Κεφαλη για RB300 (Planar 3)

Reaction score
146
Εχω στην κατοχη μου πλεον ενα rega planar 3 (1992), για το οποιο θα χρειαστω κεφαλη. Τωρα φοραει μια ortofon 530 - μαλλον λανθασμενη επιλογη λογω υψηλης ενδοτικοτητας και γωνιας αναγνωσης (VTA) μιας και δεν εχει μπει spacer στη βαση του βραχιονα και ειναι ψηλοτερη απο τις rega κεφαλες.
Ουτως η αλλως η βελονα εχει σχεδον "λιωσει".
Σε κατηγορια τιμης 100-150 ευρω εχετε να προτεινετε τιποτα αξιολογο που να ταιριαζει και με τον βραχιονα? Σκεφτομουν τη rega bias 2, ως " σιγουρη" λυση που ταιριαζει και ως προς το vta, αλλα ειμαι ανοιχτος και σε αλλες προτασεις και ας χρειαστει και καποια μοντα.
Ηχητικα, θα ηθελα αναλυση, εκταση, δυναμισμο και αν γινεται , οσο το δυνατον απαλλαγη απο inner groove distortion.
Phono stage εχω το παλιοτερο Project phono box mm/mc (χωρις δυνατοτητα ρυθμισεων).
Ευχαριστω πολυ!

Reaction score
569
Με αυτόν τον βραχίονα έχεις πολλές δυνατότητες επιλογής.
Nagaoka mp110 κορυφαία επιλογή για τα χρήματα, shure m97xe, τις rega κεφαλές προσωπικά, δεν τις προτιμώ, ακόμα και ortofon τη red ή την blue για πιο πολύ δυναμισμό.

Reaction score
146
Η shure καθως και οι ortofon 2M εχουν υψηλο compliance (25 και 20 αντιστοιχα) και ταιριαζουν καλυτερα με low mass βραχιονες - ετσι δεν ειναι?
Ο rb300 εχει 11.5 gr effective mass. Δεν ξερω ακριβως τον "τυπο" αλλα ψαχνοντας λιγο, ειδα οτι προτεινονται κεφαλες με compliance 10-15 μm/mN max...
Ας ανεβασω και λιγο τον πηχη στα 200 ευρω max, μηπως και παρουμε τιποτα καλυτερο .. :)

Reaction score
569
Μη κοιτάς μόνο τα specs. Όλες ταιριάζουν. Μέχρι και την denon 103 μπορείς να βάλεις.
Δε θα στην πρότεινα, λόγω του phono που έχεις, αλλά παίζει μια χαρά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Την έχω.
Και η denon 110 είναι πολύ καλή και δεν χρειάζεται ρυθμίσεις αν και με output 1,6mv ίσως παίζει πιο χαμηλά αλλά είναι αέρινη κεφαλή με πολύ καλή ανάλυση και tracking.
Τώρα Grado; Δεν έχω ακούσει, αλλά ακούγονται καλά λόγια.

Reaction score
146
Πολυ χρησιμο! Και λογικο να παιζει ρολο και το βαρος της ιδιας της κεφαλης - το ειχα παραβλεψει.

MC οντως δεν αξιζει να βαλω με αυτο το phono stage, δεν προσφερει καμμια ρυθμιση.

Επισης να υποθεσω οτι θα χρειαστει και το 2mm arm spacer για οποιαδηποτε κεφαλη εκτος rega. (?).
Εχω και ενα (καλο) πιο λεπτο mat (1 mm) οποτε αν χρειαστει "παιζω' και απο εκει με το vta.
Την shelter δεν την ηξερα, καλη φαινεται αλλα δεν ξερω επισης για τον ηχο της.
Ας υπολογισουμε και τι χαρακτηριστικα ζητησα απο θεμα ηχου στο 1ο post..

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
H Shelter παει προς πιο σκοτεινο ηχο απο αυτο που ψαχνεις ανκαι εχει αλλα πολυ καλα στοιχεια.Αν χρειαστει spacer με την κεφαλη που θα επιλεξεις χρησιμοποιησε ενα αντι λεπτου τσοχενου ματ εκτος κι αν αυτο που εχεις ειναι οντως καλυτερο απο το τσοχενο.
Με βαση τον ηχο που περιγραφεις θα ελεγα να δεις και κατι σπο audio technica μερια στις τιμες αυτες.

Last edited:

Reaction score
146
Ναι, καλοκοιταω προς AT-120EB μερια... Φαινεται να εχει τον ηχο που θελω.
Και μια απορια, επειδη δυστυχως εχω καποιους δισκους ψιλοστραβους και ακομα χειροτερα καποιους με "speed bumps" - αποτομες γρηγορες κατακορυφες κινησεις - δισκοι καινουριοι σφραγισμενοι! - αληθευει οτι σε αυτες τις περιπτωσεις θες μεγαλη ενδοτικοτητα - χαμηλο βαρος κεφαλης? Στον παραπανω πινακα δηλαδη να μεινω οσο πιο "αριστερα" και εντις οριων γινεται?
Για παραδειγμα, το Dual 455-1m που ειχα πριν τα πηγαινε περιφημα σε αυτο το θεμα! Παρολο που ειχε τη φθηνη OM 10, ο συνδυασμος low mass βραχιονα-κεφαλης με την μεγαλη ενδοτικοτητα της βελονας, ακολουθουσε χωρις προβλημα τα αυλακια του δισκου, χωρις να χανει ουτε στιγμη το tracking.
Ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος, δεν τα ξερω καλα και θελω να μαθω.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524