Με επιτυχία η εκτόξευση του HELLAS SAT 3

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668




Η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου HELLAS SAT 3, με τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, είναι πλέον γεγονός. Μεταδόθηκε απευθείας από την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 καθώς και από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ert.gr.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος εκτοξεύθηκε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση, από το ευρωπαϊκό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Ο δορυφόρος αποκολλήθηκε επιτυχώς και έτσι μπήκε σε τροχιά στο διάστημα

Νίκος Παππάς: Η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο διαστημικό κέντρο και παρακολούθησε όλη τη διαδικασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELLAS SAT, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, δήλωσε περήφανος που ήταν μάρτυρας σε αυτό το σημαντικό βήμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας.

Αν όλα πάνε καλά, μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).

http://www.ert.gr/epitychia-ektoxefsi-tou-hellas-sat-3-video/
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.917
Reaction score
45.019
Πόσα θέματα πρέπει να ανοιχτούν για αυτό το "μεγάλο επιστημονικό γεγονός";
Ούτε το apollo 11 να ήταν, το οποίο ήταν σχεδόν 50 χρόνια πριν, μισό αιώνα, για να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε.
Από την άλλη θα μου πεις όταν πάρει νέα κούρσα ο κλαρινογαμπρός δεν θα το διαλαλήσει σε όλες τις ρούγες; έχει και αυτός τον πόνο του...
 





rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
48.573
Reaction score
102.134
Στην ανάρτηση Πολάκη βλέπουμε μαζί ένα δορυφόρο και τρία βλήματα.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
4/7/2017
Μετά την εκτόξευση, επιτυχής και ο πρώτος ελιγμός του δορυφόρου Hellas Sat 3



Μετά την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 που έλαβε χώρα τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, εκτελέστηκε σήμερα τα ξημερώματα και ο πρώτος ελιγμός ο οποίος ολοκληρώθηκε με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία και αναμένεται να τεθεί σε γεωστατική τροχιά στις 8 Ιουλίου με δύο άλλους διαδοχικούς ελιγμούς οι οποίοι θα εκτελεστούν όταν ο δορυφόρος βρίσκεται στο απόγειό του.

Δια της τοποθέτησης του Hellas Sat 3 στη θέση των 39 μοιρών Ανατολικά επιτυγχάνεται η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε διευρυμένο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα στη συγκεκριμένη τροχιακή θέση για επιπλέον 17 έτη, όση δηλαδή και η διάρκεια ζωής του δορυφόρου. Γεγονός το οποίο αφ’ ενός μεν διασφαλίζει την διατήρηση ως "ενεργής" της θέσης της Ελλάδος στο Διάστημα η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χανόταν οριστικώς και αμετακλήτως, αφ’ ετέρου ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδος στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη.

Επίσης διασφαλίζει τη συνέχιση άντλησης πολλαπλών συνεπαγόμενων ωφελημάτων για την Ελλάδα τα οποία απορρέουν από την ανάπτυξη δορυφορικών υπηρεσιών και τη χρήση καινοτόμου διαστημικής τεχνολογίας, σε συνεργασία πάντοτε και με την εγχώρια διαστημική βιομηχανία της οποίας και η ανάπτυξη θα συνεπικουρηθεί.

Με τον επόμενο δορυφόρο Hellas Sat 4, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Martin στο Denver του Colorado και αναμένεται να εκτοξευθεί πριν το καλοκαίρι του 2018 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με σκοπό να τροχιοθετηθεί και αυτός στην ελληνική τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολιικά, με την ενεργοποίηση επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου ενισχύεται έτι περισσότερο η ήδη αδιαμφισβήτητη στρατηγική θέση της Ελλάδος στον παγκόσμιο δορυφορικό χάρτη, και η συμμετοχή της στη μικρή ομάδα των σημαντικών "διαστημικών χωρών", γεγονός που εγγυάται για τη χώρα αδιάλειπτη χρήση όλων των καινοτόμων δορυφορικών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει παραχωρήσει ήδη από το 2001 στην εταιρεία Hellas Sat την άδεια εμπορικής χρήσης και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την τροχιακή θέση των 39 μοιρών έναντι σημαντικών ανταλλαγμάτων τα οποία συνίστανται στη δωρεάν παροχή αναμεταδοτών και άλλων υπηρεσιών επί των δορυφόρων Hellas Sat, θα μπορεί να λαμβάνει και παρέχει υπηρεσίες για την :

1) κάλυψη αναγκών εθνικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης εθνικών στρατηγικών στόχων,
2) πραγματοποίηση καινοτόμων εφαρμογών τηλεϊατρικής και τηλεκπαίδευσης,
3) παροχή δορυφορικού Internet και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια,
4) ανάπτυξη ενός δικτύου κυβερνητικών εφαρμογών υψίστης στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών όπως ο έλεγχος και η φύλαξη των συνόρων, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η ανάγκη για επικοινωνία σε οποιοδήποτε σημείο, παρακολούθηση πυρκαγιών, πρόληψη καιρικών φαινομένων κλπ.,
5) μετάδοση δεδομένων, εικόνας και ήχου σε σημεία απομακρυσμένα ή τα οποία δεν μπορούν να συνδεθούν με επίγεια δίκτυα.

Επιπλέον δε η εταιρεία δρα καταλυτικά στην προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση του μέχρι σήμερα εκτεταμένου και ανεπτυγμένου δικτύου συνεργατών της στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική.


http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=50857&ct=9&la=1
 

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
7.941
Reaction score
28.804
Γιά την ιστορία

Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν εκεί πάνω;

Περίπου 1.100 ενεργοί, ιδιωτικοί και κυβερνητικοί. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 2.600 που δεν λειτουργούν πλέον. Η Ρωσία εκτόξευσε τον πρώτο, τον Sputnik 1, το 1957. Ο παλιότερος που είναι ακόμη σε τροχιά αλλά δεν είναι λειτουργικός τέθηκε σε τροχιά το 1958.

Πόσο μεγάλοι είναι;
Το μέγεθος διαφέρει. Οι δορυφόροι επικοινωνιών μπορεί να είναι σε μέγεθος μικρού σχολικού λεωφορείου και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους.

Τι ακριβώς κάνουν;
Εχουν πολλούς ρόλους. Οι δορυφόροι GPS βοηθούν στην πλοήγηση, άλλοι μεταφέρουν σήματα τηλεπικοινωνιών ή τηλεοπτικά, άλλοι έχουν ρόλο στην πρόγνωση του καιρού, την εθνική άμυνα, την επιστήμη και τη γεωργία, παρακολουθώντας καλλιέργειες και περιοχές ξηρασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 60% χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες.

Πού βρίσκονται;
Αυτό εξαρτάται από τη χρήση τους. Εκείνοι των τηλεπικοινωνιών αναμεταδίδουν σήματα από ένα προκαθορισμένο σημείο στον ισημερινό σε ύψος 35.420 χιλιομέτρων. Οι δορυφόροι GPS βρίσκονται στα 19.960 χλμ. περίπου, αρκετά ψηλά για να είναι προσιτοί από μεγάλα τμήματα της Γης. Αλλοι πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μόλις στα 418 χιλιόμετρα και ελάχιστοι δορυφόροι είναι πιο χαμηλά από αυτό. Κάποιοι παραμένουν σε προκαθορισμένα σημεία, άλλοι μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Σε ποιον ανήκουν;
Κυβερνήσεις αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν έναν δορυφόρο, ή ένα σημαντικό μέρος του. Υπάρχουν 502 ενεργοί των ΗΠΑ, 118 της Ρωσίας και 116 της Κίνας.

Τι συμβαίνει αν σταματήσουν να λειτουργούν;
Οι παλιοί δορυφόροι αποτελούν κίνδυνο για συγκρούσεις με τους ενεργούς, οπότε υπάρχουν κανόνες και συστάσεις προκειμένου να μην μετατραπεί το διάστημα σε χωματερή. Εκείνοι που πετούν κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος πρέπει να μπουν σε μία τροχιά που θα προκαλέσει την πτώση τους στη Γη και την καύση τους μέσα σε 25 χρόνια. Στα πιο απομακρυσμένα σημεία, τους στέλνουν σε ακόμη πιο ψηλές τροχιές, ώστε να... φύγουν από τη μέση.



-
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Μηνύματα
3.026.485
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88
Top