- Reaction score
- 46
Ανοίγω αυτό το νήμα μετά από κάτι που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Παρακολουθώντας το DVD της βάπτισης της κόρης μου παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αναπαραγωγή του. Εξετάζοντας το DVD διαπίστωσα ότι είχε ξεκινήσει αποκόληση των δύο layers από την περιφέρεια προς το εσωτερικό του δίσκου. Ασκώντας περαιτέρω δύναμη με τα χέρια μου τα δύο layers αποκολληθηκαν τελείως και το DVD έγινε δύο κομμάτια. Επισημαίνεται ότι το DVD δεν είχε παίξει περισσότερες από 15 φορές και φυλασσόταν με μεγάλη προσοχή (λόγω περιεχομένου). Ενδεχομένως το περιστατικό να είναι μεμονωμένο (αστοχία υλικού), μου έφερε όμως στη μνήμη ένα σχόλιο που είχα ακούσει πολλά χρόνια πριν και έθιγε το θέμα της δομικής ακεραιότητας των CD. Καταλήγοντας, ο σχολιαστής υποστήριζε ότι ήταν μεγάλο λάθος το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να αντικαταστήσουν τις δισκοθήκες βινυλίων με CD (τα οποίο λανσάρονταν ως η ηχητική αποκάλυψη στην αναπαραγωγή της μουσικής) καθόσον δεν υπήρχαν μελέτες και έρευνες για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η συνοχή των layers που βασίζεται σε συγκόλησή τους με συγκολητικό μέσο. Ελπίζω τα πράγματα να μην είναι έτσι αλλά υπήρχε η εκτίμηση ότι το όριο ζωής τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 χρόνια. Πιστεύω ότι στο forum υπάρχουν μέλη με κατάλληλες τεχνικές γνώσεις για να μας κατατοπίσουν επί του θέματος. Προσωπικά τους δίσκους που μου αρέσουν πολύ και τους έχω σε CD τους αναζητώ και σε βινύλιο. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.