Κεφαλή ή phono έχει μεγαλύτερη σημασία?

Reaction score
3
Βλέπω άλλους να έχουν πανάκριβα φόνο και σχετικά φθηνές κεφαλές και άλλους το αντίθετο.
Θα μου πείτε το ιδανικότερο είναι μαι μεσαία λύση πιθανότατα.

Το θέμα είναι όμως ποιό από τα 2 παίζει σημαντικότερο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα? Σε ποιό αξίζει να δώσουμε κάτι παραπάνω?

Η λογική μου λέει στο φόνο και λιγότερα στην κεφαλή αφού ούτως ή αλλως θα αλλαχτεί μετά από μερικά χρόνια?

Εσείς με την εμπειρία σας και την γνώση σας τι λέτε?

Reaction score
3
Απάντηση: Re: Κεφαλή ή phono έχει μεγαλύτερη σημασία?

Λάθος ερώτηση .....

Συνολικά θα έχεις την απόδοση του χειρότερου από τα δύο.
Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.

Δηλαδή αν έχω μία κεφαλή των 200ευρώ κι ενα φόνο των 300 ευρώ, άμα αναβαθμίσω το φόνο στα 600 ευρώ δεν θα δω διαφορά?

Μήπως κάτι άλλο θέλεις να πεις?

Reaction score
968
Ασχέτως τιμής, θα έχεις την απόδοση του πιο αδύναμου κρίκου από τους δύο. Εάν ο πιο αδύναμος κρίκος είναι η κεφαλή, δεν θα εκμεταλλεύεσαι την επιπρόσθετη απόδοση του phono (και το αντίστροφο). Θα πρέπει και τα δύο να είναι ισοδύναμα ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους (ανεξαρτήτως τιμής).

Reaction score
2.248
Απάντηση: Κεφαλή ή phono έχει μεγαλύτερη σημασία?

Η κεφαλή από μόνη της είναι ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα του αναλογικού μας και είναι σε συνάρτηση με τον βραχίονα, διαμέσου της ενδοτικότητας της βελόνας της για τον καθορισμό της ιδιοσυχνότητας του συστηματός μας και επίσης σε συνάρτηση με το phono stage μας όσο αφορά τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της.

Μία πανάκριβη κεφαλή υπάρχει περίπτωση να μην «παίζει» (τολμώ να πω ΔΕΝ «παίζει») όταν είναι τοποθετημένη σε λάθος βραχίονα κατά πρωτίστος και σε λάθος Phono stage κατά δεύτερον, σε συνάρτηση με μία υποδεέστερη αυτής που μπορεί να «παίζει» καλύτερα στον ίδιο βραχίονα και στο ίδιο phono stage.

Για κάποιον που αλλάζει κεφαλές σαν τα πουκάμισα (αντί για βελόνες) πιστέυω ότι είναι καλύτερο να επενδύσει σε ένα καλό phono stage πασπαρτού (με ρυθμίσεις) ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει πόλλων ειδών μελλοντικές κεφαλές

Η προσωπική μου γνώμη, χωρίς να είμαι πολύ έμπειρος στο άθλημα, είναι ότι αξίζει να δώσoυμε κάτι παραπάνω σε μία αναλυτική κεφαλή με ελληπτική βελόνα (να μπορεί να διαβάζει σωστά το αυλάκι) που να ταιριάζει με τον βραχιονά μας. Το σωστό phono stage θα βρεθεί....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.426
Μιλάμε πάντα με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σωστή επιλογή του, μηχανικού συστήματος, κεφαλή βραχίονας.

Η κεφαλή με τον προενισχυτή είναι το ίδιο σύστημα ηλεκτρικά.
Ο προενισχυτής <<φορτίζει>> την κεφαλή που απλά είναι η γεννήτρια.
Είναι ένα σύστημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά είναι η γνώμη μου.

Τώρα αν έχουμε έναν προενισχυτή με τεράστια ποικιλία ρυθμίσεων, που μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις κεφαλές, θεωρώ πως ο προενισχυτής έχει τον πρώτο λόγο στη συνολική ποιότητα ήχου που θα πάρουμε.

Reaction score
1

Η προσωπική μου εμπειρία (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι μπορεί και να γενικευθεί) λέει ότι όταν πήγα από το Pro-ject Tubebox SE στο (τριπλάσιας αξίας) EAR 834p (και τα δύο με λάμπες Telefunken) η διαφορά ήταν εντυπωσιακή, με πικάπ το Pro-ject RPM9.1, κεφαλή την Audio Technica OC9 MLII, ενισχυτή τον Consonance Calaf και ηχεία τα B&W 805Ν.

Οταν στη συνέχεια από την AudioTechnica OC9 MLII αναβαθμίστηκα στην (διπλάσιας αξίας) Dynavector 17D3, οι διαφορές ήταν και πάλι ακουστές αλλά σαφώς μικρότερες.

Φαίνεται λοιπόν ότι στο δικό μου σύστημα και στα δικά μου αυτιά η αναβάθμιση του phono έδωσε καλύτερα αποτελέσματα (αν και από πλευράς κόστους οι αναβαθμίσεις δεν ήταν ισοδύναμες).

Πάντως, μία ενδιάμεση στάση στο (αρκετά ακριβότερο σε σχέση με το EAR) Audionet PAM V2 έδωσε ελάχιστη έως ανύπαρκτη βελτίωση!

Κοινώς, άβυσσος η ψυχή και των phono και των κεφαλών και, κυρίως, του συνδυασμού τους.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Κεφαλή ή phono έχει μεγαλύτερη σημασία?

Δηλαδή αν έχω μία κεφαλή των 200ευρώ κι ενα φόνο των 300 ευρώ, άμα αναβαθμίσω το φόνο στα 600 ευρώ δεν θα δω διαφορά?
Σαφώς και θα δείς-ακούσεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.906

E: Κεφαλή ή phono έχει μεγαλύτερη σημασία?

A: phono

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Ζούμε σε μιά... πολυπολιτισμική κοινωνία...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003

Τί έχει λοιπόν μεγαλύτερη σημασία,η...phonική ατάκα,ή η...κεφαλή που θα την αντιληφθεί;:612:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
714

Με την προϋπόθεση ότι βραχίονας κεφαλή ταιριάζουν, στις μεγαλύτερης κατηγορίας θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στο phono χωρίς να σημαίνει ότι θα διατηρούσα χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο.
Στις μικρότερες κατηγορίες θα προτιμούσα καλύτερο phono από κεφαλή.

Reaction score
3

Με την προϋπόθεση ότι βραχίονας κεφαλή ταιριάζουν, στις μεγαλύτερης κατηγορίας θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στο phono χωρίς να σημαίνει ότι θα διατηρούσα χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο.
Στις μικρότερες κατηγορίες θα προτιμούσα καλύτερο phono από κεφαλή.
το ίδιο πράγμα είπες τελικά:140:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
714

το ίδιο πράγμα είπες τελικά:140:
:lol: έχεις δίκιο! :114:

Να το θέσω διαφορετικά:
Προτιμώ στη χαμηλή κατηγορία τιμής να δώσω 100 ευρώ για κεφαλή και 300 ευρώ για phono και στις μεγαλύτερες κατηγορίες τιμής, να δώσω 1500 ευρώ για κεφαλή και 2000 ευρώ για phono.

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357

Προσωπική μου αποψη,πρώτα καταλήγουμε σε ποιά κεφαλή θα μας αρέσει και έπειτα ψάχνουμε για ανβάθμιση του phono,δηλαδή πρώτα αγοράζω σπίτι(κεφαλή) και μετά έπιπλα ή το αντίθετο?

Reaction score
3

Προσωπική μου αποψη,πρώτα καταλήγουμε σε ποιά κεφαλή θα μας αρέσει και έπειτα ψάχνουμε για ανβάθμιση του phono,δηλαδή πρώτα αγοράζω σπίτι(κεφαλή) και μετά έπιπλα ή το αντίθετο?
Βέβαια πολύ δύσκολα εώς και αδύνατον να δοκιμάζεις κεφαλές ενώ phono δοκιμάζεις για την πλάκα.
Οπότε δύσκολα μπορείς να αποφασίσεις ποια κεφαλή σου αρέσει περισσότερο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.868
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef