ΜΟΥΣΙΚΗ

Μηνύματα
2.310
Reaction score
23
Είναι ο τίτλος της κατηγορίας.
Είναι αυτό που μας αρέσει.
Είναι αυτό που μας φτιάχνει την διάθεση όταν έχουμε τα blues μας.
Είναι αυτό που μας θυμίζει κάτι και πολλά.
Είναι αυτό που σπάει την μοναξιά μας.
Είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας.
Είναι πολλά , πάρα πολλά......

Αλλά τελικά ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ?


Με τον όρο "Μουσική" οι αρχαιότατοι, πριν από τον Πίνδαρο, Έλληνες προγονοί μας εννοούσαν την παιδεία, την καλλιέργεια, ότι δηλαδή απέδιδαν στις Μούσες, ότι προστάτευαν οι Μούσες. Σιγά-σιγά πήρε η μουσική το νόημα που της δίνουμε σήμερα.
Για τον ορισμό της μουσικής, η κάθε εποχή, η κάθε περιοχή του κόσμου διάλεξε εκείνον που ταίριαζε περισσότερο στο πνεύμα και τη νοοτροπία του πολιτισμού της.

Έτσι οι ιδεαλιστές, οι ρομαντικοί τη θέλησαν "γλώσσα της ψυχής" ή "τέχνη που εκφράζει τα συναισθήματα του ανθρώπου", οι πρακτικοί αντίθετα και οι ορθολογιστές απλά "τέχνη των ήχων".
Μένει κανείς με την εντύπωση ότι η Μουσική, όπως και τόσες μεγάλες αλήθειες, όπως και τόσες μεγάλες από τις Αλήθειες και τις Αξίες του κόσμου μας, κρατάει ζηλότυπα τα
μυστικά της βαθύτερης ουσίας της, φυλαγμένα μέσα στο ίδιο αδιαπέραστο σκοτάδι που σκεπάζει τα μυστικά της Ζωής ή της γένεσης του Σύμπαντος.

Γι' αυτό, ίσως, οι ειδικοί επιστήμονες και οι μουσικολόγοι περιορίζονται μόνο στο να περιγράφουν ή να αναλύουν τα μέσα με τα οποία εκφράζεται η Μουσική, δηλαδή τις ανθρώπινες φωνές, τα μουσικά όργανα, τα συστήματα της μουσικής σύνθεσης ή τα συναισθήματα, τις ιδέες, τα σύμβολα, που στην υπηρεσία τους η Μουσική θέτει συχνά τη θεία τέχνη της.

Ο ορισμός της Μουσικής έχει την αδυναμία που θα είχε ένας ορισμός για το μέλι, ο οποίος, αντί να ορίσει το μέλι, θα όριζε την κερήθρα. Η ρυθμική, μελωδική και πολυφωνική δομή, το χτίσιμο των ήχων μοιάζει με την κερήθρα, αλλά η Μουσική είναι το μέλι, που φωλιάζει μέσα στην κερήθρα.
Η Τέχνη της Μουσικής έχει σαν αντικείμενο επεξεργασίας και μέσο έκφρασης τον Ήχο.
Ο άνθρωπος έχει σαν αίσθηση για την αντίληψη του ήχου την Ακοή.
 

Μηνύματα
2.310
Reaction score
23
Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ



Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας, είναι παλμικές δονήσεις που δημιουργούνται από ένα οποιοδήποτε σώμα, όταν αυτό τεθεί από κάποια αιτία σε κίνηση, σε κραδασμό.

Α) ΗΧΟΣ - ΑΚΟΗ


Την κίνηση σε ένα σώμα, που βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, σε αδράνεια, μπορεί να την προκαλέσει μια κρούση, μια νύξη, μια τριβή.
Το χτύπημα της καμπάνας, η τριβή του δοξαριού πάνω στις χορδές του βιολιού και η νύξη (τσίμπημα) από την πένα των χορδών του μαντολίνου θέτουν σε κίνηση την καμπάνα, τις χορδές του βιολιού και τις χορδές του μαντολίνου.
Τα ηχητικά κύματα, που ξεκινούν από τους παλμούς του ηχογόνου σώματος και μεταδίδονται σφαιρικά προς όλες τις κατευθύνσεις με αρκετά μεγάλη ταχύτητα μέσω του αέρα, αλλά και άλλων σωμάτων, φτάνουν και προσκρούουν στη μεμβράνη του ακουστικού μας τύμπανου και θέτουν σε ενέργεια το μηχανισμό της ακοής.
Οι δονήσεις αυτές, μετριασμένες από μηχανισμούς ειδικούς γι' αυτό το σκοπό, τους οποίους διαθέτει η εσωτερική κοιλότητα του αυτιού μας, καταλήγουν στο ακουστικό νεύρο, που κι αυτό με τη σειρά του αστραπιαία τις μεταφέρει στο εγκεφαλικό κέντρο της ακοής.
Εκεί, μ' ένα θαυμαστό τρόπο, που ακόμα δεν έχει απόλυτα εξιχνιαστεί, αυτό το ερέθισμα των παλμικών δονήσεων μετατρέπεται σε αίσθημα ακοής.

β) ΥΨΟΣ
Το κάθε ηχογόνο σώμα, ανάλογα με το σχήμα του, το μέγεθος του, τη μάζα του, το είδος του υλικού του παράγει παλμούς που αντιστοιχούν σε έναν ήχο.
Οι ήχοι που παράγονται είναι βαθύτεροι, όταν ο αριθμός των παλμών σε ορισμένο κλάσμα χρόνου (συχνότητα) είναι μικρότερος και είναι οξύτεροι, όταν οι παλμοί στο ίδιο κλάσμα χρόνου είναι περισσότεροι.
Μια λεπτή και μικρή, καλά τεντωμένη χορδή παράγει έναν πολύ λεπτό ήχο, ενώ αντίθετα μια μεγάλη, παχύτερη και όχι υπερβολικά τεντωμένη χορδή παράγει ένα βαθύτερο ήχο.
Αυτή η ιδιότητα του ήχου καλείται Ύψος.

γ) ΕΝΤΑΣΗ
Όσο βιαιότερη-εντονότερη είναι η αιτία που θα προκαλέσει παλμούς σ' ένα ηχογόνο σώμα ,τόσο μεγαλύτερου πλάτους παλμούς θα παράγει αυτό. Έτσι ο παραγόμενος ήχος είναι εντονότερος.
Η ένταση, λοιπόν, του ήχου εξαρτάται από το πλάτος του παλμού που παράγεται από κάθε ηχογόνο σώμα.
Το πλάτος αυτό σιγά-σιγά μειώνεται, ώστε να φτάσει και πάλι το ηχογόνο σώμα σε κατάστάση απόλυτης ηρεμίας.
Το πλάτος των παλμικών κινήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι
αντιληπτό και με γυμνό μάτι. Όταν π.χ. νύξουμε (τσιμπήσουμε) τη χορδή μιας κιθάρας, το πλάτος του κύματος της (που διαδοχικά μικραίνει) είναι ορατό.
Κάτι σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε εδώ, είναι ότι το εντονότερο χτύπημα ενός ηχογόνου σώματος αλλάζει μόνο το πλάτος και όχι τον αριθμό των παλμών. Είτε δυνατά είτε σιγά παίξουμε τη χορδή λα σε μια κιθάρα, η συχνότητα της θα μείνει πάντα 220, δηλαδή στους 220 παλμούς.
Το ύψος και ή ένταση αποτελούν τις δυο βασικές ιδιότητες του ήχου. Οι άλλες ιδιότητες είναι δευτερεύουσες.
 

Μηνύματα
2.310
Reaction score
23
δ) ΧΡΟΙΑ

Όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο έναν ήχο αποτελούν τη χροιά του ήχου.

Εύκολα ξεχωρίζουμε τον ήχο μιας σάλπιγγας από τον ήχο ενός βιολιού ή ενός ανθρώπου κι όταν ακόμα παράγουν την ίδια συχνότητα και στην ίδια ένταση. Οι άνθρωποι, όλα τα πλάσματα της φύσης, τα φυσικά φαινόμενα, ακόμα και διάφορες εργασίες ή και τα μηχανήματα έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.
Είναι ένα ανάλογο φαινόμενο με τα χρώματα. Όπως υπάρχουν άπειροι χρωματικοί συνδυασμοί, έτσι υπάρχουν και άπειρα ηχοχρώματα, το κάθε ηχόχρωμα με τη δική του χροιά. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κάθε ήχος αποτελείται από μια αρχική συχνότητα (θεμελιώδη ήχο) και μια σειρά από παράγωγες συχνότητες (τους αρμονικούς).

Οι αρμονικοί είναι απλές πολλαπλάσιες συχνότητες μιας αρχικής, σε χαμηλότερες συνήθως εντάσεις.
Αν π.χ. ο θεμελιώδης ήχος είναι η συχνότητα 100, τότε οι παράγωγοι αρμονικοί αυτού του αρχικού ήχου είναι οι συχνότητες 2X100, 3X100 κλπ, δηλαδή 200, 300 κλπ.

Αυτές οι συχνότητες είναι συνήθως σε πολύ χαμηλότερη ένταση.
Η σειρά αυτή των παράγωγων ήχων λέγεται αρμονική στήλη και οι μεμονωμένες συχνότητες της αρμονικές.

Από την ένταση των αρμονικών, από τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του ήχου κι από τις απειράριθμες μικρές μεταβολές που πραγματοποιούνται στα πρώτα κλάσματα του χρόνου παραγωγής του, δημιουργείται η χροιά του ήχου.



ε) ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Άλλη δευτερογενής ιδιότητα του ήχου είναι η διάρκεια του. Η διάρκεια του ήχου εξαρτάται από τη διάρκεια της αιτίας προκαλεί. Όσο σύρουμε το δοξάρι πάνω στη χορδή του βιολιού ή όσο φυσάμε μέσα σ' ένα φλάουτο, θα διαρκεί και ο ήχος που παράγουν.

Τη διάρκεια όμως του ήχου τη μεγαλώνουν και άλλοι δύο παράγοντες:
α) η διάρκεια απόσβεσης του ήχου. Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε πόση ώρα κάνει να σβήσει ο ήχος μιας καμπάνας μετά από ένα μοναδικό χτύπημα και ενός πολύ σύντομου φθόγγου από ένα φλάουτο.
β) ο χρόνος αντήχησης του χώρου, μέσα στον οποίο δημιουργείται ένας ήχος.

Αυτός είναι ο λόγος της επιλογής ή και κατασκευής από την αρχή ειδικών χώρων, κατάλληλων για κάθε μουσική εκτέλεση (αίθουσες συναυλιών με ρυθμιζόμενη ακουστική, studio ηχογραφήσεων με απόλυτο έλεγχο του χρόνου αντήχησης, εκκλησίες, υπαίθρια θέατρα κλπ.). Με απορροφητικά υλικά του ήχου, με ανακλαστικές επιφάνειες ή τελειότατες ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούμε σήμερα να επιτυγχάνουμε το επιθυμητό για κάθε περίπτωση ηχητικό αποτέλεσμα.

στ) ΕΚΦΡΑΣΗ

Η έκφραση είναι μια άλλη ιδιότητα του ήχου, που προκύπτει από το συνδυασμό, τις μεταβολές και τις διαφοροποιήσεις της χροιάς των ήχων, της έντασης και της διάρκειας. Πρόκειται για το διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης και εκφοράς των ήχων.
Όταν θέλουμε την ίδια ακριβώς μουσική, -που έχει τα ίδια τονικά ύψη, τις ίδιες εντάσεις, τις ίδιες διάρκειες, - να την πούμε με πολύ διαφορετικό τρόπο, π.χ. να την πούμε παιχνιδιάρικα ή κοροϊδευτικά ή μελαγχολικά, θα έπρεπε να δώσουμε πάρα πολλές εντολές για αλλαγή στη χροιά, τη διάρκεια και την ένταση κάθε φθόγγου αυτού του τραγουδιού. Κι όμως μιά και μόνη οδηγία (π.χ. "τραγούδησε το κοροϊδευτικά") αρκεί για να πετύχει ο εκτελεστής έναν κατάλληλο τρόπο, που θα δώσει αυτό το αποτέλεσμα.

