Μη γραμμικότητες στους ενισχυτές

Reaction score
17
Χαίρεται,
προέρχομαι από το χώρο των ασύρματων επικοινωνίων (και δεν έχω καμια ιδιαίτερη σχέση με τα μηχανήματα ήχου όπως έχετε εσείς).

Βέβαια έχω κάποια γνώση για τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε εμείς για τις ασύρματες υπηρεσίες, έτσι υπάρχουν πολλά κοινά και σχεδόν τα ίδια προβλήματα (και εμείς κύμματα μεταφέρουμε).

Ένα πράγμα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι για τις μη γραμμικότητες ενός ενισχυτή. Σύμφωνα με τη θεωρία μια ενεργή συσκευή , όταν δεν είναι γραμμική (όλες δεν είναι) κατά την ενίσχυση ενός σήματος θα παράγει αρμονικές πολλαπλάσιες του ενισχυόμενου φέροντος.

Συνήθως για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά είτε αγοράζουμε κάποιον καλύτερο ενισχυτή (η μονάδα μέτρησης της ποιότητας είναι η SHI, second harmonic interception point). Επίσης (νομίζω) ότι υπάρχει και το IP3 (το οποίο μετράει την αντιμετώπιση προιόντων ενδοδιαμόρφωσης) αλλα σχετίζεται ίσως και με την καταπολέμηση των αρμονικών. Επίσης βάζουμε και φίλτρα για να κόψουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Αυτά πάνω κάτω στο χώρο μου.

Τώρα λοιπόν έρχομαι στο χώρο της μουσικής, η "λογική" λέει ότι και ο ενισχυτής του ήχου θα παράγει αρμονικές και με το κιλό. Γνωρίζεται τότε ποιες είναι οι τεχνικές που ένας κατασκευαστής χρησιμοποιεί για να τις αποσβέσει και δεύτερον ποιες είναι οι μονάδες μέτρησης για να χαρακτηρίσει κάποιος γενικά το πόσο "γραμμικός" είναι/δεν είναι ένας ενισχυτής;

Ευχαριστώ πολύ
Αλέξανδρος

(εαν γίνεται όχι υπεραπλουστευμένες απαντήσεις)

Reaction score
1.788
Απάντηση: Μη γραμμικότητες στους ενισχυτές

Φιλε μου γεια σου.

Δεν ειμαι εγω ειδικος που θα κανω την σουπερ ντουπερ αναλυση , αλλα υπαρχη μια πολυ σημαντικη διαφορα! εαν υποθεσουμε οτι μιλαμε για ενα κυκλωμα ισχυος [τελικου ενισχυτη για ηχο] και ενα παρομοιο για rf τοτε μιλαμε για τελειος διαφορετικες παραμετρους !!! το ενα [ rf] βλεπει παντα ενα σταθερο φορτιο [κεραια], ενω στο ειδιο κυκλωμα για ηχο το φορτιο δεν ειναι ποτε σταθερο !! ειναι ενας πολυ συμαντικος λογος για την μη γραμμικοτητα!!

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.230
η γραμμικοτητα και οι αρμονικες ειναι δυο τελειως διαφορετικα πραγματα και δεν εχουν σχεση το ενα με το αλλο ....

σε οτι αφορα την γραμμικοτητα καθε ενισχυτης που θελει να λεει οτι ειναι hifi πρεπει να ακολουθει το πρωτοκολο που εχει οριστει για αυτο που σημαινει οτι περπει να εχει γραμμικη αποκριση σε βαθος απο 20ΗΖ μεχρι 20 ΚΗΖ το πολυ μεχρι +- 3db

Αυτο αφορα το hifi και με τα σημερινα δεδομενα μαλλον ειναι ανεπαρκες μια και ενισχυτες και συσκευες με πραγματικο ευρος τουλαχιστον μεχρι 40 khz και καποια αλλα με αστρονομικα νουμερα τυπου 200ΚΗΖ εχουν σκασει στην αγορα με υποσχεσεις οτι οταν το ευρος εχει ανεβει μεχρι τον ουρανο τοτε μουσικα θεματα που βρισκονται συχνοτικα στους 10-12 η και 16 Κηζ αποδιδονται και απλωνονται καλυτερα απο το να εχει ευρος το μηχανημα οριακα μεχρι τα 20ΚΗΖ

Μια απο τα ιδια ισχυει και προς τα κατω φυσικα, και γενικα η προσεγγιση αυτη με βρισκει απολυτα συμφωνο αρκει βεβαια να μην μιλαμε για μαρκετιστικες υπερβολες τυπου ο ταδε ενιχυτης παει 0db μεχρι τα 200 ΚΗΖ .... και αληθεια να ειναι ...προφανως ειναι αχρηστο.....

Σε οτι αφορα τις αρμονικες τα πραγματα διαφερουν απο ταξη σε ταξη και απο τοπολογια σε τοπολογια ...και φυσικα το γνωστο προβλημα μεταξυ αρτιων αρμονικων μεταξυ λαμπας και τρανσιτορ και ειναι μια συζητηση η οποια εχει πολλη θεωρια και πολλα γιατι και δεν μπορει να εχει απλουστευμενες απαντησεις ..

Πολλες αποριες για αυτα τα θεματα αλλα και για τους τροπους που διαχειριζεται ο καθε ενισχυτης τις αρμονικες του αλλα και το ευρος του θα βρεις αν διαβασεις βιβλια του RANDY SLONE Η ΤΟΥ DOUGLAS SHELF ...

αν αντεχει το εμαιλ σου μεγαλα μαιλ μπορω να σου τα στειλω ... η αν δεν αντεχει ενημερωσε με να τα ανεβασω στον ftp server μου και να τα κατεβασεις απο εκει ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.126
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON