Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.642
Reaction score
9.202
Τεχνολογία

Η λυχνία UHP (Ultra High Performance) είναι μια τεχνολογία της Philips που πρωτοεμφανίστηκε το 1995. Προσέφερε μια πρωτόγνωρη σχέση κόστους/απόδοση, μικρό όγκο και χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες που ήταν διαθέσιμες τότε. Σαν αποτέλεσμα, υιοθετήθηκε άμεσα από τους κατασκευαστές προβολέων και συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση του κόστους τους και, κατά συνέπεια, στη διάδοση του οικιακού κινηματογράφου. Σήμερα παραλλαγές της χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των προβολέων, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι DLP, LCD ή LCOS.

Σε αντίθεση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως, στις UHP δε θερμαίνεται κάποιο μεταλλικό νήμα ώστε αυτό να φωτοβολήσει: όπως και οι περισσότερες άλλες τεχνολογίες λυχνιών προβολέα, βασίζεται στην ηλεκτρική εκκένωση τόξου μεταξύ δύο ηλεκτροδίων βολφραμίου, που βρίσκονται μέσα σε αέριο. Τα ηλεκτρόδια απέχουν ελάχιστα, και μεταξύ τους δημιουργείται τόξο, περίπου όπως συμβαίνει στις ηλεκτροσυγκολλήσεις.



Είναι εκτός των σκοπών αυτού του άρθρου, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οπτικά η ιδανική πηγή φωτός είναι σημειακή, δηλαδή τα ηλεκτρόδια θα πρέπει να απέχουν το ελάχιστο δυνατό μεταξύ τους. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος της πηγής, τόσο δυσκολότερο είναι να συγκεντρωθεί το παραγόμενο φως και να διοχετευθεί από τα οπτικά. Το αποτέλεσμα είναι απώλειες φωτός, υπερθέρμανση τμημάτων της οπτικής μηχανής και υποβάθμιση της οπτικής ποιότητας (κυρίως της αντίθεσης) από τις πολλαπλές ανακλάσεις και τη σκέδαση του φωτός.

Η παραπλήσια της UHP τεχνολογία UMH (Ultra Metal Halide), που πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, βασίζεται στην παρουσία ενώσεων μετάλλου-αλογόνου στην περιοχή που σχηματίζεται το τόξο, για την παραγωγή φωτός κοντά στο επιθυμητό φάσμα. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών των ενώσεων, απαιτείται μεγαλύτερο διάκενο μεταξύ των ηλεκτροδίων, που με τη σειρά του σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και χειρότερη απόδοση.
Στις λάμπες UHP, οι ενώσεις αυτές έχουν αντικατασταθεί από ατμούς υδραργύρου, πράγμα που επιτρέπει στα ηλεκτρόδια να έρθουν σε απόσταση μόλις 1 χιλιοστού το ένα από το άλλο, με τις ανάλογες θετικές συνέπειες στην απόδοση.

Ένα εγγενές πρόβλημα των UHP, είναι ότι ο υδράργυρος εκπέμπει φασματικά σε μια πολύ στενή περιοχή, με έμφαση στο μπλε και το πράσινο χρώμα. Μερική λύση σ’αυτό το πρόβλημα έδωσε η σημαντική αύξηση της πίεσης των ατμών του μέσα στη λάμπα, στις 200 ατμόσφαιρες ή και παραπάνω.



Όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο πιο εξομαλυμένη η φασματική καμπύλη, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Απεικονίζεται το ορατό φάσμα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με το μπλε να είναι στ’αριστερά, το πράσινο στο κέντρο και το κόκκινο στα δεξιά, κοντά στα 700 νανόμετρα.
Είναι εμφανές ότι ακόμα και σε αυξημένες πιέσεις το κόκκινο χρώμα υστερεί. Γι’αυτό οι προβολείς που έχουν λάμπα UHP, στο (αφιλτράριστο) πιο φωτεινό mode τους έχουν γαλαζοπράσινη χροιά.

Αντίθετα, οι λυχνίες Xenon που βασίζονται στην ίδια αρχή (δηλαδή την εκκένωση ηλεκτρικού τόξου μέσα σε αέριο) και εφευρέθηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ‘40, προσφέρουν φασματική καμπύλη πάρα πολύ κοντά σε αυτή του ηλιακού φωτός, χάρη ακριβώς στα χαρακτηριστικά εκπομπής του αερίου ξένου που χρησιμοποιούν.
Από την άλλη όμως έχουν το μειονέκτημα της πολύ μικρότερης απόδοσης και της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα με την απαγωγή της παραγόμενης θερμότητας, που σε επαγγελματικές εφαρμογές μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και την υδρόψυξη της λάμπας.



