Λάμπες 6N2P σε Primaluna?

Reaction score
9
Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει, αν οι λάμπες 6N2P μπορούν να αντικαταστήσουν τις 12ΑΧ7 προενισχύτριες σε ενισχυτή Primaluna. Από την έρευνα που έκανα δεν έβγαλα ασφαλές συμπέρασμα εκτός από το ότι έχoyn παρόμοια χαρακτηριστικά με τις 12ΑΧ7.

Reaction score
9
Απάντηση: Λάμπες 6N2P σε Primaluna?

Γιατί έχω διαθέσιμο ένα ζύγος 6N2P και θα ήθελα να το δοκιμάσω, έτσι απλά από περιέργεια, δεν χρειάζεται νομίζω επιστημονικά εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Αν κάποιος φίλος γνωρίζει την απάντηση στο ερώτημά μου θα με βοηθούσε να μην κάνω καμία ζημιά στο μηχάνημα.

Reaction score
8
Έχω κάνει πολλάκις το αντίθετο χωρίς πρόβλημα, ποτέ όμως σε Primaluna.

Ωστόσο, δεν βλέπω τον λόγο να μη γίνεται ή να κινδυνεύει ο ενισχυτής, εγώ θα τις είχα ήδη δοκιμάσει, πολύ περισσότερο, δε, τις ομόσταβλες 5751. Εσύ θα πρότεινα να συμβουλευτείς και τον αντιπρόσωπο ή την ίδια την εταιρεία για άμεση απάντηση σε θέματα εγγύησης κ.λπ.

Γενικά αντιστοιχούν οι 6Ν3 σε 5670, 6Ν23 σε 6922 και 6Ν2 σε 12ΑΧ7, 5751 με μικροδιαφορές, που δεν εμπνέουν ανασφάλεια.

Πιο πιθανό είναι να ζημιωθούν οι λυχνίες λόγω ασύμβατου bias, είτε πεθαίνοντας γρηγορότερα ή υφιστάμενες αλλοίωση της αναμενόμενης απόδοσής τους οδηγώντας σε εξαγωγή εσφαλμένου συμπεράσματος για τον "ήχο" τους.

Εξ ου και δεν κάνουν όλοι οι ενισχυτές για test-bed όλων των τύπων λυχνιών που θεωρητικά τούς αναλογούν.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα περισσότερο!

Reaction score
9

Όχι φίλε μου δεν με μπέρδεψες καθόλου, και εγώ αυτό υποπτευόμουνα. Για τις 5751 το λέει και η Primaluna ότι είναι συμβατές απλά βλέπω κατά καιρούς και αλλαγές με λάμπες που δεν αναφέρονται επίσημα στα manual της Primaluna π.χ. ο Prologue 4 μπορεί να δεχθεί ΚΤ77 λάμπες αντί για τις EL34.

Reaction score
0
Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει, αν οι λάμπες 6N2P μπορούν να αντικαταστήσουν τις 12ΑΧ7 προενισχύτριες σε ενισχυτή Primaluna. Από την έρευνα που έκανα δεν έβγαλα ασφαλές συμπέρασμα εκτός από το ότι έχoyn παρόμοια χαρακτηριστικά με τις 12ΑΧ7.
Απλώς, δεν σου κάνουν (νήματα=6,3 Βολτ, 12 για την 12ΑΧ)
Τώρα, αν δε σε πειράζει να βαλεις "χερι" , μπορεις να το τακτοποιήσεις βάζοντας τις 6Ν2, σε σειρά ....

http://frank.pocnet.net/sheets66.html

Reaction score
9

Φίλε Τζιμάκο τι εννοείς ακριβώς? Πως να τις βάλω στη σειρά?

Reaction score
3.371

Tα νήματα έκαστης λυχνίας 6Ν2P θα πρέπει να τροφοδοτούνται με τάση τροφοδοσίας 6,3 Volts. Αν τους βάλεις 12,6 volts (που θέλουν οι 12ΑΧ7) θα καταστραφούν πολύ σύντομα.

Αν συνδέσεις δύο 6N2P εν σειρά ("nose to tail"), τότε κάθε μία εκ των δύο λυχνιών θα "βλέπει" 6,3 volts στα άκρα του νήματος και όχι 12,6 volts.

γενικά, απ'οτι κατάλαβες πρέπει να κάνεις αλλαγες στο κύκλωμα που τροφοδοτεί να νήματα των λυχνιών. Δε σε βλέπω να το κάνεις ούτε με σφαίρες ...

Y.Γ Οι 6Ν2P έχουν μεσα τους δύο παράλλημα νήματα , ενώ οι 12AXT έχουν κι αυτές δύο αλλά τα έχουν σε σειρά.

Reaction score
8
Έχουν δίκιο, πρέπει και να κόψεις και να ενώσεις άρα είναι μάλλον βέβαιο ότι θα χάσεις κάθε εγγύηση, αφού πρέπει να επέμβεις στον ενισχυτή συν το ότι αν παρ' ελπίδα πάθει οτιδήποτε, θα έχουμε, εγώ τουλάχιστον, τύψεις. Εξάλλου το μηχάνημα δεν εμπνέει και πολύ για μοντιφιές.

Αν θέλεις, κατ' εμέ και υπεύθυνα, ξέχνα λίγο Σοβιετική Ένωση και Δυτική Ευρώπη, δοκίμασε USA 5751 black plate, triple mica σε GE, Sylvania, CBS, RCA, Raytheon ή ό,τι βρεις σε αξιοπρεπή τιμή ($60 -$75 οι δύο, max) κι εάν δεν σου πάει, μόνο τότε προχώρησε στο mod. Και με grey plate θα έχεις αποτέλεσμα, αλλά πάντοτε triple mica, γιατί οι άλλες είθισται να μικροφωνίζουν σαν τρελές.

Η 5751 έχει και το vintage και το σοβαρό, χωρίς το sterile, τη θεωρώ πολύ καλή προενισχύτρια, όσο για οδηγήτρια δεν είμαι σίγουρος.

Είναι ίσως λίγο πιο... πεζή από κάποιες ECC83 με όνομα, ιστορία και αίγλη, αλλά η απουσία μικροφωνισμών, η αβίαστη λεπτομέρεια και η ιδιαίτερα πολιτισμένη-ισορροπημένη συμπεριφορά της (αλά CCCP) τελικά κερδίζουν. Στην ουσία είναι λίγο πιο "σωστή" (πάλι αλά CCCP).

CBS & RCA παίζουν και σε ανθρώπινες τιμές, οι άλλες έχουν ξεφύγει, έχουν γίνει cult, ειδικά οι Sylvania.

Τέλος υπάρχει και η Ανατολική Ευρώπη, RFT, Tungsram, Ei κ.λπ., έχω κάποιες, αλλά δεν έχω προλάβει να δοκιμάσω αρκετά. Πάντως είναι ECC83 και φθηνές.

Θέλω να πω ότι έχεις πολλές πιο απροβλημάτιστες επιλογές πριν την 6Η2Π. Οι δικές σου αλήθεια είναι οι -ΕΒ?

Reaction score
9

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις με βοηθήσατε πολύ. Οι λάμπες που βρήκα είναι 6N2P Voskhod " Made by Voskhod, Kaluga Factory during the 70's" και μου στοίχισαν μόλις 9 $ χωρίς τα μεταφορικά. Έχω μία ικανοποιητική μικρή συλλογή από προενισχύτριες λάμπες, δεν τις έχω δοκιμάσει όμως όλες. Φίλε Kyriarxe θα σου στείλω με π.μ. το βράδι πλήρη λίστα για να δεις τι λάμπες έχω τσιμπήσει από ebay πάντα σε λογικές τιμές. Μόνο τις VALVO 12AX7 που παίζουν στο Advance MCD 203 II πλήρωσα χρυσάφι καθόσον τις αγόρασα από Ελλάδα όταν ακόμα δεν ήξερα ότι στο ebay μπορείς να βρεις καλές ευκαιρίες.

Reaction score
9

Τελικά τις έβαλα στο Advance Acoustic MCD 203 II με εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι οι λάμπες που μου έδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα και από τις 12AX7 και από τις 12AU7:105:

Reaction score
3.371

Το ADVANCE παίζει καλύτερα αλλάζοντας μόνο τις λυχνίες ?

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Λάμπες 6N2P σε Primaluna?

Το ADVANCE παίζει καλύτερα αλλάζοντας μόνο τις λυχνίες ?
Επειδή εχω το συγκεκριμενο player, τι αλλο θα μπορουσα να αλλαξω για να το βελτιωσω?

Reaction score
9

Μπορείς να κάνεις αναβάθμιση, υπάρχει τεχνικός που την κάνει, εκεί έκανα και εγώ αναβάθμιση και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν σε ενδιαφέρουν πληροφορίες στείλε π.μ. Αν όχι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις τις κινέζικες λάμπες με NOS 12AX7 ή 12AU7.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.585