Featured Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Για να μη γίνει ΄΄άλλο ένα νήμα που μας ζαλίζει με την ανάγκη για sub΄΄ θα το πάρουμε αλλιώς με τον υποφαινόμενο έστω και πρόσκαιρα ως ΄΄συνήγορο του διαβόλου΄΄ - εννοείται εν συντομία.

Ας ξεκινήσουμε με την προαιώνια δικαιολογία από το ξεκίνημα της διάδοσης στη χρήση sub...

- Τα main ηχεία που διαθέτω είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μη χρειαζόταν αυτόνομο sub ...
Ας πούμε ότι μένουμε με δικαναλικό setup και τα ηχεία μας έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ενώ θ'αναφερόταν στις προδιαγραφές τους απόκριση από την πρώτη οκτάβα λ.χ. -3dB από συχνότητα 25 Hz... Καταρχάς είναι ελάχιστα τα μοντέλα του εμπορίου με τέτοια προδιαγραφή και λιγότερα όσα θα διεκδικούσαν ωφέλιμη απόκριση από 20 Hz. Σπανιότερα δε όσα θα είχαν διαστάσεις δόκιμες για τυπικούς οικιακούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα σύγχρονα μοντέλα διεκδικούν απόκριση από την πρώτη οκτάβα έχοντας μικρότερες διαστάσεις το επιτυγχάνουν συνήθως μέσα από ενσωματωμένο DSP που επιτελεί ηλεκτρονική ισοστάθμιση με ανάλογη έκπτωση σε δυναμικά περιθώρια για την υλοποίηση. Έτερη εναλλακτική να έχουν ενσωματωμένο ξεχωριστό ενεργό υποβαθύφωνο κλάδο, αλλά για τη χρησιμότητα αυτού από μόνου του θα δούμε σε επόμενη παράγραφο...

Έστω λοιπόν ότι το ηχείο μας με κάποιον τρόπο θα δηλωνόταν να έχει ωφέλιμη απόκριση εκεί κάτω. Αυτή η προδιαγραφή δεν θα μας έλεγε όλη την αλήθεια για την επίδοση του ηχείου, καθότι δεν συμπεριλαμβάνεται συνήθως το ποσοστό ολικής αρμονικής παραμόρφωσης για δεδομένη στάθμη αναφοράς στη ζώνη χαμηλών οκτάβων. Επειδή κιόλας στις περισσότερες περιπτώσεις το κάτω όριο απόκρισης θα προέκυπτε με τη συνδρομή κάποιας διάταξης ενίσχυσης χαμηλών (λ.χ. bass reflex) δεν παρέχονται επαρκή στοιχεία για το πόσο καλή θα ήταν η μεταβατική απόκριση στο ηχειακό σύστημα εκ της ηλεκτρομηχανικής συμπεριφοράς και του συντονισμού στο κάτω όριο - όπως έχουν εξηγηθεί αναλυτικά στο νήμα "Κατά Απόσβεσιν Ευαγγέλιον".

Στην πραγματικότητα οι σύγχρονοι κατασκευαστές ηχείων βελτιστοποιούν τα μοντέλα τους στις ευνοϊκότερες των περιπτώσεων για την απόδοση από τρίτη οκτάβα και άνω αφού προβλέπουν ότι οι σοβαροί χρήστες θα χρησιμοποιήσουν sub κρατώντας τα main ηχεία υψιπερατά κροσαρισμένα. Στις δε λιγότερο ευνοϊκές περιπτώσεις αφήνονται και αυτές οι οκτάβες στην τύχη τους. Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει εξίσου άχρηστη για setup υψηλών απαιτήσεων η προτροπή από διάφορες εταιρείες sub γι απλή συμπλήρωση του κάτω ορίου στην απόκριση αφήνοντας τα main με σκέτο ακουστικό κροσάρισμα, αφού έτσι θα φορτωνόμαστε τόσο οποιαδήποτε πλημμελήματα από την ηλεκτρομηχανική συμπεριφορά των main στο δικό τους κάτω όριο αλλά και πιθανή ακατάλληλη τοποθέτηση όσο κι ενδεχόμενα από το κάτω όριο στα πρόσθετα sub...lose-lose.

Τα δε στοιχεία από την Ψυχοακουστική υποδεικνύουν ότι όσο πιο εκτεταμένη θα ήταν η απόκριση στο άνω όριο του ακουστού φάσματος τόσο εκτεταμένη θα πρέπει να είναι και στο κάτω όριο για την ομαλή τονική αντίληψη. Αλλιώς μπορεί όλο κάτι να μας φταίει στην τονική υπογραφή δεδομένου setup και ν'αλλάζαμε συσκευές χωρίς λόγο.

Επειδή όμως θέλουμε να εξετάσουμε κάθε δυνατή αμφισβήτηση ας υποθέσουμε ότι διαθέτουμε κάποιο θαυματουργό μοντέλο ηχείου το οποίο θα είχε λογικές διαστάσεις και θα μας έβγαζε ωφέλιμη απόκριση από τα 20 Hz με αποδεκτά ποσοστά αρμονικής παραμόρφωσης και δυναμικά περιθώρια για την προβλεπόμενη χρήση... Τότε περιοριστικός παράγοντας γίνεται το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των χωροταξιών οι δυνατές θέσεις για main ηχεία και κεφαλή ακροατή που θα παρείχαν ικανοποιητική στερεοφωνική απεικόνιση είναι ακατάλληλες για ομαλή απόκριση στις χαμηλές οκτάβες, παρουσιάζοντας συνδυασμούς από έντονες τονώσεις και ακόμα χειρότερα υποχωρήσεις αδιόρθωτες με φίλτρα EQ. Δηλαδή μια ικανοποιητική ανηχοϊκή απόκριση στις χαμηλές τείνει ν'ακυρώνεται αυτομάτως από τη στιγμή που γίνεται ακρόαση σε τυπικούς οικιακούς χώρους. Sorry , no bonus.

- Ο χώρος μου είναι πολύ μικρός για εγκατάσταση sub, εξάλλου οι διαστάσεις του είναι τόσο μικρές που δεν επιτρέπουν να διαδοθεί η πρώτη οκτάβα...
Καταρχάς οι κατώτερες χαμηλές διαδίδονται σε χώρους οποιωνδήποτε διαστάσεων (λ.χ. καμπίνες αυτοκινήτου, ακουστικός πόρος σε περίπτωση ακουστικών , κτλ). Η κύρια διαφοροποίηση έγκειται στο ότι ανάλογα με τις διαστάσεις στον εκάστοτε εξεταζόμενο χώρο η διάδοση των χαμηλών από δεδομένη συχνότητα και κάτω δεν υποστηρίζεται με ιδιορρυθμούς συντονισμού και εισέρχεται στην αποκαλούμενη ΄΄Ζώνη Πίεσης΄΄
Δεδομένου ότι στην περίπτωση πολύ μικρών χώρων τα main ηχεία θα έχουν κι εκείνα κατά κανόνα μικρές διαστάσεις, η μόνη δόκιμη μέθοδος για εξομάλυνση απόκρισης στις χαμηλές οκτάβες θα ήταν με σύνολο μικρών sub με κατάλληλη ηλεκτρομηχανική συμπεριφορά , τοποθέτηση και διαχείριση σήματος εννοείται μέσω κεντρικού επεξεργαστή.

- Τα sub είναι μονάχα για home cinema αφού σε αμιγώς μουσικά προγράμματα δεν υπάρχει σοβαρό περιεχόμενο στην πρώτη οκτάβα...
Καταρχάς στην πρώτη οκτάβα θα περιέχεται αρκετή οργανική πληροφορία σε σύγχρονα μουσικά ιδιώματα καθώς και σε μεγάλα ορχηστρικά σύνολα. Περιλαμβάνονται επίσης υποαρμονικές συνιστώσες από ακουστικά όργανα. Έστω όμως και αν ακούμε αποκλειστικά μουσική δωματίου ή ολιγομελή χορωδιακά σύνολα συνήθως στην πρώτη οκτάβα ενσωματώνονται πληροφορίες που αναπλάθουν την αντίληψη ολικών διαστάσεων σκηνής ως προς το αναπαραγόμενο μουσικό γεγονός καθώς και διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν στη σύλληψη του πραγματικού περιβάλλοντος κατά την ηχογράφηση ιδίως σε live εμφανίσεις.

Προχωρώντας βεβαίως στη δεύτερη οκτάβα εκεί αυξάνεται ακόμα περισσότερο η οργανική πληροφορία και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι ιδιότητες σε όσα main ηχεία θα έπαιζαν full range είναι συνήθως κάθε άλλο παρά βελτιστοποιημένες γι απόδοση στη δεύτερη οκτάβα...

- Ta sub είναι ογκώδεις και άκομψες κατασκευές που χαλάνε την όλη αισθητική...
Κάτι τέτοιο ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις αλλά υπάρχουν και αρκετές... εξαιρέσεις. Έρευνα αγοράς χρειάζεται άμα υπάρχει η προθυμία.

- Δεν γουστάρω να δώσω ΄΄ένα σκασμό λεφτά΄΄ για sub...
Γεγονός είναι πως όσο μεγαλύτερων αξιώσεων είναι τα main ηχεία , τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις ως προς τα υποψήφια sub... Όποιος όμως έχει εκταμιεύσει σοβαρά ποσά για main ηχεία είναι οξύμωρο να διαμαρτυρόταν για τα άκρως απαραίτητα - όπως τεκμηριώνεται - sub. Οι δε έχοντες πιο προσιτά και συνήθως μικρότερων διαστάσεων ηχεία θα μπορούσαν να βολευτούν με εξίσου προσιτές λύσεις χάρη σε μοντέλα στουντιακών sub και ικανοποιητικές επιδόσεις στο δικό τους περιθώριο.

- Δεν έχω την κατάλληλη κατάρτιση , χρόνο ή διάθεση για μελέτη ώστε να ενσωμάτωνα όπως πρέπει οποιοδήποτε μοντέλο sub θα προμηθευόμουν...
Αυτό ίσως είναι η μόνη βάσιμη δικαιολογία για ν'απαρνιόταν κάποιος τα αναγκαία sub - εφόσον δεν θ'ανέθετε την όλη ενσωμάτωση σε κάποιον επαγγελματία ειδικό - αλλά δεν παύει ν'αποτελεί υποκειμενικό παράγοντα οπότε δεν γίνεται να λαμβάνει καθολικό χαρακτήρα ως κριτήριο.

Άμα κάποιος προτίθεται να συμπληρώσει κριτήρια ή ν'αμφισβητήσει την ισχύ στα προαναφερθέντα ΄΄Ιδού η Ρόδος...΄΄
 
Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
-ακουω αθλια πραματα απο βινυλιο (κυριως), δε φτανει τοσο χαμηλα ωστε να ειναι τοσο αναγκη.
-Dec. (pron. ντέκ) εσυ ?
(ασε δε με την αθλιοτητα που ακουω, οσο λιγοτερη εκταση εχει στο ακουστικο φασμα, τοσο το καλητερο (μτφ. προτιμοτερο))
 



Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Ούτε το τελευταίο που γράφεις μέγα διδάσκαλε ειναι δικαιολογία. Πάλι καλύτερα θα είσαι με τα σαμπς.
Προσοχή στο ΄΄ίσως΄΄ από τα προηγούμενα και... τα επόμενα. :wink:
Σε τέτοια περίπτωση είναι ίσως προτιμότερο να έπαιρνε sub βάζοντάς τα να βαρούσαν αποκλειστικά για συμπλήρωση στο κάτω όριο απόκρισης των main υπό ακουστικό κροσάρισμα... Ακόμα και τότε όμως είναι αρκετά τα ενδεχόμενα να ενοχλούσαν και ν'απογοήτευαν σε βάθος χρόνου κάποια στοιχεία που δεν θ'αφορούσαν άμεσα στη χρησιμότητα των ίδιων των sub.

και πάλι κάποιοι θα διαφωνήσουν.... :biggrin:
Καλώς να ορίσουν χωρίς να... ουρήσουν. :sneaky:
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Οσα σαμπ εχω ακουσει μου ακουγονται αργα , με ουρες , μπουμαρουν εντονα και ακουγονται ξεκομμενα...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Οσα σαμπ εχω ακουσει μου ακουγονται αργα , με ουρες , μπουμαρουν εντονα και ακουγονται ξεκομμενα...
Άκουγες τα ίδια τα sub με ενδεχόμενα πλημμελή ηλεκτρομηχανική συμπεριφορά , την ποιότητα ενσωμάτωσης προς τα main , την ανταπόκριση από κακή τοποθέτηση στο χώρο ή μήπως συνδυασμό από τα προαναφερθέντα. Περισσότερα στοιχεία ... Το μόνο βέβαιον είναι ότι δεν αμφισβητείται η ακροαματική σου αντίληψη.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Οσα σαμπ εχω ακουσει μου ακουγονται αργα , με ουρες , μπουμαρουν εντονα και ακουγονται ξεκομμενα...
Επόμενο κριτήριο με έναυσμα το σχόλιο του SOCO :
- Όταν προσθέτω κι ενεργοποιώ sub στο setup η αναπαραγωγή των ίδιων κομματιών μου φαίνεται να έχει νεφελώδεις μεσαίες χωρίς επαρκή ανάλυση και διαχωρισμό των οργανικών ειδώλων...
Καταρχάς η κυρίαρχη αντίληψη muddiness εδρεύει στη ζώνη 200-500 Hz
1682606852467.png


Τέτοια εντύπωση μπορεί να δοθεί από παρουσία πολλαπλών έκτοπων συνιστωσών τόσο σε αυτή τη ζώνη όσο και από κατώτερες οκτάβες οι οποίες να επικαλύπτουν καταστροφικά η μια την άλλη.

Οι καταστροφικές συνιστώσες μπορεί να προκύπτουν από αρμονικές ιδιορρυθμών, ανώτερης τάξης φαινόμενα boundaries , ανώτερης τάξης αρμονικές από παραμόρφωση στην υποβαθύφωνη μονάδα - με τις τελευταίες να διακρίνονται παράλληλα από ανώτερη ακουστότητα αφού θα κείτονται σε συχνότητα ανώτερη σε σχέση με τις θεμελιώδεις ανήκουσες στις δύο πρώτες οκτάβες σύμφωνα με τις γνωστές καμπύλες Ισοδύναμης Ακουστότητας.

Εδώ αυτό που χρειάζεται είναι προσεκτική επιλογή μοντέλου sub με καλή τοποθέτηση και διαχείριση σήματος κι εφόσον θα κρινόταν απαραίτητο μεταβολή στη χωροταξία. δηλαδή το ίδιο το sub δεν γίνεται να θεωρηθεί αποκλειστικός υπαίτιος για τα δυσάρεστα φαινόμενα.

- Η αίσθηση αντικτύπου κι ευκρίνειας στην ατάκα δεν εδρεύει ούτως ή άλλως στις δύο πρώτες οκτάβες αλλά στην τρίτη και τις κατώτερες μεσαίες αντίστοιχα...

Όποτε τα main ηχεία παίζουν full range όσα δικά τους μεγάφωνα είναι επιφορτισμένα με την απόδοση των χαμηλών υποβάλλονται σε αυξημένο φόρτο , ιδίως σε προγράμματα με υψηλές απαιτήσεις ενέργειας στη ζώνη χαμηλών. Ακόμα χειρότερα άμα το ίδιο μεγάφωνο είναι τύπου mid-woofer έχοντας αναλάβει παράλληλα και τις μεσαίες οκτάβες. Η αίσθηση προαγωγής στην ευκρίνεια απουσία sub προκαλείται συνήθως πλασματικά από έλλειψη ενέργειας στην τρίτη οκτάβα σε συνδυασμό με ΄΄ανενόχλητες΄΄ - αλλά όχι με τόσο ευεργετικό τρόπο - μεσαίες. Δηλαδή το ΄΄μη χείρον βέλτιστον΄΄ , μέθοδος η οποία είναι δόκιμη στις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά όχι και τόσο ευεργετική ως προς τις αξιώσεις στην υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής.

Η ενσωμάτωση sub με υψιπερατό κροσάρισμα στα main μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ την ευκρίνεια σα ν'ακούγαμε ηχεία ανώτερης κατηγορίας σε ποιότητα. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως η ενσωμάτωση να έχει πραγματοποιηθεί ορθά με γραμμική διαχείριση ενέργειας. Διαπιστώνουμε εδώ ότι η προσθήκη sub μπορεί να βελτιώνει έμμεσα την απόδοση σε ανώτερες οκτάβες ενώ η ζημιά που μπορεί να γίνεται κατά την απουσία του έχει άμεση επίδραση.
 
Last edited:

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Η χρηση subs δεν ειναι κατι νεο στον χωρο του ηχου χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι ευκολο το παντρεμα των βασικων ηχειων με subs μιας και θα πρεπει να προσεχθει ιδιαιτερα η τοποθετηση τους στον χωρο, το crossover ετσι ωστε να υπαρξει μια ομαλη αποκριση σε ολο το φασμα των 20 - 20.000 Hz και διατηρηση αυτης της ομαλης αποκρισης σε διαφορες σταθμες ισχυος.

Η χρηση ηχειων και subs της ιδιας εταιρειας εφ' οσον υπαρχουν αντιστοιχα χαρακτηρηστικα ποιοτητας, spl κλπ ειναι προτiμοτερη λυση αλλα και παλι θα πρεπει να προσεχθουν ολα τα παραπανω πραγμα που σημαινει πως ισως χρειαστει βοηθεια απο καποιον ειδικο.

Υπαρχουν ομως και ηχεια που καλυπτουν ολο το ακουστικο φασμα μιας και ειναι εργοστασιακα ζυγισμενα και ως εκ' τουτου παρεχουν πολυ καλυτερα ηχητικα αποτελεσματα αλλα ειναι και αρκετα ακριβωτερα.

Στην παρακατω εικονα μπορει ευκολα να δει καποιος ενα πολυ καλο ολοκληρωμενο ηχειο το οποιο δεν εχει καμια αναγκη απο subs.

B&W.jpg

Εκεινο που θα πρεπει να προσεχθει μετα απο την αγορα οποιουδηποτε συστηματος ηχειων ειναι ο χωρος και η τοποθετηση των ηχειων στον χωρο.

Ολα αυτα αφορουν τα stereo συστηματα γιατι στα Home theaters τα πρααγματα αλλαζουν.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Η χρηση subs δεν ειναι κατι νεο στον χωρο του ηχου χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι ευκολο το παντρεμα των βασικων ηχειων με subs μιας και θα πρεπει να προσεχθει ιδιαιτερα η τοποθετηση τους στον χωρο, το crossover ετσι ωστε να υπαρξει μια ομαλη αποκριση σε ολο το φασμα των 20 - 20.000 Hz και διατηρηση αυτης της ομαλης αποκρισης σε διαφορες σταθμες ισχυος.

Η χρηση ηχειων και subs της ιδιας εταιρειας εφ' οσον υπαρχουν αντιστοιχα χαρακτηρηστικα ποιοτητας, spl κλπ ειναι προτiμοτερη λυση αλλα και παλι θα πρεπει να προσεχθουν ολα τα παραπανω πραγμα που σημαινει πως ισως χρειαστει βοηθεια απο καποιον ειδικο.

Υπαρχουν ομως και ηχεια που καλυπτουν ολο το ακουστικο φασμα και ειναι εργοστασιακα ζυγισμενα και ως εκ' τουτου με πολυ καλυτερα ηχητικα αποτελεσματα αλλα και αρκετα ακριβωτερα.

Στην παρακατω εικονα μπορει ευκολα να δει καποιος ενα πολυ καλο ολοκληρωμενο ηχειο το οποιο δεν εχει καμια αναγκη απο subs.


Εκεινο που θα πρεπει να προσεχθει μετα απο την αγορα οποιουδηποτε συστηματος ηχειων ειναι ο χωρος και η τοποθετηση των ηχειων στον χωρο.

Ολα αυτα αφορουν τα stereo συστηματα γιατι στα Home theaters τα πρααγματα αλλαζουν.
Έστω και αν δεν είχε ανάγκη υπό ανηχοϊκές συνθήκες θα έχει οπωσδήποτε από τη στιγμή που θα κληθεί να παίξει σε οικιακό χώρο αντί ανηχοϊκού θαλάμου.

Επειδή όμως σκοπός είναι να εξαντληθεί και η παραμικρή αμφιβολία, πρέπει να μας πληροφορήσεις - εννοείται αν υπάρχει δυνατότητα - για τα ποσοστά αρμονικής παραμόρφωσης για τον κλάδο χαμηλών στο συγκεκριμένο ηχείο κάτω από τα 50 Hz σε συνάρτηση με την εκπεμπόμενη στάθμη σε 1 ή κατά προτίμηση σε απόσταση 3 μέτρων καθώς και την ανώτατη ωφέλιμη στάθμη στις πρώτες οκτάβες. Επίσης τη μέγιστη απολαβή συνεχόμενης ισχύος και ισχύος κορυφής.
 
Last edited:


Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.075
Reaction score
18.684
Να μας πει τοτε ο @wizzy η ο Gio με τα τερατα του αν κ δε γραφει ποια η ο Τερματογκαζι αν χρειαζονται η οχι...
Εμενα δε με μετραω, ειναι μικρα τα ηχεια μου.
Αν θεωρείς εσύ μικρά τα ηχείασ' εμείς να πάρουμε μια στέκα να κρεμάσουμε τα θ'κάμας στ' αυτιά.. :tongue:
 



wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.869
Reaction score
20.360
@flash όχι ρε φίλε, αυτή τη φορά με "κάλεσε" ο Γιάννης που με έκανε mention! :roflmao:

@Kotsidis John Μικρά ηχεία δεν έχεις, αλλά τέλος πάντων... :biggrin: Δείτε στο thread του, τη φωτογραφία που έβγαλα, για να καταλάβετε.

Κατά τα άλλα, τι να πω, ρε φίλε; Τα έχω πει και τα έχω γράψει. Στην προ subwoofers εποχή, νόμιζα ότι άκουγα μουσική. Στη μετά subwoofers εποχή, ακούω μουσική.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Το κυριότερο πρόβλημα στην αντίληψη όσων νομίζουν πως δε χρειάζονται σαμπ, επειδή ο δορυφόρος τους αναγράφει ονομαστική απόκριση από 20 κύκλους και άνω (ή 10 κύκλους και άνω, ποσώς με απασχολεί η ακριβής τιμή) είναι αυτό:
την ανώτατη ωφέλιμη στάθμη στις πρώτες οκτάβες
Και κάπου είχα πρόχειρο ένα σχεδιάγραμμα της Άνταμ επ'αυτου, αλλά δε το βρίσκω τώρα τελευταία, άμα το βρει κανείς, πλάκα θα'χει.

Κύριε μεσιέ μπουτχια μας, δώσε μας τα φώτα σου στο θέμα της στάθμης στην 1η οκταβα, με στοιχεία επ'αυτου, διότι απλώς το ανέφερες, χωρίς καν να το αγγίξεις.

Βάλε το δάχτυλο βαθειά στην πληγή. Δώσε πόνο.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
@flash όχι ρε φίλε, αυτή τη φορά με "κάλεσε" ο Γιάννης που με έκανε mention! :roflmao:

@Kotsidis John Μικρά ηχεία δεν έχεις, αλλά τέλος πάντων... :biggrin: Δείτε στο thread του, τη φωτογραφία που έβγαλα, για να καταλάβετε.

Κατά τα άλλα, τι να πω, ρε φίλε; Τα έχω πει και τα έχω γράψει. Στην προ subwoofers εποχή, νόμιζα ότι άκουγα μουσική. Στη μετά subwoofers εποχή, ακούω μουσική.
Άκουγες και πριν μουσική - εάν γινόταν ούτως ή άλλως αποδεκτή ως τέτοια :roflmao: - τώρα όμως ακούς κι ένα σωρό πράγματα στα κομμάτια που δεν φανταζόσουν πόσο έκδηλα ήταν.
Το κυριότερο πρόβλημα στην αντίληψη όσων νομίζουν πως δε χρειάζονται σαμπ, επειδή ο δορυφόρος τους αναγράφει ονομαστική απόκριση από 20 κύκλους και άνω (ή 10 κύκλους και άνω, ποσώς με απασχολεί η ακριβής τιμή) είναι αυτό:


Και κάπου είχα πρόχειρο ένα σχεδιάγραμμα της Άνταμ επ'αυτου, αλλά δε το βρίσκω τώρα τελευταία, άμα το βρει κανείς, πλάκα θα'χει.

Κύριε μεσιέ μπουτχια μας, δώσε μας τα φώτα σου στο θέμα της στάθμης στην 1η οκταβα, με στοιχεία επ'αυτου, διότι απλώς το ανέφερες, χωρίς καν να το αγγίξεις.

Βάλε το δάχτυλο βαθειά στην πληγή. Δώσε πόνο.
Με βλέπεις επιφυλακτικό μήπως αδικηθούν κάποιες υλοποιήσεις - όπως τα γνωστά μεγάλα PMC monitors για εφαρμογές mastering σε άπω πεδίο - ελέω αμφιβολιών καθότι οι περισσότεροι ΄΄καθώς πρέπει΄΄ χαϊενδικοί κατασκευαστές ηχείων είναι πολύ διστακτικοί στο να δημοσιεύουν σαφή στοιχεία... Μόνον κάτι κατασκευαστές στουντιακών ηχείων ... ΄΄της κακιάς ώρας΄΄ ( :biggrin: ) τολμούν να ΄΄ θέτουν τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων ΄΄...

Όσο σκέπτομαι κιόλας εταιρείες όπως την ATC που σε τεράστια σε μέγεθος μοντέλα τους δηλώνουν ωφέλιμη απόκριση που ξεκινά ουσιαστικά πάνω από 30 Hz αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι απορούν.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Δεν πειράζει, μην ασχολείσαι με τα συνήθη χρέπια των χαϊεντάδων.

Η έλλειψη μετρητικών δεδομένων, είναι ο γνωστός φερετζές του.... Χαϊεντά.

Ασχολήσου με καταξιωμένες σοβαρές προτάσεις από το οπλοστάσιο του επαγγελματικού χώρου, όπως τα μεγάλα ATC που ανέφερες, και εν γένει μόνον με αξιόλογα προϊόντα, από φίρμες που έχουν τα μπαλάκια να δημοσιεύουν ανάλογα μετρητικά δεδομένα.

Υποθέτω πως κι ο πιο ξεμωραμένος χαϊεντάς, δεν μπορεί να πιστέψει πως το χρέπι του θα έχει περισσότερο μπάσο από τα 300-αρια λόγου χάριν:

269526_2c4f049b7b45647bef58f8d000fd36fa.jpeg


Στην ανωτέρω φωτογραφία, φαίνονται σαν εξαράκια αυτά τα "γουφεράκια" των δορυφόρων, αλλά τα φαινόμενα, όπως πάντα, απατούν. 😜
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Είσαι ποταπός και τρισάθλιος! :roflmao:
Πιο χαμερπής και από...κατσαρίδα, το παραδέχομαι... :lolsign:

Αν θεωρείς εσύ μικρά τα ηχείασ' εμείς να πάρουμε μια στέκα να κρεμάσουμε τα θ'κάμας στ' αυτιά.. :tongue:
Εσύ δε μέχρι και ... piercing θα τα έκανες. :roflmao:
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.177
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top