Σήμερα, οι λυχνίες Xenon χρησιμοποιούνται σε προβολείς κινηματογράφων, σε κάποια επαγγελματικά συστήματα βιντεοπροβολής και σε ελάχιστα μοντέλα οικιακών προβολέων της ανώτερης κατηγορίας τιμής.

Υπάρχει ένας παράγοντας που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε πτώση φωτεινότητας όλων των λυχνιών εκκένωσης τόξου (HID), είναι η σταδιακή εξάχνωση ατόμων βολφραμίου από τα ηλεκτρόδια και η απόθεσή τους στην επιφάνεια του γυαλιού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις λάμπες UHP, προστίθενται στους ατμούς υδραργύρου μικροποσότητες οξυγόνου και κάποιου αλογόνου αερίου. Στις ψυχρότερες περιοχές της λάμπας, τα εξαχνωμένα άτομα μετάλλου ενώνονται με αυτά τα αέρια και δημιουργούν άλατα, που όταν έρθουν σε επαφή με τα ηλεκτρόδια ανάγονται και πάλι σε βολφράμιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ηλεκτρόδια αναγεννιούνται διαρκώς και η επιφάνεια του γυαλιού παραμένει καθαρή.
Αν όμως η λάμπα δεν ψύχεται σωστά γιατί πχ τα φίλτρα είναι βουλωμένα ή γιατί κόβουμε την παροχή ρεύματος πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψύξης της λάμπας μετά το σβήσιμο του προβολέα, τότε αυτά αρχίζουν να επιμεταλλώνουν σταδιακά το εσωτερικό της. Πέραν αυτού, η κακή ψύξη της λάμπας μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και τελικά σε ρήξη της γυάλινης επιφάνειας.



Κατά τις πρώτες δεκάδες ώρες λειτουργίας των αρχικών μοντέλων λαμπών UHP, συνέβαιναν αλλαγές στο σχήμα των ηλεκτροδίων, λόγω των διαδοχικών κύκλων θέρμανσης και ψύξης. Αυτό οδηγούσε σε μεταβολές στη συμπεριφορά της λάμπας, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Ωστόσο, τα νεότερα μοντέλα UHP χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για τη διατήρηση σταθερής της ροής του ρεύματος από τα ηλεκτρόδια, με αποτέλεσμα η ανάγκη για «στρώσιμο» να έχει ελαχιστοποιηθεί και η συμπεριφορά των ηλεκτροδίων να είναι πρακτικά σταθερότερη στη διάρκεια ζωής της λάμπας.
 

Attachments

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.642
Reaction score
9.202
Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας

Υπεριώδης ακτινοβολία (UV)
Όλες οι τεχνολογίες λυχνιών προβολέων παράγουν εκτός από ορατό φως και ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Είναι αξιοσημείωτο ότι μικροποσότητες UV παράγουν ακόμα και οι καθοδικές λυχνίες των προβολέων CRT. Παρότι οι ποσότητες αυτές είναι μικρότερες από τις παραγόμενες στο εσωτερικό των λυχνιών HID, είναι σχεδόν άμεσα διοχετευόμενες στο περιβάλλον.

Το γεγονός της ύπαρξης υπεριώδους ακτινοβολίας αξίζει διερεύνησης, γιατί ως γνωστόν η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία UV προκαλεί μια σειρά από παθήσεις, από οφθαλμικές έως καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία αυτή είναι αόρατη, αλλά καθόλου ασυνήθιστη. Η πιο γνωστή πηγή της είναι ο ήλιος, στην ακτινοβολία UV του οποίου οφείλεται και το μαύρισμα και το... κάψιμο, όταν το παρακάνουμε με την ηλιοθεραπεία.
Αντίθετα με το μάτι μας που είναι ανίκανο να τη δει, το φωτογραφικό φιλμ και οι αισθητήρες των ψηφιακών μηχανών και καμερών την καταγράφουν σαν απαλή γαλάζια απόχρωση και μείωση της αντίθεσης της εικόνας. Πιθανότατα τα έχετε προσέξει, ειδικά σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μια ηλιόλουστη μέρα στην παραλία ή στα χιόνια.

Στις λυχνίες HID και ειδικά στις UHP που μας ενδιαφέρουν εδώ, το παραγόμενο φως από το τόξο περιέχει αρχικά τεράστιες ποσότητες UV, σε βαθμό που θα ήταν επικίνδυνες αν έβγαιναν αφιλτράριστες από το φακό του προβολέα. Γι’αυτό το λόγο η μπροστινή επιφάνεια του γυάλινου κατοπτρικού κελύφους της λάμπας έχει επικάλυψη, που φιλτράρει μέρος της ανεπιθύμητης ακτινοβολίας.



Το πρόβλημα είναι ότι η ακτινοβολία χρωματίζει και σκουραίνει σταδιακά την επιφάνεια του γυαλιού. Αυτό εμποδίζει τη διέλευση του ορατού φωτός, με αποτέλεσμα τη σταδιακή πτώση φωτεινότητας της λάμπας και την αλλοίωση της χρωματικής ισορροπίας. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται σταδιακά από την πρώτη ώρα λειτουργίας της και θεωρείται ότι μετά από 2.000 ώρες, η λάμπα χρήζει αντικατάστασης.
Σωματίδια ρύπων -ειδικά αλκαλικά, όπως η στάχτη του τσιγάρου- έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν το χαλαζία από τον οποίο είναι κατασκευασμένη, μειώνοντας περεταίρω την οπτική ποιότητα και αυξάνοντας την πιθανότητα ρήξης της.
Πρακτικά, αυτή η διαφανής επιφάνεια του γυάλινου κατόπτρου είναι το τμήμα της λάμπας UHP που φθείρεται. Γι’αυτό έχουν εμφανιστεί εργαστήρια που αναγομώνουν λάμπες UHP, απλά αντικαθιστώντας αυτό το τμήμα. Η ποιότητα και κυρίως η αξιοπιστία αυτής της εργασίας, είναι βέβαια κάτι που μένει να διαπιστωθεί.

Παρά το φιλτράρισμα που γίνεται, ικανή ποσότητα ακτινοβολίας UV διαφεύγει έξω από τη λάμπα. Η ακτινοβολία αυτή έχει αρνητικές συνέπειες πρώτα-πρώτα για το ίδιο το μηχάνημα: είναι γνωστό το πρόβλημα του σταδιακού εκφυλισμού των LCD πάνελ παλαιότερων γενεών. Αυτό οφειλόταν στο ότι αυτά ήταν κατασκευασμένα από οργανικά (=πλαστικά) υλικά. Είναι γνωστή σε όλους η επίδραση της UV ηλιακής ακτινοβολίας στο χρώμα και την υφή των πλαστικών υλικών.

Πέραν αυτού, η UV είναι ιονίζουσα ακτινοβολία και παράγει ποσότητες όζοντος που -εκτός από ανθυγιεινό- είναι και έντονα διαβρωτικό. Το όζον είναι μορφή του οξυγόνου (Ο3) και μπορεί ν’ ανιχνευθεί από τη χαρακτηριστική οσμή του, που θυμίζει καμένο καλώδιο.
Οι ποσότητες όζοντος που παράγονται, εξαρτώνται από το πόσο καλά σχεδιασμένος είναι ο προβολέας συνολικά. Εάν μπορείτε να το ανιχνεύσετε με την όσφρηση, τότε οι συγκεντρώσεις του είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών και γι’αυτό είναι σκόπιμο ν’αερίζεται ο χώρος.

Το βασικό όμως ερώτημα σχετικά με την παραγόμενη υπεριώδη ακτινοβολία, είναι αν αυτή καταφέρνει να διαπεράσει τα διχρωϊκά φίλτρα/τομείς χρωματικού τροχού και τα οπτικά στοιχεία του φακού, για να διαφύγει στο περιβάλλον μαζί με το ορατό φως.

Είχα από καιρό την υποψία ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, αλλά ελλείψει κατάλληλων οργάνων μετρήσεων δε μπορούσα να είμαι βέβαιος. Τελικά βρήκα μια απλούστατη και αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης ακτινοβολίας UV, στη μορφή ειδικών χαντρών, που έχουν την ιδιότητα σε κανονικές συνθήκες να είναι λευκές και όταν εκτεθούν σε UV να χρωματίζονται γαλάζιες. Χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- στα σχολικά εργαστήρια των προηγμένων χωρών, για να κάνουν οι μαθητές απλά πειράματα με τις ακτίνες UV.

Έγινε λοιπόν το ακόλουθο απλό πείραμα: μια τέτοια χάντρα τοποθετήθηκε για 5’ στη δέσμη φωτός του προβολέα. Για λόγους σύγκρισης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μια δεύτερη χάντρα εκτέθηκε στο ισχυρό φως μιας λάμπας ιωδίνης και μια τρίτη στο ηλιακό φως. Στην εικόνα που παρατίθεται, φαίνεται κατά σειρά η επίδραση του κοινού φωτός, του προβολέα και του ήλιου.



Τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά ότι η χάντρα του προβολέα έχει εκτεθεί σε UV, ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη για τη χάντρα που εκτέθηκε στο κοινό φως.
Αυτό μπορεί να σοκάρει αρχικά, αλλά η σύγκριση με την αντίστοιχη χρωματική μεταβολή που συμβαίνει σε μια χάντρα όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως, δείχνει ότι η τελευταία είναι πολύ εντονότερη.

Η έκθεση έγινε κοντά στο φακό του προβολέα, όπου η συνολική ένταση του φωτός μετρήθηκε με φωτογραφικό φωτόμετρο να είναι παραπλήσια με αυτή του μεσημεριανού ήλιου, άρα τα μεγέθη είναι απόλυτα συγκρίσιμα.

Σημειωτέον όμως ότι ο συγκεκριμένος προβολέας στον οποίο έγινε η δοκιμή, έχει οπτικά στοιχεία κατασκευασμένα από γυαλί, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά μέρος της UV ακτινοβολίας. Σε άλλο προβολέα τα στοιχεία του οποίου είναι πλαστικά και δεν την απορροφούν, ενδέχεται να διαφεύγουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες UV.

Το αρχικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό το πείραμα, είναι ότι ακτινοβολία UV υπάρχει μεν στο φως του προβολέα, αλλά σε επίπεδα που δε δημιουργούν κάποια ανησυχία. Προς το παρόν, το… αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ του home-cinema!
 

Attachments

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.642
Reaction score
9.202
Υδράργυρος
Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα -δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία για τη σταδιακή κατάργηση του υδραργύρου από όλα τα προϊόντα από το 2011, ξεκινώντας από τα θερμόμετρα.

Οι εισπνεόμενοι ατμοί υδραργύρου βλάπτουν πρώτιστα το νευρικό σύστημα. Οι απώλειες μνήμης, το τρέμουλο, η συναισθηματική αστάθεια , η αϋπνία και η απώλεια όρεξης, χαρακτηρίζουν τις ηπιότερες εκθέσεις. Σε μέτριες εκθέσεις, εκδηλώνονται σημαντικότερες νοητικές και κινητικές διαταραχές, καθώς επίσης και βλάβη των νεφρών. Βραχυχρόνιες εκθέσεις σε υψηλά επίπεδα ατμών υδραργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των πνευμόνων, ακόμη και το θάνατο.
Το χειρότερο χαρακτηριστικό του είναι όμως ότι δρα αθροιστικά, δηλαδή όποιο ποσό υδραργύρου μπαίνει στον οργανισμό, μένει για πάντα σ’αυτόν και δεν αποβάλλεται. Γι’αυτό, ακόμα και η μικρότερη ποσότητά του θεωρείται επιβλαβής για τον οργανισμό.

Παρότι ο όγκος της λάμπας είναι μικρός, το γεγονός ότι οι περιεχόμενοι ατμοί υδραργύρου είναι υπό υψηλή πίεση, σημαίνει ότι περιέχονται ποσότητες ικανές να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Η διαρροή υδραργύρου είναι πάντα το επακόλουθο καταστροφικής έκρηξης του γυάλινου κελύφους της λάμπας, οπότε -παρά το γεγονός ότι οι ατμοί είναι άοσμοι- είναι μάλλον απίθανο να περάσει απαρατήρητη.
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουμε το χώρο και να τον αερίσουμε πολύ καλά, πριν επιστρέψουμε σ’αυτόν.


Συμπέρασμα.
Η τεχνολογία UHP άνοιξε νέους δρόμους στους προβολείς, δίνοντας τη δυνατότητα κατασκευής οικονομικών και συμπαγών μηχανημάτων, με χαμηλή κατανάλωση.
Ωστόσο, πάσχει από κάποιους περιορισμούς όσον αφορά τη φασματική απόδοσή της, οι οποίοι όμως δεν είναι απαγορευτικοί σε σχέση με τα ισχύοντα χρωματικά πρότυπα βίντεο. Απαιτούν ωστόσο αυξημένο κόστος των υπολοίπων υποσυστημάτων του προβολέα και εξειδικευμένες ρυθμίσεις, για να ξεπεραστούν και να έχουμε πιστή απόδοση εικόνας.
Υπάρχουν επίσης κάποιοι προβληματισμοί σχετικοί με θέματα υγιεινής και ασφάλειας, όχι όμως με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες.

Αυτή τη στιγμή είναι η τεχνολογία που κυριαρχεί στο χώρο των οικιακών βιντεοπροβολέων είτε με το λογότυπο UHP της Philips είτε με παραπλήσια λογότυπα άλλων εταιρειών. Όμως παρά κάποιες καινοτομίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα υπό τις εμπορικές ονομασίες Unishape και Vidi (από τις Osram και Philips αντίστοιχα), μοιάζει να πλησιάζει τα όρια της εξέλιξής της.
Πιθανότεροι μεσοπρόθεσμοι διάδοχοί της είναι οι τεχνολογίες LED στο οικονομικό τμήμα της αγοράς και LASER στο ακριβότερο (που εν μέρει καλύπτεται από την Xenon αυτή τη στιγμή).



Ευχαριστώ τη Ζωή για τις χρήσιμες πληροφορίες της σχετικά με τα βαρέα μέταλλα.
 
Last edited:

Μηνύματα
12.991
Reaction score
8.347
για ψαξε μηπως καταφερεις να να βρεις αυτο που ψαχναμε, τι διαφορα εχουν οι UHP με τις SHP........:108:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.642
Reaction score
9.202
Απάντηση: Re: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

για ψαξε μηπως καταφερεις να να βρεις αυτο που ψαχναμε, τι διαφορα εχουν οι UHP με τις SHP........:108:
Έχω την εντύπωση ότι τόσο οι SHP, όσο και οι UHE στους EPSON, είναι παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Πρόκειται περισσότερο για διαφορετικά εμπορικά ονόματα, παρά για διαφορές τεχνολογίας.
Οι UHB -αν δεν κάνω λάθος- είναι παραλλαγή των Metal Halide.
 



MAD

Σιαρτάκιας
Μηνύματα
5.251
Reaction score
1.161
Απάντηση: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

Πολύ καλό!!!! μπράβο!
 




NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Απάντηση: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

Πολυ ενδιαφερον.Ευγε.

.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Τα σεβη μου!:624:

Ειδικα η περιπτωση του πειραματος ηταν απο τις πρωτοβουλιες
που αναζητουμε εδω στο AVSite.


Δημητρη, εαν θες πες μου την γνωμη σου.
Βρισκονται οι λυχνιες UHP στην δυση τους?
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.243
Reaction score
8.740
Έξοχο άρθρο. Δημιουργούνται εύλογα κάποιες ερωτήσεις:
Θεσπίζονται κάποιες προδιαγραφές κατασκευής των προβολέων. με βάση όλα αυτά που προαναφέρθηκαν; Γίνονται μετρήσεις;Ύπαρχουν ελεγκτικά όργανα;
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.642
Reaction score
9.202
Απάντηση: Re: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

Δημητρη, εαν θες πες μου την γνωμη σου.
Βρισκονται οι λυχνιες UHP στην δυση τους?
Στη δύση τους θα βρεθούν, όταν εμφανιστεί στην αγορά ο διάδοχός τους και η τιμή του είναι ανταγωνιστική. Νωρίς είναι ακόμα, δυστυχώς...
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.660
Απάντηση: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

Κρατηθείτε έρχονται τα νέα ισχυρότατα LED με φως. Πολύ φως.
Κατάλευκο δυνατό φως, μικρό όγκο, μηδαμινή θερμότης, μεγάλη διάρκεια ζωής και φτηνά.
 

MAD

Σιαρτάκιας
Μηνύματα
5.251
Reaction score
1.161
Απάντηση: Λυχνίες UHP: τεχνολογία και άλλα ζητήματα.

Κρατηθείτε έρχονται τα νέα ισχυρότατα LED με φως. Πολύ φως.
Κατάλευκο δυνατό φως, μικρό όγκο, μηδαμινή θερμότης, μεγάλη διάρκεια ζωής και φτηνά.
Αυτό θα μπορούσε να με κάνει να περιμένω!!!
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.274
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top