Κεντρικό ηχείο η όχι?

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Θεωρείται ότι η διαφορετικότητα του κεντρικού ηχείου στα πιο πολλά συστήματα προσφέρει στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα?
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Αντώνης K. said:
Θεωρείται ότι η διαφορετικότητα του κεντρικού ηχείου στα πιο πολλά συστήματα προσφέρει στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα?
Αντωνη, θα ηθελες να μας εξηγησεις τι εννοεις με την "διαφορετικοτητα"?
Το θεμα που ξεκινας ειναι πολυ σημαντικο καθως ανεκαθεν θεωρουσα το κεντρικο ηχειο το σπουδαιοτερο ενος πολυκαναλου συστηματος.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Αυτό παθαίνω όταν γράφω βιαστικά!
Κανονικά το κεντρικό ηχείο πρέπει να είναι το ίδιο με το δεξί και αριστερό όμως λόγο πρακτικών προβλημάτων τοποθετήσεις υποχρεωνόμαστε πολλές φορές στην λύση ενός διαφορετικού ηχείου μικρότερου συνήθως και με τονική ισορροπία πολύ διαφορετική από τα αλλά κύρια ηχεία και ας είναι πολλές φορές της ίδιας οικογένειας ηχείων.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Νομιζω πως ειναι απαραιτητη προυποθεση τα τρια μπροστινα ηχεια να ειναι , αν οχι ιδια, τουλαχιστον ομοσταυλα.

Τουτη την στιγμη παιζω με κεντρικο διαφορετικης εταιριας απο οτι τα δυο μπροστινα(Teufel ,Definitive Technology L-R) και το αποτελεσμα δεν ειναι οτι το καλυτερο ιδιαιτερα απο την στιγμη που το κεντρικο υπερεχει στα παντα των δυο εμπροσθεν ηχειων.Παντως και παλι το προτιμω ετσι απο την αντιθετη περιπτωση....
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Νομιζω πως ειναι απαραιτητη προυποθεση τα τρια μπροστινα ηχεια να ειναι , αν οχι ιδια, τουλαχιστον ομοσταυλα.
Αυτή είναι η βασικότερη προυπόθεση βέβαια!
Αλλά στο 90% των περιπτώσεων αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί.

Γιατί φανταστείτε πχ να έχει κάποιος τα Grande Utopia και να θέλει ακριβώς το ίδιο ηχείο και για κεντρικό!Αν είχε τηλεόραση θα ήταν αδύνατο (γιατί αντί για ταινία θα έβλεπε το Utopia).
Μόνο αν υπήρχε βιντεοπροβολέας και το έβαζε πίσω από ηχοπερατό πανί προβολής αλλά................
Όσο ηχοπερατό και να ήταν, το πανί θα "έκοβε" λίγο από τον ήχο (ή απλά θα άλλαζε την χροιά των φωνών αφού αυτές βγαίνουν κατά 80% από το tweeter το οποίο δεν πρέπει να "εμποδίζεται" από κάτι αφού ο ήχος του είναι υψηλής συχνότητας και είναι κατευθυντικός!)
Από την άλλη χωροταξικά επίσης θα ήταν δύσκολο να συμβεί, αφού η παραπάνω περίπτωση θα απαιτούσε περισσότερο χώρο και μάλιστα όχι άρτιο αισθητικά! Θα ήταν εφικτό κυρίως σε δωμάτιο αποκλειστικά για Home Cinema..............Άρα μη εφικτό για το 90% των φίλων εδώ μέσα..........

Άρα ως μοναδική λύση φαντάζει η λύση ενός ηχείου με παραπλήσια χαρακτηριστικά με τα main (L-R) και οπωσδήποτε της ΊΔΙΑΣ εταιρίας για να "δένουν" οι χροιές όσο γίνεται περισσότερο!
Συνήθως όλες οι εταιρίες προτείνουν κάποιο ηχείο που θα ταιριάξει με τα κύρια ηχεία μας (συνήθως με μικρότερα woofer αλλά απαραίτητα με το ίδιο tweeter) (το ότι τα woofer είναι μικρότερα δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις χροιές των φωνών και ούτε χρειάζεται να είναι μεγάλα αφού δεν "κατεβαίνουν" χαμηλά στο συχνοτικό φάσμα!)

Εγώ παίζω με AUDIO SPECTRUM ARTEMIS (L-R) & AUDIO SPECTRUM PAN (center)
Θεωρητικά το κεντρικό έπρεπε να είναι το ESTIA που είχε τα ίδια ακριβώς woofer & tweeter αλλά και το PAN είναι άριστα "δεμένο" αφού έχει λίγο πιο μικρά woofer αλλά το ίδιο ακριβώς tweeter!
Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και το σωστό "δέσιμό" τους το καταλαβαίνω συνεχώς (ιδιαίτερα σε κινήσεις ανθρώπων, αυτοκινήτων, καλυκων όπλων που μεταφέρονται στην σκηνή από δεξιά προς τα αριστερά και τούμπαλιν)

Αυτά τα λίγα, μέσα από την εμπειρία μου (και από την σύγκριση με άλλα συστήματα φίλων!)
 

Μηνύματα
402
Reaction score
2
Κεντρικό- Sub- Ρεύμα, ίσως τα 3 από τα 4 σημαντικότερα στοιχεία ενός κινηματογράφου. Φαντάσου ένα V12 κινητήρα να ξεκινά από αριστερά ( βαρύς), να περνά από το κέντρο ( μικρός ) και να καταλήγει δεξιά ( βαρύς πάλι ). Φαντάσου φωνές σαν του Κόνερι και Χόπκινς να ακούγονται λεπτές χωρίς θώρακα. Το κεντρικό διαχειρίζεται στον κινηματογράφο συνέχεια περισσότερες συχνότητες από ότι όλα τα υπόλοιπα κανάλια. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη συνονόματε.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
...

Πάρα πολύ σημαντικό παιδιά το κεντρικό. Σίγουρα η πιο σωστή λύση είναι να είναι ίδιο με το main και στην χειρότερη "ομόσταυλο" που λέει κι ο Ανδρέας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε σωστό αποτέλεσμα και με διαφορετικό ηχείο.
Εγώ βλέπω ταινείες με main Β&W 605S2 και έχω κεντρικό το B&W CC6S2. Εντάξει ίδιας σειράς ηχείο είναι. Σας πληρoφορώ ότι δεν έχει καμία σχέση όμως με τα main. Εμένα όμως μου αρέσει! :lol:

Εδώ είναι πολύ υποκειμενικό. Έχω φίλο που έχει τα ίδια ηχεία main και κεντρικό χρησιμοποιεί 2 Χ B&W CC6S2. Αυτός το θεωρεί πιο καλό.... :wink:
 


Μηνύματα
483
Reaction score
0
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΧΕΙΟ

Νομίζω πως αυτή η τελευταία απάντηση θα άξιζε λίγης περισσότερης συζήτησης...

Θα ήθελες μήπως να μοιραστείς και μαζί μας τα επιχειρηματά σου???
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
EEE...ΝΑΙ...εννοουσα!!! :roll:

Απλα με εκνευριζει το οτι δεν εχω χωρο μονιμο για το μπροστα κεντρικο μου και εχει καταντησει να ειναι κινητο. Για πισω κεντρικο δεν το συζητω...
Οποτε κατεβαινει το πανι παιρνει θεση πανω στον καναπε (το πανι κατεβαινει απο πισω του) και οποτε ανεβαινει παιρνει θεση πισω απο τον καναπε....
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.138
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top