ΜΗΠΩΣ ΤΑ CD, DVD, SACD ΕΧΟΥΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ?

Reaction score
46
Ανοίγω αυτό το νήμα μετά από κάτι που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Παρακολουθώντας το DVD της βάπτισης της κόρης μου παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αναπαραγωγή του. Εξετάζοντας το DVD διαπίστωσα ότι είχε ξεκινήσει αποκόληση των δύο layers από την περιφέρεια προς το εσωτερικό του δίσκου. Ασκώντας περαιτέρω δύναμη με τα χέρια μου τα δύο layers αποκολληθηκαν τελείως και το DVD έγινε δύο κομμάτια. Επισημαίνεται ότι το DVD δεν είχε παίξει περισσότερες από 15 φορές και φυλασσόταν με μεγάλη προσοχή (λόγω περιεχομένου). Ενδεχομένως το περιστατικό να είναι μεμονωμένο (αστοχία υλικού), μου έφερε όμως στη μνήμη ένα σχόλιο που είχα ακούσει πολλά χρόνια πριν και έθιγε το θέμα της δομικής ακεραιότητας των CD. Καταλήγοντας, ο σχολιαστής υποστήριζε ότι ήταν μεγάλο λάθος το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να αντικαταστήσουν τις δισκοθήκες βινυλίων με CD (τα οποίο λανσάρονταν ως η ηχητική αποκάλυψη στην αναπαραγωγή της μουσικής) καθόσον δεν υπήρχαν μελέτες και έρευνες για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η συνοχή των layers που βασίζεται σε συγκόλησή τους με συγκολητικό μέσο. Ελπίζω τα πράγματα να μην είναι έτσι αλλά υπήρχε η εκτίμηση ότι το όριο ζωής τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 χρόνια. Πιστεύω ότι στο forum υπάρχουν μέλη με κατάλληλες τεχνικές γνώσεις για να μας κατατοπίσουν επί του θέματος. Προσωπικά τους δίσκους που μου αρέσουν πολύ και τους έχω σε CD τους αναζητώ και σε βινύλιο. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.

Reaction score
1.845
Απάντηση: ΜΗΠΩΣ ΤΑ CD, DVD, SACD ΕΧΟΥΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ?

Τα ιδιωτικά γραμμένα dvd's, όπως αυτά από γάμους και βαφτίσεις διαρκούν πολύ λιγότερο από τα εργοστασιακά, προσβάλλονται μάλιστα από βακτηρίδια κάποιες σπάνιες φορές. Η βλάβη γίνεται παίζουν δεν παίζουν, είναι γήρανση υλικού.

Επίσης δεν είναι όλα ίδιας ποιότητας. Κακή ποιότητα μπορεί να ισχύει και σε επώνυμες μάρκες, αφού οι επώνυμοι συνήθως τα δίνουν φασόν σε λιγότερο γνωστές σε μας εταιρίες.

Ένας Έλληνας δημιούργησε ένα μικρό (42 kB) δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί αν αποφανθεί για την ποιότητα ενός άγραφου dvd. Πρόκειται για το MID Detective, που δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση.

Δυστυχώς δεν λειτουργεί με cd's.

Reaction score
1.652
Απάντηση: ΜΗΠΩΣ ΤΑ CD, DVD, SACD ΕΧΟΥΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ?

Το πρωτο μου cd αγοραστηκε γυρω στο 1993-94 και διατηρειται ακομη αψογα απο οπτικης & λειτουργικης αποψης. Το ιδιο ισχυει και για το πρωτο μου cd-r, απο το 2000 περιπου. Οι χωροταξικες συνθηκες αποθηκευσης τους, καθε αλλο παρα ιδανικες ειναι (κρυο & υγρασια το χειμωνα-ζεστη το καλοκαιρι).

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.095
Members
38.528
Νεότερο μέλος
Nikos67