Μήπως Το Μέλλον Θα Έρθει Λίγο Πιο Νωρίς?

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524


"Το σύστημα Xd παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την ΝΗΤ (Now Here This) τον Ιούνιο και επιδείχθηκε στο κοινό της CEDIA τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μία σχεδίαση στην οποία συμμετέχουν τρείς κατασκευαστές, η ΝΗΤ (υπεύθυνη για την ανάλυση του συστήματος και την κατασκευή των ηχείων), η DEQX (που σχεδίασε τα φίλτρα διαχωρισμού και τον ψηφιακό ισοσταθμιστή) και η Power Physics που προσέφερε τεχνογνωσία για την σχεδίαση των ενισχυτών. Το Xd περιλαμβάνει δύο ηχεία δορυφόρους (ΧdS), δύο δρόμων κλειστού τύπου με μπάφλα από ακουστικά αδρανές συνθετικό υλικό, ένα ενεργό υπογούφερ με δύο μονάδες 10 ιντσών οδηγούμενες από έναν ενισχυτή 500W (XdW) και έναν επεξεργαστή ο οποίος έχει αναλάβει τον συνολικό έλεγχο του συστήματος (XdA). Ο επεξεργαστής περιλαμβάνει ισοσταθμιστή χώρου, ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν την θέση των ηχείων και την συμπεριφορά τους στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, τα φίλτρα διαχωρισμού για κάθε δορυφόρο καθώς επίσης και τέσσερεις ενισχυτές τάξης "D" για την οδήγησή τους. Ο κάθε δορυφόρος είναι διενισχυόμενος, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο κάθε κλάδου ξεχωριστά από το DSP. Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί την τεχνολογία DEQX που περιλαμβάνει μέτρηση ηχείου και χώρου και εξασφαλίζει -σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας- πολύ χαμηκές παραμορφώσεις, καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη ελευθερία στην σχέση ηχείων-ακροατή. Τα ρυθμιστικά του Xd είναι ελάχιστα: Ο επεξεργαστής επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει την θέση του ηχείου σε σχέση με τα όρια του χώρου ενώ το υπογούφερ επιδέχεται μόνο ρυθμίσεις ως προς την στάθμη του. Ολες οι υπόλοιπες παράμετροι ρυθμίζονται από το DEQX. Το σύστημα διαθέτει αναλογικές εισόδους single ended και balanced και είναι αναβαθμίσιμο ως προς το λογισμικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος κυμαίνεται στην περιοχή των 5.000 ευρώ." ---> avmentor

- Ισοσταθμιστές χώρου + τάξη D + διενίσχυση + μπόλικο software + 5.000 ευράκια? Που βαδίζουμε κύριοι? Μήπως το μέλλον θα έρθει λίγο πιο νωρίς τελικά από ότι το περιμέναμε?

- Κάποιοι γνωστοί μου..... αυτά προσπαθούν να τα κάνουν με magnepan :wink:
 


Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
χεχεχεχε...
αυτο που ειναι κανονας στο αυτοκινητο(ενεργη οδηγηση και dsp) παει να εισχωρησει και στο σπιτι!
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Τελικά η ψηφιακή τεχνολογία είναι αυτή που θα οδηγήσει την πορεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά τα αναλογικά συστήματα λίγο-πολύ έχουν φτάσει στα όριά τους. Απέδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν σε υψηλή ποιότητα ήχου αλλά με αντίστοιχο τεράστιο οικονομικό τίμημα.

Aπό την άλλη η ψηφιακή τεχνολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και μας δείχνει ότι με σημαντικά μικρότερο κόστος μπορεί να δώσει ηχητική απόλαυση ακόμα και σε δύσκολους χώρους.

ΥΓ Κάτι DSP που είχε φτιάξει η ROISTER τι έγιναν??? Έχει κανέναε πληροφορίες???
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι τελικά η εισβολή του επαγγελματικού ήχου στο hi-fi & hi end, είναι αναπόφευκτη. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε studio ηχογραφήσεων και γενικώς τεχνολογίες που εκεί υπάρχουν από καιρό, σιγά σιγά οριμάζουν και βρίσκουν εφαρμογή σε αναπαραγωγείς ήχου υψηλής πιστότητας σε σπίτια.
Από την άλλη επειδή by default οτιδήποτε ψηφιακό είναι και φθηνό, οι απαιτήσεις των καταναλωτών είναι πλέον αυξημένες και τα κοστολόγια θα πέφτουν όλο και πιο πολύ. Ήδη σχεδόν όλοι οι μεγάλοι του χώρου ξεκίνησαν να παράγουν μηχανές με τέτοιες τεχνολογίες. άποτε όμως δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις αστρονομικές τιμές που έχουν σήμερα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι το ζητούμενο για εμάς ήτοι φθηνό hi end αλλά και μια μεγάλη στροφή και αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα σε θέματα που δεν φανταζόμαστε... π.χ. την μεγάλη προσοχή που δίνουμε σε καλώδια, τους χώρους ακρόασης, τις πηγές μας...
 

Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
το dsp ειναι το ΙΜΗΟ το πιο αποτελεσματικο μεσο για την επιτευξη της αληθοφανειας, αφου αυτη περιοριζεται απο τον χωρο και τον εξοπλισμο, ενω δεν εινια δυνατον να ελεγθει αποτελσματικα ουτε με στησιμο ουτε με καλωδια ουτε με μετακομισεις.
και αν τελικα γινει (που γινεται) θα ειναι με εξαιρετικα υψηλο τιμημα.
βεβαια καποια στιγμη πρεπει να αρχισουμε να παραδεχομαστε οτι τελικα δεν ειναι σε ολους μας αρεστη η αληθοφανεια οσο καποιος ιδιαιτερος χαρακτηρας...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Παναγιώτη έχεις απόλυτο δίκιο.
Εγώ να προσθέσω ότι και η αληθοφάνεια έχει τόσες πολλές εκδοχές που χάνεται και το νόημα της λέξης.

Γεγονός είναι ότι όσα προσπαθούμε να κάνουμε με τα σημερινά "κολπάκια", αύριο θα γίνονται για πλάκα και θα μπορούμε να "παίζουμε" με τον ηχητικό χαρακτήρα μιας συσκευής όσο μας αρέσει.
 

Μηνύματα
15.016
Reaction score
20.761
και εγω να επισημανω οτι η αληθοφανεια ειναι μια , απλα ο καθενας βαφτιζει "αληθοφανες" τον ιδιαιτερο χαρακτηρα που συμπαθει (μαλακα ,σκληρα ,υγρα,με σωμα κτλ)
επισης νομιζω οτι θα επρεπε να δεχτουμε οτι αν ενα συστημα παιζει αληθοφανως θα πρεπει να το κανει σε ολα τα ειδη μουσικης (αρκει να μην πλησιαζουμε τα ακρα του φασματος ,ειπαμε αληθοφανες μην το γ@$%#ουμε κι ολας!).
το μεγαλο γελιο νομιζω οτι πεφτει στις περιπτωσεις ροκ ακουσματων και δει αυτων με τα ηλεκτρικα οργανα. Ο φυσικοτερος τροπος να ακουσουμε αυτα τα οργανα ειναι καποιο live. πλην ομως στα live παιζουν με marshall,jbl,peavey,electrovoice κτλ. ε οπως και να το κανουμε ο ηχος ειναι αυτο που λενε σκληρος και φυσικα δεν ειναι αληθοφανες να τον "μαλακωνουμε".
ΙΜΗΟ ετσι?
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Αυτή Παναγιώτη είναι μια μεγάλη συζήτηση...
Δηλ. τι παίζει ο μουσικός, τι γράφει ο ηχολήπτης, τι αλλάζει στην μίξη και στο τέλος τι φτάνει τελικά στο αυτί μας. Είναι μια αλυσίδα γεγονότων που συχν΄σ πυκνά αστάθμητοι παράγοντες αλλά και θελημένες επεμβάσεις επηρεάζουν το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Για να ακούσεις το "τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης" IMHO θα πρέπει να κάθεσαι στην θέση αυτού που κάνει την τελική μίξη του ήχου και με τα ίδια μηχανήματα....

Τώρα το τι κάνουμε εμείς εδώ είναι να προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να αναπαράγουμε το αρχικό γεγονός. Αν το καλοσκεφτούμε είναι ακατόρθωτο και γι' αυτό το απόλυτο ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να το πετύχουμε ποτέ. Από 'κει και πέρα κάνουμε συμβιβασμούς. Γι' αυτό λέω ότι το hifi είναι η τέχνη των συμβιβασμών...
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.394
Reaction score
125.547
καρτεράτε σύντροφοι, όλα σύντομα θα δουλέψουνε. Πηγή σκληρός δίσκος είναι ο στόχος. Είδομεν.....

Προς το παρών πονάει η μέση μου με το κολητήρι και το σκύψιμο... άκου ευγενές σπορ το χάι έντ...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Εσείς μεσιέ θα μας κάνετε την τιμή να παρατήσετε (για λίγο) τα κολλητήρια και να σε πάω "άτα" στας Αθήνας να ακούσουμε κανένα μηχανάκι?

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ!!!
Θα οδηγάω εγώ το κάρο σου με τα 300 πόνυ, ή θα πάμε με τη δική μου ferrari.... (προτιμώ το 2o, είναι και τζάμπα..). Εσύ είσαι ικανός άμα ξεκινάει το meeting στις 15:00 να ξεκινήσουμε από Θεσ/νίκη στις 14:00...
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.394
Reaction score
125.547
θα δούμε, δε ξέρω για αθήνα, αν πάμε πάντως, με το δικό μου σίγουρα, και θα οδηγούμε και οι δυό μάστορε...
 



Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
3 παρά 1 τέταρτο ήτοι 165 λεπτά. Δηλαδής μέσο όρο 180χλμ/ώρα.
Έντάξει δεν είναι και τόσο τρομακτικό :shock: αλλά μάλλον θα πάρω τρένο....
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Σπύρο μέσα!
Εγώ όπως και να 'χει θα κατέβω πρωί και θα γυρίσω ξημερώματα, ότι ώρα και να τελειώσουμε. Αν θες το κάνουμε παρέα.
Δεν είναι τίποτα να περάσω (ή να περάσουμε και να σε πάρουμε).
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.606
Μηνύματα
2.867.593
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top