ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΘΟΝΗΣ-ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Reaction score
0
Ως άσχετος με το home theater έχω μερικές απορίες που ευελπιστώ να λυθούν πριν "επενδύσω" τα πενιχρά ευρώ μου!!!
Έχω σπίτι με απόσταση δάπεδο-ταβάνι 3m. Η οθόνη σε μήκος μπορεί να είναι έως 2,5m. Η απόσταση projector-οθόνης είναι 5m και η απόσταση καναπέ-οθόνης περίπου 4,5m.
Ποιά διάσταση οθόνης είναι η καλύτερη? Το κάτω μέρος της οθόνης πόσο πρέπει να απέχει από το δάπεδο?
Τελευταία ερώτηση (ουφ)!
Έχω υπολογίσει ότι χρειάζομαι 17m καλώδιο για τη σύνδεση
του projector με το DVD. Σκέφτομαι να το κάνω "χωνευτό" στον τοίχο. Αξίζει τον κόπο (και το χρήμα) να το κάνω? Με προβληματίζει το γεγονός ότι τελικά ένα καλώδιο δεν είναι αρκετό αφού άλλος βάζει HDMI, άλλος component κλπ. Εξάλλου φοβάμαι ότι με τόσα μέτρα καλώδιο θα έχω μειωμένο σήμα.
ΑΥΤΑ!!!

Reaction score
1
To μήκος της οθόνης σου σημαίνει ότι παίζεις μεταξύ 92" και 100" στο 16:9.

Η απόσταση του προβολέα από τη συγκεκριμένη οθόνη, σε περιορίζει - δυστυχώς - σε προβολείς με φακό 2χ, ώστε να υπάρχει και λίγο zoom διαθέσιμο. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι, σύγχρονοι, που γνωρίζω ότι καλύπτουν τις ανάγκες σου είναι ο Sanyo Z4 και ο Panasonic AE900. Αν πας σε προηγούμενη γενιά, τότε σου κάνει και ο ΑΕ700.

Τα 17m καλωδίου θα σου έλεγα να τα ξεχάσεις. Προφανώς σκέφτεσαι να το περάσεις περιμετρικά. Κοίτα να κάνεις τη δουλειά σου με HDMI 10 μέτρων το οποίω και standard είναι και δοκιμασμένο.

Reaction score
1
επισης θα ελεγα να ξεχασεις τα 17 μετρα αλλα αν μπορεις να το δοκιμασεις, δεν χανεις τιποτα
μπορει και να δουλεψει ( αν εισαι τυχερος)

Reaction score
50
Συγγνώμη, κάποιες διευκρινήσεις: μέγιστο μήκος (2.5 μέτρα) φαντάζομαι εννοείς το συνολικό μήκος της οθόνης, σωστά; Μαζί με τα πλαίσια κτλ. Αν είναι έτσι, ο φίλος zoglair έχει δίκιο - παίζεις μεταξύ 92'' και 100'' (γιατί το ωφέλιμο θα είναι μικρότερο). Αν όμως 2.5 μέτρα είναι το ωφέλιμο μήκος (εκεί που θα γίνεται η προβολή) πας και για 120''.

Όσον αφορά όμως την απόσταση projector-οθόνης (5 μέτρα) φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω με το zoglair (προς όφελός σου όμως): αυτή η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη για τους περισσότερους προβολείς! Οι προβολείς με το μεγάλο zoom που αναφέρθηκαν βγάζουν 100'' ήδη απ' τα 3 μέτρα! Σκέψου απ' τα 5 :) Άλλοι προβολείς, με μικρότερο zoom, θα σου βγάλουν άνετα 100'' από 5 μέτρα, άρα έχεις μεγαλύτερη γκάμα να διαλέξεις (και DLP και LCD). Ακόμα και ο Optoma H72 που θεωρείται ότι έχει σχετικά μικρό zoom, απ' τα 5 μέτρα βγάζει... 140'' (δες εδώ: http://www.avsite.gr/smf/index.php?topic=10427.60)!!! Απλά το σημειώνω (χωρίς παρεξήγηση ελπίζω) για να μη σχηματίσει κάποια λάθος ιδέα ο takishome. Όμως εδώ φαίνεται να υπάρχει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: αφού οθόνη μπορεί να έχει το πολύ 100'' (άντε και κάτι παραπάνω) πρέπει να βρει προβολέα όχι με μεγάλο, αλλά με μικρό zoom! Δηλαδή που να μπορεί να βγάλει 100'' απ' τα 5 μέτρα! Ο H72 στα 5 μέτρα βγάζει το λιγότερο... 120''!!! Άρα μάλλον θα έχεις κάποιο πρόβλημα! Το καλύτερο είναι να βάλεις τον προβολέα πιο κοντά, γιατί προβολέα να βγάζει 100'' στα 5 μέτρα δύσκολο το βλέπω. Αλλά αφού έχεις μεγάλο δωμάτιο υπάρχει κάποια τεχνική δυσκολία να εγκαταστήσεις τον προβολέα πιο κοντά;

Reaction score
1
Μάνο κάνεις λάθος...

Έχω ακριβώς το ίδιο setup με τον takishome, και ξέρω πολύ καλά τι λέω.

Reaction score
1
... να προσθέσω ότι ο συντελεστής που αναφέρεται (όπως το χ2) δεν έχει να κάνει με το zoom, αλλά με το throw-distanse, η απόσταση δηλαδή που μπορεί ο φακός να προβάλλει μια εικόνα χ διαγωνίου.

Μάλλον εκεί μπερδεύτηκες...

Reaction score
50
Όταν λες το ίδιο setup με τον takishome τι εννοείς; Φαντάζομαι μιλάς ως προς το χώρο, αφού ο φίλος μας δεν έχει ακόμα καταλήξει σε προβολέα (απ' όσο ξέρω τουλάχιστον). Προφανώς δεν έχω δοκιμάσει στα 5 μέτρα όλους τους προβολείς, οπότε μπορεί να κάνω και λάθος. Πχ. οι γνωστοί LCD είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλο flexibility στο zoom, οπότε κάλλιστα μπορεί να δίνουν και πολύ μικρή εικόνα με zoom τέρμα κλειστό. Αλλά σε σχέση με τους DLP, αν δεις στο link που έγραψα... κοίτα το διάγραμμα για τον Optoma. Δε γράφει ότι στα 5 μέτρα ο Optoma δίνει από 120'' έως 140'' ή κάνω λάθος; Και ο Optoma δεν είναι και short throw! Επίσης κοίτα στο site της BenQ (www.benq.co.uk). Αν πας στο projector calculator για τον 7700 που είναι και short throw, στα 5 μέτρα δίνει από 120'' έως 165''!!! Εσύ ποιο ακριβώς setup έχεις, ποιον προβολέα σε πόση απόσταση απ' το πανί και πόσες ίντσες σου δίνει; Στα παραπάνω που γράφω δε νομίζω να κάνω λάθος, νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρα, έτσι δεν είναι; Φυσικά αν ένας προβολέας παίζει διαφορετικά απ' αυτό που γράφουν οι προδιαγραφές, προφανώς δεν μπορώ να το ξέρω. Απλά παραθέτω τα στοιχεία που δίνουν οι κατασκευαστές. Αν τα έχουν γράψει λανθασμένα, πάω πάσο:)

Reaction score
50
Τώρα που το σκέφτομαι, εκεί που μαλλον έγινε το μπέρδεμα είναι ότι εγώ αναφερόμουν κατά κύριο λόγο σε DLP ενώ εσύ σε LCD. Και, όπως έγραψα παραπάνω, έχω κοιτάξει τις προδιαγραφές για τους πιο πολλούς DLP κατά βάση - για LCD δεν έχω κοιτάξει. Οπότε πολύ πιθανόν να δίνουν από 5 μέτρα 100''...

EDIT: Για τον Sanyo Z4 που μόλις κοίταξα, πράγματι δίνει 100'' από 5 μέτρα. Άρα για DLP κατά βάση παίζει το πρόβλημα της τοποθέτησης...

Reaction score
1
Όταν λέω το ίδιο setup, εννοώ ότι έχω προβολέα (Ζ4) στα 5 μέτρα από οθόνη 92".

Επειδή ούτε η θέση του προβολέα αλλά και ούτε η διάσταση μπορούσαν να αλλάξουν, έφαγα αρκετούς μήνες ψάχνοντας την αγορά για να βρω λύση (σε λογικό πλαίσιο τιμής). Ώσπου βγήκαν οι ΑΕ900 και Ζ4 και πήρα έναν από τους δύο.

Reaction score
50
Ok, το ξεκαθαρίσαμε νομίζω:) Ελπίζω μόνο να μην μπερδέψαμε τον takishome:)

Reaction score
49
Και κάτι που δεν απαντήθηκε ακόμα....... :roll: :wink:

Το πανί θα πρέπει να απέχει από το πάτωμα τόσο ώστε όταν κάθεσαι απέναντι να δεις την ταινία, οι υπότιτλοι να είναι περίπου στο ύψος τον ματιών. Για αποστάσεις από 3 μέτρα και πάνω μπορούμε χοντρικά να "σηκώσουμε" τον ορίζοντα κατά 10cm ανά μέτρο που απομακρυνόμαστε.

Παράδειγμα....
Αν υποθέσουμε ότι ένας μέσου ύψους θεατής καθισμένος σε καναπέ σαλονιού (που απέχει περίπου 3 μέτρα από το πανί) έχει το ύψος των ματιών του κάπου στους 90 πόντους (απ' το πάτωμα) τόσο περίπου (ένα +10% προς τα πάνω δεν ενοχλεί) πρέπει να απέχει το κάτω μέρος του πανιού από το πάτωμα.
Αν η απόσταση καναπέ πανιού αυξηθεί στα 4 μέτρα, τότε μπορούμε να σηκώσουμε λίγο το πανί στο 1+ μέτρο από το πάτωμα κ.ο.κ

Reaction score
384
H Stewart proteinei tin othoni 74-92cm apo to patoma. (Ego eimai stous 80cm, othoni 2.54m platos, theates 3.8m apo tin othoni.)
H THX leei o theatis na exei 15 moires optiki gonia apo to kentro tis othonis.

Reaction score
0
ΧΑΜΟΣ!!!!
Μάλλον θα τοποθετήσω το εργαλείο πιο κοντά στην οθόνη.
Επειδή δεν μπορώ να τον βάλω στο ταβάνι (γυναικεία ΑΠΑΙΤΗΣΗ!) θα τον έχω σε τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ για να καταφέρω απόσταση μικρότερη των 5μ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενα τραπεζάκι θα έχει ύψος το πολύ μέχρι 70cm. Θα μπορεί ο projector να βγάλει σωστή εικόνα παίζοντας από τόσο χαμηλά???
Ευχαριστώ όλους εσάς που ασχοληθείκατε με τα ερωτήματα μου!!!

Reaction score
1
Η λύση αυτή δεν είναι καλή για τους εξής λόγους:

1. Θα ακούς το θόρυβο από τον ανεμιστήρα
2. Θα έχεις πρόβλημα χωροταξικό με καλώδια, κλπ, δυσκολία στο καθάρισμα (ο προβολέας δεν πρέπει να μετακινείται), προσοχή μην τον χτυπήσεις με κανα πιάτο, ποτήρι, κλπ την ώρα που δουλεύει, γιατί μπορεί να καεί η λάμπα του.
3. Πως θα κρύψεις καλώδια ρεύματος και πηγής στο πάτωμα. Μπορεί κάποιος να τα πατήσει, να σκοντάψει, κλπ
4. Αν καπνίζετε, ο καπνός θα απορροφάται ευκολότερα, πράγμα πολύ κακό για τον προβολέα. Το ίδιο και με τη σκόνη.
5. Αν η οθόνη σου ξεκινά ψηλότερα, όπως σου προτείναν παραπάνω, τότε ίσως θα πρέπει να ανασηκώσεις το φακό του προβολέα (να τον έχεις, δηλαδή, υπό κλίση), πράγμα που συνεπάγεται keystone correction, πράγμα που θεωρείται ** πολύ κακό ** για την προβολή.

Reaction score
50
...επίσης το τραπεζάκι κάλλιστα μπορεί να μετακινείται, οπότε θα χρειαστεί πολλές φορές να ξανακετράρεις τον προβολέα. Από την άλλη άμα είναι συζυγική απαίτηση, πολλοί είναι που έχουν εφαρμόσει και τη λύση αυτή (του τραπεζιού). Φυσικά η τοποθέτηση στο ταβάνι είναι σαφώς πιο ενδεδειγμένη.

Reaction score
0
Αν το τραπεζάκι έχει ύψος 70cm και το κάτω άκρο της οθόνης
αρχίζει από το 1.2m περίπου τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την γεωμετρία της οθόνης.
Οι περισσότεροι νέοι προβολείς έχουν κάθετο lens shift άρα δεν θα προβληματιστείς
στην τοποθέτηση.

Reaction score
50
Αυτό βέβαια (lens shift) για τους LCD. Οι DLP αυτής της κατηγορίας τιμής δεν... Άρα θα πρέπει να προσαρμόσεις το ύψος οθόνης/τραπεζιού έτσι ώστε να ταιριάζει με το offset του προβολέα. Αν αποφασίσεις για DLP βεβαίως βεβαίως. Υπάρχουν πάντως DLP προβολείς με offset 0 (δηλ. ο το ύψος του φακού αντιστοιχεί με το κάτω μέρος της οθόνης) που, πιθανόν, να σε προβληματίσουν λιγότερο. Βέβαια το βασικό είναι να πας να δεις κάνα προβολέα. Άμα καταλήξεις σε 1-2 βλέπεις και το θέμα της τοποθέτησης (το οποίο φυσικά είναι πολύ σημαντικό επίσης!).

Reaction score
4
Χαίρετε,

συγνώμη που επαναφέρω το θέμα, αλλά μιας και ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση μου, σκέφτηκα να μην ανοίξω άλλο thread.

Νέος κάτοχος βιντεοπροβολέα (μόλις μιας ημέρας) έχω μερικές χιλιάδες απορίες.

Η απόσταση προβολής θα είναι περίπου 5 μέτρα (ίσως και 10cm παραπάνω). Αυτό δυστηχώς δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει, εκτός και αν πάω σε λύση εγκατάστασης στο ταβάνι, αλλά πάντα είχα πρόβλημα να τρυπάω πλάκες...

Σε τέτοια απόσταση ο TW600, τουλάχιστον σύμφωνα με το manual φτάνει τις 120'' με μια ενδιάμεση (προς tele) ρύθμιση του zoom. Η απόσταση θέασης είναι περίπου 3,5 μέτρα, οπότε νομίζω ότι οι 120'' είναι υπερβολικές. Αλλωστε, όπως είπε και ένας φίλος, οσο ποιο πολύ ανοίγεις την οθόνη, τόσο περισσότερο ξεπλένει η ποιότητα.

Νομίζω ότι οι 100'' θα είναι μια χαρά? Υπάρχει εμπειρία με τον συγκεκριμένο προβολέα στις 100'' ? Τηλεόραση πολύ σπάνια θα βλέπω (ούτε tuner δεν έχω) κανα παιχνιδάκι στο PS2 που και που και φυσικά ταινίες θα προβάλω. Θα χρειαστεί να ντιμάρω πολύ το φώς, ή θα είναι αξιοπρεπής η φωτεινότητα? Μήπως να κατέβω και άλλο? Είμαι στο ψάξιμο για οθόνη, αλλά για να αποφασιστεί η αγορά της πρέπει πρώτα να αποφασίσω την διαγώνιο...

Το θέμα της απόστασης του καλωδίου, που θίχτηκε παραπάνω, ισχύει και εδώ. Το DVD βγάζει μόνο component οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτό. Το DVD δεν μπορώ να το αλλάξω, μιας και χρειάζομαι την 5.1 εξοδο αφου έχω παλαιό ενισχυτη που δεν έχει ενσωματωμένο Dolby decoder (τον οποίο κάποια στιγμη θα αλλάξω γιατι έκλεισε 7ετία). Το μήκος του composite καλωδίου απο το DVD στον προβολέα θα πρέπει να είναι περίπου 14 μέτρα. Θα έχω πολλές απώλιες? Για τι επίπεδα τιμής ανα μέτρο καλώδιο μιλάμε, για να έχω μια αξιοπρεπή ποιότητα εικόνας? Γιατί σίγουρα, τα οικονομικά μου δεν είναι για να πάρω monster αυτη τη στιγμή.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να μεταφέρω ολο το επιπλο με το DVD / ενισχυτη / κτλ στον πίσω τοίχο, ποιο κοντά στον προβολέα και να περάσω καλώδια για ηχεία / Sat receiver / DVD για να παίζουν και στην TV? Λίγο ξεκάρφωτο θα ήταν το έπιπλο εκεί, μόνο του, και πολλά περισότερα καλώδια, αλλά αν η απόσταση των 14 μέτρων είναι απαγορευτική θα πρέπει να το σκεφτώ... (αλήθεια, σε αυτή την περίπτωση το S-Video ή / και το Scart), θα μπορεί να είναι 14 μέτρα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, αναμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας για να αποφασίσω και εγώ ο αναποφάσιστος αγοραστής!

sk

Reaction score
499
Καλώς ήρθες,
Δεν έχω μεγάλη πρακτική εμπειρία , αλλά θα σου πω που κατέληξα με το δικό μου setup, μήπως και βοηθήσω.

Πρακτικότητα (ή ευκολία χρήσης) : αν δεν έχεις dedicate χώρο και πρέπει να ενσωματώσεις το setup στο σαλόνι σου, να το κάνεις με τρόπο που η χρήση του να είναι εύκολη. Το να πρέπει να τοποθετείς σε συγκεκριμένες θέσεις κάθε φορά, τον προβολέα ή την οθόνη ή τα ηχεία ή τα καθίσματα ή όλα τα παραπάνω, μακροχρόνια θα σε κουράσει – με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αισθητική : αφού πρώτα δεις ποιες πρακτικές λύσεις μπορείς να ακολουθήσεις, (σύμφωνα με τα παραπάνω), διάλεξε αυτή που θα επιφέρει τις λιγότερες ή τις πιο αποδεκτές αλλαγές στην υπάρχουσα διακόσμηση.

Τα παραπάνω θα σε οδηγήσουν σε συγκεκριμένες θέσεις οθόνης, προβολέα και θέασης.

Αν προκύπτει μεγάλη απόσταση προβολής (5 m σε σένα, 6,5 m σε μένα), οι επιλογές προβολέα περιορίζονται. Αυτό γιατί σε συνάρτηση με την απόσταση θέασης (3,5 m σε σένα, 4,5 m σε μένα), ζητάς πλέον έναν προβολέα που να μπορεί να δείχνει «μικρή» εικόνα από μεγάλη απόσταση.
Συγκεκριμένα – σύμφωνα με τον χοντροκομμένο μπούσουλα: πλάτος οθόνης = με το μισό της απόστασης θέασης – εγώ καλύπτομαι με 100 in, ενώ εσύ με 80 in.

Στον υπολογισμό της οθόνης μπορείς (& πρέπει ) βέβαια να συνυπολογίσεις και την προσωπική σου προτίμηση.
Ποια είναι αυτή ? Εξαρτάται.
Αν στον κινηματογράφο κάθεσαι συνήθως στην μέση της αίθουσας, τότε τα παραπάνω σε καλύπτουν.
Αν προτιμάς να κάθεσαι μπροστά, τότε θα πρέπει να μεγαλώσεις τις ίντσες (π.χ. από τις 80 στις 100 in).
Το αντίστροφο αν προτιμάς να κάθεσαι στο πίσω μέρος της αίθουσας.

Πιστεύω ότι αν σκεφτείς τα παραπάνω, θα καταλήξεις - με αρκετή ακρίβεια - στο τι θα χρειαστείς.

Επίσης :
Μην δεσμευτείς από τον υπάρχοντα εξοπλισμό σου.
Αυτός μελλοντικά θα αλλάξει, ενώ ο χώρος σου θα αλλάξει μόνο όταν (& αν ) μετακομίσεις.

Εγώ π.χ. προτίμησα να αγοράσω ένα νέο (δεύτερο) DVD, μόνο για τον προβολέα και μόνο για να εκμεταλλευτώ την ψηφιακή διασύνδεση του (HDMI ). Το κόστος του ήταν αναλογικά αστείο - περί τα 100 euro.

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef