Μηχανική γείωση, απομόνωση, ''αντικραδασμικά"

daharis666

Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
85.468
Απορώ πως δεν έχουν βγάλει αιωρούμενο ηχείο με ελατήρια πάνω ταβάνι και κάτω πάτωμα σάντουιτς.

Άμα δεν παίζει και καλά να του πατάς και μπατσες
αν θυμάμαι καλά υπάρχει ένα σουπερντουπερ μπαναρισμένο μέλος που είχε κάνει τετοια κατασκευή για το πικαπ :biggrin:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.170
Νομίζω ότι επιλογή τέτοιας πρακτικής πρέπει να έχει να κάνει με τον συνδυασμό του βάρους κ της συχνότητας απόσβεσης του ελατηρίου…κάποτε που κοιτούσα τέτοια γκατζετακια…τα αντικραδασμικά με ελατήρια προσέφεραν απομόνωση σε συχνότητες 6-10hz με εφαρμογή φορτίου κάτι εκατοντάδες κιλά…τώρα στα πλαίσια μιας βάσης ηχείου φαντάζομαι ότι μιλάμε για άλλου τύπου ελατήρια
Τα ελατήρια κατασκευάζονται όπως τα ζητάει ο πελάτης.
Λες τι διάμετρο θέλεις, το μήκος, την πυκνότητα της ελίκωσης και τι βάρος θα σηκώνουν.
Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό πάχους σύρματος, δύναμη τεντώματος κατά την περιέλιξή του , την διάμετρο και το βήμα περιστροφής.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη ελατηρίων, από μερικά γραμμάρια, μέχρι τόνους.
Ελατήρια πίεσης ή έλξης.
Γενικά τα πιο στενά σε διάμετρο, είναι πιο σκληρά.

Είχα φτιάξει μια βάση τοίχου για προβολέα Panasonic του φίλου μας του Μιχάλη, κατά κόσμον Termatogazi.
Το σπιτάκι που είχε φτιάξει το homecinema του στον κήπο, ήταν ξύλινο και με τα μπάσα από τα θηριώδη σαμπ έτρεμαν οι ξύλινοι τοίχοι και κατά συνέπεια έτρεμε και ο προβολέας που ήταν στερεωμένος εκεί και φυσικά έτρεμε και η εικόνα στην οθόνη.
Ο προβολέας ήταν περίπου 15 κιλά και το μοίρασα σε 5 ελατήρια.
Έβαλα τα 4 στις γωνίες σταθερά και το 5ο ελεύθερα μετακινούμενο προς την πλευρά που ήταν το τροφοδοτικό, άρα πιο βαρύ εκεί, οπότε δεν έγερνε ο προβολέας μόλις βρήκα το σημείο που έπρεπε.
Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφούν τα ελατήρια όλους τους κραδασμούς και η εικόνα ήταν εντελώς ακίνητη.
Απλώς πρέπει να επιλέγεις τα κατάλληλα ελατήρια για κάθε χρήση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.673
Τα ελατήρια κατασκευάζονται όπως τα ζητάει ο πελάτης.
Λες τι διάμετρο θέλεις, το μήκος, την πυκνότητα της ελίκωσης και τι βάρος θα σηκώνουν.
Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό πάχους σύρματος, δύναμη τεντώματος κατά την περιέλιξή του , την διάμετρο και το βήμα περιστροφής.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη ελατηρίων, από μερικά γραμμάρια, μέχρι τόνους.
Ελατήρια πίεσης ή έλξης.
Γενικά τα πιο στενά σε διάμετρο, είναι πιο σκληρά.

Είχα φτιάξει μια βάση τοίχου για προβολέα Panasonic του φίλου μας του Μιχάλη, κατά κόσμον Termatogazi.
Το σπιτάκι που είχε φτιάξει το homecinema του στον κήπο, ήταν ξύλινο και με τα μπάσα από τα θηριώδη σαμπ έτρεμαν οι ξύλινοι τοίχοι και κατά συνέπεια έτρεμε και ο προβολέας που ήταν στερεωμένος εκεί και φυσικά έτρεμε και η εικόνα στην οθόνη.
Ο προβολέας ήταν περίπου 15 κιλά και το μοίρασα σε 5 ελατήρια.
Έβαλα τα 4 στις γωνίες σταθερά και το 5ο ελεύθερα μετακινούμενο προς την πλευρά που ήταν το τροφοδοτικό, άρα πιο βαρύ εκεί, οπότε δεν έγερνε ο προβολέας μόλις βρήκα το σημείο που έπρεπε.
Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφούν τα ελατήρια όλους τους κραδασμούς και η εικόνα ήταν εντελώς ακίνητη.
Απλώς πρέπει να επιλέγεις τα κατάλληλα ελατήρια για κάθε χρήση.
Κι ο δικός μου προβολέας είναι σε βάση με ελατήρια, διότι ειδάλλως τρέμει η εικόνα στο μπάσο.
Στη δικιά μου βάση προβολέα, αντί να κρέμεται ο προβολέας στηριγμένος με βίδες από τη βάση ταβανιού, κρέμεται με ελατήρια.

Αυτό είναι εύκολο με ελατήρια, διότι απλώς σηκώνουν ένα βάρος. Στη βάση ηχείων είναι αλλιώς, διότι εκεί δεν σηκώνουν απλώς ένα βάρος, αλλά στηρίζουν ένα πράγμα που προκαλεί κραδασμούς και κινείται (προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του κώνου του μεγαφώνου).

Οι ανάλογες βάσεις ηχείων που έχω δει, δεν έχουν μόνον 4 κάθετα ελατήρια (πχ 4 όπως έδειξες ή οπως έχω τον προβολέα), αλλά έχουν πολύ περισσότερα, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια, αλλά και υπό γωνίες. Είναι μια πολύπλοκη κατασκευή, κι όχι απλώς μόνον με ελατήρια, αλλά και με απόσβεση της κίνησης των ελατηρίων.

Δηλαδή, προσφέρουν και απομόνωση, και απόσβεση προς κάθε κατεύθυνση, και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύ μεγάλη σταθερότητα.

Με σκέτα 4 κάθετα ελατήρια, όπως καταλαβαίνεις, θα υπάρχει σημαντική ταλάντωση στον οριζόντιο άξονα, και αστάθεια του ηχείου. Το ηχείο πρέπει να στέκεται στιβαρά, σταθερά, αλλά ταυτόχρονα να αποσβένεται.

Βέβαια στο χαι ένδ δε θα μπορούσαν να λείπουν τέτοιες λύσεις, απλώς με 4 ελατήρια.

Μια από αυτές είναι η Townshend Audio Seismic Isolation Podium.

Τιμή; (ρώτησα ΑΙ):

Τιμή: Ξεκινά από περίπου $1,300-$2,400 το ζευγάρι (ανάλογα με μέγεθος και φορτίο), ή £1,750 (περίπου $2,200) σε UK sites. Για ένα μόνο podium, γύρω στα $1,290-$2,695 MSRP.

Ο Μιχάλης ξέρει καλά πως το κόστος αυτής της βάσης δεν ξεπερνάει τα 30€..
Νομίζω 3-5€ το ελατήριο είναι, αναλόγως βάρους.
Έχω στο σπίτι καμιά 15-αρια ελατήρια διαφόρων μεγεθών που περίσσεψαν, από διάφορες τέτοιες δουλειές.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.673
Φτηνές επιλογές έχει διαθέσιμες φυσικά, όπως πχ εδώ:

Και δω:

Δεν φαίνονται άσχημες επιλογές για σκέτα ελατήρια, αλλά σημειώστε πως μόνον απομόνωση προσφέρουν, όχι απόσβεση. Επίσης, δείτε το βάρος να ταιριάζει, αν θέλετε να παίξετε με τέτοιες.

Αυτές, επειδή δεν προσφέρουν απόσβεση, είναι καλές λύσεις για διάφορα μηχανήματα, αλλά για ηχεία, αμφιβάλλω. Θέλει και απόσβεση της ταλάντωσης, όχι μόνον ελεύθερη ταλάντωση.

Δηλαδή, για να το κάνω λιανά, αυτές οι στιβαρές κατασκευές των μεγάλων στούντιο που λέω, είναι βιομηχανικού τύπου βάσεις, σε άλλα επίπεδα τιμών, μην τα κοιτάζετε καν, μη τα ψάξετε καν. Στάνταρ πρόκειται για ειδικές παραγγελίες και κατασκευές custom. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση των υψηλής ποιότητας βάσεων των μεγάλων στούντιο, δεν μιλάμε απλώς για ελατήρια, αλλά για συνδυασμό ελατηρίων με αμορτισέρ..

Διότι, σκέτο το ελατήριο θα προσφέρει απλή ελεύθερη ταλάντωση, ενώ σε συνδυασμό με αμορτισέρ, υπάρχει απόσβεση της ταλάντωσης. Όπως στα αυτοκίνητα, το ελατήριο είναι ανάλογο του βάρους, και το αμορτισέρ είναι συντονισμένο σε συχνότητες για απόσβεση.

Προσωπικά, βρίσκω πιο λογικό το χαμηλό κόστος μαλακών υλικών, όπως ελαστικών πλαστικών βάσεων, που επίσης είναι "συντονισμένες" για συγκεκριμένο βάρος, και προσφέρουν απομόνωση και απόσβεση (ενώ το σκέτο ελατήριο προσφέρει σκέτη απομόνωση με ελεύθερη ταλάντωση).

Τέτοια βρήκαμε (δηλαδή ο Μελίδης μου τα βρήκε) για τη στήριξη των σαμπ, δηλαδή η βίδα δεν συνδέει το σαμπ με τη βάση απευθείας, αλλά μέσω αυτού του ελαστικού συνδέσμου, οπότε άμεση μεταφορά κραδασμών δεν υπάρχει, καθώς ένα υλικό απόσβεσης βρίσκεται ανάμεσα στα 2 τους. Ωστόσο, η έδραση είναι ιδιαίτερα "ισχυρή" και σταθερή.

Αυτοί οι ελαστικοί σύνδεσμοι, είναι βιομηχανικού τύπου, και έχουν εφαρμογή σε διάφορα πράγματα, από πλυντήρια μέχρι ασανσέρ. Γενικώς σε βιομηχανικές εφαρμογές, αυτά δουλεύουν σωστά.
Καμιά σχέση με το χάλι ενδ.. 😂

ΥΓ.😂🤣😁
Για του λόγου το αληθές, να ένα σακούλι με ελατήρια που έχω στη "συλλογή" μου:

14755.jpg

Παίδες, τα έχω κάνει όλα αυτά, μην παιδευεστε τζάμπα κι άδικα. Οι πιο απλές λύσεις, είναι πιο σωστές. Δείτε και στο θρεντ μου τι έχω κάνει, δεν είναι "απλά" αυτά που έκανα. Στην τελική, χαλαρώστε λιγάκι.. Βάλτε 3 σβώλους μπλου τακ κάτω απο'το ηχείο, ίσως και λίγο copopren, κι αφήστε το ήσυχο, δεν χρειάζεται πολλά πολλά, καταντάει τρέλα. 😂🤣😁

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.170
Κώστα πρώτον μην υποτιμάς το κόστος, δεν είναι 30 ή 35 ευρώ.
Είναι τουλάχιστον 40, μην το ξεφτυλίζουμε.
Αυτοί τώρα που τα πουλάνε 1550 ευρώ δεν είναι χαζοί, έξυπνοι είναι που απευθύνοντσι σε χαζούς, ή πιο σωστά σε πολύ βλαμμένους.

Παλιά είχα φτιάξει μια τετράδα βάσεις για πικάπ για έναν βλαμμένο από εδώ μέσα, αλλά τα τελευταία χρόνια χάθηκε.
Οι βάσεις είχαν 8 ελατήρια έλξεως υπό γωνία και ανάλογα με το βάρος έβαζες ή έβγαζες όσα χρειαζόταν.
Για ελαφριά πικάπ μέχρι 5 - 6 κιλά άφηνες τρία ελατήρια, για πιο βαριά άφηνες πιο πολλά, μέχρι 8
Το πικάπ πατούσε στο επάνω πιάτο με πόντα για ακίδα, το οποίο κρεμόταν από τα ελατήρια στο κάτω πιάτο, που είχε προεκτάσεις προς τα επάνω και γύρω γύρω τρύπες για τα ελατήρια.
Αργότερα θα βάλω φωτο ή το σχέδιο που είχα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.673
Κώστα πρώτον μην υποτιμάς το κόστος, δεν είναι 30 ή 35 ευρώ.
Είναι τουλάχιστον 40, μην το ξεφτυλίζουμε.
😂🤣😂😁😁😂😂

Αυτοί τώρα που τα πουλάνε 1550 ευρώ δεν είναι χαζοί, έξυπνοι είναι που απευθύνοντσι σε χαζούς, ή πιο σωστά σε πολύ βλαμμένους.
Κοίτα, οι βλαμμένοι δεν μπορούν να δεχτούν φτηνές λύσεις όπως αυτή (που την προτιμώ και την χρησιμοποιώ - 3 τεμάχια ανά δορυφόρο):

Οπότε πρέπει να τους δώσεις κάποια εναλλακτική! 🤣😁😂

Last edited:

Reaction score
3.399
View attachment 386753 Οι πολύ βλαμμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην K.W φτιάχνει ελατήρια κατα παραγγελία :p:p:p:p
Όχι ρε πάμε hyperpro που βγάζει προοδευτικά να έχει πιο ομαλή απόσβεση

Reaction score
1.389
Δείτε και αυτά τα Vibro 3D...Διαλέγεις το βάρος που χρειάζεσαι (χρώμα) και αν θέλεις ανάρτηση ή στήριξη.
Έχει αρκετές πληροφορίες (τεχνικά και δυναμικά χαρακτηριστικά) για να δει κάποιος και ν' αποφασίσει αν του κάνουν.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.596
Τέτοια βρήκαμε (δηλαδή ο Μελίδης μου τα βρήκε) για τη στήριξη των σαμπ, δηλαδή η βίδα δεν συνδέει το σαμπ με τη βάση απευθείας, αλλά μέσω αυτού του ελαστικού συνδέσμου, οπότε άμεση μεταφορά κραδασμών δεν υπάρχει, καθώς ένα υλικό απόσβεσης βρίσκεται ανάμεσα στα 2 τους. Ωστόσο, η έδραση είναι ιδιαίτερα "ισχυρή" και σταθερή.

Αυτοί οι ελαστικοί σύνδεσμοι, είναι βιομηχανικού τύπου, και έχουν εφαρμογή σε διάφορα πράγματα, από πλυντήρια μέχρι ασανσέρ. Γενικώς σε βιομηχανικές εφαρμογές, αυτά δουλεύουν σωστά.
Καμιά σχέση με το χάλι ενδ.. 😂

[/QUOTE]

Φωτο εχουμε?

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.170
Έχουμε.

antikradasmika.jpg

Να και το σχέδιο που έλεγα με τα ελατήρια.
Στο σχέδιο φαίνονται μόνο τα δύο απλώς για να πάρετε μια ιδέα πως είναι.
Άλλα ελατήρια για ένα πικάπ βέβαια και άλλα για ένα βαρύ ηχείο.

springs.JPG

Reaction score
6.046
Μιχάλη για προβολέα έχεις κάνει ;
με ανάρτηση στην βαση εννοώ κρεμαστή από ταβάνι

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.170
Μιχάλη για προβολέα έχεις κάνει ;
με ανάρτηση στην βαση εννοώ κρεμαστή από ταβάνι
Ναι μια φορά έκανα με ελατήρια μήκους 15 εκατοστών, για προβολέα 12 κιλών.
Μόλις κρεμόταν ο προβολέας τα ελατήρια γινόταν 25 εκατοστά και αν τον έσπρωχνες προς τα πάνω και τον άφηνες, ταλαντευόταν για κανένα 10λεπτο πάνω κάτω.
Τέτοια έχω στο αμάξι, κρατάνε το σασμάν με τη βάση του.
Πέτρο τέτοια αποσβεστικά χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές σε μηχανήματα και φυσικά στα αυτοκίνητα.
Των αυτοκινήτων όμως είναι πιο προσεγμένες κατασκευές και με πιο καλή ποιότητα καουτσούκ.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.692

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.170
Επίσης εντελώς πληροφοριακά να πω ότι τα ελατήρια κυρίως έλξεως, όσο τα τεντώνεις τόσο σφίγγουν.
Αν όμως πρέπει σε όλη την απαιτούμενη διαδρομή να έχουν την ίδια δύναμη, θα πρέπει να είναι μεγάλου μήκους και φυσικά με τον απαραίτητο χώρο για να μπουν.

Σε κάποιο ιατρικό μηχάνημα που είχα φτιάξει, έβαλα ελατήριο ένα μέτρο για να ανοίγει 20 εκατοστά αλλά με την ίδια δύναμη.
Eπίσης όταν είναι πολλές οι σπείρες υπάρχει καλύτερη απόσβεση.

Κατι σαν σινεμπλοκ δηλαδη.
Ακριβώς.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.504
Members
38.707
Νεότερο μέλος
Kesus