Λέοναρντ Κόεν: «Γεννήθηκα φορώντας κοστούμι»

Μηνύματα
29.225
Reaction score
23.256
«Γεννήθηκα φορώντας κοστούμι»

Από τις πρώτες ποιητικές του στιγμές στο Λονδίνο και τις ηλιόλουστες ημέρες στην Ύδρα μέχρι τα μουσικά βήματα στη Νέα Υόρκη και τη διεθνή καταξίωση. Αυτή την εβδομάδα ο βιβλιοφάγος ποιητής Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος επιλέγει το βιβλίο «Ο Λέοναρντ Κόεν με δικά του λόγια».







Ο Λέοναρντ Κόεν στο Λονδίνο το 1974. (Φωτογραφία: Michael Putland / Getty Images / Ideal Image)

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1934 και μεγάλωσε σε οικογένεια εύπορων, ευσεβών και μορφωμένων Εβραίων: Δεν είχα ποτέ, ούτε μία στιγμή, τάσεις να επαναστατήσω ενάντια στην οικογένειά μου. Τους θεωρούσα πάντοτε εξαιρετικά αξιοπρεπείς ανθρώπους. Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο εκτιμώ εκείνη την οικογένεια, την τιμιότητα με την οποία έκαναν τις δουλειές τους και την αφοσίωσή τους στη ζωή της κοινότητας. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ανακάλυψε τα ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και απέκτησε την πρώτη του κιθάρα. Τον Μάρτιο του 1960, στο Λονδίνο πια, έχει αγοράσει την πράσινη Olivetti 22 γραφομηχανή του και το περίφημο μπλε αδιάβροχό του και έχει ήδη εκδώσει μια ποιητική συλλογή. Το Λονδίνο δεν είχε τίποτε άλλο να του προσφέρει, μα κι εκείνος δεν είχε πού αλλού να πάει.

Περιπλανώμενος, βαρύς και άεργος, ένα βροχερό απόγευμα στο Ιστ Εντ θα παρατηρήσει τον ηλιοκαμένο ταμία με τα γυαλιά ηλίου μες στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Μπανκ. «Τι καιρό κάνει στην Ελλάδα τώρα;», θα τον ρωτήσει, για να λάβει την απάντηση: «Ανοιξιάτικο!». Την επόμενη κιόλας μέρα ο Λέοναρντ Κόεν βρισκόταν στην Αθήνα και λίγο αργότερα στο λιμάνι της Ύδρας. Τα χρόνια περνούν κι εμείς χάνουμε τόσο χρόνο διερωτώμενοι αν τολμάμε να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι να κάνεις το άλμα, να δοκιμάσεις, να ρισκάρεις, θα γράψει. Στην Ύδρα θα ζήσει, με σύντομα διαλείμματα, τα επόμενα επτά χρόνια. Εκεί θα ολοκληρώσει δύο ακόμα ποιητικές συλλογές και τα δύο μυθιστορήματά του. Όταν έφτασα στην Ελλάδα ένιωσα πραγματικά ότι είχα επιστρέψει στην πατρίδα μου. Η ζωή στο χωριό μού φαινόταν οικεία, παρόλο που δεν είχα καμία εμπειρία από τη ζωή στο χωριό.

«Υπάρχει μια γενικευμένη συνωμοσία εναντίον των εραστών επειδή οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν να βλέπουν άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους», Λέοναρντ Κόεν.

Το 1967 όμως ο Λέοναρντ Κόεν
θα φύγει ακόμα μια φορά, για τις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα, προκειμένου να ασχοληθεί επιτέλους επαγγελματικά με τη μουσική. Κατέβηκα στη Νέα Υόρκη και δεν κατάφερα να πείσω κανέναν να με ακούσει. Πήγα σε μερικούς αντζέντηδες και μου είπα «για να σε δούμε λίγο, ρε παιδί μου, κάπως μεγάλος δεν είσαι για τη δουλειά;». Ήμουν 32 χρονών τότε. Νομίζω πως έτρωγα πολύ λίγο, ήμουν γύρω στα 53 κιλά και πήγαινα σε όλα τα κλαμπ και άκουγα και έπαιζα και έγραφα. Το συνηθισμένο κλισέ ενός νεαρού συγγραφέα στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του μουσικό άλμπουμ θα κυκλοφορήσει το 1968 και λέγεται Songs of Leonard Cohen.


«Ο τρόπος ζωής μου δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζομαι ένα δωμάτιο, ένα γραφείο και μια καρέκλα και δεν μου αρέσει να έχω πολύ περισσότερα απ’ αυτά. Ζω στο ίδιο πάνω κάτω μέρος πάντοτε, όπου κι αν έχω βρεθεί». (Φωτογραφία: Frazer Harrison / Getty Images / Ideal Image)

Η συνέχεια είναι γνωστή. Είκοσι πέντε άλμπουμ και συλλογές, περισσότερα από δέκα βιβλία, περιοδείες, δωμάτια ξενοδοχείων και σπίτια στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες και πίσω, κάθε τόσο, στο Μόντρεαλ και στην Ύδρα. Και, αναπόφευκτα, ναρκωτικά, ποτό, πολλές γυναίκες και κατάθλιψη, Κάποτε έλεγαν ότι μαζί με τους δίσκους μου θα έπρεπε να δίνουν και ξυραφάκια. Και πάντα κομψότητα στο ντύσιμο και στη συμπεριφορά, Γεννήθηκα φορώντας κοστούμι, χιούμορ και ένας διαρκής αγώνας για προσωπική ελευθερία, βουδισμός και απομόνωση στο Κέντρο Ζεν στο όρος Μπάλντι στην Καλιφόρνια. Ο τρόπος ζωής μου δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζομαι ένα δωμάτιο, ένα γραφείο και μια καρέκλα και δεν μου αρέσει να έχω πολύ περισσότερα απ’ αυτά. Ζω στο ίδιο πάνω κάτω μέρος πάντοτε, όπου κι αν έχω βρεθεί.

Στο βιβλίο Ο Λέοναρντ Κόεν με δικά του λόγια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι, η Εύη Μαραγκού επιλέγει, ταξινομεί και μεταφράζει εκατοντάδες αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Καναδού τροβαδούρου, οι οποίες αναφέρονται σε κάθε πτυχή της ζωής, του έργου και της σκέψης του. Συνθέτει έτσι ένα από αυτά τα εξαίσια βιβλία που διαβάζονται με δύο τρόπους: είτε από την αρχή ως το τέλος (πρώτα για τη ζωή του, ύστερα για το έργο του, τα βιβλία και τα τραγούδια του, και τέλος για όλα τα υπόλοιπα) είτε ξεφυλλίζοντάς το και διαβάζοντας τυχαίες φράσεις στις οποίες σκαλώνει το δάχτυλο ή το βλέμμα του αναγνώστη. Η απόλαυση είναι εγγυημένη έτσι κι αλλιώς.


«Ο Λέοναρντ Κόεν με δικά του λόγια», Ανθολόγηση-Μετάφραση Εύη Μαραγκού, εκδ. Μελάνι.

Γιατί ο Λέοναρντ Κόεν απέχει πολύ από το να είναι ένας ακόμα τραγουδοποιός που συγκινεί με τη μουσική και τους στίχους του. Υπήρξε ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε τόσο αδυσώπητα, όπως λέει, με τον εαυτό του, ώστε αναποδογύρισε τη συνηθισμένη φορά των πραγμάτων και κατόρθωσε να κάνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους στο ιδιωτικό, στο προσωπικό, στο συγκεκριμένο που κάθε φορά αφηγούνται τα τραγούδια του. Κατόρθωσε ν’ αξιωθεί αυτή τη χάρη.

Υπάρχει μια γενικευμένη συνωμοσία εναντίον των εραστών επειδή οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν να βλέπουν άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους και η εμπειρία της έκστασης είναι εξαιρετικά δυσάρεστη σε όσους δεν συμμετέχουν σ’ αυτή. Έτσι γίνεται και με τους καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι θα προτιμούσαν οι καλλιτέχνες τους να ήταν ανάπηροι ή νεκροί. Είναι κοινότοπο αλλά αληθινό… Πραγματικά φθονούμε κάποιον που τον αγγίζει η χάρη πολύ συχνά.

http://www.andro.gr/empneusi/leonard-cohen-book/
 


Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.999
Reaction score
8.045
Στο τεύχος της A.V. που κυκλοφορεί ο Μάκης Μηλάτος γράφει για τον τελευταίο δίσκου του μεγάλου τραγουδοποιού - στις 11 Νοεμβρίου του 2016 ο Λέοναρντ Κοέν άφησε την τελευταία του πνοή.

Μακάρι να μπορούσα να πω όλα όσα έχω να πω με μία λέξη.


Απεχθάνομαι όλα εκείνα που μπορούν να συμβούν ανάμεσα στην αρχή και το τέλος μιας πρότασης.

O Leonard Cohen τραγούδησε, έγραψε, και όσα συνέβησαν ανάμεσα στην αρχή και το τέλος κάθε του πρότασης είναι σπουδαία. Πόσο γλυκά νιώθεις τη στιγμή όταν πλέον είναι πολύ αργά.Ζώντας μια ελεύθερη και πλούσια ζωή –τώρα που πεθαίνω δεν μετανιώνω για κανένα παραστράτημα–, έγινε στοχαστής της μουσικής και του λόγου μοναδικός και ανεπανάληπτος, ένας περιπλανώμενος φιλόσοφος που μας ψιθυρίζει νουάρ ιστορίες με καθησυχαστικό τρόπο. Μπορεί να ήταν η απάτη του λογιστή του που τον ανάγκασε να επιστρέψει στην έντονη δράση, ένας πόλεμος με τους ανεμόμυλους που μου επέτρεψε να δουλέψω σκληρά και η δουλειά από μόνη της αποτελεί μια κάποια ευλογία. Μπορεί κάποιοι από τους πιο πρόσφατους δίσκους να έγιναν με «αυτόματο πιλότο», όμως τελικά η συναναστροφή μαζί του άξιζε τον κόπο. Ποτέ δεν βρήκα το κορίτσι, Ποτέ δεν έγινα πλούσιος, Ακολουθήστε με.

Ο ίδιος σημείωνε το 2003 πως δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε κάποια βελτίωση, το καινούργιο του άλμπουμ όμως, «You Want It Darker», έχει μόνο εκλεκτά συστατικά και ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Ο γιος του Adam Cohen στην παραγωγή τον βγάζει από τη μουσική στασιμότητα και φέρνει ήχους, διακριτικές αποχρώσεις και λεπτεπίλεπτα στολίδια από gospel, blues, country, ακόμη και rock, δημιουργώντας αισθητική αξιοπρέπεια και γοητευτική φινέτσα για τον αφηγηματικό του λόγο που είναι πάλι σε υψηλό επίπεδο. Εκτός από τις χιλιάδες που είναι γνωστοί ή που θα ήθελαν να είναι γνωστοί ως ποιητές, ίσως ένας ή δύο να αξίζουν, οι υπόλοιποι είναι κίβδηλοι… Δεν χρειάζεται, βέβαια, να πω πως είμαι κίβδηλος κι αυτή είναι η δική μου ιστορία. Κι αν αυτό είναι το κύκνειο άσμα του, ίσως γιατί η ζωή είναι ναρκωτικό που δεν έχει καμία επίδραση πια, τι σημασία έχει; Το γεγονός είναι πως μας προσφέρει ένα ακόμη θαυμάσιο άλμπουμ και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε εντός του. Πρέπει να ξεγυμνωθώ πολύ για να φτάσω στην αλήθεια. Δεν είμαι ούτε αυθόρμητος ούτε διαισθητικός τύπος.

Αν όντως αυτή, η 14η απόχρωση του σκοτεινού του σύμπαντος είναι και η τελευταία, μας αφήνει με τη γεύση ενός από τα καλύτερα και πιο ατμοσφαιρικά άλμπουμ που δημιούργησε και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από σπουδαίους δίσκους που με τον τρόπο τους αποτελούν μία άτυπη κατηγορία για το 2016 και ορίζουν ένα «τέλος εποχής».


https://www.protagon.gr/themata/flashback/44341273777-44341273777
 


Μηνύματα
1.217
Reaction score
1.750
Ἡρθα σε επαφἠ με τα τραγοὐδια του, 18 χρονὠν το καλοκαἰρι ᾽84 στη Θεσσαλονἰκη.
Μοναχὀς μου σ᾽ἑνα σπἰτι με πολλἀ κρασιἀ και μιἀ κασσἐτα του, χωρἰς να γνωρἰζω κανἐνα σἀυτἠ την πὀλη, ἐπινα κι ἀκουγα, για 3 ημἐρες πρωτὀγνωρης μὐησης σ᾽ἑνα νἐο τρὀπο περισυλλογἠς.
Βαθιἀ βουτιἀ μες την κουλτοὐρα της μοναξιἀς με ανεξἰτηλα σημἀδια.
Να παρακολουθεἰς απ῾ἐξω σαν τρἰτος ἀνθρωπος, ὀσα βιὠνεις !
Υπἐροχος δἀσκαλος. Η κασσἐτα αυτἠ με τις επιτυχἰες του ακὀμα μοιἀζει σαν να διαβἀζεις βιβλἰο. ..... Ἱσως το δικὀ σου βιβλἰο της ζωἠς που πἐρασε ... :cry:
Σἰγουρα μας ἐδειξε κἀτι μοναδικὀ. Γιἀ πὀσους ἀλλους θα λἐγαμε κἀτι τἐτοιο ?
:hi:
C U on the other side
My master
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.999
Reaction score
8.045
Οι φωτισμένοι άνθρωποι φεύγουν γρήγορα. Κάποιοι ή κάπου τους χρειάζονται, δεν εξηγείται αλλιώς!
 


Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.999
Reaction score
8.045
Εντάξει , μάλλον άστοχη προσέγγιση για να εκφράσω τον θαυμασμό μου απέναντι σε ένα τέτοιο ταλέντο. Είναι όμως από τους λίγους που έφυγε σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Αν και με τα νέα δεδομένα.....
 


Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Καλά δεν ήταν και κάποιος "φωτισμένος" ή ταλαντούχος καλλιτέχνης. Δεν κατάφερε να γίνει γνωστός σα λογοτέχνης κι έγινε μουσικός στα +30 του. Πάντως το "new skin for the old ceremony" είναι ένα άλμπουμ που αξίζει πραγματικά να έχει κάποιος στη συλλογή του, άντε και το "songs of love and hate" μέχρι εκεί …

@abcd δεν μπορείς να τον κατατάξεις στους Καναδούς, γεννήθηκε κι έζησε ένα μικρό μέρος της ζωής του εκεί. Επίσης ούτε οι γονείς του ήταν καναδοί παρά εβραίοι μετανάστες.
 

Μηνύματα
1.063
Reaction score
737
Καλά δεν ήταν και κάποιος "φωτισμένος" ή ταλαντούχος καλλιτέχνης. Δεν κατάφερε να γίνει γνωστός σα λογοτέχνης κι έγινε μουσικός στα +30 του. Πάντως το "new skin for the old ceremony" είναι ένα άλμπουμ που αξίζει πραγματικά να έχει κάποιος στη συλλογή του, άντε και το "songs of love and hate" μέχρι εκεί …
Το ακούσαμε και αυτό !

Ζήτω η Δημοκρατία του Διαδικτύου ...
 



Μηνύματα
1.866
Reaction score
4.431
Ερωτευμένος με τις λέξεις...

" Ο Λεοναρντ δεν άκουγε τα τραγουδια του όπως τα άκουγαν οι άλλοι.
Γι αυτό νομίζω και εχουν διασκευαστει απο τοσους πολλους
Πιστεύουν οτι μπορουν μέσα απο αυτά να βγάλουν τη δική τους ποίηση.
Με αυτή την έννοια κανένα τραγουδι του δεν ειναι ποτε πραγματικα ολοκληρωμενο"


Η Jennifer Warnes αυτή ή εκπληκτική φωνή
μιλαει για τη πολυχρονη φιλια και συνεργασια τους που κράτησε πάνω από 45 χρόνια...

"Περισσότερο απο όλα θυμαμαι τις συζητησεις.
Ξεκιναγαμε με τσαι και καταλήγαμε να ερευνουμε σε βαθος τη θρησκεια, τη φιλοσοφια η τη μουσικη.
Ηταν ερωτευμένος με τις λέξεις οπως και εγώ. Ηταν μαγικές στιγμές..."

https://www.slow-journalism.com/from-the-archive/leonard-cohen-as-remembered-by-jennifer-warnes
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.184
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top