ζ) ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΗΧΗΣΗΣ

Η εξαίρετη ιδιότητα της ανθρώπινης ακοής να συλλαμβάνει ταυτόχρονα διαφόρους ήχους, διαχωρίζοντας τους και αναγνωρίζοντας τους ως προς το υψος ή την ένταση ή τη χροιά ή τη διάρκεια ή την έκφραση, είναι μια άλλη παράμετρος μέσα στο γενικό φαινόμενο ήχος-ακοή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να διαχωρίζει, να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί την εξέλιξη και τη διαδρομή κάθε μεμονωμένου ήχου ο οποίος παράγεται ταυτόχρονα με πολλούς άλλους, που κι αυτοί στέλνουν τις ιδιαίτερες συχνότητες τους προς το ακουστικό τύμπανο. Τη στιγμή λ.χ. που ακούω το βούισμα ενός ανέμου με όλες του τις διακυμάνσεις, παράλληλα ξεχωρίζω κελαηδήματα πουλιών και παρακολουθώ την ομιλία κάποιου με όλες τις ηχοχρωματικές αποχρώσεις της και το τονικό της ύψος.
 

Μηνύματα
2.310
Reaction score
23
ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

α). ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Πολλά είναι τα στοιχεία που προκαλούν το ενδιαφέρον μας σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο: τα μουσικά όργανα, που το καθένα τους προσφέρει την κατάλληλη χροιά, ο ρυθμός, η μελωδία, η διαφοροποίηση των ηχητικών εντάσεων, ο πλούτος των συνηχήσεων, η ποικιλία της έκφρασης.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αξιοποίηση των ιδιοτήτων του φαινομένου ήχος-ακοή από την τέχνη της μουσικής. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πούμε, πως επιφανειακά η μουσική στήνει ένα παιχνίδι, όπου με αυστηρούς κανόνες κάθε εποχή παίζει σε άπειρους συνδυασμούς με τις ιδιότητες του ήχου. Παίζει με τα διαφορετικά ύψη, τις διαφορετικές διάρκειες, τις διαφορετικές εντάσεις, τις διαφορετικές εκφράσεις, τα διαφορετικά ηχοχρώματα, τις διαφορετικές συνηχήσεις.

β) ΜΕΛΩΔΙΑ

Η μελωδία είναι ένα παιχνίδι διαδοχής ήχων διαφορετικού ύψους, που, ενώ υπακούει στις αισθητικές αντιλήψεις κάθε εποχής και κάθε λαού, πλάθεται με φαντασία, ευρηματικότητα και ελευθερία από τον κάθε δημιουργό.

Η μελωδία, επομένως, αξιοποιεί την ιδιότητα του ήχου που ονομάζεται ύψος.

γ) ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Το παιχνίδι της αυξομείωσης των εντάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δημιουργού και την ανταπόκριση του μουσικού εκτελεστή λέγεται δυναμική.
Η δυναμική της μουσικής κινείται μέσα στα περιθώρια της φυσιολογίας και της αντοχής της ανθρώπινης ακοής (αν και κάποτε τα παραβιάζει).

δ) ΗΧΟΧΡΩΜΑ - ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

Την ιδιότητα της χροιάς του ήχου αξιοποιεί η τέχνη της μουσικής, όταν χρησιμοποιεί ή συνδυάζει τα ηχοχρώματα των αμέτρητων μουσικών οργάνων και των ανθρώπινων φωνών.

Τα όργανα, σύμφωνα με την επικρατέστερη σύγχρονη αντίληψη μελέτης τους, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα αερόφωνα, τα μεμβρανόφωνα, τα χορδόφωνα και τα ιδιόφωνα. Η κατάταξη αυτή γίνεται με κριτήριο το τμήμα του οργάνου που τίθεται σε παλμική κίνηση και παράγεται ο ήχος (αέρας, μεμβράνη, χορδή, το ίδιο το σώμα του οργάνου). Φυσικά στον καθορισμό της χροιάς και της τονικής έκτασης μετέχει και το υλικό κατασκευής των οργάνων (φύση, σύσταση, σχήμα, μέγεθος), καθώς και το ηχείο τους (όπου υπάρχει). Η γνωστή παλιά υποδιαίρεση σε έγχορδα, πνευστά και κρουστά, παρά τις ατέλειες της, δεν παύει να είναι πρακτική και χρήσιμη. Πρέπει να προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα.

Σ' όλο τον κόσμο οι άνθρωποι "κάνουν μουσική" σε σύνολα, όπως: α) παραδοσιακά συγκροτήματα (λαϊκής ή έντεχνης μουσικής) β) χορωδίες γ) μπάντες δ) μαντολινάτες ε) συγκροτήματα ελαφράς μουσικής, μουσικής τζαζ, ποπ και ροκ στ) σύνολα δωματίου ζ) συμφωνικές ορχήστρες κ.ά.

ε) ΡΥΘΜΟΣ

Ένα παιχνίδι από τις διάρκειες και τους τονισμούς των ήχων δίνει το αίσθημα του ρυθμού. Ο ρυθμός είναι μια προσπάθεια οργάνωσης του χρόνου σε μια μουσική σύνθεση.

στ) ΕΚΦΡΑΣΗ-ΑΡΘΡΩΣΗ

Το παιχνίδι των διαφορετικών τρόπων εκτέλεσης και άρθρωσης-συνδυασμού των ήχων μας δίνει την παράμετρο της έκφρασης στη μουσική.

ζ) ΕΤΕΡΟΦΩΝΙΑ -ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ -ΑΡΜΟΝΙΑ

Η τέχνη που ρυθμίζει τις σχέσεις των συνηχήσεων με αισθητικούς κανόνες διαφορετικούς από εποχή σε εποχή, από τόπο σε τόπο κι από συνθέτη σε συνθέτη, ονομάστηκε ετεροφωνία στην περίπτωση των αρχαίων και έξω-ευρωπαϊκών μουσικών πολιτισμών, πολυφωνία ή πολυφωνική-αντιστικτική γραφή για την ευρωπαϊκή μουσική από τον 8ο ως τον 16ο αιώνα και ομοφωνικό-αρμονικό ύφος για τη νεώτερη εποχή της ευρωπαϊκής μουσικής από το 17ο αιώνα και δώθε.
 


Μηνύματα
1.494
Reaction score
0
Ωραία παρουσίαση Διονύση.

Θυμήθηκα το σχολείο στο γυμνάσιο που μας έκαναν ένα μάθημα (δεν θυμάμαι ποιο) και μας παρουσίαζαν τα μουσικά όργανα από φωτογραφίες και βαριώμασταν...

Που να φανταστώ τότε ότι θα καταλήγαμε να μετράμε σε πόσα hz κατεβαίνει το woofer για να αναπαριστά πιστά τα τύμπανα που βλέπαμε...

Θα μπει πρόχειρο διαγώνισμα αύριο?
 



ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
729
Νομιζω για πολλους απο εμας μια επιστροφη στα basics δεν θα μας εκανε καθολου κακο.
Αρκει να σκεφτει κανεις ποσο ευκολα μπορει να αλλαξει η διαθεση μας αναλογα με το μουσικο κομματι που ακουμε(δεν ξερω για εσας παντως σε εμενα συμβαινει στα σιγουρα)

Thanx Σακη! :wink:
 

V

VIDEOMIX

Guest
Δεν διάβασα ακόμη την παρουσίαση του Σάκη διοτι δεν έχω χρόνο τώρα, ενω θέλω να την διαβάσω με προσοχή. Θα το κάνω το μεσημεράκι.

Θέλω όμως να πω οτι η μουσική ειναι ενα σοβαρώτατο κομμάτι της ζωής μου και μου έχει διαμορφώσει και τον χαρακτήρα. Επίσης, έχει την δύναμη να μου δημιουργεί ψυχικές αλλαγές, να με συγκινεί πολύ συχνά, να με κάνει χαρούμενο, να είναι η καλύτερή μου συντροφιά, να μου θυμίζει γεγονότα της ζωής μου όπως τους έρωτες, τα φλέρτ, και επιζητώ συχνά "ραντεβού" μαζί της. Προσπαθώ πολύ συχνά να βρώ τον χρόνο να πάρω το αυτοκίνητό μου και να ξεχυθώ στους δρόμους δίχως προορισμό αλλα με την απόλαυση που μου δίνει η παρέα της μουσικής. Το ίδιο προσπαθώ και στο σπίτι μου. Και γενικά όπου βρεθώ.
Επίσης μια λεπτομέρεια στο θέμα αυτό ειναι οτι απο έφηβος που ήμουν όταν με τους φίλους και φίλες μου πηγαίναμε στις disco τότε αλλα και έως σήμερα, μου άρεσε να αναλύω την μουσική που άκουγα. Να ξεχωριζω τα όργανα που ακούγωνται και στην λεπτομέρειά τους, να ξεχωρίζω τα φωνητικά του κυρίως τραγουδιστή αλλα και τα συνοδευτικά. Μου άρεσε πάντα η ποιότητα και προσπαθούσα να πηγαίνω σε μαγαζιά που έχουν ποιοτικά μηχανήματα, εν αντιθέση με τους περισσότερους που τους ενδιέφερε απλά και μόνο να πάνε σε κάποιο χώρο και να ξελιγωθούνε στον χορό.
Έμαθα και μόνος μου να παίζω συνθεσάιζερ, κάτι που το προσπαθούσα απο μικρό παιδί και το εξέλιξα έως σήμερα.
Η μουσική ειναι κάτι το θείο και ξέρουμε όλοι καλά το πόσο την αγαπούσαν οι αρχαίοι Έλληνες προγονοι μας. Οπως σε όλα τους, έτσι και σε αυτό ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
3
Ο VIDEOMIX τα είπε σχεδόν όλα....
Απλή ερώτηση."Τι μουσική παιδεία έχουμε?"

Ανάλογα με τις μουσικές μας προτιμήσεις,είναι και ο χαρακτήρας μας. :wink:
Φυσικά υπάρχουν και ώρες όπου λόγω κάποιου γεγονότος,να αλλάζει η διάθεσή μας,οπότε και η μουσική που θα μας συντροφεύει,θα είναι ανάλογη της ψυχικής μας διάθεσης, όμως μπορεί και να μας την αλλάξει.
Η μουσική εξημερώνει ακόμη και θηρία.Τέτοια δύναμη έχει. :o

Εγώ προσωπικά,όταν δεν υπάρχει μουσική,αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποιο κενό στην ζωή μου,γι'αυτό απο το πρωϊ που ξυπνάω μέχρι αργά το βράδυ που πηγαίνω για ύπνο,έχω πάντα κάτι να παίζει μουσική,συνήθως ραδιόφωνο και ανάλογα την διάθεση,επιλέγω τον σταθμό.
Να μην πω ότι μετά απο μια δύσκολη και κουραστική μέρα,το βράδυ χαλαρώνω με κλασσική μουσική.

Διονύση,τι μας θύμησες τώρα,για μαθήματα σχολεία κλπ.
Καλή όμως αυτή η αναφορά,γιατί μας θύμησε πράγματα ξεχασμένα. :| :)
 

Μηνύματα
402
Reaction score
2
Θυμάμαι ακόμα, το δάσκαλο της μουσικής στο γυμνάσιο με τη σφυρίχτρα του και το κλασσικό πια Ταααα, ώστε να δει πόσοι έχουν το χάρισμα της φωνής για τη σχολική χορωδία.
Θυμάμαι την παρέα, που έβγαζε γαϊδουροφωνάρες, μόνο και μόνο για να γλυτώσει τις έξτρα ώρες και μετά πηγαίναμε στο σπίτι και πήζαμε στον Πετρίδη, Ξενόπουλο, Έβενη, Γρηγοριάδου ή πρήζαμε την κα Λίνα ή την κα Ελένη που είχαν καταστήματα δίσκων για νέες κυκλοφορίες και ζητούσαμε από το Μανώλη, 14 χρόνων τότε αλλά η τρέλα του για κατασκευές ηλεκτρονικών κρατάει γερά έως και σήμερα, να φτιάξει ενισχυτές για την κιθάρα ή να τελειοποιήσει το σταθμό για να βγούμε στον αέρα το βράδυ για να παρουσιάσουμε αυτά που γράψαμε ή αυτά που πήραμε.

Θυμάμαι το θείο Άγγελο, καλά να είναι εκεί που είναι τώρα, με μία δισκοθήκη τρεις φορές τουλάχιστον μεγαλύτερη από τη δική μου και να μου μιλάει για τον κάθε καλλιτέχνη, λες και τον ήξερε προσωπικά, να κάνει σαν μικρό παιδί σε κάθε νέα αγορά δίσκου και να μοιράζεται την εκκολαπτόμενη τρέλα μου, γράφοντας δεκάδες κασέτες.
Κρίμα που έφυγε νωρίς, θα κάναμε την καλύτερη παρέα σήμερα.

Το μόνο που δεν θυμάμαι είναι η μουσική να λείπει από δίπλα μου, παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια δεν έχω το χρόνο να την απολαμβάνω όπως παλαιότερα, να γνωρίζω το κάθε δευτερόλεπτο στο κάθε κομμάτι του δίσκου τι θα μου φέρει, να ξέρω τους παραγωγούς, τα ονόματα των συντελεστών, τη σύνθεση των συγκροτημάτων, τη σειρά των τραγουδιών στο κάθε δίσκο.
Πλέον έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράζω περισσότερα δισκάκια εις βάρος του χρόνου που μπορώ να αφιερώσω για τον κάθε δίσκο!
Όσο για την κιθάρα, άστα να πάνε, παραμένει σχεδόν ξεκούρδιστη σε μία γωνία, ευτυχώς που την πιάνει ο γιός μου για να την γρατζουνίσει και δεν έχει πιάσει αράχνες, αν και τώρα πια έχει τη δική του για να μην τη χαλάσει, τρομάρα μου!
Έπαιξα στα γενέθλια της κόρης μου και έχω την εντύπωση ότι τους έδιωξα όλους, νωρίς.
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
3
Αντώνη καλό αυτό το τελευταίο.
"Έπαιξα στα γενέθλια της κόρης μου και έχω την εντύπωση ότι τους έδιωξα όλους, νωρίς".....μου θυμίζεις την παλιά καλή εποχή,όταν στην γιορτή του πατέρα μου,αργά το βράδυ και μετά απο το φαγητό την διασκέδαση και τον χορό,μου έλεγε να τους παίξω κάποια κομμάτια με το ακκορντεόν,έχω κάνει και εγώ τις σχετικές σπουδές μου,όμως μετά απο λίγη ώρα,ως δια μαγείας,άρχιζαν ένας ένας να φεύγουν,με το πρόσχημα ότι ήταν περασμένη η ώρα,ότι έχουν δουλειά το πρωϊ και μένανε μόνον οι γονείς μου και η αδελφή μου η οποία είναι μικρότερη,να κοιμάτε στον καναπέ... :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 


Μηνύματα
4.927
Reaction score
51
Είναι ο τίτλος της κατηγορίας.
Είναι αυτό που μας αρέσει.
Είναι αυτό που μας φτιάχνει την διάθεση όταν έχουμε τα blues μας.
Είναι αυτό που μας θυμίζει κάτι και πολλά.
Είναι αυτό που σπάει την μοναξιά μας.
Είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας.
Είναι πολλά , πάρα πολλά......
Without music, life would be a mistake.
Friedrich Nietzsche
:!: :!:

Εχεις πιάσει πραγματικά το νόημα φίλε Διονύση (όπως και πολλοί άλλοι μέσα στο AVsite φίλοι μας!!!!) :wink:
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
[quote="Sambalis @ Sun Jan 08, 2006 10:09 pmWithout music, life would be a mistake.
Friedrich Nietzsche
:!: :!: [/quote]

Μεγάλη κουβέντα (ανάμεσα στις άλλες μεγάλες κουβέντες που έχει πει...).

Δεν θέλω να επαναλάβω ότι πολύ σωστά είπαν οι φίλοι στο πολύ καλό αυτό thread.
- Θέλω να θέσω μια ακόμη διάσταση όμως.

Η μουσική έχει το μέγα προσόν, να αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή και να βγάζει στην επιφάνεια τις ευαίσθητες χορδές ακόμη κι από τους φαινομενικά αναίσθητους. Η λεπτομέρεια όμως είναι ότι συνήθως επιλέγουμε εμείς την μουσική που θέλουμε, με την έννοια ότι πολλοί από εμάς δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν, να εκτιμήσουν γενικώς την μουσική, αλλά αρκούνται στην αναπαραγωγή της δικής τους μουσικής προτίμησης. Τοιουτοτρόπως οι ακροάσεις καταντούν καθαρά εκπλήρωση γούστου, προσωπικής επιθυμίας και χαϊδέματος ώτων.

Αν το καλοσκεφτείτε θα έπρεπε να είναι και κάτι άλλο. Ταξίδι στο άγνωστο, αναζήτηση των συναισθημάτων του δημιουργού, σπουδή μιας τέχνης μέρος της οποίας όλοι μας, μέσα από μια κρυφοεγωϊστική νοσταλγία, θα θέλαμε να είμαστε.

Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι οι μουσικές μας αναζητήσεις, οι οποίες ξεκινούν περίπου τις ώρες που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, είναι μια διαδικασία που εκ φύσεως δεν έχει τελειωμό. Θα ήταν κακό να καταπιέσουμε αυτήν την φυσική διαδικασία, μη δίνοντάς της, τις ανάλογες ποσότητες ηχητικής τροφής, παρά μόνον ξεγελώντας την με τα εύκολα μονοπάτια της πεπατημένης, στις γνώριμες σε εμάς γεύσεις εδώ και χρόνια.

Ακούστε, είναι η μαγική λέξη και μάλιστα χωρίς να προσδιορίζει τι. Κάντε πειραματισμούς και μην λέτε ποτέ όχι στην μουσική, από όπου κι αν προέρχεται. Η προδιάθεση της απόρριψης των πάντων, θα σας πάρει την χαρά της ανακάλυψης ενός αριστουργήματος. Ο φόβος του διαφορετικού δεν υπάρχει στην μουσική, μιας και η μουσική μεγαλώνει μαζί μας. Δεν είναι τίποτε άλλο από την διαδικασία ωρίμανσης των ίδιων των εαυτών μας. Δοκιμάστε το.
Θα εκπλαγείτε...
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
7
Δεν είναι τίποτε άλλο από την διαδικασία ωρίμανσης των ίδιων των εαυτών μας. Δοκιμάστε το.
Θα εκπλαγείτε...
Ποσα CD ειχα αγορασει μονο και μονο για ενα τραγουδι τους, και τα ακουσα μια φορα...
Μετα απο χρονια εβαλα να τα ξανακουσω "ετσι" και ανακαλυψα περισσοτερα απο το "ενα" που μου αρεσε...
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.944
Μηνύματα
3.035.255
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm
Top