναι για πέταμα, άρα το κόστος δεν είναι και τόσο λογικό.

Τελευταία επιλογή είναι το κοινό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Είναι όντως η τελευταία επιλογή, και λόγω όγκου, και λόγω κόστους, αλλά και λόγω κατανάλωσης. Αν δεις σε ICE (αλλά και σε άλλες φίρμες), θα προσέξεις πως πλέον όλες οι ενισχυτικές τους βαθμίδες κατασκευάζονται σε πλακέτες με ενσωματωμένο παλμοτροφοδοτικό. Λες να μη ξέρουν ποιο είναι το πιο σωστό ή το πιο οικονομικό? Να τους το πούμε τότε, να μάθουν από μας! χαχαχα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.743

πριν, λόγω κεκτημένης ταχύτητας ή/και βραχυκυκλώματος, έγραψα βλακεία, καθώς δεν τίθεται θέμα "ημίτονου" σε σταθεροποιημένο συνεχές ρεύμα. αγνοήστε την ανοησία αυτή...

τα τροφοδοτικά των PC βγάζουν (τουλάχιστον κάποια από αυτά) πολύ καλής σταθεροποίησης συνεχή τάση, και το ριπλ τους είναι τόσο λίγο που θα το ζήλευαν τα καλύτερα τροφοδοτικά.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
γενικα εχεις κανει αρκετα λαθη διατυπωσης μαλλον το εγαραψες βιαστικα

πχ Τα τροφοδοτικά των PC δε κάνουν για αυτή τη δουλειά, διότι δε βγάζουν ημίτονο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.743

ναι, έγραψα πολύ βιαστικά αυτές τις αράδες.

παρ'όλα αυτά, θεωρώ πως συνολικά καλύτερο τροφοδοτικό από το παλμοτροφοδοτικό δεν υφίσταται (για οποιαδήποτε χρήση). Η ακρίβεια της τάσης (οι τιμές διακύμανσης - ριπλ) είναι εξαιρετική, ακόμα και σε στιγμιαίες ανάγκες για αυξημένη παροχή ενέργειας (πολλά αμπερ), όπου τα κοινά τροφοδοτικά δε θα τα καταφέρουν ακόμα και με μια αρμαθιά πυκνωτών, για διάφορους λόγους. Το "πρόβλημα" στα παλμοτροφοδοτικά είναι η συχνότητα λειτουργίας, και πόσο αυτή επηρεάζει την σταθερότητα της τάσης, ή, με άλλα λόγια, την παρουσία παρασίτων από τα "ανοιγοκλεισίματα" του παλμοτροφοδοτικού. Πλέον, ένα καλής ποιότητας παλμοτροφοδοτικό δεν έχει τέτοια προβλήματα.

Reaction score
30.295

E καλά αμα είναι ετσι τότε να βάλω και εγω ενα στο εργαλείο , μπας και παίξει καλύτερα.:611:

Reaction score
12.112
Re: Απάντηση: Κατασκευή τροφοδοτικού για Class-D ενισχυτή

δεν υπαρχει λογος εκνευρισμου ... Εγω δεν εχω καμμια εμπειρια με τους class D οποτε προσπαθω να μαθω και να καταλαβω ποσο και που ειναι καλυτεροι απο τους συμβατικους .. αυτα ..
Όχι δεν εκνευρίστηκα. Απλά επισήμανα ότι μας ενδιαφέρει το τροφοδοτικό, όχι ο ενισχυτής.
Όσο για το αν είναι καλύτεροι ή όχι, υπάρχει ο τρόπος λειτουργίας τους και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν και καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του αποφασίζει αν θέλει να τους χρησιμοποιήσει ή όχι. Εγώ προτιμώ να τους χρησιμοποιώ. Άλλος μπορεί όχι. Δεν είναι αυτό το νήμα για να το συζητήσουμε.

O κατασκευαστής (Sure) συστήνει 27V, 13A
Όσο πιο μεγάλη τάση χρησιμοποιείται στην τροφοδοσία, τόσο καλύτερα παίζει ο ενισχυτής (στην ίδια ισχύ), με την έννοια πως έχει χαμηλότερες συνολικές αρμονικές παραμορφώσεις και υψηλότερα δυναμικά περιθώρια.
Τότε 27 βολτ IT IS! Όσο για τα αμπέρ, να μην έχει και μερικά παραπάνω για να είναι άνετο; Ας πούμε 15; Και ας τραβάει ο ενισχυτής 10-12

Πέτρο, αυτό που χρειάζεσαι είναι οι τυπικές τιμές, 25V, 10A, κι απ' ό,τι βλέπω, η τροφοδοσία δεν είναι συμμετρική. Επομένως, χρειάζεσαι έναν μετασχηματιστή 230V/18V 10A, μια γέφυρα 50V 15Α και έναν - δυό ηλεκτρολυτικούς των 10000μF στα 35V.
Γιατί να πέσω στα 18; Καλύτερα δε θα ήταν 28-30 που είναι κοντά στο όριο (που είναι 32);
Με τη μπαταρία στα 12 που τον χρησιμοποιώ τώρα, όταν δυνάμωνα, σταματούσε να παίζει καλά, μάλλον ψαλίδιζε. Έτσι και εγώ του έβαλα ένα πυκνωτή 10000μF στα 75 βολτ που είχε ο πατέρας στα ανταλλακτικά του και πλέον δεν καταλαβαίνει τίποτα μέχρι το τέρμα της έντασης.:444:

Τα τροφοδοτικά των PC δε κάνουν για αυτή τη δουλειά, διότι δε βγάζουν ημίτονο.
Και εγώ είχα μπερδευτεί και το είχα πει αυτό παλιότερα.:105:

Μια ακόμα επιλογή, αλλά μεγαλύτερου κοστολογίου, είναι με παραλληλισμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ώστε να έχεις την επιθυμητή τάση. Δυστυχώς, οι μπαταρίες αυτές κάθε 3 χρόνια θα είναι για πέταμα, άρα το κόστος δεν είναι και τόσο λογικό.
Ήδη έχω την παλιά του UPS, που ενώ δεν έκανε για το UPS και την άλλαξα, στον ενισχυτή σπέρνει! Σήμερα κατά λάθος έκαψα τα τρανζίστορ του UPS μου, οπότε μέχρι να το επισκευάσω, μπορώ να πάρω την μπαταρία του, να την βάλω σε σειρά με την παλιά και να δοκιμάσω πώς παίζει στα 24 βολτ + πυκνωτής 10000μF.

Οι απαιτήσεις ενός παλμο-ενισχυτικού είναι παλμικές, δηλαδή απότομες, γρήγορες. Το τροφοδοτικό πρέπει να είναι γρήγορο, δηλαδή ή παλμοτροφοδοτικό που να δουλεύει σε μεγαλύτερη συχνότητα παλμών από τον ενισχυτή, ή τυπικό τροφοδοτικό με πολύ γρήγορους πυκνωτές, όπως οι Siemens Sikorel.
Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ψαξιματάκι για παλμοτροφοδοτικό με πλήρες ημίτονο, κατασκευασμένο δηλαδή για ενισχυτικά στάδια, στην τάση που επιθυμείς. Νομίζω πως μπορείς να βρεις ένα έτοιμο σε πολύ χαμηλό κοστολόγιο.
Χμμ, και ποιός ανακοινώνει τη συχνότητα του τροφοδοτικού του; Από τα specifications του τσιπ;

τα τροφοδοτικά των PC βγάζουν (τουλάχιστον κάποια από αυτά) πολύ καλής σταθεροποίησης συνεχή τάση, και το ριπλ τους είναι τόσο λίγο που θα το ζήλευαν τα καλύτερα τροφοδοτικά.
Ναι αλλά μόνο 12 βολτ...

Το "πρόβλημα" στα παλμοτροφοδοτικά είναι η συχνότητα λειτουργίας, και πόσο αυτή επηρεάζει την σταθερότητα της τάσης, ή, με άλλα λόγια, την παρουσία παρασίτων από τα "ανοιγοκλεισίματα" του παλμοτροφοδοτικού.
Οπότε, Κώστα, φτάνουμε στη λύση του προβλήματός μου. Όπως προείπα έχω ένα τροφοδοτικό ΟΧΙ υπολογιστή, αλλά ΛΑΠΤΟΠ.
Διακοπτικό, που βγάζει 19 βολτ και πολλά παράσιτα. Θα προσπαθήσω να ηχογραφίσω αυτά τα παράσιτα κάποια στιγμή για να δούμε με ανάλυση Φουριέ σε ποιές συχνότητες εμφανίζονται και έτσι να δούμε τι υλικά χρειάζονται σε σειρά με την τάση για να τα εξουδετερώσουν (πηνεία νονίζω). Αυτό αναφέρω και στο πρώτο ποστ ότι θα ήθελα να ασχοληθούμε άμεσα.
Κατασκευή καλού τροφοδοτικού σαν αυτό που λέει ο m_v ή ο Κόγιας αναβάλλεται για το μέλλον, αλλά οι ιδέες καταγράφηκαν.

Reaction score
1.193
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή τροφοδοτικού για Class-D ενισχυτή

...Όπως προείπα έχω ένα τροφοδοτικό ΟΧΙ υπολογιστή, αλλά ΛΑΠΤΟΠ.
Διακοπτικό, που βγάζει 19 βολτ και πολλά παράσιτα. Θα προσπαθήσω να ηχογραφίσω αυτά τα παράσιτα κάποια στιγμή για να δούμε με ανάλυση Φουριέ σε ποιές συχνότητες εμφανίζονται και έτσι να δούμε τι υλικά χρειάζονται σε σειρά με την τάση για να τα εξουδετερώσουν (πηνεία νονίζω). Αυτό αναφέρω και στο πρώτο ποστ ότι θα ήθελα να ασχοληθούμε άμεσα.
Κατασκευή καλού τροφοδοτικού σαν αυτό που λέει ο m_v ή ο Κόγιας αναβάλλεται για το μέλλον, αλλά οι ιδέες καταγράφηκαν.
τα laptop δεν "λειτουργούν" με τα 19V, έχουν εσωτερικά ένα σωρό παλμοτροφοδοτικά για να φτιάξουν τάσεις ακριβείας με χαμηλό ripple. Χρησιμοποιούνται ώς προ-τροφοδοτικά. Τα τροφοδοτικά των laptop έχουν τόσο "καλή" κυμμάτωση, που κάνουν μόνο για φορτιστές μπαταριών!:107:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.141
Members
38.661
Νεότερο μέλος
APOSTOLOS TSAPAS