Λίγο Covid, λίγο REW & το Atmos μου...

Reaction score
2.958
Πως ήταν το παλιό "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου"; Ε να, κάπως έτσι! :tongue:

Λοιπόν, μετά από 2 μαραθωνίους (κυριολεκτικούς, αυτούς που τρέχουν σα χαζοί 42,195 Χμ) μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων, ο 👑ιός μου χτύπησε δυνατά την πόρτα, την έσπασε και μπούκαρε. Όντας λίγο κομμάτια - εκτός μάχης για λίγο διάστημα και αφού οι άλλες στο σπίτι με αποφεύγουν σα λεπρό, θυμήθηκα μετά από πολύυυ καιρό το Umik και το REW και σκέφτηκα οτι δεν ασχολήθηκα καν να μετρήσω έστω στοιχειωδώς την τελευταία έκδοση του ηχοσυστήματος.
Ξεθάβω λοιπόν το mic, ξεσκονίζω το λαπιτόπι, βρίζω μέχρι να ξαναρυθμίσω και θυμηθώ πως δουλεύει το REW (τα βασικά έτσι, όχι τίποτα πολλά-πολλά).
Αρκερή ώρα και μπόλικα 🤬🤬 αργότερα κάνω πρώτη πετυχημενη δοκιμή. Αμέσως όμως γεννιέται το ερώτημα: μετρώνται με το REW τα ηχεία οροφής; Το mic τοποθετημένο σε γωνία 90° (με το αντίστοιχο calibration file) σε σχέση με τα bed κανάλια στο οριζόντιο επίπεδο. Όμως με τα ηχεία οροφής η σχέση αυτή αλλάζει.
Πριν καν προλάβω να πολυσκεφτώ το παραπάνω, διαπιστώνω οτι το REW δε δίνει καν σήμα (δεν αναγνωρίζει; ) τα 2 top κανάλια μου. Έτσι ενώ "βλέπει" κανονικά 8 κανάλια μεσω HDMI, κάνει τον παρακάτω διαμοιρασμό :
1 - Front Left
2 - Front Right
3 - Center
4 - Sub
5 - Sur Left
6 - Sur Right
7 - Sur Left ξανά
8 - Sur Right ξανά

Εγώ (αφελώς;;; ) θεωρούσα οτι θ' αντιστοιχούσε αυτόματα ένα ζευγάρι καναλιών στο ζευγάρι των top ηχείων. Αντίθετα, ανέθετε για 2η φορά τα sur σε νέο ζευγος καναλιών.

Έκανα λοιπόν κάτι λάθος; Τι ισχύει με τα Height, Top, Ceiling etc κανάλια; Μπορεί και να ρωτάω χαζομάρες, δε ξανασχολήθηκα με το θέμα, οπότε μη βαράτε!

Reaction score
2.958
Συνδέεις τα Atmos ηχεία στον ενισχυτή ως κυρίως L,R .
Μέτρα να δεις τι κάνουν και μετά βάλε τα πάλι στη θέση τους.
:eek::o

Α, καλά, τόσο επιστημονικά ε; :laugh:
Ευχαριστώ για την ιδέα. Με κουράζει η σκέψη όμως, μπορεί να το κάνω όταν ξαναρρωστήσω! :roflmao:

Σοβαρά τώρα, λογική πατέντα ακούγεται...
"Επισήμως" δηλαδή δε προβλέπεται κάποιος τρόπος μέτρησης των overhead καναλιών; Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια ρύθμιση, plug-in κλπ που να το κάνει by the book στα πλαίσια του REW;

Όχι οτι έχει τόσο σημασία δηλαδή, απλά εγκυκλοπαιδικά μιλώντας...
Μήπως τελικά μόνο πιο εξειδικευμένα μικρόφωνα, όπως τo... UFO του Triffon (Trinnov) κάνουν αυτή τη δουλειά;
Μαλλιάδες @Dimifoot @costas EAR , προφανώς τοποθετώντας το mic σε μια θέση μετράει τα πάντα άμεσα χωρίς καμία άλλη διαδικασία, σωστά;
Όχι οτι συγκρίνω 🥒 με 🧹, αλλά να 'χαμε να λέγαμε!

Reaction score
1.326
Μήπως τελικά μόνο πιο εξειδικευμένα μικρόφωνα, όπως τo... UFO του Triffon (Trinnov) κάνουν αυτή τη δουλειά;
Και το δικό σου κάνει την δουλειά αλλά όχι με το REW.
Βάλε Dirac να δεις τι ωραία που τα μετράει και τα ισιώνει τα Atmos.
Επίσης τώρα που το θυμήθηκα. Στα windows 10 έχει επιλογή στις ρυθμίσεις του ήχου να επιλέξεις Dolby Atmos.
Εάν το κάνεις αυτό και ανοίξεις το rew με τους Asio4all νομίζω μέχρι δυο τα αναγνωρίζει αυτόματα χωρίς να αλλάξεις συνδέσεις. Τα βλέπει ως surround και πάλι αλλά έδενα δεν σε ενοχλεί.

Last edited:

Reaction score
2.958
Και το δικό σου κάνει την δουλειά αλλά όχι με το REW.
Βάλε Dirac να δεις τι ωραία που τα μετράει και τα ισιώνει τα Atmos.
😢😭😭
Αν και πολύ αργά για δάκρυα, μου τα 'φαγε τα λεφτά η Genelec...
Σωστά, για ένα σημείο μέτρησης.

Στα 15 σταματάω προσωπικά. 😎
Εγώ δεν έχω καν 15 σημεία να μετρήσω :gotcha::tongue:!
Να βγω στο χωλ λες;

Last edited:

Reaction score
4.207
Έκανα λοιπόν κάτι λάθος; Τι ισχύει με τα Height, Top, Ceiling etc κανάλια; Μπορεί και να ρωτάω χαζομάρες, δε ξανασχολήθηκα με το θέμα, οπότε μη βαράτε!
Υπάρχει τρόπος να μετρήσεις τα ηχεια στο ταβάνι με το rew, χωρίς να βγάζεις-βάζεις καλωδια απο τον ενισχυτή.

Δείτε το παρακάτω video, χρησιμοποιεί εξωτερικά αρχεία sweeps.
Η εξήγηση ξεκινά στα 12:54 και εκει ακριβώς εχω να ξεκινάει και το link.
Στο description έχει link για να κατεβασε τα αρχεία και ότι χρειαστείτε σε ενα .zip

Have Fun ! :roflmao:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.811
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός