Μεσουψηλές

Reaction score
7
Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα στο σύστημα-χώρο μου. Στις συχνότητες απο 150HZ περίπου έως και 1000Hz φαίνεται μία αύξηση εναντι των υπόλοιπων συχνοτήτων όχι σταθερή απο 4db μέχρι και 24db. Τι λύσεις πρέπει να εφαρμόσω εκτός απο ισοστάθμιση ψηφιακή ή αναλογική;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.097
Βαγγέλη, αν θέλεις κάνε ένα σχεδιάγραμμα της κάτοψης του χώρου, που να αναφέρει τις διαστάσεις του, καθώς επίσης και τη θέση του μικροφώνου. Θα ωφελούσε πολύ.

Reaction score
250
Χρειάζεται μελέτη του χώρου σου από κάποιον ειδικό

σε θέματα ακουστικής χώρων.

Εκείνος θα προτείνει μορφή , είδος και θέση ηχοαπορροφητών,ηχοδιαχυτών και

ενδεχομένως κάποιων resonators .

Αν δεν θέλεις να καταφύγεις σε βοήθεια ειδικού τότε πρέπει να πειραματιστείς

μόνος σου !

Η επίπλωση και η διαμόρφωση του χώρου σου είναι καθοριστικές του αποτελέσματος .

Μπορείς να καταφύγεις και σε diy λύσεις στα πλαίσια του πειραματισμού !

Αν οι μετρήσεις σου είναι σωστές τότε μην σε παραξενεύουν τα αποτελέσματα !

Οι περισσότεροι οικιακοί χώροι κάπως έτσι συμπεριφέρονται.....

Reaction score
1.831
Κυρίτσης Ευάγγελος said:
Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα στο σύστημα-χώρο μου. Στις συχνότητες απο 150HZ περίπου έως και 1000Hz φαίνεται μία αύξηση εναντι των υπόλοιπων συχνοτήτων όχι σταθερή απο 4db μέχρι και 24db. Τι λύσεις πρέπει να εφαρμόσω εκτός απο ισοστάθμιση ψηφιακή ή αναλογική;
Βασικά, αυτή η περιοχή που λες Βαγγέλη μου θα έλεγα ότι βρίσκεται στην μεσοχαμηλή περιοχή, περιοχή όπου τα περισσότερα συστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα στα ελληνικά σπίτια.

Το καλό βέβαια είναι ότι αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζονται με ελαφριά υλικά (κουρτίνες, χαλάκια κλπ) πιο εύκολα από το να είχες πρόβλημα κάτω από τα 100 χερτζ, όπου θα χρειαζόσουν...κτίστη (ή...γκρεμιστή, αναλόγως).

Πως ακριβώς μέτρησες το πρόβλημα? με κάποιο μετρητικό?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα παχιά χαλιά και οι κουρτίνες που λέει ο Στέργιος, συνήθως "σκοτώνουν" αυτές τις συχνότητες.
Νομίζω ότι έχεις το ultra curve, άρα μπορείς να πειραματιστείς με τοποθέτηση διάφορων υλικών και μετά να μετρήσεις για να δεις τι ακριβώς έκανες.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επιλέξεις την ψηφιακή ισοστάθμιση, η βοήθεια ενός ειδικού είναι επιβεβλημένη. Και αυτός το ίδιο πράγμα θα κάνει, ήτοι θα μετρήσει, θα τοποθετήσει υλικά και μετά θα ξαναμετρήσει, αλλά λόγω εξειδίκευσης θα έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα από εσένα που θα ψάχνεσαι μόνος σου για αρκετό καιρό μιας και εμείς δεν ξέρουμε εκ των προτέρων την ακριβή επίδραση των υλικών στον χώρο.

Πάντως χωρίς την χρήση της ψηφιακής ισοστάθμισης, το απόλυτο flat και ο normal χώρος είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες, που σημαίνει ότι για να έχεις θεαματικά αποτελέσματα με απόλυτη ακρίβεια, θα πρέπει να αλλάξεις σπίτι. Εκτός κι αν δεν σε ενοχλούν οι αισθητικές παρεμβάσεις του μηχανικού...

Δώσε μας μια κάτοψη - περιγραφή του χώρου αν είναι εύκολο.

Reaction score
5
Αύξηση από 4 έως 24 db στα 150 – 10 Hz κάπως απίθανο το βλέπω για αυτό το εύρος συχνοτήτων :shock: Το πιο πιθανό είναι να το έχεις μετρήσει με τόνους και όχι με ροζ θόρυβο.

Reaction score
3.576
Κυρίτσης Ευάγγελος said:
Βαγγέλη καλημέρα. Υπάρχει περίπτωση να φταίει το ηχείο ; Το ηχείο είναι καινούργιο ή παλαιό ;
Πόσων δρόμων είναι και πόσα μεγάφωνα αναλαμβάνουν να αναπαραγάγουν την συχνοτική περιοχή που αναφέρεις; Mήπως φταίει κάτι στο crossοver ενός μόνο μεγαφώνου π.χ του mid που ενδεχομένως αναλαμβάνει την περιοχή απο 150Hz - 1Khz (ή κάπου εκεί μέσα) ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.429
150HZ έως 1000Hz είναι όλες οι μεσαίες και σχεδόν όλα τα πρίμα! Το 95% της μουσικής!

Αν θες δώσε περισσότερες - λεπτομερέστερες πληροφορίες για το πόσα db ενίσχυση έχεις και σε ποιές συχνότητες.

Reaction score
7
Ναι το ηχείο είναι καινούριο, στρωμένο, λάθος ο όρος μεοσυψηλές, αλλά το συχνοτικό φάσμα ισχύει. Και το μελίσα και το Behringer μου έβγαζαν αυτό το φούσκωμα. Ο χώρος μου βέβαι είχε και ένα φούσκωμα στ 51Ηz, που καταπολεμήθηκε με Ηelmholtz, αλλά τώρα σαυτές τις συχνότητες έχω φούσκωμα όχι το ίδιο σε όλες αλλά κυμαίνεται. Το ηχείο είναι δύο δρόμων 3 μεγαφώνων, το Αrcos X.

Reaction score
298
Νίκο, μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι για να αποκτήσει η ΜΤΖ ένα βήμα στο φόρουμ? Ειδικά τώρα με τις "τεχνικές" δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλού? Δεν είναι κρίμα τόσο υλικό να πηγαίνει χαμένο? Διότι μετά την οριστική εξαφάνιση του παλαιού αρχείου του avforum (παρά τις περί του αντιθέτου φρούδες διαβεβαιώσεις), πληροφορούμαι ότι όλα, ή σχεδόν όλα, τα παλαιά data του avclub καταστράφηκαν κι αυτά.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
RDoherty said:
Νίκο, μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι για να αποκτήσει η ΜΤΖ ένα βήμα στο φόρουμ? Ειδικά τώρα με τις "τεχνικές" δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλού? Δεν είναι κρίμα τόσο υλικό να πηγαίνει χαμένο? Διότι μετά την οριστική εξαφάνιση του παλαιού αρχείου του avforum (παρά τις περί του αντιθέτου φρούδες διαβεβαιώσεις), πληροφορούμαι ότι όλα, ή σχεδόν όλα, τα παλαιά data του avclub καταστράφηκαν κι αυτά.
Θα ήταν χαρά και τιμή μας, να φιλοξενήσουμε την ΜΤΖ audio, τον Μανώλη Τζωρτζάκη αλλά φυσικά και τον Γιάννη Βαλάκα, (ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν ξέρω αν συνεργάζεται ακόμη με την ΜΤΖ), στις σελίδες αυτού του forum. Οι πόρτες μας είναι φυσικά πάντα ανοιχτές.

Για τα data άλλων forum δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με καλή θέληση αλλά και μπόλικη δουλειά, η πληροφορία μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. :wink:
Οι άνθρωποι να είναι καλά…

Reaction score
3.576
Βαγγέλη, γιατί δεν συζητάς το πρόβλημα που έχεις με την MTZ Audio που σχεδίασε το ηχείο σου ?

Reaction score
7
Με τον Μανώλη συζητάμαι το πρόβλημα και μάλιστα ο άνθρωπος ενδιαφέρεται πάρα πολύ, αλλά να είναι και η απόσταση, απλά ήθελα να δώ αν έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος στο forum παρόμοιο πρόβλημα(όχι με τα ηχεία, γιατί και τα προηγούμενα ηχεία μου το ειαν) και τι λύση έδωσε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.429
Σωστός ο RDoherty... 8)

Βαγγέλη, πες τον φίλτατο Μανώλο να έρθει να ρίξει καμιά αράδα εδώ μέσα περί του θέματος του ηχείου σου, να μας πει τις σκέψεις του για το πρόβλημα, και είναι σαφές πως αν μπορούμε κάτι παραπάνω να σκεφτούμε για να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε...

Ο Μανώλης έχει βοηθήσει κι εμένα στην κατασκευή της καμπίνας του σάμπ (δικιά του σχεδίαση) και ξέρω από πρώτο χέρι ότι "ενδιαφέρεται πολύ", (όπως λες)... ίσως περισσότερο από "πολύ", ίσως να φτάνει "σε βαθμό κακουργήματος"! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
5
Επειδή δεν θέλω να υποθέσω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ηχεία αλλά ούτε ότι ο χώρος σου έχει πολύ κακή ακουστική που αλλιώς σημαίνει τελείως άδειος από έπιπλα, μήπως αυτό που ταράζει την απόκριση είναι κάποιος περίεργος pro η κάποιο άλλο ίσως πειραγμένο μηχάνημα?

Μήπως οι μέτρηση είναι λάθος? Όπως το περιγράφεις φαντάζομε ακούγεται πολύ χάλια και με παντελή απουσία χαμηλών συχνοτήτων. Αυτό που ακούς συμφωνεί με την μέτρηση?

Reaction score
3.576
Κυρίτσης Ευάγγελος said:
Τώρα μου 'εστειλε να δοκιμάσω interconnects.....
Αυτό ήταν το πρόβλημα τελικά ?
Αυτά για να τα βλέπουν κάποιοι κάποιοι που δεν πιστεύουν στα καλώδια οι άθεοι !!! :lol: :lol: :lol:

Reaction score
3
RDoherty said:
Νίκο, μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι για να αποκτήσει η ΜΤΖ ένα βήμα στο φόρουμ? Ειδικά τώρα με τις "τεχνικές" δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλού?
Υπάρχουν κάπου κάποια "στεγανά" που επιλεκτικά δεν αφήνουν κάποιον να γράψει εδω μέσα?
Ολοι είναι ελεύθεροι να γράψουν τις απόψεις τους. :)
Εδώ μέχρι και εσένα αφήνουμε να γράφεις... :lol: :lol: :lol:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.977
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas