Κινητό πιάτο 1,4. Τι χρειάζομαι;

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Έχω ένα Gibertini 1,4 πιάτο και σκέφτομαι να το κάνω κινητό.

Τι χρειάζομαι;

1. Actuator 24''
2. V-BOX Positioner.

Χρειάζομαι κάτι άλλο;;;

Από LNB έχω τετραπλό Lnb συνδεδεμένο με disceq 4:1. Μήπως χρειάζομαι άλλο Lnb ή κάνει αυτό;;;

Μέσω του V-BOX θα μπορώ να κινώ το πιάτο και από τα 4 καλώδια (1 κάθε φορά...) που κατεβαίνουν στο σπίτι από το disceq?

Ευχαριστώ για κάθε απάντηση...

Reaction score
0
Καλησπέρα Χρήστο
Κατα αρχάς θα χρειαστείς ενα μεγαλύτερο actuator. Ενα 36αρι θα είναι καλύτερο μιας και το κάτοπτρό σου είναι μεγάλο.
Θα χρειαστείς ενα polar mount, που θα σου επιτρέψει να μετατρέψεις το σταθερό κάτοπτρό σου σε κινούμενο. Είναι μια βάση η οποία βιδώνει πάνω στην σταθερή βάση του ήδη υπάρχει και κρατάει το κάτοπτρο, και απάνω της τοποθετείς το κάτοπτρο. Υπάρχει του κατασκευαστή. (Gibertini)
To τετραπλό LNB δε κατάλαβα τι το κάνεις... δίνεις σε 4 δέκτες??? ή εννοείες πως έχεις ράγα με 4 διαφορετικά LNB τα οποία πάνε στο disceq και απο εκεί φευγει ένα καλώδιο για τον δέκτη σου?
Αν ισχύει το δευτερο, (που μάλλον έτσι είναι) θα χρειαστείς μόνο το ενα απο τα 4 υπάρχοντα LNB. Δε μπορεί το κατοπτρό σου να κεντράρει σε εναν δορυφόρο και να έχεις και παράκεντρες λήψεις αφού θα το έχεις κινητό...
Για την κίνηση απο το V BOX του actuator θα χρειαστείς ένα τρίκλωνο καλώδιο μόνο. Το άλλο που πάει στον δέκτη σου δε θα το πειράξεις...

Να προτείνω κάτι που θα έκανα εγώ?
Μιας και έχεις 4 LNB και το disecq θα τοποθετούσα ενα ακόμη κάτοπτρο φτηνιάρικο 1.20 κεντρο στον astra με παράκεντρο τον hotbird και θα χρησιμοποιούσα και το κινητό μαζί. Ετσι θα έχεις γρηγορο ζάπινγκ στα περισσότερα κανάλια που βλέπουμε συνήθως, και θα είχες και το -super- κινητό για όποιον δορυφόρο θές να παρακολουθήσεις ευκαιριακά

Φιλικά
Κώστας

Reaction score
14
ή άλλη άποψη... κοντινη με του Σκατζόχοιρου

Χρήστο για το 120χ140 και 18άρι heavy duty είναι αρκετό, 24άρι μπορεί και να το έβαζα. Το τόξο που θέλεις να καλύψεις θα είναι πιθανά λόγω γεωγραφικης τοποθεσίας.... βουνό δένδρα και μή οπτική επαφή με ορίζοντα για τα δυτικά, θα είναι απο 30W-42E, οπότε για 72 μόνο μοίρες θέλει jack/actuator που να είναι αρκετά γρήγορο, να μήν θέλει ώρα να "ξετυλιχθεί" όλο και φυσικά (κατά την κρίση μου) δεν χρειάζεται το μήκος απο το 36άρι αφού το τόξο του όπως προβλέπω είναι μικρό σχετικά.

Το καλώδιο που θα χρειαστεί είναι 4κλωνο (γιατί λές 3 κλωνο?) για να συνδέσει μοτέρ με vbox, και καλό τέτοιου τύπου και οικονομικό έχει η tele (Παραδόξως) και με καλή θωράκιση... είναι αυτό που βάζουν για θυροτηλεοράσεις.

Το LNB Που έχει είναι Quad, και απλά τροφοδοτεί ή θα τροφοδοτήσει 4 ανεξάρτητους δέκτες. Εδώ σου εξήγησα πρίν Χρήστο ότι το Vbox θα μπεί αναγκαστικά σέ ένα δέκτη μόνο και απο εκεί αυτός θα κοντρολάρει την κίνηση του πιάτου. Λόγω του καλωδίου που δίνει ρεύμα στο μοτέρ και ελέγχει τους παλμούς, δεν θα μπορεί απο όποιον δέκτη θέλει να κινήσει το πιάτο απλά πηγαίνοντας και συνδέοντας εκεί το vbox.

Eχει άλλο πιάτο 120 που θα γίνει EUTEL7E-HOTB13E-ASTRA19E οπότε εκεί θα γίνει μία ανάμιξη τα 3 του σταθερού και η μία απο τος 4 εξόδους του κινητού θα πάνε στο 4-1 diseqc switch και θα καταλήξουν στοn δέκτη που θα δίνει την κίνηση στο συνδεδεμένο vbox.

Η Polar mount βάση για το Gibertini είναι σίγουρο ότι την χρειάζεσαι έχεις τσεκάρει πόσο την έχει ο Γκάγκας? Και βασικό είναι η βάση που έχεις στηρίξει το πιάτο να είναι απόλυτα οριζόντια, πραγματικά αλφαδιασμένη. Στο σταθερό μικρή αποκλιση δεν επιρρεάζει την λήψη αλλά στο κινητό αυτό είναι το Α-Ω.

Reaction score
1
Δε μπορεί το κατοπτρό σου να κεντράρει σε εναν δορυφόρο και να έχεις και παράκεντρες λήψεις αφού θα το έχεις κινητό...

Φιλικά
Κώστας
Πληροφοριακά να πω πως πριν χρόνια,στην Αθήνα, στο κινητό μου 1,20 είχα 2 LNB, που τα χρησιμοποιούσα γιά τις δημοφιλείς θέσεις , δηλ. όταν κέντραρα Astra με το δεύτερο εβλεπα και HotBird ταυτόχρονα, χωρίς να πρέπει να μετακινώ το κάτοπτρο, γιά όλες τις άλλες τροχιακές θέσεις έπαιζε το LNB α ας πούμε, με το οποίο κεντράριζα τους Αστρα, μεγάλη ευκολία γιά τις 19 και 13 μοίρες

Reaction score
1
Ο Dream είναι σωστός.

Εαν δεν έχεις, χρειάζεσαι το δικό του Polar mount.
Εχω ακριβώς το ίδιο πιάτο χ 2 εδώ και 6 χρόνια και 9 χρόνια αντίστοιχα.

Στο ένα έχω 12ιντζο και στο άλλο 18ιντζο actuator.
Το 12ιντζο είναι οριακό.
Τα 24αρια και 36αρια είναι για 1.8 μέχρι 3μ πιάτο.

Άνετα βγάζουν από 60 Ανατ μέχρι 30 Δυτ.

Όπως είπε ο dream, το vbox το βάζεις σε ένα δέκτη και από κει περνάς 4πλο (τηλεφωνικό καλώδιο) προς το actuator.

Reaction score
14
Ο Dream είναι σωστός.

Εαν δεν έχεις, χρειάζεσαι το δικό του Polar mount.
Εχω ακριβώς το ίδιο πιάτο χ 2 εδώ και 6 χρόνια και 9 χρόνια αντίστοιχα.

Στο ένα έχω 12ιντζο και στο άλλο 18ιντζο actuator.
Το 12ιντζο είναι οριακό.
Τα 24αρια και 36αρια είναι για 1.8 μέχρι 3μ πιάτο.

Άνετα βγάζουν από 60 Ανατ μέχρι 30 Δυτ.

Όπως είπε ο dream, το vbox το βάζεις σε ένα δέκτη και από κει περνάς 4πλο (τηλεφωνικό καλώδιο) προς το actuator.
ακριβώς... το 36"άρι μου το εχω στo 3μετρο παραβολικό Channel Master και μιλάμε για πιάτο 200 κιλά!!!!

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!!!

Ήταν κατατοπιστικότατες!!!!

Υ.Γ. Αυτό με το αλφάδιασμα της σταθερής βάσης με άγχωσε λίγο...

Reaction score
14
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!!!

Ήταν κατατοπιστικότατες!!!!

Υ.Γ. Αυτό με το αλφάδιασμα της σταθερής βάσης με άγχωσε λίγο...
και έτσι πρέπει. Να πείς στοτν τύπο... (θα είμαι και εγώ μαζί σου βέβαια) να δώσει μεγάλη προσοχή στο λεγόμενο "Plum"... λίγο OFF Να είσαι εχει μεγάλη σημασία στα πολύ μεγάλα πιάτα όπως το 3μετρο μου, γιατι η δέσμη λήψης μικραίνει (γίνεται στενότερη)

Ομως και στο δικό σου εχει σημασία όχι όμως και σε επίπεδο σχολαστικό. Στην δικιά μου βάση βάλαμε ηλεκτρονικό αλφάδι, "δανείστικα" απο φίλο Πολιτικό Μηχανικό ενα τσιμπράγκαλο απο την κατασκευαστική εταιρία που δούλευε και που έχει κοντά 1900 ευρώ!!!

Reaction score
2
Απάντηση: Κινητό πιάτο 1,4. Τι χρειάζομαι;

Για πες μου Γιαννηdream το παραβολικο 3μ με το offset 3μ εχει διαφορα στην αποδοση ή απλα μονο βαρους , ευχρηστιας ;Ποιο ειναι τελικα σε αυτες τις διαστασεις καλυτερο ; Συγνωμη Χρηστο για το offtopic

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Κινητό πιάτο 1,4. Τι χρειάζομαι;

Για πες μου Γιαννηdream το παραβολικο 3μ με το offset 3μ εχει διαφορα στην αποδοση ή απλα μονο βαρους , ευχρηστιας ;Ποιο ειναι τελικα σε αυτες τις διαστασεις καλυτερο ; Συγνωμη Χρηστο για το offtopic
Γιάννο το 3μέτρο παραβολικό είναι 3μέτρα παραβολικό!!

Το 3μέτρα offset αποδίδει ανάλογα της ποιότητας του σαν, 3.4 - 3.8μέτρα.

Είναι ιδανικότερο καθώς με πλάτος 2.8 και ύψος 3 μέτρα (αυγοειδές σχήμα)βγάζεις περισσότερα db gain απο το στρογγυλό 3μετρο παραβολικό. Επίσης το offset σε μέρη με χιόνι και βροχόπτωση είναι καλίτερο καθώς "βλέπει" τον δορυφόρο περισότερο κάθετο πρός το έδαφος, ενώ το παραβολικό είναι αρκετά ξαπλωτό και μαζεύει "πραγματα" μέσα.

Για εμένα ενα απο τα καλίτερα πιάτα είναι το 3.2μ offset της prodelin αλλά 5000 Ευρώ νομίζω....

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης