Μέτρηση καμπινών μπάσου

Reaction score
72
Καλημέρα και καλή βδομάδα στο φόρουμ.

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα για να μην τρώω και τον χρόνο σας.

Είμαστε μία ομάδα μουσικών (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) η οποία αποφάσισε να μαζέψει μία ομάδα καμπινών μπάσου (όχι subwoofer αλλά καμπίνες -χωρίς ενισχυτή- ηλεκτρικού μπάσου) τις οποίες θα τεστάρει και θα ηχογραφήσει σε συνθήκες βέβαια στούντιο.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να μην μείνουμε μόνο στον λεκτικό χαρακτηρισμό τους και στην ηχογράφησή τους, θα θέλαμε ει δυανατόν να κάνουμε και κάποιες (ελάχιστες και στοιχειώδεις) μετρήσεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μάλλον δύσκολο να μετρήσεις μπασοκαμπίνα λόγω του ηχητικού της χαρακτήρα και της συνέργειας που έχει με τον χώρο αλλά από την άλλη, λόγω του ότι όλες είναι front port bass reflex πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθούν μία ή δύο συγκρίσημες μετρήσεις που, δεν θα αποδεικνύουν πολλά βέβαια, αλλά θα υπάρχουν ως κάποια ένδειξη (με το απαραίτητο disclaimer).

Το τεστ, όπως είπα, θα είναι μια ιδιωτική και ερασιτεχνική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει από ελάχιστο έως ανύπαρκτο κόστος. Έχουμε (ή τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε) ένα laptop, μια εξωτερική κάρτα ήχου, το behringer emc-8000, κάποιο προτεινόμενο από εσάς και εύκολο (για αδαείς) στη χρήση του freeware και ελπίζω να έχω πολλές (πάλι από εσάς) συμβουλές.
Τώρα βέβαια αν υπάρχει κάποιος από εσάς που θέλει να παρευρεθεί (Αθήνα, κοντά/ανάμεσα στις γιορτές) και να βοηθήσει με τον εξοπλισμό του ή/και τις γνώσεις του σε αυτές τις μετρήσεις, είμαι ένα pm μακριά.:drinks:

Οιαδήποτε συμβουλή λοιπόν, είναι ευπρόσδεκτη και για οιαδήποτε διευκρίνηση, πείτε μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

* Αν εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία threads το συγκεκριμένο αντικείμενο, παρακαλώ τους mods να πράξουν ανάλογα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Αν και δεν κατάλαβα σε τι θα σε βοηθήσει η μέτρηση το καλύτερο freeware software ειναι το REW και εχει και πολυ καλό Help.

Reaction score
72
Εννοείς ότι δεν έχουν νόημα οι μετρήσεις του ηχείου;
Μπορεί και να έχεις δίκιο αλλά κάποια ένδειξη θα έδιναν.

Σε ευχαριστώ πάντως. Παρόλο που έκανα κάποια έρευνα, το rew δεν το γνώριζα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όχι δεν είπα πως δεν έχουν νόημα, απλά δεν κατάλαβα τι σκοπεύεις να αλλάξεις-διορθώσεις αφού τα μετρήσεις.
Εκτός και αν θέλεις να τα μετρήσεις για να δεις απλά τί μπορούν να κάνουν.

Reaction score
72
Εκτός και αν θέλεις να τα μετρήσεις για να δεις απλά τί μπορούν να κάνουν.
Ακριβώς αυτό.
Καλό είναι το review να έχει κάποιες μετρήσιμες ενδείξεις για τις καμπίνες.

Reaction score
72
Αν είμαστε κοντά και βρω χρόνο στα μετράω εγω.
Με σκλαβώνεις...
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μόλις μαζευτούν οι καμπίνες και κλείσουμε το στούντιο, σε ειδοποιώ (pm) και άμα θες και μπορείς, κερνάμε καφέ/μπύρα/βυσσινάδα και τέλος πάντων ότι τραβάει η ψυχή σου.

Σε ευχαριστώ και πάλι.

Παρεμπιπτόντως, για την ιστορία, βρήκα το ARTA, HolmImpulse και Speaker Workshop από freeware.
Μπορεί και να κάνω μία προσπάθεια να παίξω κι εγώ.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το Holmimpulse είναι εύχρηστο, το Arta θα σε παιδέψει.
Θα τα πούμε.

Reaction score
72
Για όλους σε εσάς που ξενυχτάγατε με τη αγωνία αν έγινε τελικά το test, ορίστε και το link στο forum που το φιλοξένησε (http://www.noiz.gr/index.php?topic=203351)

Λόγω ιδιαιτερότητας της φύσης του τεστ, δεν θεώρησα ότι θα ενδιαφέρει αρκετούς από εδώ μέσα και δεν το αναδημοσίευσα.

Για την ιστορία, οι (πολύ βασικές) μετρήσεις τελικά έγιναν με HolmImpulse.

Reaction score
620
Καταπληκτικη παρουσιαση με αγαπη και μερακι για το αντικειμενο!! Μπραβο σου!! Συναδελφος εισαι; μπασιστας; :)

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Πολύ ωραία παρουσίαση.

Τις μετρήσεις θα τις αναβάσεις?

Reaction score
72
Καταπληκτικη παρουσιαση με αγαπη και μερακι για το αντικειμενο!! Μπραβο σου!!
Σε ευχαριστώ πολύ.
Μεράκι και αγάπη υπάρχει αλλά μου πεσε η μέση και φύγαν φράγκα.
Τι να κάνουμε όμως. Χαλάλι του.
Μετά τα βίντεο https://www.youtube.com/channel/UCDXoqAYt5N2SqDsIC2e1JqQ/videos όμως μου ζητάνε από το εξωτερικό να το μεταφράσω και δεν υπάρχει χρόνος ούτε για κατούρημα όχι για μετάφραση τόσων σελίδων.
Αλλά ίδωμεν....

Συναδελφος εισαι; μπασιστας; :)
Είχα κάποιες μικρές ψευδαισθήσεις αλλά βρέθηκα σε ένα event πριν λίγες μέρες (Bass Mafia @ Lazy club) και είδα τι κάνουν οι μπασίστες (Κιουμτζόγλου, Δραγούμης, Πελέλης, Παλαμιώτης, Γρηγορίου, Βαρδής, Ιωάννου και άλλοι πολλοί) επί σκηνής (ενίοτε δυο αλλά και τρείς (!!!) ταυτόχρονα) και τις έχασα. Αλλά ναι, συνεχίζει να μου αρέσει το μπάσο και να παίζω με το γκρουπ.

Πολύ ωραία παρουσίαση.
Τις μετρήσεις θα τις ανεβάσεις?
Ευχαριστώ.
Όχι δεν θα τις ανεβάσω. Ήταν ενδεικτικές ή/και επιβεβαιωτικές για μένα και όχι καθοριστικές.
Εξάλλου το ισχνό θεωρητικό μου background δεν θα μου επέτρεπε να τις υποστηρίξω με επιτυχία όταν (σχεδόν σίγουρα) κάποιος τις αμφισβητούσε (αναγνωστικό κοινό ή/και κατασκευαστές) γιατί κάποια παράμετρος της μέτρησης δεν θα ήταν αυτή που "θα έπρεπε".

Ειρήσθω εν παρόδω, σε αυτό που με βοήθησε επίσης το HolmImpulse, είναι να βρω τα flat settings του μπασοενισχυτή μου προκειμένου να κάνω unbiased ακροάσεις και ηχοληψίες (σε επαγγελματικό περιβάλον) στις καμπίνες.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster