Κωδικοποιηση (Encoding)

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Αγαπητοι συνφορουμιτες,
Ξεκινω αυτο εδω το θεμα ,ορμωμενος τοσο απο την εμπειρια χρονων οσο αφορα την κωδικοποιηση βιντεο (encoding),οσο και απο τις εξελιξεις στην τεχνολογια που αφορουν το συγκεκριμενο θεμα.
Να τονισω οτι οι συγκεκριμενες δοκιμες εγιναν σε διαμορφωμενο χωρο και με μηχανηματα αντιστοιχα που κάλυπταν τις απαιτησεις καθε προγραμματος.Δεν σημαινει αυτο πως ότι χρησιμοποιησαμε εμεις ,θα πρεπει να το εχουν και οι επομενοι χρηστες που ασχολουνται ή θ’ασχοληθουν με το αντικειμενο.Και πιστεψτε με ειναι παρα πολλοι.
Διευκρινιση
Εαν καποιος Συντονιστης νομιζει οτι δεν ειναι η καταλληλη κατηγορια για το συγκεκριμενο θεμα,παρακαλειται να κανει τις σχετικες κινησεις.


Η ομαδα που ασχοληθηκε με το αντικειμενο αποτελουνταν απο:
Εμενα
Τον Bill απο NY
Jo απο Βοστωνη
Κωστας απο Αθηνα
Pete απο Λονδινο
Γιωργος απο Βουλα

Να διευκρινισω οτι θα χρησιμοποιησω ορολογια αντιστοιχη κι οπου υπαρχει αντιστοιχη ελληνικη λεξη θα μπαινει παρενθεση.Τα κειμενα δεν ειναι μονο δικα μου αλλα και των υπολοιπων με τις αναγκαιες μεταφρασεις.
Σημειωση οτι οι παραπανω αναφερομενοι παρακολουθουν το φορουμ .
Επισης λυπαμαι αλλα δεν ηταν εφικτο προς το παρον να υπαρχουν και αντιστοιχες φωτο ή screenshot απο το εγχειρημα ,διοτι αυτο θα καλυπτε πολλες σελιδες .Εξαλλου ,σκοπος δεν ηταν να δειξουμε πως να το κανουμε μονο.Ας μην ξεχναμε πως ,ζωντας την εποχη της πληροφοριας και της διασταυρωσης αποψεων δια μεσω του διαδικτυου,ολα αυτα που θα διαβασετε δεν σημαινει πως ειναι και πανακεια.Οπως επισης θα παρελασουν προγραμματα που δεν κοστιζουν ουτε ενα ευρω και προγραμματα που στοιχιζουν αρκετους μισθους .
Ας ξεκινησουμε.

Το σκεπτικο της υποθεσης απλο...
«Αραγε ,ολη αυτη η δουλεια που περναει απο τα χερια μας (cad,dcc,3ds,lightwave,4d cinema,rhino,3d cyberspace,vue esprit,blender),και τ’αποτελεσματα της τα εχουμε δει ή τα βλεπουμε σε ταινιες στον κινηματογραφο ή σε διαφορα projects ,τι αποτελεσμα θα ειχαν σε εναν απλο χρηστο χωρις πολλη εξειδικευση ,με ενα σχετικα απλο pc απο τα τελευταια του ειδους και ισως σε αντιστοιχη προβολη –οχι σε μια οθονη υπολογιστη-αλλα σε προβολεα 720p ή 1080;»

Ας πουμε τα πιο απλα για αρχη.Μεχρι προσφατα λιγο πολυ ολοι θελαμε να φτιαξουμε ταινιες στο pc ,ειτε για προσωπικη χρηση ειτε για τ’αντιγραφα ασφαλειας.Τα προγραμματα πολλα και τα συνηθη εταιρικα πακετα που απευθυνονταν σε ολους-αρχαριους κυριως και μεσους χρηστες-με το σχετικο αντιτιμο.
Η πειρα μας κι η ενασχοληση μας ολα αυτα τα χρονια (μιλαμε απο την εποχη 1987 κι εντευθεν)μας εδειξε πολλα και χρησιμα .Ομως φθασαμε πια στην αφετηρια της Υψηλης Ευκρινειας και ισως θα πρεπει ν’αναθεωρησουμε πολλα.Κοινη διαπιστωση μας πως τα πιο πολλα προγραμματα δεν ειχαν αυτο το κατιτις παραπανω στο θεμα της προβολης.Και σαν μεσο απεικονισης δεν εννοουμε μονο την οθονη του υπολογιστη ή μια crt 32 ιντσων κλπ,αλλα και την οθονη του οποιουδηποτε προβολεα απο τα 800χ600 .Αυτα για το ..ΤΟΤΕ.
Τι ηταν μεχρι προτεινος ενα project βιντεο;Μια καμερα με θεματα απο οικογενειακες στιγμες κυριως ,διακοπες ,γαμους ,βαπτισεις κλπ.,ενα προγραμμα που κατεγραφε το βιντεο,μερικα εφε ,λιγο authoring και η εγγραφη στο μεσον cd ή dvd.Ή για τους πιο γρηγορους ενα dvd recorder και...βουαλα!!!
Σιγουρα στις περισσοτερες των περιπτωσεων δεν ειχαμε την ποιοτητα απεικονισης ενος εταιρικου μεσου απο κινηματογραφικη μεταφορα,αλλα ας μην ξεχναμε και ποσες φορες ειχαμε τρισαθλια αποτελεσματα απο τετοιες μεταφορες.Αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα σε αλλη κατηγορια.
Ετσι λοιπον με αυτα και μ’αυτα ο καιρος περνουσε κι ολα ηταν μελι γαλα...
Χμ...Ήταν ομως;
Συνεχιζεται....
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Ετσι εφτασε αγαπητοι μου μια ωραια ημερα που ειχαμε ν’αντιμετωπισουμε το..”τερας”!!
Τι ηταν παλι αυτο;Αναρωτηθηκαμε.Μα δεν το ειχαμε ακουσει τοσο καιρο ή δει μεσα απο διαφορα πειραματικα σταδια;
Κι εκει απανω να’σου κι αρχισαν να εμφανιζονται οι γνωστοι-αγνωστοι(βλ.Εταιρειες),προσφεροντας υποστηριξη για το νεο φορμα.Κι αλλη απεικονιση;Κι αλλα προγραμματα;Κι αλλα χρηματα;
Παραβλεποντας αυτες τις ..”μικρολεπτομερειες”,μπηκαμε ξανα στον χορο.Δεν μας επηρεασε ο πολεμος μεταξυ των φορμα,πιο ειναι πιο καλο,πιο σταθερο,πιο χρηστικο.Εμεις ζητουσαμε κι αυτοι εδιναν.
Τα πρωτα δειγματα μας ενθουσιασαν,μας ταξιδεψαν μακρια,μας “αλλαξαν” τα φωτα,οπως παντα σε κατι καινουργιο,και με τον καιρο αρχισαν και τα προβληματα.
“Παλι τα ιδια;”ειπαμε..Ελεος πια!!
Αυτο δεν μας πτοησε και συνεχισαμε.Ετσι καπου στο τελος της περασμενης χρονιας και κατοπιν μιας βραδιας θρησκευτικης κατανυξης γυρω απο παραπλησια θεματα,καταληξαμε στην αποφαση για το επιμαχο πειραμα.
Οι παικτες γνωστοι αλλα και καινουργιοι.Τι θα μας εδιναν αραγε;
Ξεκινησαμε απο το μηδεν,στηνοντας πρωτα στα χαρτια κι επειτα μπροστα στα ματια μας αυτα που θα γινονταν το πολυεργαλειο στις δοκιμες μας.
Επιλεξαμε σαν hardware τα εξης:

1.Eναν Intel quad xeon 5460,αρκετη μνημη,καρτες γραφικων ati fire gl 8600 με dvi dual και HD Component Video (YPrPb) output,λειτουργικο windows xp 32 και 64 οπως και τα αντιστοιχα vista.
2. Intel core2 extreme με παραπλησια δυναμη
3. Κι εναν ταπεινο P4 extreme edition.

Για την αναπαραγωγη δεν μπηκαμε στην διαδικασια ενος htpc,αλλα χρησιμοποιησαμε ολα τα παραπανω συν εναν P4 στα 3,00 ghz,με καρτα γραφικων agp-dvi, μνημη 2 ghz ,ωστε να δουμε κατα ποσο ενας περασμενης γενιας υπολογιστης θα μπορουσε ν’ανταποκριθει στην νεα τεχνολογια.
Ως μεσο προβολης χρησιμοποιηθηκαν ενας Benq w9000 και ενας Optoma HD81.

Αποφασιστηκε πως 2 βιντεο project θα ελαμβαναν μερος στο πειραμα.
Ενα απο καμερα υψηλης αναλυσης(sony-canon-jvc) κι ενα απο φωτορεαλιστικο στατικων και κινουμενων εικονων.
Τα προγραμματα που θα χρησιμοποιουσαμε ηταν:
Για εναν απλο και μεσο χρηστη
Pinnacle-Ulead –Nero
Για πιο προχωρημενους χρηστες
Premiere-Canopus-Avid
Για ..extreme χρηστες
Elecard converter studio proHD-Sonic cinevision- CC-HDe(cinemacraft) για την μετατροπη και sonic scenarist για το authoring.

Συνεχιζεται...
 


exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Το επομενο βημα ηταν η κωδικοποιηση,αυτο που μας ενδιαφερει στην προκειμενη περιπτωση.Ωραια τα φορμα,ωραια τα μηχανηματα και τα σχεδια αλλα τι θα μας εδινε το τελικο αποτελεσμα;Ποσοι ανθρωποι ειχαν ακουσει ή δει κατι απ’αυτα;Ποσοι players κυκλοφορουσαν που θα μπορουσαν να παιξουν το υλικο;Τι ενδιαφερον υπηρχε;
Παραβλεποντας αλλη μια φορα την ολη διαδικασια ερωτοαποκρισεων ,ξεκινησαμε μεσ’τη καλη χαρα.Εδω μπηκε ενα ερωτημα...
Τι καταληξη επρεπε να εχουν τα συγκεκριμενα βιντεο ωστε ν’αναγνωριστουν απο τα players ή το pc ,αν κι εκει δεν τιθεται θεμα...Δεν υπαρχουν αραγε και χρηστες που εχουν παιγνιδομηχανες και που δικαιουνται κι αυτοι να κανουν χρηση των φορμα στα”μηχανακια” τους;Αρα λοιπον και βασει των προδιαγραφων που εδινε το νεο φορμα ,επρεπε να σκεφτουμε κι αυτους.
Ωραια λοιπον,παει κι αυτο...Αρχεια βιντεο με καταληξη :
Mpeg -2 (mpg-m2v-ts-m2ts-mpv)
Αναλυσεις :1280x720p(30fps-29.97 fps-25.00fps-23.976fps)-1440x1080i(50fps-59.94fps)-1920x1080i -1920x1080p(24fps-50fps-60fps)
Mpeg-4 (avc-h.264) MP2TS
1280x720(25fps-29.97fps)-1440x1080i(25fps-29.97fps)-1920x1080i(25fps-29.97fps)
Wmv (VC-1) 1280X720- 30p
1280x720i -60i
1920x1080 -30p
1920x1080-60i

Δεν θα μπω στην διαδικασια χρησιμοποιησης των εκαστοτε profiles για τον καθε encoder,δουλεια που θα επαιρνε βδομαδες.Αν και τα περισσοτερα απο τα προγραμματα εχουν αυτοματες διαδικασιες οποτε και το προσπερναμε.Αν καποιος θελει να εντρυφησει στις παραμετρους ,καλο θα ηταν να εχει μια καποια εμπειρια απο πριν..

Το project περιελαμβανε ληψεις απο τις προαναφερθεισες καμερες σε Αθηνα και μερικα νησια καθως και απο Αμερικη.Το..”αλλο” που ηταν και το πιο δυσκολο ,ειχε σκηνες πτησης ενος μαχητικου πανω απο βουνα και θαλασσες σε συναρτηση με την πτηση καποιου που εκανε αιωροπτερισμο.
Για ηχο προσθεσαμε κατι απο space δεκαετιας 70 ,just blue κλπ...
Τα πρωτα δειγματα σε mpeg μας αφησαν αφωνους...

Συνεχιζεται...
 


exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Συνεχεια...

Και δεν μιλαμε φυσικα μονο για τ'ακριβα προγραμματα αλλα και για τα πιο φτηνα που εκαναν καλη δουλεια.Οι αναλυσεις πανω απο 1440 χ1080(1050) ηταν απιαστες.Αυτα τα σπιτια στο Αιγαιο,η θαλασσα με τις αντιθεσεις της,ακομη και οι απαισιες πολυκατοικιες της Αθηνας με τα περιεργα χρωματα...
Κατι ομως δεν κολλαγε.Το ματι τοσα χρονια συνηθισμενο σε περιεργες αλλοιωσεις και θορυβο ψηφιακο που ειδικα στις γρηγορες σκηνες ηταν ορατος.
Θυμηθηκαμε κατι τοτε..Επιφοιτηση!!!
Mpeg-2 ε;Ποιες ηταν οι προδιαγραφες;Απωλεστικος codec συμπιεσης σε ενα GroupOfPictures(GOP) 15 ή 18 εαν επροκειτο για NTSC και 12-14 για PAL .Tι σημαινε αυτο;
Ενα GOP αποτελειται απο Ι frames (oλοκληρη πληροφορια εικονας),Β και P frames,που αποφασιζει ο αλγοριθμος -αναλογα με την κωδικοποιηση-ν'αποβαλλει σαν αχρηστη .Κατι που δυσκολα αν οχι καθολου,το ματι δεν αντιλαμβανεται,μιας και το B εξαρταται απο το προηγουμενο Ι και το επομενο P.Ετσι η συχνοτερη ακολουθια που ξεραμε ηταν IBBPBBPBBPBBP...
Τι θα γινοταν εαν αλλαζαμε την ακολουθια εαν βεβαια μας το επετρεπε το προγραμμα;
Δηλαδη αντι για ολα αυτα ειχαμε μονο...I frames;IIIIIIII.........
Φυσικα και ορισμενα profiles ειχαν εξ ορισμου δοσμενες παραμετρους και σε IBPBPBPBPBP...,και που ειχαν ανεπαισθητες βελτιωσεις στο τελικο αποτελεσμα..
Και ειχε ηδη περασει 1 μηνας...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Εαν ακομα αλλαζαμε και το bitrate;Τι θα γινοταν εαν απο CBR(Constant bit rate ) το αλλαζαμε σε VBR(Variable bit rate);
Δε θα μπω σ'αυτη την διαδικασια αναλυσης των κωδικοποιησεων στις δυο παραπανω μορφες γιατι θα χρειαστουμε λεξικο ορολογιας για πολλους.Σε γενικες γραμμες ,καλυτερη ποιοτητα εχει κανεις σε vbr παρα σε cbr ,με τις οποιες αντιρρησεις του επι του θεματος.
Με την αλλαγη λοιπον ολων αυτων ειχαμε διαφορες τοσο σε κινηση οσο και σε σε χρωματα.
Βλεπετε ,εκτος των ακριβων προγραμματων ,τα πιο χαμηλου κοστους δεν εχουν και πολλες επιλογες σε αλλαγη standard για το χρωμα (απο 601 SD σε 709 HD),σωστο deinterlacing,ακομα και καλο ψηφιακο καθαρισμα των pixel μιας εικονας.
Κατι που επιβαρυνει ακομα περισσοτερο την κωδικοποιηση.
Τελος παντων ,εφαρμοζονται παλι ολα αυτα και φτου! κι απ'την αρχη ..
Ειδαμε διαφορες...Οχι τιποτε τρομερο ,αλλα ειδαμε.
Παραγγειλαμε πιτσες,μπυρες και θαυμαζαμε την δουλεια μας...
Τελειωσαμε δηλαδη??Μπααααα...Που τετοια τυχη!

Σαν κακος ανθρωπος ,πανω στο τσακιρ κεφι θυμηθηκα ενα εγχειριδιο εν ετει 2004.
Ας πουμε ομως κανενα συμπερασμα για το mpeg..
Eαν καποιος δεν χρησιμοποιησει πολλα εφφε-δεν χρειαζονται και επιβαρυνουν την κωδικοποιηση-και αρκεστει σε κατι γρηγορα και ευκολο ,τοτε τα προγραμματα που αναφεραμε στην αρχη ειναι αρκετα.Δεν σημαινει οτι ειναι και τα μοναδικα!!!
Εχουν ευκολιες,ετοιμα προφιλ και το τελικο αποτελεσμα σε δισκακι ή pc ικανοποιητικο.
Εαν καποιος θελει να κανει κατι καλυτερο και να πειραματιστει με αλλαγες απο προφιλ μεχρι οτι γουσταρει, o procoder ,o Avid και premiere για τους πιο απαιτητικους.
Δεν θα αναφερθω στα 3 τελευταια που ειχαμε εμεις.Οι λογοι πολλοι.Δυστυχως απευθυνονται στους ειδημονες και σε αυτους που τους αρεσει να δουλευουν σε μη GUI(γραφικο περιβαλλον εργασιας).Το παραμικρο λαθος ή ακομα το καποιο κομμα που λειπει απο τις απαιτησεις του ,εχει κρασαρει ολο το συστημα!!!

Αληθεια,ξερουμε ποσο bitrate χρειαζονται οι ταινιες μας;
 





exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Διακοπες Πασχαλινες ...Τελος!!:137:
Καλοκαιρινες ερχονται...:145:

Η συνεχεια σε λιγες ωρες..:109:
 



exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Συνεχεια...

Τα παραπανω προγραμματα που ειχαμε εμεις ,επιλεχθηκαν λογω της ιδιαιτεροτητας του εγχειρηματος και των απαιτησεων του συστηματος.Φανταστειτε το αντιστοιχο μερος απο καποια ταινια μεχρι το τελικο σταδιο που φτανει στα χερια μας.
Επισης τα πιο εξειδικευμενα απ'αυτα, παρ'ολες τις τροποποιησεις στα διαφορα bitrate και profiles ,ηταν αρκετα δυστροπα και αρκετες φορες εβγαζαν μηνυμα λαθους ,λογω των προδιαγραφων(στην προκειμενη περιπτωση mpeg-2).
Παραδειγμα ,εαν το δικο μας multiplexing εφτανε τα 40Mb και το Profile απαιτουσε "29536"για εικονα και ηχο,μας "πεταγε"εξω!!
Ετσι μας πηρε ωρες το scripting ορισμενων απ'αυτα για τις τροποποιησεις..
Τι εννοω...

Αν σκεφτει κανεις πως το οποιοδηποτε βιντεο (DVD-CD-BD-HD)εχει τελειωσει φτανοντας στην διαδικασια authoring,εκει ερχονται τα πανω κατω ...
-"Ναι μεν το εφτιαξες μεγαλε,αλλα,εμενα με ρωτησες?"--:139:
Σε κοιταει καταματα το προγραμμα και περιμενει απαντηση...Όπα!!Τι εγινε ρε παιδια??Σκοτος??Ερεβος??:140:
Χμμ..Μα φυσικα εχει δικιο,αλλοιμονο τωρα,δεν ξερει αυτο...Τι λεγαμε λοιπον??:142:
Ωραια ,το βαλαμε για authoring-αντε παλι ΕΠΑΝΑΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ(μπορει να λενε οτι τα ηδη αρχεια MPeg κλπ.δεν επηρεαζονται,αλλα φευ!!).
Φτου! κι απ'την αρχη..
Τι συνεβαινε τις παλιες καλες εποχες του dvd??Eφτιαχνες το βιντεακι σου με bitrate εκει γυρω στα 7000mbps-8000mbps ,προσθετες και τον ηχο σου και εφτανες αθροισμα εκει κοντα που ειχαν θεσπιστει οι προδιαγραφες του,δηλαδη ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 9800Mbps.Αν εκανες το λαθος και το ξεπερνουσες ,τα περισσοτερα -εκτος ελαχιστων περιπτωσεων -προγραμματα authoring ,σου εδιναν κιτρινη καρτα.Αν παρολα αυτα ,εσυ εβαζες και κατιτις παραπανω κι εφτανες εως τα 15000mbps,ε, τοτε μονο απο το Pc εβλεπες ταινια...Ηρωικες εποχες...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Συμπερασματικα λοιπον..
Τι ζητουν οι απλοι χρηστες??
Ενα προγραμμα που να "παιρνει" το αρχικο βιντεο,λιγα εφφε και το τελικο αποτελεσμα να ειναι δικο μου βρε παιδακι μου,τι να καθομαστε τωρα μ'ολα αυτα τα περιεργα,οτι πιο γρηγορο και ευκολο!!Και μονο οτι το "εφτιαξε"μονος του στο Pc ειναι ολα τα λεφτα.Ετοιμα Profiles,leveles,bitrate ,αναλυση,τι αλλο θελει κανεις??
Θελει!!Ειναι καποιοι που θελουν το κατι αλλο,το διαφορετικο,οχι τα ετοιματζιδικα.Σιγουρα δεν ειναι και το απολυτο ,μιας και ολοι δεν βλεπουν το ιδιο,ουτε εχουν την ωρα να κανουν δοκιμες που στην τελικη δεν οδηγουν και πουθενα.
Που χασαμε τον μπουσουλα??:116:

Εικονα απο mpeg αρχεια πολυ καλη,κινηση ομαλη ωραια χρωματα..Δυστυχως δεν εχουμε δει πολλα εργα με υψηλο bitrate ωστε να δικαιολογει το mpeg αυτα που επαγγελεται.
18000Mbps-25-αντε μεχρι 30..
Που μπορει να φτασει??Δεν ξερουμε!!
Γιατι το λεω αυτο??
Μεσα σ'ολη την στενοχωρια μας ,θυμηθηκα παλι το...laptop!!:142:
Tι προδοτης θεε μου...:137:
Καπου εκει μεσα βασιλευε ενα προγραμματακι παλιο για αρχεια mpeg2 ή σε elementary (ξεχωριστα αρχεια εικονας-ηχου)ή σε Program με το αναλογο Bitrate.
Δυστροποτατο!!!Εαν το αρχειο μας δεν ηταν καθαροαιμο ασυμπιεστο,δεν το δεχοταν με τιποτε!!
Λογω ηλικιας καθαρα ,ηταν προορισμενο για DVD ΜΟΝΟ,αλλα ειχε και τις επιλογες για high profile(1440-422 κλπ)με μια μικρη λεπτομερεια για τους μυημενους στα sequence headers.
Αποτελεσμα:Τελικο αρχειο τεραστιο,κωδικοποιημενο στα 89-93MBPS ,ποιοτητα εικονας 98-99% με αριστα το 100,αλλα αναπαραγωγη ΜΟΝΟ στο pc...:133:

Σε γενικες γραμμες το Mpeg μας αφησε πολυ καλες εντυπωσεις.:114:
Αγνωστο τι θα γινει στο μελλον και κατα ποσο θα καταφερει να φτασει σε τετοιο υψηλο ρυθμο μεταγωγης.Αφηστε δε το τι hardware θα χρειαστουμε για τους Players..

Aπογοητευση??:118:
Το τελος του κοσμου??:118:
Απεμειναν αλλοι 2 "παικτες"ακομη να μας δειξουν τα δοντια τους...
Ειχε σειρα λοιπον το ξεχασμενο Manual του 2004 και τα "κολπα" του encoding .

Ax!!βρε Bill Κακε..Ποση ζημια εκανες...:138:

Συνεχιζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Οταν βγηκε ο wme(windows media encoder),ειχε ηδη ξεκινησει η εποχη που ολο και περισσοτεροι εστελναν μηνυματα ή βιντεο μεσω e-mail ή εκαναν τα πρωτα βηματα τους στο streaming.
Καλη εικονα -βασει αναλυσης-χαμηλο bitrate κι η ζωη τραβουσε την ανηφορα.
Στον αντιποδα,οι ανταγωνιστες δεν καθισαν με σταυρωμενα τα χερια κι ετσι ειδαμε και την Real να μπαινει στο παιγνιδι.Εποχες που ως γνωστον εαν ειχε windows ειχες και MPlayer,ειχες Netscape ειχες real.
Για να πουμε την αληθεια ο real "τσακιζε"τον αντιπαλο του ακομη και σε αναλυση 320χ240,για πιο πανω δε συζηταμε ,ειχαν και οι δυο macroblocks.Τοπιο στην ομιχλη...
Μια ωραια ημερα με καφε στην βεραντα "χτυπησε"ο ρουφιανος στο mail.
"Αναβαθμιση wme-εκδοση -9"
Τι ηταν παλι τουτο το φρουτο πρωι-πρωι??
Πρωται δοκιμες ενθαρρυντικες,μαλλον ξεπερασαν ται παιδικα προβληματα,σκεφτηκαμε.
Και δεν ανεβαζουμε αναλυση??Ποιος βλεπει 640χ480??Μπα??Δεν εχει??Τι ειναι αυτο το 1280χ720??30 fps??Κατσε ρε μεγαλε,για ριξε το συνθημα να κανουμε δουλεια...
DV καμερα ,εισαγωγη αρχειου και τσουπ!!βιντεακι!..Τοσο απλα..
Απλα??Ναι..Μπορει...Ισως...Τωρα μας φωτισες!
Απο την εισαγωγη μεχρι την εναρξη της κωδικοποιησης ,ηθελε γυρω στα 5 λεπτα-αναλογα το μεγεθος του αρχειου-να αναγνωρισει το βιντεο,να ξεκινησει κωδικοποιηση,εσυ πηγαινες για καφε,γυρνουσες,ξυριζοσουν,εκανες μπανιο,εβλεπες καμια ταινια ,κι αυτο ακομα βρισκοταν στο 63% κωδικοποιησης!!!
Τι εγινε βρε παιδια??Θα τελειωσει καμια φορα??
Καποτε ελαμβανε τελος,το εβαζες αναπαραγωγη,κολλουσε το pc,restart ξανα -μανα,αυτο εριχνε ριζες στο desktop και δεν ξεκολλουσε!!!Οταν επαιζε, εβγαζε ματια!!!
Αναβεις τσιγαρο και μονολογεις..."RT*M εφαρμοσαμε μεγαλε??"
Μα φυσικα!! Απ'την πολλη χαρα και το ομορφο αποτελεσμα ,ασχετο απο τις ωρες,τι να το κανουμε το manual?Ελα ομως που επρεπε...
Κι εκει ξεκινησαμε στην Α Δημοτικου.
Το α ,το ι το μπαστουνακι κι ολα αυτα τα ομορφουλικα.Πεφτουν οι ξυλιες απο τον δασκαλο,ορθιοι τιμωρια στην γωνια και αποφοιτουμε τελικα με διαγωγη κοσμιωτατη.
Μεσολαβουν τα γνωστα δικαστηρια μεταξυ Εταιρειων για το αν επρεπε ή οχι να εχουν με το λειτουργικο οι χρηστες IE ή κατι αλλο,κι ενα ωραιο γελαστο απογευμα σκαει μπομπα...
Microsoft Studio Encoder....Αλλο φρουτο!!!
Ενα πακετακι με ολα τα καλουδια +SDK ,βασιζομενο στον wme-9 ,με αρκετες τροποποιησεις και το σημαντικοτερο ,πιο γρηγορη κωδικοποιηση.
Ειδαμε το φως το αληθινο??

Περιπου...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Τι θα περιμεναμε απο ενα προγραμμα σε beta εκδοση για 6 μηνες??Το πολυ-πολυ μια εκδοση stable και σιγουρη.
Ομως τοτε ξεκινουσε το φορμα υψηλης αναλυσης και η Εταιρεια ειχε ηδη στα σκαρια κατι διαφορετικο.
Kαι το ονομα αυτου..VC-1!
Την συνεχεια την ξερετε...HD-DVD,πολεμος φορμα,παρτε τα δικαιωματα κυριοι ανταγωνιστες κι εγω τ'αλλαζω ολα και τα ονομαζω πια Μs expression.
Νατος λοιπον ο νεος encoder με ολα τα καλουδια του κι ενα manual 238 σελιδων οπως ειπαμε.

Μαθημα πρωτον:Ασυμπιεστο βιντεο
Μαθημα δευτερον:Oσο πιο καλος στα scripts τοσο πιο αριστος ο μαθητης.
Μαθημα τριτον:Tαχυτης ελαφρως ανεβασμενη
Μαθημα τεταρτον:Προφιλ σε full-Hd
Μαθημα πεμπτον:Bitrate σε cbr ή vbr αναλογα τις αναγκες
Μαθημα εκτον: Hxος και σε 7.1
Mαθημα εβδομον: ????????
Aυτο το εβδομον μας προβληματισε ειναι αληθεια.
Τι εννοουσε ο ..ποιητης οταν ελεγε ΟΧΙ Β frames??Eιχε δικιο??Αδικο??Ποιος ελεγε ψεμματα??Κι αν ναι??Μπααα.....Σωπα καημενε τωρα...
Ελα ομως που ειχε...!
Ιδια αρχεια,ιδιες ρυθμισεις ,αλλη προβολη κι απεικονιση.
Πολυ καλα αποτελεσματα,ομορφη κινηση,χρωματα,αναπαραγωγη ομαλη.
Ανεβασαμε αναλυση,bitrate και μας επεσαν τα σαγονια!!!
Ιδου κυριοι το νεο φρουτο!!
Απλαί οδοντὀκρεμαι τα υπολοιπα??
Μπα...Ειχαμε ακομη δρομο μπροστα μας.
Τα προγραμματα που χρησιμοποιουν τον VC-1 κοστιζουν απο μερικα ευρω εως χιλιαδες.Το αποτελεσμα εξαρταται ΚΑΙ απο τα προφιλ του εκαστοτε προγραμματος.
Νατον και παλι ο..ρουφιανος!!
Ειχαμε υποψιν μας ενα προγραμματακι ελευθερο που βασιζοταν σε ολα τα στοιχεια του WME και μαλιστα με VC-1!!Kι απο μεγεθος??ΜΟΝΟ 23 KB!!!!!
Eαν καποιος εχει εφεση στα Avisynth scripts ,τοτε ειναι οτι καλυτερο για να χειριστει και τις παραμετρους.Αν οχι ,τοτε Aviscript ,τα κανει ολα και συμφερει!!!
Κι ολα αυτα αρκει να εχει διαβασει προσεκτικα το manual.
O χρηστης που θα θελησει να φτιαξει τετοια βιντεο δεν θα απογοητευτει,ακομη και σε υψηλα bitrate.Ακομη και μ'εναν P4 3GHZ και vga 256.

Tελειωσαμε??..Νομιζετε..
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Σκεφτηκαμε να δοκιμασουμε τον εν λογω encoder και πιο ψηλα οπως το mpeg,αφου ειχαμε ακουσει,διαβασει οτι μπορει να φτασει μεχρι 140 Mbps!!!:112:
Tα βαλαμε κατω και ξεκινησαμε...
Εαν καποιος εχει δυο ιδια μεσα απεικονισης,το ιδιο αρχειο,τις ιδιες ρυθμισεις κλπ,κλπ,ισως σε ενα στοπ καρε να παρατηρησει αμυδρες διαφορες.Συν οτι πρεπει να εχει τρομερη επεξαργαστικη δυναμη.Εξαλλου ολα τα ματια δεν βλεπουν το ιδιο,ουτε εχουμε ολοι ιδανικες συνθηκες προβολης.
Σ'αυτο το επιπεδο ο vc-1 πανηγυρισε!!

Αναψαμε φωτια,βαλαμε ψητα ,ηπιαμε τα κρασια μας...Ωραιες φασεις...:137::137::137:

"Σε βλεπω σκεφτικο και λυπημενο"ειπε ο Γιωργος.
"Τι σε βασανιζει??Δεν σου αρεσει τ'αποτελεσμα??Αυτο δε θελαμε??"

Εμεις μπορει να θελαμε,ο απλος χρηστης τι θελει ομως??Εαν το αρχειο του ειναι 5 γιγα για παραδειγμα ,γιατι να τα κανει 15??
"Και τι προτεινεις"??ξαναρωτησε...

Μηπως να βαλουμε H.264??
Σταματησαν τα οργανα,παυση ,ηρεμια,φωνη πουθενα.....:139:

Λοβοτομη κανεις ευκαιρος??:142::142::142::142::142:

Σβησαν οι φωτιες,αναψαν τα μηχανηματα,επικοινωνησαμε με τα σπιτια μας ...:138:

Χαμενη στην κωδικοποιηση...Ωραιος τιτλος για ταινια..:105:
 



Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.587
Μηνύματα
2.866.456
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top