Κυκλωμα zobel. Ποτε και που χρειαζεται?

Reaction score
222
Θελω να προσθεσω zobel σε επαγγελματικα ηχεια diy. Εχει ασχοληθει κανεις με το θεμα? Αναφερεται στο ιντερνετ ως ισοσταθμιστης αντιστασης μεγαφωνου οσο δηλαδη αυξανεται η συχνοτητα η αντισταση του woofer να παραμενει σταθερη. Να υποθεσω οτι αυτο ειναι καλο οταν βαζω 2 ηχεια ανα καναλι τελικου? Μπορει να δουλεψει μονο του η μονο οταν στο woofer υπαρχει crossover ( πηνιο? ) ? Μερικοι ισχυριζονται οτι βελτιωνει την ποιοτητα του ηχου των woofer τους. Αλλοι οτι τελικα δεν ειναι και τοσο απαραιτητο. Στις υψηλες συχνοτητες χρειαζεται? Πριν τα driver δηλαδη. Συγνωμη για τον καταιγισμο των ερωτησεων και περιμενω γνωμες και αποψεις επι του θεματος.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.450
Όπως πολύ σωστά διάβασες ισοσταθμίζει την αντίσταση του μεγαφώνου, ώστε το κύκλωμα διαχωρισμού να <<βλέπει>>, κατά το δυνατόν, σταθερή εμπέδηση.
Από εκεί και πέρα σε κάποιους αρέσει, όπως είδες, σε κάποιους όχι.
Κάποια μεγάφωνα το χρειάζονται και κάποια όχι.

Reaction score
222
Εμενα δεν με ενδιαφερει τοσο να φτιαξω καλυτερο ηχο -μου αρεσει οπως το εχω τωρα-αλλα πιο πολυ να δουλευει καλυτερα το σετ τελικου ηχειων που χρησιμοποιω σε εκδηλωσεις αλλα και για τις ακροασεις μου. Κυριως για τα woofer που τραβανε το ζορι αλλα κατ'επεκταση και για τους τελικους να βλεπουν πιο σταθερη αντισταση στην εξοδο τους. Τα διαφορα calculators ανα το διαδυκτιο δινουν τιμη πυκνωτη-αντιστασης βασει του Re και Le του εκαστοτε woofer. Ειναι αξιοπιστα ομως?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.450
Κάνεις μια γενική και αόριστη ερώτηση.
Δοκίμασε 2-3 από αυτά και αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο δοκίμασε το.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.399
Έχω την εντύπωση πως ο τελικός φέρει ήδη zobel στο εσωτερικό του, οπότε δεν χρειάζεται κάτι πρόσθετο εξωτερικά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.450
Έχω την εντύπωση πως ο τελικός φέρει ήδη zobel στο εσωτερικό του, οπότε δεν χρειάζεται κάτι πρόσθετο εξωτερικά.
Κώστα άλλη δουλειά κάνει αυτό στην έξοδο του τελικού που είναι για να προφυλάσσει από ταλαντώσεις.
Παράλληλα με ένα μεγάφωνο εξομαλύνει την αντίσταση του στις υψηλές συχνότητες.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.700
Members
38.601
Νεότερο μέλος
Voidok