Μετατροπή δίσκου βινυλίου σε ψηφιακό αρχείο

Reaction score
393
Καλημέρα
Λόγω άπλετου χρόνου, αποφάσισα να μετατρέψω την συλλογή βινυλίων σε ψηφιακά αρχεία. Έχω πικάπ, προενισχυτή phono και υπολογιστή, αλλά μου λείπουν όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών τεχνικών γνώσεων. Μήπως γνωρίζει κάποιος ή (καλύτερα) έχει κάνει την δουλειά αυτή; Στην αρχή κοίταξα για πικάπ με ενσωματωμένο dac με έξοδο USB, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα είναι μετριότατο.
Ευχαριστώ

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Έχεις δύο εναλλακτικές λύσεις:
1. Να συνδέσεις την έξοδο του phono στη line είσοδο της ενσωματωμένης κάρτας ήχου του υπολογιστή, και να γράψεις από εκεί.
2. Να πάρεις μια πρόσθετη κάρτα ήχου, τιμής περίπου 100-150€, ώστε να επιτύχεις καλύτερη ποιότητα ήχου, (καλύτερη μετατροπή A/D).

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεσαι έναν wave editor, όπως ο Audacity που είναι δωρεάν, ή κάποιος εμπορικής έκδοσης (Adobe Audition, Ableton Live, Wavelab κλπ.). Από εκεί και μετά, ενδείκνυται να μετατρέψεις τα αρχεία σε μορφή FLAC, χρησιμοποιώντας τον σχετικό codec.

Reaction score
393
Καλησπέρα
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Στην αγορά που κοίταξα (πήρα ένα τηλέφωνο και κατάστημα επαγελματικού εξοπλισμου ήχου για πληροφορίες) εϊδα πολλές διαφορετικές κάρτες, όλες σχεδόν πολλαπλάσιας τιμής. Υπάρχει κανένας λόγος να πάω σε αυτές (με το δεδομένο ότι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες που δεν τις χρειάζομαι ή δεν ξέρω αν τις χρειάζομαι), ή να ακολουθήσω την συμβουλή σας ως προς το budget;

Reaction score
80
Γιατί δεν τα κατεβάζεις από το ιντερνετ? Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τα περισσότερα αν όχι όλα και δε θα σου στοιχίσουν και ένα σκασμό χρήματα. Περισσότερο ως προβληματισμό το θέτω.

Reaction score
1.284
Γιατί δεν τα κατεβάζεις από το ιντερνετ? Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τα περισσότερα αν όχι όλα και δε θα σου στοιχίσουν και ένα σκασμό χρήματα. Περισσότερο ως προβληματισμό το θέτω.
Συμφωνώ να κατεβάσεις ότι βρεις σε υψηλή ανάλυση.
Άν έχεις όμως δίσκους που δε βρίσκονται εύκολα σε υψηλή ανάλυση, καλύτερα ριπάρισε τους όπως σου προτάθηκε παραπάνω. Εγώ χρησιμοποιώ ένα οικονομικό εξωτερικό ADC της εταιρείας MOTU και ριπάρω 24/96 με πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορείς να βρεις αντίστοιχα μηχανάκια μεταχειρισμένα στον Μπέη σε καλή τιμή.

Reaction score
1.657
Αρχικά θα σου έλεγα κι εγώ να ψάξεις και να βρεις οτιδήποτε κυκλοφορεί έτοιμο στο νετ για να γλιτώσεις κόπο και ίσως σε καλύτερο αποτέλεσμα από ότι θα πετύχεις. Αν και η ποιότητα συνήθως είναι κρυμμένη σε private forums , blogs κτλ. Θα πάρεις μια γεύση από τα αποτελέσματα της διαδικασίας και θα δεις τι εξοπλισμό και software χρησιμοποιεί ο καθένας.
Από κει και πέρα αν σου ανοίξει η όρεξη και είσαι ικανοποιημένος από αυτό που ακούς από το αναλογικό σου σύστημα αγοράζεις μια κάρτα ήχου εκεί κοντά στο 150 όπως έγραψε και ο Costas και με ένα audacity τελειώνεις όλη τη διαδικασία μέχρι το τέλος και ακούς χονδρικά αυτό που ακούς και από την αναλογική αλυσίδα . Εξαρτάται από τα αυτιά που έχεις αν θα καταλήξεις σε ανάλυση 16/44 ,24/96 ,192, dsd και δε συμμαζεύεται. Το 24/96 σε μια κάρτα και το audacity νομίζω είναι αρκετό για αρχή. Για ποιο προχωρημένες καταστάσεις θέλεις καλύτερο software , audition, izotope,dbpoweramp και ένα κακό χαμό.
Φυσικά υπολόγισε ατελείωτες ώρες καθαρισμού, ρυθμίσεων , ακρόασης,επεξεργασίας και ψηφιακού καθαρισμού, απομάκρυνση κάθε λογής θορύβων και παρεμβολών μπλα μπλα μπλα. Τουλάχιστον αυτές οι ώρες ακροάσεων αν μη τι άλλο θα σε βοηθήσουν να βρεις τις αδυναμίες του συστήματος σου , να ακούσεις τις αδυναμίες και τα προτερήματα των βινυλίων σου και να ξοδέψεις ελεύθερο χρόνο.
Εκτός από τον εξοπλισμό τις γνώσεις και την εμπειρία το μεράκι και το γούστο του καθενός μετράει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα.
Καλό μπλέξιμο:gamer:

Reaction score
393
Καλημέρα
Όπως προείπα, θα ξεκινήσω το project διότι έχω άπλετο χρόνο στην διάθεση μου. Με τα χρόνια βεβαίως, πάρα πολλά από τα προς ψηφιοποίηση βινύλια, τα έχω αγοράσει και σε CDs. Την όλη η ιστορία, αν την αρχίσω τελικά, θα είναι αποκλειστικά για το χόμπυ και όχι διότι έχω "κενά".
Δεν ψάχνω στο internet γιατί δεν έχει νόημα να κατεβάσω κάτι. Μου αρέσει να έχω την εγγραφή σε δίσκο. Αν δεν μου θυμίζει τίποτα η εγγραφή, δεν υπάρχει περίπτωση να την βάλω να την ακούσω.
Βεβαίως από τι βλέπω, η όλη διαδικασία είναι πιο σύνθετη από ότι νόμιζα. Την MOTU μαζί με την MYTEK μου την έχουν προτείνει στο μαγαζί που ρώτησα. Αλλά κανείς δεν μου εξηγεί τι σημαίνει καλύτερο ή χειρότερο, γιατί να πληρώσω 200, 300 ή 500€ παραπάνω. Αυτό είναι πρόβλημα διότι από μόνες τους οι δυνατότητες από τα specs, ελάχιστα πράγματα λένε. Αυτό το διαπίστωσα όταν συνέκρινα το ενσωματωμένο DAC του SIM AUDIO CD του 1994, με ένα DAC της TEAC, του 2014.
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Καλησπέρα
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Στην αγορά που κοίταξα (πήρα ένα τηλέφωνο και κατάστημα επαγελματικού εξοπλισμου ήχου για πληροφορίες) εϊδα πολλές διαφορετικές κάρτες, όλες σχεδόν πολλαπλάσιας τιμής. Υπάρχει κανένας λόγος να πάω σε αυτές (με το δεδομένο ότι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες που δεν τις χρειάζομαι ή δεν ξέρω αν τις χρειάζομαι);
Κατά βάσιν όχι. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια κάρτα πλάτους 2 καναλιών, τα οποία να μπορούν και τα δύο να έχουν είσοδο επιπέδου line, και η κάρτα να είναι σε θέση να γράψει με ανάλυση τουλάχιστον 24/96. Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να φθάνει μέχρι 24/192, γιατί όχι, βρες κάποια άλλη. Επίσης, μια τέτοια εξωτερική κάρτα μπορεί κάλλιστα να παίρνει ρεύμα από τη θύρα USB, πράγμα που την καθιστά πολύ πρακτική και φορητή, αλλά κάποια άλλη με αυτόνομο τροφοδοτικό πρίζας ίσως να είναι προτιμώτερη. Υπ' αυτό το πρίσμα και σ' αυτό το τιμολογιακό επίπεδο, κάποιο καλύτερο phono ή μια καλύτερης ποιότητας κεφαλή είναι σημεία προτιμώτερα για να ξοδέψεις λεφτά, παρά σε κάποια πολυκάναλη κάρτα από την οποία θα χρησιμοποιείς μόνο δύο κανάλια.

Reaction score
1.657
Εγώ θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μια απλή focusrite 2i2 ή μια tascam 2x2. Την focusrite χρησιμοποιώ για ψηφιοποίηση κι εγώ αλλά και για την ακρόαση. Σαν software το audsacity είναι καλό και δωρεάν. Το πικάπ και ο προενισχυτής στην δική σου κρίση και μπατζετ.
Σίγουρα και ένα ζευγάρι καλά ακουστικά , προτιμάω την όλη διαδικασία με ακουστικά παρά με τα ηχεία.
Ένα πλυντήριο θα ήταν καλό γιατί όσο καθαρότερο βγει το αρχικό αρχείο τόσο λιγότερο θα παιδευτείς στην επεξεργασία και εννοείται θα έχεις λιγότερες ηχητικές απώλειες.
Και άπλετο χώρο, υπολόγισε ένα μονό βινύλιο θα σου βγαίνει το αρχικό wav αρχείο πάνω από ένα γίγα.
Η διαδικασία που σου έγραψε παραπάνω ο ovtcarov χονδρικά είναι και ο τυφλοσούρτης.

Reaction score
11.851
Εγώ από τη μεριά μου, θα σου πρότεινα, αν έχεις σκοπό να αγοράσεις κάποια εξωτερική κάρτα ήχου για την ψηφιοποίηση, να βρεις μια με είσοδο μικροφώνου. Βάζεις εκεί το πικάπ κατ' ευθείαν και καταργείς τον προενισχυτή. Στη συνέχεια εφαρμόζεις ψηφιακή RIAA.

Reaction score
1.657
Εγώ από τη μεριά μου, θα σου πρότεινα, αν έχεις σκοπό να αγοράσεις κάποια εξωτερική κάρτα ήχου για την ψηφιοποίηση, να βρεις μια με είσοδο μικροφώνου. Βάζεις εκεί το πικάπ κατ' ευθείαν και καταργείς τον προενισχυτή. Στη συνέχεια εφαρμόζεις ψηφιακή RIAA.
Για εξήγησε το λίγο αυτό το κολπάκι , νομίζω η focusrite έχει είσοδο mic . Να κάνω μια δοκιμή

Reaction score
393
Σαν πηγή θα χρησιμοποιήσω τον παλαιό αλλά καλό συνδυασμό των Linn Sondek-DNM phono. Νομίζω μέχρι εκεί δεν πρέπει να έχω πρόβλημα. Ειδικά το συγκεκριμένο phono νομίζω θα παράγει καλύτερο αποτέλεσμα από οιαδήποτε ψηφιακό RIAA (αν και μπορεί να μεροληπτώ). Η focusrite σε σχέση με τις MYTEK-MOTU έχει καμία διαφορά σε λειτουργικό επίπεδο;
Και όταν λέμε εξωτερική κάρτα ήχου με έξοδο USB, εννοούμε κάποιο μοντέλο των SOUND BLASTERή ASUS (οι οποίες παρεπιμπτόντως μοιάζουν πιο εύκολες στην χρήση);

Reaction score
1.656
Καλημέρα
Όπως προείπα, θα ξεκινήσω το project διότι έχω άπλετο χρόνο στην διάθεση μου. Με τα χρόνια βεβαίως, πάρα πολλά από τα προς ψηφιοποίηση βινύλια, τα έχω αγοράσει και σε CDs. Την όλη η ιστορία, αν την αρχίσω τελικά, θα είναι αποκλειστικά για το χόμπυ και όχι διότι έχω "κενά".
Δεν ψάχνω στο internet γιατί δεν έχει νόημα να κατεβάσω κάτι. Μου αρέσει να έχω την εγγραφή σε δίσκο. Αν δεν μου θυμίζει τίποτα η εγγραφή, δεν υπάρχει περίπτωση να την βάλω να την ακούσω.
Βεβαίως από τι βλέπω, η όλη διαδικασία είναι πιο σύνθετη από ότι νόμιζα. Την MOTU μαζί με την MYTEK μου την έχουν προτείνει στο μαγαζί που ρώτησα. Αλλά κανείς δεν μου εξηγεί τι σημαίνει καλύτερο ή χειρότερο, γιατί να πληρώσω 200, 300 ή 500€ παραπάνω. Αυτό είναι πρόβλημα διότι από μόνες τους οι δυνατότητες από τα specs, ελάχιστα πράγματα λένε. Αυτό το διαπίστωσα όταν συνέκρινα το ενσωματωμένο DAC του SIM AUDIO CD του 1994, με ένα DAC της TEAC, του 2014.
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση
Θεωρω οτι μπορεις να κανεις πολυ καλυτερα πραγματα στον ελευθερο χρονο σου. Κι ευχομαι συντομα να αλλαξεις νικνειμ. Η ενασχοληση σου αυτη δεν εχει καποιο νοημα αφου τα εχεις σε cd. Αν σε εχει παρει λιγο απο κατω, υπαρχουν χιλιαδες τροποι να εκμεταλλευτεις καλυτερα το χρονο σου.

Reaction score
1.657
Ότι κι αν διαλέξεις πάντως σε εξωτερική κάρτα προτίμησε κάτι οπωσδήποτε με ρύθμιση έντασης εισόδου και ακόμη καλύτερα ανεξάρτητα ανά κανάλι. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά οι asus & soundblaster δεν το υποστηρίζουν.
Μην πας σε κάτι πολύπλοκο και ακριβό με εξτρα καλούδια που δεν θα τα χρησιμοποιήσεις τουλάχιστο για την μετατροπή. 24/96 ή 24/192 . Όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο καλύτερη επεξεργασία στο αρχικό στάδιο του wav αρχείου. Από κεί και πέρα θα πειραματιστείς και θα αποφασίσεις το τελικό flac που θα κρατάς αν θα είναι 24/192, 24/96 ή μπορεί να σου ακούγεται καλά και το 16/44 , άσχετα ανα είναι επιπέδου cd.
Όπως σου έγραψε ο Costas επένδυσε στο αρχικό στάδιο της όλης αλυσίδας, κεφαλές , βελόνες , phono και πλύσιμο, πολύ καλό πλύσιμο.
Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε .

Reaction score
393
Καλημέρα
Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν, αλλά ότι μου έρχεται στο μυαλό απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, εκτός εάν αρχίσω τις επαναλήψεις. Αλλά πρωί είναι ακόμη.
Και όσο για την ενασχόληση, υπενθυμίζω ότι μιλάω για χόμπυ, όπως και τα περισσότερα μέλη στο site. Πότε το χόμπυ δεν αποσκοπούσε σε κάτι πρακτικό και μετρήσιμο.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.890
Το πιο απλο (κατα την ταπεινή μου αποψη) ενα cdr, πχ tascam..
(Ενδεχωμενως με την υπαρξη ενός analogue to digital converter)
Το αποτελεσμα, το μεταφερεις σε εμ πι θρι/φλακ..
Ειπε η μαιμου..
Ή σημερα απλα μισω τα πισιιιιι..

Reaction score
393
Για να πω την αλήθεια δεν το είχα σκεφτεί. Δηλαδή αντί για κάρτες και όλα τα λοιπά συμπράγκαλα που χρειάζονται, να αγοράσω ένα CD recorder, να τα γράψω σε δισκάκι και ακολούθως να τα ριπάρω στο υπολογιστή. Δεν είναι άσχημη ιδέα.

Reaction score
1.134
και ακολούθως να τα ριπάρω στο υπολογιστή. Δεν είναι άσχημη ιδέα.
τα δικα μου Lp τα εκανα ετσι, πηρα ενα cdr της philips, ενα δισκακι επανεγγραφης, εγραφα εναν δισκο, τον "τακτοποιουσα" στον σκληρο, (τα τρακ κλπ), το εφτιαχνα cd, εσβηνα το επανεγγραφης και πηγαινα στο επομενο Lp.
βεβαια ειχα λιγα που ηθελα να μεταφερω (120 δισκους)
και φυσικα, δεν ξερω αν αυτη ειναι μια "σωστη" διαδικασια, παντως δεν ειχα ακουσει σημαντικες διαφορες σε σχεση με το πρωτοτυπο...
(ισως λιγο πιο "κλινικο;" δεν ξερω-να μεταφερθει στα "μυστηρια της μουσικης" :)

η κοτσανα-βλακεια που εκανα μετα, ειναι οτι πουλησα τους δισκους...
αφου τους ειχα σε cd πλεον...
...και μου λεγε ο ανθρωπος, "εισαι σιγουρος;" :(

σε αυτο το σημειο θελω να (ξανα) πω, οτι σε ενα cd που ειχα κατεβασει απο το διαδικτυο και υποτιθεται μεγαλης αναλυσης (φλακ) ηταν πολυ χειροτερο απο το κανονικο cd που αγορασα μετεπειτα, και "ανακαλυψα" το ποσο φτωχο σε αναλυση ηταν, και υποπτευομαι οτι το εκαναν φλακ απο ενα φτωχο mp3 π.χ., και μετα το βγαλανε στο ιντερνετ....
με λιγα λογια θελω να πω, οτι πρεπει να ξερουμε και απο που-πως εγινε το ριπαρισμα σε αυτο που καυεβαζουμε...

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.578
Members
38.576
Νεότερο μέλος