Λίγη βοήθεια σχετικά με επιλογή μετατροπέα USB σε coaxial ψηφιακό για dac

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Καλημέρα σας,

Μιας και φαίνεται ότι "έχετε σπουδάσει" το θέμα, έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή σαν πηγή με χρήση του Musical Fidelity X-24K DAC χρησιμοποιώντας την οπτική έξοδο της κάρτας ήχου που έχει η μητρική του υπολογιστή μου. Αυτό που σκέφτομαι είναι να αγοράσω ένα μετατροπέα απο usb σε ομοαξονική για να τροφοδοτήσω με σήμα το dac σαν μια καλύτερη λύση σε σχέση με την onboard κάρτα ήχου. Απο μια σύντομη αναζήτηση στο ebay, έχω δει τα εξής:

Μια φτηνή λύση:

http://www.ebay.com/itm/261075072453?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

και μια πιο ακριβή:

http://www.ebay.com/itm/141026791919?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Θα έχουμε κανένα καλό αποτέλεσμα; Περιμένω γνώμες και εντυπώσεις!

Ευχαριστώ!

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Το ακριβότερο κινεζάκι με το XMOS απορρίπτεται επειδή του ρίχνει το USD 01 ή για λόγους κόστους? Μου άρεσε σαν ιδέα επειδή έχει τροφοδοσία, θα προτιμούσα δηλαδή να μην ήταν εξαρτημένο απο το ρεύμα της usb.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
Εξωτερική τροφοδοσία σε μετατροπέα. Το λιγότερο άβολο μου φαίνεται. Δεν είναι ότι τραβάει και κανα σπουδαίο ρεύμα σαν το DAC. Γιατί όχι το HiFace;

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Χμμ.... Γιατί και τα δύο έχουν xmos ( που απ'ότι έχω διαβάσει, είναι το καλύτερο αυτή τη περίοδο ) μεν, αλλά έχοντας ακούσει dac smsl κινεζάκι έπαψα να τα θεωρώ παρακατιανά, βάζουν καλά υλικά, η διαφορά στη τιμή είναι μικρή και η m2tech έμμεσα λέει ότι θα χρειαστεί τροφοδοσία ( αφού η ίδια βγάζει τροφοδοτικό για το hiface ), οπότε το κινεζάκι έρχεται έτοιμο. Αν και το hiface δεν χρειάζεται καλώδιο, άρα θα ξένοιαζα απο αυτή την ανησυχία ( αν και το furutech που έχω ήδη, δείχνει να τα πηγαίνει καλά ).

Reaction score
1.188
Καλημέρα σας,

Μιας και φαίνεται ότι "έχετε σπουδάσει" το θέμα, έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή σαν πηγή με χρήση του Musical Fidelity X-24K DAC χρησιμοποιώντας την οπτική έξοδο της κάρτας ήχου που έχει η μητρική του υπολογιστή μου. Αυτό που σκέφτομαι είναι να αγοράσω ένα μετατροπέα απο usb σε ομοαξονική για να τροφοδοτήσω με σήμα το dac σαν μια καλύτερη λύση σε σχέση με την onboard κάρτα ήχου. Απο μια σύντομη αναζήτηση στο ebay, έχω δει τα εξής:
Πιστεύεις πως θα υπάρχει διαφορά στην απόδοση του ήχου αν το ψηφιακό σήμα αντί να το παίρνεις από την κάρτα ήχου το παίρνεις από USB;

Reaction score
690
Καλησπέρα,
αυτό το ερώτημα με απασχολεί και εμένα τον τελευταίο καιρό καθώς το dac (ιδιοκατασκευη μόνο με coaxial) το οδηγώ μέσω ομοαξονικής εξόδου της maudio audiophile 24/96 που έχω στον desktop , και θα ήθελα κάποια στιγμή να συγκρίνω και έναν εξωτερικό adapter στυλ hiface.

Πιστεύεις πως θα υπάρχει διαφορά στην απόδοση του ήχου αν το ψηφιακό σήμα αντί να το παίρνεις από την κάρτα ήχου το παίρνεις από USB;
Πάντως συγκρίνοντας τις ψηφιακές εξόδους μεταξύ της maudio και της μητρικής (alc889) , άνετα κατέληξα στην πρώτη. Η δεύτερη μου φάνηκε σκληρή στα ψηλά και γενικά κάπως "artificial".
Επίσης παίζει ρόλο και το καλώδιο αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...

Last edited:

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Το σκεπτικό είναι ότι η μητρική έχει σαφώς κατώτερο chip απο μια εξειδικευμένη κάρτα ή έναν εξοπλισμό σαν κι αυτό που εξετάζω. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι θα έχει διαφορά.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Ακόμα και ανάμεσα σε απλά καλώδια εμφανίζονται διαφορές. Πόσο μάλλον όταν αλλάζει κάποιος απο το απλό καλώδιο σε κάτι πιο ποιοτικό. Πολλοί λένε ότι έχει να κάνει με το jitter, άλλοι με τις παρεμβολές, δεν ξέρω να σου απαντήσω επιστημονικά, αλλά οι διαφορές είναι ακουστές.

Reaction score
690
Το σκεπτικό είναι ότι η μητρική έχει σαφώς κατώτερο chip απο μια εξειδικευμένη κάρτα ή έναν εξοπλισμό σαν κι αυτό που εξετάζω. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι θα έχει διαφορά.
Κοιτά η coaχial της μητρικής δεν νομίζω να αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στον ήχο.Πρέπει να γίνουν άμεσες συγκρίσεις.
Κανονικά και βάσει πρωτοκόλλου , δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές στο ψηφιακό. Για τους εξωτερικούς αντάπτορες το ότι ίσως παίζουν καλύτερα απο τις κάρτες , θα μπορουσε να αποδοθεί στην αποδέσμευση απο το θορυβώδες περιβάλλον της μητρικής , καλύτερη τροφοδοσία και ώς εκεί.
Και όμως αν ανατρέξεις σε ξένα forum υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ coaxial διαφόρων καρτών και σχεδόν σε όλες βλέπουν διαφορές. Το ίδιο και για τους usb->coax adaptors. Αντέ μετά κυνήγα το bit perfect...

Παίζει ρόλο το καλώδιο που μεταφέρει τα bytes στο DAC; Πώς;
Θα σου απαντήσω με ένα "τρανταχτό" προσωπικό μου παράδειγμα. Άκουσα αυτό το cd με αυτό και αυτό το καλώδιο. Με το δεύτερο καλώδιο το "βάθος-σβήσιμο" της κιθάρας , ήταν αλλού . Δεν θα το χαρακτήριζα αμιγώς ως καλύτερο ήχο αλλά μάλλον ως περισσότερη πληροφορία. Είναι δε περισσότερο ευδιάκριτό σε καλές παραγωγές μέ έντονη σκηνική παρουσία φωνής ή κάποιου οργάνου .

Reaction score
19
Κοιτά η coaχial της μητρικής δεν νομίζω να αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στον ήχο.Πρέπει να γίνουν άμεσες συγκρίσεις.
Κανονικά και βάσει πρωτοκόλλου , δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές στο ψηφιακό. Για τους εξωτερικούς αντάπτορες το ότι ίσως παίζουν καλύτερα απο τις κάρτες , θα μπορουσε να αποδοθεί στην αποδέσμευση απο το θορυβώδες περιβάλλον της μητρικής , καλύτερη τροφοδοσία και ώς εκεί.
Και όμως αν ανατρέξεις σε ξένα forum υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ coaxial διαφόρων καρτών και σχεδόν σε όλες βλέπουν διαφορές. Το ίδιο και για τους usb->coax adaptors. Αντέ μετά κυνήγα το bit perfect...
Θα σου απαντήσω με ένα "τρανταχτό" προσωπικό μου παράδειγμα. Άκουσα αυτό το cd με αυτό και αυτό το καλώδιο. Με το δεύτερο καλώδιο το "βάθος-σβήσιμο" της κιθάρας , ήταν αλλού . Δεν θα το χαρακτήριζα αμιγώς ως καλύτερο ήχο αλλά μάλλον ως περισσότερη πληροφορία. Είναι δε περισσότερο ευδιάκριτό σε καλές παραγωγές μέ έντονη σκηνική παρουσία φωνής ή κάποιου οργάνου .
Υπάρχουν πολοί (απο αυτά που διάβασα) που υποστηρίζουν τις διαφορές αυτές.
Πως όμως επεμβαίνουν στα πρωτόκολλα μετάδοσης ψηφιακού σήματος οι συσκευές απο σημείο σε σημείο δεν το καταλαβαίνω.
Χωρίς να θέσω κάποια μομφή ή οτιδήποτε μειωτικό στα λεγόμενά σου οι διαφορές που άκουσες σε ένα δεδομένο σύστημα cd α, καλώδιο β ενισχυτής γ, ηχεία δ με αλλαγή μόνο στο καλώδιο, τι έγινε προστέθηκαν κι άλλα πράγματα στην μουσική ή απο το πρώτο αφαιρέθηκαν? Τότε που πάνε τα πρωτόκολλα. Μήλα βάζουμε απο την μία πορτοκάλια απο την άλλη?

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Απο τη στιγμή που άκουσα - έστω και μικρές - διαφορές ανάμεσα σε απλά καλώδια του εμπορίου, μπήκα στη διαδικασία να ψαχτώ με πιο εξειδικευμένα και πραγματικά υπάρχουν ακουστές διαφορές ( δεν λέω ότι έχω το υπερσύστημα, αλλά για να ευλογήσω τα γένια μου, έχει αρκετή ανάλυση ). Έχω δοκιμάσει το wireworld starlight5 και το furutech gt2 ( όπου και κράτησα ) και παρατήρησα τεράστιες διαφορές στον ήχο. Θα επαναλάβω, δεν ξέρω πως εξηγείται στη θεωρία, αλλά στη πράξη είναι ακουστό.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
Το έχουμε ξαναγράψει, η σύνδεση S/PDIF δεν είναι "πρωτόκολλο", δεν έχει διόρθωση λαθών, ούτε πακέτα. Διαβάστε το συγκριτικό τεστ του Σταματάκου στο avmentor για τα ομοαξονικά καλώδια, έχει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Reaction score
1.188
Και πώς εξηγείται αυτό τεχνικά-επιστημονικά;

Δηλαδή θες να πεις πως το ένα καλώδιο «έχανε» bytes ενώ το άλλο όχι (ή έστω «έχανε» λιγότερα) και γι αυτό έπαιζε καλύτερα;
Δεν νομίζω να συνέβαινε κάτι τέτοιο... Γιατί αν «έχανε» bytes αν είχε π.χ. λάθος ειδική αντίσταση θα «ξεκλείδωνε» από την άλλη πλευρά το DAC και δεν θα έπαιζε καθόλου. Ἠ θα έπαιζε με διακοπές καθώς πότε θα «κλείδωνε» και πότε θα το έχανε. Ούτε όμως αυτό συνέβη από ότι καταλαβαίνω...

Άρα τι συμβαίνει;

Μπορεί το ένα καλώδιο να «φρενάριζε» τυχαία κάποια bytes ενώ άφηνε άλλα να «τρέχουν» πιο γρήγορα έτσι ώστε να μην φτάνουν στον αποδέκτη το DAC στις σωστές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα την δημιουργία jitter; Και αυτό δυσκολεύομαι να το πιστέψω....

Ας πει κάποιος αν έχει κάποια τεχνική-επιστημονική εξήγηση γιατί δύο καλά καλώδια που μεταφέρουν ψηφιακό σήμα SPDIF μπορεί να παίζουν διαφορετικά πέραν από το ότι «τα άκουσα»...

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
Άστο βρε συ καλύτερα.
Είναι μια συζήτηση η οποία έχει ξαναγίνει και δε βγάζει πουθενά, με την έννοια ότι υπάρχουν οι τεχνοκράτες που λένε ότι δεν υπάρχουν (ή δεν πρέπει να υπάρχουν) διάφορες στα ψηφιακά καλώδια και υπάρχουν και οι χαιεντάδες που με την ακρόαση βρίσκουν διαφορές.
Δεν υπάρχει λόγος να... ηλεκτρίσουμε την ατμόσφαιρα.
Και εγώ δεν ακούω διάφορες από usb σε usb καλώδιο, αγόρασα ένα σχετικά οικονομικό επώνυμο των 30€ επειδή έχει ωραίο χρώμα το εξωτερικό pvc και για να λέω ότι δεν το άφησα στη τύχη του, διάφορες όμως δεν άκουσα.
Ωραία μέρα έχει δεν πάμε καλύτερα όλοι για κανένα καφέ πριν μπει ο χειμώνας;

Reaction score
6.628
Χμμ.... Γιατί και τα δύο έχουν xmos ( που απ'ότι έχω διαβάσει, είναι το καλύτερο αυτή τη περίοδο ) μεν, αλλά έχοντας ακούσει dac smsl κινεζάκι έπαψα να τα θεωρώ παρακατιανά, βάζουν καλά υλικά, η διαφορά στη τιμή είναι μικρή και η m2tech έμμεσα λέει ότι θα χρειαστεί τροφοδοσία ( αφού η ίδια βγάζει τροφοδοτικό για το hiface ), οπότε το κινεζάκι έρχεται έτοιμο. Αν και το hiface δεν χρειάζεται καλώδιο, άρα θα ξένοιαζα απο αυτή την ανησυχία ( αν και το furutech που έχω ήδη, δείχνει να τα πηγαίνει καλά ).
Και εγω προς τον κινεζο θα εγερνα,σημαντικοτατο η ανεξαρτητη τροφοδοσια, αν εχεις παντως καταληξει και εχεις προχωρησει γραψε εντυπωσεις , με ενδοιαφερει και εμενα...(μονο για το dac, ασε τα καλωδια :D, με 75ωμ RG 6 δορυφορικο θα την βγαλω εγω,...)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.616
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75