Μικρόφωνο & Ηχείο Μπαταρίας

melina

Cargo 200
Reaction score
45.112
Ψάχνω να στήσω ένα όσο το δυνατό απλούστερο, εύχρηστο, οικονομικό σετάκι ενισχυτή φωνής.
Θα χρησιμοποιείται εντός αυτοκινήτου. Οπότε η όποια τροφοδοσία θα πρέπει να είναι είτε από μπαταρία είτε από εύκολο DC από το αυτοκίνητο, πχ USB level.
Από το ψάξιμο που έχω κάνει έχω βρει κάποια που λέγονται voice amplifiers και είναι αυτό που περιγράφω πχ αυτό εδώ ή αυτό με ασύρματο μικρόφωνο. Μου κάνει λίγο για κινεζιά της κακιάς ώρας αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Ξέρει κάποιος αν μπορούμε να τα ακούσουμε κάπου εδώ live;

Αντίστοιχα σκεφτόμουν τη χρήση ενός φορητού ηχείου π.χ. Sony και να του καρφώσω στο aux in την έξοδο ενός δυναμικού μικροφώνου, π.χ. ένα υπερκαρδιοειδές για να αποφύγουμε όσο γίνεται μικροφωνισμούς μέσα στο αυτοκίνητο. Το μικρόφωνο θα είναι στην μπροστινή θέση ενώ ο χώρος των ηχείων σε πίσω χώρο επιβατών σε αυτοκίνητο μινιβαν και πιστεύω ότι θα αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα.

Το θέμα είναι θα δουλέψει; θα χρειαστεί και ενδιάμεσο κάτιτις;
Θα κάνω μια δοκιμή τις επόμενες μέρες με ένα jbl ηχειάκι που έχει aux in και ένα μικρόφωνο (που δεν το έχω δει ακόμα αλλά βγάζει έξοδο καρφί 1/4" οπότε υποθέτω ότι είναι δυναμικό) και τα δύο φίλου αλλά σκέφτηκα μήπως γίνει μ@λακία και καεί ένα από τα δύο, υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Το καλό με τα φορητά ηχεία είναι ότι μπορείς να βάλεις και να συνδεθούν μεταξύ τους με bluetooth και έτσι έχοντας συνδεδεμένο το ένα ενσύρματα με το μικρόφωνο μπορείς να έχεις 2 ηχεία στον πίσω χώρο του αυτοκινήτου σε απόσταση για καλύτερη κάλυψη. Εννοώ ότι πιθανά το ένα ηχείο θα πρέπει να παίζει σε μεγάλη ένταση για να ακούν όλοι ικανοποιητικά και καθώς δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο αλλά σε κάποια άκρη αυτοί που θα είναι πιο κοντά μπορεί να δυσανασχετούν από την ένταση του ήχου. Ενώ με δύο διάσπαρτα στις δύο άκρες θα είναι πιο ισορροπημένη η κατάσταση.
Αυτά τα ηχειάκια μπορεί να φορτίζουν και από φορτιστή αυτοκινήτου με usb (δεν ξέρω αν μπορούν παράλληλα όταν φορτίζουν να παίζουν κιόλας αν χρειαστεί). Πιθανά θα μπορεί να είναι και σε θέση όπου οι επιβάτες να μπορούν να ρυθμίσουν μόνοι τους την ένταση από τα πλήκτρα +/- που έχουν πάνω τους. Και θα είναι πιο ωραία εικόνα και αναγνωρίσιμου brand από οτιδήποτε no name. Ο ήχος από όσες φορές έχω ακούσει μουσική από τέτοια ηχεία είναι υπεραρκετός για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Σε ένταση θα παίζουν στο 20% που σημαίνει και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, λιγότερες φορτίσεις.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.112
ΟΚ, lesson learned.
Χρειάζεται preamp._

Οπότε στο ψάξιμο για preamp που ιδανικά λειτουργεί με τροφοδοσία USB. Υπάρχει άραγε τέτοιο πράγμα;
stay tuned :roflmao:

melina

Cargo 200
Reaction score
45.112
Aha!
Είναι μια κατηγορία προιόντων που λέγεται audio interface τα οποία παίρνουν το σήμα από μικρόφωνα και μαγνήτες οργάνων (π.χ. κιθάρα) και το ψηφιοποιούν για να περάσει στον υπολογιστή. Κάποια από αυτά λοιπόν (ίσως και όλα δεν ξέρω) η τροφοδοσία τους είναι μόνο από τη σύνδεση USB που έχουν με τον υπολογιστή. Δεν έχουν άλλο έξτρα τροφοδοτικό.

Για παράδειγμα το παρακάτω από την M-Audio έχει 2 εισόδους, η μία και για mic, και με δυνατότητα να στέλνει πίσω phantom power για πυκνωτικά μικρόφωνα και έχεις και μια έξοδο στέρεο RCA (R & L) για κατευθείαν σύνδεση με ενεργά ηχεία (λογικά και για το line in ενός άλλο φορητού ηχείου) και έξοδο ακουστικών.

Εχει και ένα output level ρυθμιστικό, άραγε να είναι μόνο για τα ακουστικά ή και για τις rca εξόδους;
Αραγε αν δεν συνδεθεί σε υπολογιστή παρά μόνο του δώσω τροφοδοσία usb στην αντίστοιχη θέση θα δουλεύει απλά ως προενισχυτής του μικροφώνου;
Αν οι απαντήσεις είναι ναι και στα 2 παραπάνω ερωτήματα τότε αγγίζει την τελειότητα! 44 ευρώ κάνει το ρημάδι.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.363
Αραγε αν δεν συνδεθεί σε υπολογιστή παρά μόνο του δώσω τροφοδοσία usb στην αντίστοιχη θέση θα δουλεύει απλά ως προενισχυτής του μικροφώνου;
για το συγκεκριμένο δεν ξέρω...

αυτό εδώ όμως που έχω, το κάνει!

είναι και μίκτης, έχει bass.treble... τι άλλο θες?!
έχει 2 ρυθμιστικά για output level, ένα για τη main έξοδο και ένα για ακουστικά.

Όμως δεν έχει 48V phantom power αλλά (νομίζω) 16.... που σημαίνει πως δουλεύουν πολλά πυκνωτικά μικρόφωνα αλλά όχι όλα... με δυναμικά δεν υπάρχει θέμα.

Υπάρχει και πιο φτηνό, αυτό εδώ

αλλά δεν έχω εμπειρία...

melina

Cargo 200
Reaction score
45.112
για το συγκεκριμένο δεν ξέρω...

αυτό εδώ όμως που έχω, το κάνει!

είναι και μίκτης, έχει bass.treble... τι άλλο θες?!
έχει 2 ρυθμιστικά για output level, ένα για τη main έξοδο και ένα για ακουστικά.

Όμως δεν έχει 48V phantom power αλλά (νομίζω) 16.... που σημαίνει πως δουλεύουν πολλά πυκνωτικά μικρόφωνα αλλά όχι όλα... με δυναμικά δεν υπάρχει θέμα.

Υπάρχει και πιο φτηνό, αυτό εδώ

αλλά δεν έχω εμπειρία...

Ευχαριστώ!
Το δεύτερο βλέπω λέει AC input οπότε μάλλον δεν κάνει για την περίπτωση.
Το πρώτο είναι overkill αλλά το σημαντικό είναι ότι παίζει χωρίς υποχρεωτικά να συνδεθεί σε υπολογιστή!
Είναι και λίγο μεγάλο μου φαίνεται, κάπου πρέπει να το βολέψω όμορφα μέσα στο αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα έχω βρει στο ψάξιμο το παρακάτω που έχει ξεχωριστή usb σύνδεση για την τροφοδοσία!
Μικρό, μαζεμένο, και μάλλον κάνει ακριβώς τη δουλειά που θέλω. Είναι γνωστά αυτά τα swissonic στη σχετική αγορά; Βέβαια η thommann δίνει 3 χρόνια εγγύηση.

Καταλαβαίνω ότι το μικρόφωνο είναι mono οπότε στην αναλογική έξοδο μόνο στο ένα κανάλι θα έχω έξοδο, είτε στο αριστερό είτε στο δεξί. Αν παράλληλα ήταν και μείκτης θα μπορούσα να έχω και στις δύο εξόδους έξοδο του ίδιου μονοφωνικού σήματος;

wnet

Nearfield
Reaction score
18.363
Καταλαβαίνω ότι το μικρόφωνο είναι mono οπότε στην αναλογική έξοδο μόνο στο ένα κανάλι θα έχω έξοδο, είτε στο αριστερό είτε στο δεξί. Αν παράλληλα ήταν και μείκτης θα μπορούσα να έχω και στις δύο εξόδους έξοδο του ίδιου μονοφωνικού σήματος;
Δε βάζω το χέρι στη φωτιά... αλλά 99% με το διακοπτάκι monitoring από πίσω στη θέση mono, θα παίζει και στα 2 κανάλια.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.112
Εδώ δείτε ένα τόσο δα πραγματάκι.

Δηλαδή αν πάρω την headphone out (που λένε ότι είναι και high output και direct moitoring) και τη ρίξω στο line in ενός bluetooth ηχείου δεν θα παίξει αξιοπρεπώς; Τι παραπάνω έχει η έξοδος ακουστικών του τηλεφώνου όπου εκεί όταν το συνδέω (ενσύρματα) παίζει μια χαρά.
Προσπαθώ να αποφύγω την bluetooth σύνδεση γιατί έχει μια ελάχιστη καθυστέρηση και σε μικρό χώρο όπου μπορεί να ακούς και απευθείας, έστω και λίγο, τον ομιλητή και παράλληλα από το ηχείο δεν είναι ωραίο. Ακόμα και ο ομιλητής έχει περίεργη αίσθηση.

Παίρνει και 2 μικρόφωνα, να μην κάνει πρόγραμμα μόνο ο ξεναγός αλλά και ο οδηγός :biggrin:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός