Μετρήσεις. Πως ?

Reaction score
4
Τι πρέπει να έχω, για να μετρήσω έναν χώρο ?
Οικιακή κατάσταση θέλω με ανάλογη τιμή + ευχρηστία.

Μπορεί να συνεργαστεί με ένα Dig. eq ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Αν κοιτάξεις λίγο ποιο κάτω θα βρεις το άρθρο για το XTZ Pc based room analyzer.
Όλα σε ένα και εύκολο στη χρήση.

Διαφορετικά χρειάζεται εργαστηριακό μικρόφωνο, καλή κάρτα ήχου με εξαιρετικό προενισχυτή μικροφώνου και ανάλογο software. Εννοείται ότι υπάρχει και ένα Laptop.

Φτηνή και πανεύκολη λύση μιλιμετρέ χαρτί, ένα δισκάκι Cd με συχνότητες από όλο το ακουστικό φάσμα, ένα μετρητή ακουστικής πίεσης (Ντεσιμπελόμετρο) και πολύ υπομονή.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Μετρήσεις. Πως ?

Αν κοιτάξεις λίγο ποιο κάτω θα βρεις το άρθρο για το XTZ Pc based room analyzer.
Όλα σε ένα και εύκολο στη χρήση.
........
Ναι το έχω δει. Το δοκίμασες ?

Υπάρχει και αυτό που είναι free όπως λέει και συνεργάζεται με d.eq, αλλά δεν έψαξα περισσότερο.
Και αυτό ARC

Απόψεις ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Re: Απάντηση: Re: Μετρήσεις. Πως ?

Ναι το έχω δει. Το δοκίμασες ?

Υπάρχει και αυτό που είναι free όπως λέει και συνεργάζεται με d.eq, αλλά δεν έψαξα περισσότερο.
Και αυτό ARC

Απόψεις ?
Το XTZ δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στη Ελλάδα και δε το έχω δοκιμάσει. Η τιμή του αναμένεται λογικότατη πάντως.

Το δεύτερο που αναφέρεις υπόκειται στη δεύτερη κατηγορία. Όλα τα παρόμοια προγράμματα θέλουν λίγη εξοικείωση για να πάρεις καλά αποτελέσματα.

Το τρίτο είναι κομμάτι ακριβό αλλά κάνει και τη διόρθωση όπως λέει.

Reaction score
80
Oποιος ενδιαφέρεται για αξιόπιστες μετρήσες χωρίς υψηλό κόστος, θα πρέπει να δοκιμάσει το ETF-3 ή το ETF-5. Κατά την άποψη μου είναι κορυφαία. http://www.etfacoustic.com/

H εταιρεία που σχεδίασε το συγκεκριμένο λογισμικό διαθέτει μικρόφωνο και προενισχυτή μικροφώνου. Το συγκεκριμένο μετρητικό σύστημα το χρησιμοποιώ κατά κόρον στις μετρήσεις που κάνω.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του λογισμικού, μία απλή εξωτερική κάρτα ήχου της Soundblaster είναι απόλυτα ικανοποιητική για τις ανάγκες του μετρητικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικρόφωνο συνοδεύεται με CD που περιέχει την καμπύλη διόρθωσης σε σχέση με μικρόφωνο αναφοράς της Bruel & Kjaer.

Το πρόβλημα είναι τί μετράς, πώς το μετράς και ποιά συμπεράσματα εξάγεις. Με λίγα λόγια, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προϋποθέτει "προϋπηρεσία" σε βασικά θέματα Ακουστικής και μετρήσεων.

Εάν κάποιος θέλει να πειραματισθεί με μετρήσεις αρκεί ένα ντεσιμπελόμετρο της Radio Schak και το πρόγραμμα Room EQ Wizard που ήδη μνημόνευσες. Το έχω χρησιμοποιήσει με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Δεδομένου ότι το ντεσιμπελόμετρο της Radio Schak έχει αναλογική έξοδο, μπορεί να χρησιμποιηθεί ώς ένα πρόχειρο μετρητικό μικρόφωνο, συνδεόμενο με την κάρτα ήχου του υπολογιστή.

Το συγκεκριμένο ντεσιμπελόμετρο-μικρόφωνο δεν είναι ακριβές, ιδιαίτερα δε στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων όπου έχουν διαπιστωθεί απικλίσεις άνω των 6 db απο σχετικό μικρόφωνο αναφοράς.

Ο συνδιασμός Radio Schak - Room EQ Wizard είναι ο καλύτερος τρόπος να πειραματισθείς σε θέματα μετρήσεων.

Οπως πολύ σωστά αναφέρει ο PeterMeni, ένα ντεσιμπελόμετρο και ένα δισκάκι με συχνότητες 20ΗΖ-20 ΚΗΖ είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ιδιαίτερα δε σε συχνότητες κάτω των 200 HZ όπου εντοπίζονται τα σοβαρότατα προβλήματα στασίμων.

Ως ντεσιμπελόμετρο συνιστώ πάλι το Radio Schak, στην αναλογική του έκδοση κατά προτίμηση. Οπως προαενέφερα, το συγκεκριμένο ντεσιμπελόμετρο δέν είναι ακριβές στα άκρα των συχνοτήτων. Το συγκεκριμένο θέμα επιλύεται μερικώς με την χρήση διορθωτικων καμπυλών που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδύκτιο.

Reaction score
4
Απάντηση: Μετρήσεις. Πως ?

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Έχω αποφασίσει να υπάρχει ένα απλό ψηφιακό eq στο σύστημά μου.
Τις μετρήσεις τις θέλω για να βρω την καλύτερη λύση στα προβλήματα που θα παρουσιαστούν + να πειραματιστώ λίγο με διάφορα πράγματα που σκέφτομαι. (στάθμες-θόρυβος-υλικά χώρου).
Έτσι θα με βόλευε κάτι, που να μπορώ να το ελέγξω από pc και να κρατά κάποιο "ιστορικό"
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ?

Reaction score
80
Re: Απάντηση: Μετρήσεις. Πως ?

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Έχω αποφασίσει να υπάρχει ένα απλό ψηφιακό eq στο σύστημά μου.
Τις μετρήσεις τις θέλω για να βρω την καλύτερη λύση στα προβλήματα που θα παρουσιαστούν + να πειραματιστώ λίγο με διάφορα πράγματα που σκέφτομαι. (στάθμες-θόρυβος-υλικά χώρου).
Έτσι θα με βόλευε κάτι, που να μπορώ να το ελέγξω από pc και να κρατά κάποιο "ιστορικό"
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ?
Ολα τα μετρητικά που γνωρίζω, αποθηκεύουν τις μετρήσεις.

Σε περίπτωση που δοκιμάσεις λογισμικό σε έκδοση demo ( συνήθως δεν επιτρέπουν αποθήκευση των μετρήσεων ) μπορείς μέσω εντολής "print screen" να αποθηκεύσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δοκίμασε πρώτα το Room EQ Wizard. Είναι αξιόλογο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Μιας και το έφερε η κουβέντα να σημειώσουμε ότι όλοι οι Μετρητές Ακουστικής Πίεσης (Ντεσιμπελόμετρα) έχουν πρόβλημα με τις συχνότητες άνω των 8,5 KHz.

Αναφέρομαι και στα ψηφιακά των 100 ευρώ όπου η απόκριση πέφτει κατακόρυφα και βέβαια όπως σωστά είπε ο Βασίλης Χουρμουζιάδης η ακρίβεια τους δεν είναι καλύτερη από +- 2 db.

Reaction score
4

Οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρόφωνο ανεξάρτητο για την δουλειά αυτή. (?)
Διάβασα μερικά πράγματα εδώ
και είδα ότι προτείνεται το ecm8000 που κάνει για τις μετρήσεις αλλά θέλει καλιμπράρισμα !!! Αυτό ποιος το κάνει ? - είναι αναγκαίο φαντάζομαι.

Εκτός από το mic χρειάζεται και μια κάρτα ήχου.
Στην δική μου περίπτωση θέλω εξωτερική και συμβατή με vista.
Προτείνουν λοιπόν αυτήν Turtle beach audio

Μιλάμε πάντα για την χρήση του REW = Room EQ Wizard.

Άντε και τα μάζεψες και λειτουργούν.
Τις διορθώσεις πως τις κάνεις ?
Μπορείτε να μου πείτε -γενικά- τον τρόπο λειτουργίας ?

Χμμμ... αυτό δηλαδή με μια πιο καλή κάρτα ήχου θα δουλέψει λέτε ?

Reaction score
4

Ok.
Μπορείς να μου πεις το set-up για τις μετρήσεις που κάνεις, τι περιλαμβάνει ?
Από εξοπλισμό και λειτουργικό.
Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα πως θα τα χρησιμοποιήσω όλα μαζί :133:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Αυτά που χρησιμοποιώ είναι:
1) Tο μικρόφωνο της dbx
2) Κάρτα ήχου EMU Tracker Pre (usb)
3) Laptop Acer 7520.
4) software Arta.
5) Adcom 535 σαν ενισχυτή του συστήματος μετρήσεων.
6) Τρίποδο μικροφώνου

Reaction score
4

Υπάρχει περίπτωση το ecm8000 να είναι "ρυθμισμένο" έτσι ώστε να ταιριάζει με τα προΙόντα της εταιρείας (Behringer). ?

Μπορεί δηλαδή το dbx να είναι καλύτερο αλλά να είναι αποτελεσματικό με της ίδιας εταιρείας μηχανήματα.

:133:

Reaction score
10
Το μπελα σου θα βρεις με αυτα.

Πριν πολλα χρονια αγορασα Graphic Equalizer 1/3 της οκταβας και το αντιστοιχο RTA με δικα του καλιμπραρισμενα μικροφωνα, της DOD, και τα ειχα πληρωσει σημερινα λεφτα 1000 ευρω.

Ο λογος που το εκανα ηταν γιατι ηθελα να δαμασω το 15ιντσο γουφερ των ηχειων μου.

Πρωτον, μου πηρε τα αυτια ο ροζ θορυβος μεχρια να φιαξω τις 31 περιοχες.
Και αφου τα καταφερα να παρω την πολυ-ποθητη ευθεια, το αποτελεσμα δε μου αρεσε και εκανα τις δικες μου ρυθμισεις πανω σ αυτες των μηχανηματων.

Αν μπορεις βρες ενα τετοιο δανικο, κοιτα που χωλενει ο χωρος/ηχεια και μετα παρε τις αποφασεις σου.

Απο τωρα στο λεω, οτι δεν ειναι home cinema που μετρας 75 dB στο καθε ηχειο και τερμα. Μισο dB αλλαζεις σε μια συχνοτητα και η προηγουμενη θελει ξανα ρυθμισμα.

Τοτε πολυ καλα μηχανηματα ηταν τα Klark Teknik ( http://www.klarkteknik.com ), αλλα ειναι πολλα τα λεφτα αρη, που λεει και ο φιλος μας.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Re: Απάντηση: Μετρήσεις. Πως ?

Υπάρχει περίπτωση το ecm8000 να είναι "ρυθμισμένο" έτσι ώστε να ταιριάζει με τα προΙόντα της εταιρείας (Behringer). ?

Μπορεί δηλαδή το dbx να είναι καλύτερο αλλά να είναι αποτελεσματικό με της ίδιας εταιρείας μηχανήματα.

:133:
Το μικρόφωνο, κατασκευαστικά, είναι αυτό που είναι και δεν αλλάζει. Αυτό που γίνεται εύκολα είναι, μέσω του προγράμματος, αντιστάθμιση του μικροφώνου. Δίνεις στο πρόγραμμα την απόκριση του μικροφώνου, αν αυτή δεν είναι ευθεία, και αυτό αφαιρεί από την μετρήσιμη απόκριση την στάθμη του μικροφώνου.

Reaction score
4

Χμμ...λογικό :126:

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.819
Members
38.498