Ματσάρισμα λυχνιών προενίσχυσης

Reaction score
0
Γεια σας!

Φαντάζομαι να έχω αναρτήσει το παρόν θέμα στην σωστή κατηγορία, εάν όχι ας αναλάβουν δράση οι διαχειριστές…

Λοιπόν,
είμαι κάτοχος ενός προενισχυτή (triode class A) Cary slp 98. Ο προενισχυτής αυτός χρησιμοποιεί τέσσερις λυχνίες 6SN7 ως εξής:
Δύο λυχνίες ως buffer cathode followers.
Δύο λυχνίες ως line stage.

Πριν από λίγες ημέρες αγόρασα ένα ζευγάρι προενισχύτριες 6H8C (ρωσικές ισοδύναμες των 6SN7) τις οποίες ο πωλητής διαφήμιζε ως αχρησιμοποίητες και ταιριασμένες ή, αν θέλετε, ματσαρισμένες (NOS matched pair). Μόλις παρέλαβα τις λυχνίες διάβασα τις μετρήσεις της κάθε μίας λυχνίας, οι οποίες είναι

1η λυχνία
I1= 8,8 S1 = 2,6
I2= 8,8 S2 = 2,4

2η λυχνία
I1= 7,2 S1 = 2,5
I2= 7,2 S2 = 2,5

Διαβάζοντας αυτές τις μετρήσεις μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες…

με πρώτη και καλύτερη το εάν αυτές οι δύο λυχνίες είναι όντως ταιριασμένες…

H 2η λυχνία είναι NOS;

Σε έναν προενισχυτή είναι απαραίτητο το ταίριασμα των λυχνιών;

Τέλος, υπάρχει κάποιος στην Αθήνα ο οποίος να αναλαμβάνει την μέτρηση και το ταίριασμα λυχνιών και ιδιαίτερα των 6SN7;

Θα παρακαλούσα λοιπόν για τις δικές σας γνώμες και προτάσεις!

Ευχαριστώ :116:

Reaction score
1
Θα πρότεινα να επικοινωνήσεις με τους Τσακιρίδιδες, πρόσφατα πήρα ένα ματσαρισμένο ζευγάρι πράσινες NOS Sylvania κ έχω αφήσει για μέτρηση ένα ζευγάρι EH Gold. Κ τα δύο 6SN7

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ματσάρισμα λυχνιών προενίσχυσης

Θα πρότεινα να επικοινωνήσεις με τους Τσακιρίδιδες, πρόσφατα πήρα ένα ματσαρισμένο ζευγάρι πράσινες NOS Sylvania κ έχω αφήσει για μέτρηση ένα ζευγάρι EH Gold. Κ τα δύο 6SN7

Ευχαριστώ, θα το κάνω άμεσα...
Δεν το γνώριζα ότι οι Αφοί Τσακιρίδη εμπορεύονται λυχνίες και κάνουν μετρήσεις (αν και είναι λίγο προφανές, αν δεν το έκαναν αυτοί ποιοι θα το έκαναν...)!

Βέβαια το ερώτημα παραμένει, εάν δηλαδή όντως απαιτείται το ταίριασμα των λυχνιών προενίσχυσης.

Ρωτάω επειδή το τελευταίο διάστημα έτυχα να διαβάσω σε φόρα στο εξωτερικό ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των προενισχυτών (εξαιτίας του κυκλώματος τους) δεν απαιτείται το ματσάρισμα των λυχνιών τους, ενώ το μόνο που μπορεί να έχει φυσική σημασία είναι το ματσάρισμα των δύο τριόδων μίας διπλοτρίοδης λυχνίας και όχι δύο λυχνίες μεταξύ τους.... Την ίδια γνώμη έχουν και άνθρωποι του χώρου τους οποίους ρώτησα. Παρόλα αυτά, η αγορά των λυχνιών προενίσχυσης βρίθει από ματσαρισμένες δυάδες, τετράδες κλπ λυχνιών...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.044
Απάντηση: Re: Ματσάρισμα λυχνιών προενίσχυσης

...

Βέβαια το ερώτημα παραμένει, εάν δηλαδή όντως απαιτείται το ταίριασμα των λυχνιών προενίσχυσης.

Ρωτάω επειδή το τελευταίο διάστημα έτυχα να διαβάσω σε φόρα στο εξωτερικό ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των προενισχυτών (εξαιτίας του κυκλώματος τους) δεν απαιτείται το ματσάρισμα των λυχνιών τους, ...
...διότι ένας κατασκευαστής που σέβεται τον εαυτό του, συνδέει μια διπλοτρίοδο εις τρόπον, ώστε έκαστο ήμισυ μιας τέτοιας λάμπας να λειτουργεί στο αντίστοιχο κανάλι. Αν υπάρχει προενισχυτής (ή και τελικός, που περιλαμβάνει διπλοτριόδους στα πρώτα στάδια), που λειτουργεί με κάθε διπλοτρίοδο στο ίδιο κανάλι, ο σχεδιαστής του είναι απλώς βλάκας.

Πέραν αυτού, (έχω βαρεθεί να το λέω), το ματσάρισμα δεν είναι απαραίτητο ούτε στις λάμπες ισχύος ενός τελικού, διότι κάθε λάμπα μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της (γερνά) με διαφορετικό ρυθμό σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, πράγμα απότοκο των κατασκευαστικών ανοχών. Δεν γίνεται αλλιώς. (Αν γινόταν, θα το είχαν κάνει). Ακόμη κι αν τοποθετηθούν σε έναν ενισχυτή ταιριασμένες λάμπες, μετά από 50, 100 ή 200 ώρες λειτουργίας, αυτές έχουν "φύγει", με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ματσαρισμένες μεταξύ τους. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, αυτό το "ματσάρισμα" έχει έννοια μόνο σε σχεδιάσεις push-pull, όχι σε αμιγώς single ended (όπου όλες οι λάμπες εξόδου είναι παράλληλα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και καθεμιά τραβά το δικό της ρεύμα), αλλά η σημασία του είναι μικρή, για τους παραπάνω λόγους.

Το ματσάρισμα δεν είναι λύση. Λύση είναι η αυτόματη ρύθμιση bias. Βάζεις επάνω τις λάμπες, και τις ξεχνάς.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Απάντηση: Ματσάρισμα λυχνιών προενίσχυσης

η αγορά των λυχνιών προενίσχυσης βρίθει από ματσαρισμένες δυάδες, τετράδες κλπ λυχνιών...
Με αποτέλεσμα να τις πουλάνε ακριβότερα:126:

Reaction score
1.788

Οι λυχνιες ειναι αναγκεο να ειναι ματσαρισμενες!!!
Υπαρχουν δυο καταστασεις που μετραμε !
Η μια ειναι σε κατασταση dc [ηρεμια] που αυτο ειναι ευκολο να το ρυθμισουμε , αν ο ενισχυτης μας εχει αρνητικα στο οδηγο πλεγμα, και δεν ειναι με πολωση απο την καθοδο [αυτοπολωση].
Η δευτερη παραμετρος ειναι οταν ο ενισχυτης μας δεχεται σημα στο οδηγο πλεγμα [ac] και τοτε πρεπει να ξερουμε αν ακουει σωστα!![gm = v/ma]
To πρωτο αν το ρυθμισουμε δεν σημαινει οτι οι λυχνιεσ μας ακουνε το ιδιο!!
φανταστειται εναν κινητηρα με δυο κιλυνδρους με διαφορετικο λογο συμπιεσης και εμεις να προσπαθουμε να τον κανουμε καλα απο το ρελαντι !!! παντα θα ειναι κουτσος!!!

Οι κατασκευαστες που στους προ λενε οτι μπορουν και παιζουν ακομα και με χωρις ματσαρισμενες τις λυχνιες, ειναι γιατι συνηθως στα κυκλωματα τους εχουν ενεργη πηγη ρευματος!!!!!!!!!

Τωρα , ειναι τραγικο λαθος να μοιραζουμε τις διπλοτριοδους μιση ανα καναλι!!!!

Reaction score
1.788

και κατι ακομα .

οταν οι λαμπες γερνανε και ειναι ματσαρισμενες, οι διαφορες τους ειναι πολυ μικρες !!! μπορει και καθολου αμα ειναι ολοιδια παραγωγη!!

Reaction score
12

Το ματσάρισμα δεν είναι απαραίτητο. Ούτως ή άλλως, ο μοναδικός ορθός τρόπος ταιριάσματος λυχνιών είναι πάνω στο κύκλωμα που πρόκειται να δουλέψουν. Και αυτό το κάνει μόνο ο κατασκευαστής ή τεχνικός που ξέρει τι του γίνεται και έχει μπόλικες λυχνίες στη διάθεσή του για να βγάλει μερικά ματσαρισμένα ζευγάρια... Τα λοιπά περί ματσαρισμένων λυχνιών, με μετρήσεις οργάνων (λυχνιόμετρα), είναι εμπορικά κόλπα για να πωλούνται ακριβότερα. Όχι ότι βλάπτει κιόλας, ηχητικά εννοώ, πέρα από το οικονομικό ζήτημα..

Reaction score
1.788

για απολυτες μετρησεις σε σταδιο εξοδου ειναι!!!!

Reaction score
1.788

παρε δυο 6c33 που να μετρανε αλλου γι αλλου [οι περισσοτερες] βαλτες πανω στον τελικο μου και ελα να κανουμε μετρησεις!!! οταν θα ειναι στα ορια του ,αντι να δεις να ψαλιδιζει ομοια και στις δυο πλευρες , θα δεις να κουτσουρευει μονοπλευρα!!!

Reaction score
1.788

επισης σε σταδια balance αναλογα βεβαια με την τοπολογια καλο θα ειναι οι λυχνιες να ειναι ομοιες!

Reaction score
0

Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας...:116:

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο χώροι του Hi Fi υπάρχουν ακόμα τέτοια θέματα συζήτησης τα οποία θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν απαντηθεί πριν πολλά χρόνια.
Το λέω αυτό επειδή λυχνίες προενίσχυσης υπάρχουν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και από ότι φαίνεται το ερώτημα που έθεσα δεν έχει απαντηθεί πειστικά ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια.

Πιστεύω πως μία καλή αρχή θα ήταν εάν κάποιος μπορούσε να περιγράψει το κύκλωμα του προενισχυτή μου (triode class A) ή το κύκλωμα ενός οποιουδήποτε προενισχυτή.

Από την περιγραφή και μόνο του κυκλώματος θα προέκυπτε αβίαστα το συμπέρασμα εάν και οι δύο τρίοδοι μίας διπλοτρίοδου λυχνίας χρησιμοποιούνται στο ίδιο κανάλι ή κάθε τρίοδος μίας λυχνίας σε διαφορετικό κανάλι.

Στην πρώτη περίπτωση το ματσάρισμα των λυχνιών θα είναι επιβεβλημένο, στην δεύτερη περίπτωση το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν η μέτρηση κάθε λυχνίας χωριστά και η επιλογή λυχνιών με ίδιες τιμές στις δύο τριόδους. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι η φθορά και των δύο τριόδων της λυχνίας θα είναι ομοιόμορφη, αφού πρόκειται για την ίδια λυχνία.

Σωστά;;;:122:

Μάλιστα, επειδή τον τελευταίο καιρό με απασχολεί αρκετά το θέμα, σκέφτομαι να στείλω μία επιστολή στην κατασκευάστρια εταιρεία του προενισχυτή μου Cary Audio και να τους θέσω το ίδιο ερώτημα... τουλάχιστον θα έχω μία απάντηση για το κύκλωμα του συγκεκριμένου προενισχυτή που χρησιμοποιώ!

..............

Κλείνοντας, αντιγράφω και μία παράγραφο από ένα από τα sites στο internet που διάβασα αυτές τις μέρες.
http://thetubestore.com/powertubeinfo.html#q1
12. Do you match other tubes (for example, pre-amp tubes)?
Circuits that actually require matched pre–amp tubes are so uncommon that we only offer this service on an order by order basis. The price for pre-amp tube matching is $5 per tube and not refundable. Power tubes require matching because the way they amplify sound waves can create exceptionally bad sound if they are poorly matched, but pre-amp tubes generally aren't used this way and so matching them is unnecessary.

:605:

Reaction score
4
Γεια σας!

Φαντάζομαι να έχω αναρτήσει το παρόν θέμα στην σωστή κατηγορία, εάν όχι ας αναλάβουν δράση οι διαχειριστές…

Λοιπόν,
είμαι κάτοχος ενός προενισχυτή (triode class A) Cary slp 98. Ο προενισχυτής αυτός χρησιμοποιεί τέσσερις λυχνίες 6SN7 ως εξής:
Δύο λυχνίες ως buffer cathode followers.
Δύο λυχνίες ως line stage.

Πριν από λίγες ημέρες αγόρασα ένα ζευγάρι προενισχύτριες 6H8C (ρωσικές ισοδύναμες των 6SN7) τις οποίες ο πωλητής διαφήμιζε ως αχρησιμοποίητες και ταιριασμένες ή, αν θέλετε, ματσαρισμένες (NOS matched pair). Μόλις παρέλαβα τις λυχνίες διάβασα τις μετρήσεις της κάθε μίας λυχνίας, οι οποίες είναι

1η λυχνία
I1= 8,8 S1 = 2,6
I2= 8,8 S2 = 2,4

2η λυχνία
I1= 7,2 S1 = 2,5
I2= 7,2 S2 = 2,5

Διαβάζοντας αυτές τις μετρήσεις μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες…

με πρώτη και καλύτερη το εάν αυτές οι δύο λυχνίες είναι όντως ταιριασμένες…

H 2η λυχνία είναι NOS;

Σε έναν προενισχυτή είναι απαραίτητο το ταίριασμα των λυχνιών;

Τέλος, υπάρχει κάποιος στην Αθήνα ο οποίος να αναλαμβάνει την μέτρηση και το ταίριασμα λυχνιών και ιδιαίτερα των 6SN7;

Θα παρακαλούσα λοιπόν για τις δικές σας γνώμες και προτάσεις!

Ευχαριστώ :116:
Το ματσάρισμα είναι υποχρεωτικό σε λυχνίες εξόδου που είναι σε διάταξη Push & Pull.

Reaction score
121
Μπορώ να σου τις μετρήσω τις λυχνίες σου, έχω βάλει και σχετική αγγελία στο AV Site. Έχω δύο λυχνιόμετρα, το Hickok 539C και το AVO CT 160.
Οι μετρήσεις για τις λυχνίες που ανέφερες στην αρχή αντιστοιχούν σε δύο ματσαρισμένα ζευγάρια.
Για τον Cary SLP98 είναι μια χαρά μιας και έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις το 'balance', έχω και εγώ τον ίδιο.
Πάντως, όπως είπε και κάποιος άλλος, όταν μπουν στο κύκλωμα πρέπει να γίνουν μετρήσεις αν θες να είναι απόλυτα ματσαρισμένες. Αυτό προυποθέτει ότι έχεις στη διάθεσή σου πολλές λυχνίες ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλες. Δηλαδή για να βρεις 4 απόλυτα ματσαρισμένες μεταξύ τους θα χρειαστείς καμιά εικοσαριά.
Δεν νομίζω όμως ότι συντρέχει κανένας λόγος να το κάνεις, ειδικά για τον Cary SLP98. Και εγώ τις ρώσικες χρήσιμοποιώ στον δικό μου, είναι υπέροχες!

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934