Μονοφωνικές Βελόνες - Worth it?

Μηνύματα
4
Reaction score
2
Καλησπέρα! Πρώτο μου ποστ στο φόρουμ, το οποίο έχει αρκετό υλικό να διαβάζεις για ώρες.

Θα κάνω την εξής ερώτηση λοιπον: Αν έχετε Μono βελόνα, είδατε μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις Stereo; Aξίζει τον κόπο να την αγοράσει κάποιος;

To setup μου είναι το εξής:
Πικάπ: Audio-Technica LP120X-USB
Αυτοενισχυόμενα Ηχεία: Edifier R1280db
Catridge: Audio-Technica AT-VM95E

Μερικά Facts:
1) Έχω αρκετά Mono βινύλια δεκαετίας '50 που υποτίθεται ότι έχουν 1mil grooves. Και reissues δεκαετίας 70-80 με 0,7mil λογικά. Η συλλογή μου είναι διαθέσιμη εδώ: tinyurl.com/spectregr
2) Υπάρχει μια λίστα με τις mono βελόνες εδώ: https://dgmono.com/mono-cartridge-database/
3) Μέχρι στιγμής μου γυαλίζει το μάτι η 2m Mono, η οποία το catridge της είναι συμβατό και με την 2m 78. Για 1mil μια οικονομική πρόταση, αν και discontinued, είναι της ortofon η ΟΜ D 25m
4) Τα 78αρια τα παίζω σε ένα Lenco Πικάπ Βαλιτσάκι, με βελόνα 3mil ειδικά για αυτούς του δίσκους, μέχρι να πάρω είτε μια AT-VM95sp είτε την 2m 78.

Ευχαριστώ
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.991
Reaction score
8.043
Με καλά πάντως ακουστικά δεν άκουσα μεγάλες διαφορές.
(Όσο αξιόπιστο είναι φυσικά το σχετικό video).
Το καλύτερο είναι να κατεβάσουμε αρχεία demo - αν υπάρχουν!

 

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
7.854
Reaction score
28.472
H 2m Mono μου ακούγετε - σαν - να ακούω από ραδιόφωνο .
Αν αυτό αρέσει σε κάποιον , - ή που έχει αρκετούς δίσκους - δίνει καμιά 350αριά ευρόπουλα και απολαμβάνει μια χαρά .
Γιά μένα , έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις Stereo .
Αξίζει τον κόπο ...σαν έχεις υλικό και σου αρέσει το ραδιόφωνο .
Φιλικά .


-
 

Μηνύματα
4
Reaction score
2
@Emmanouil 1964 Σαν να ακούγεται απο ραδιόφωνο. Μάλιστα, σαν να είσαι δίπλα στην ηχογράφηση κατα κάποιον τρόπο. Αυθεντικός ήχος χωρίς το βάθος του stereo. Ευχαριστώ για το Feedback.

@Vakis2000 Tο βιντεο συγκρίνει τη High-End πρόταση της Ortofon, τη 2m Mono SE. Σαν κάπως να τσιρίζουν οι ψηλές με την Blue, ειδικά στο δεύτερο 45αρι.
 


Μηνύματα
4
Reaction score
2
Μερικές φορές ειδικά σε δίσκους που τα masters ήταν αρχικά σε mono και έγιναν κατόπιν επεξεργασίας stereo, υπάρχει ένα βάθος στον ήχο σαν να τον ακούς απο σωλήνα. Στο πρώτο σχόλιο στο βίντεο του @Vakis2000, ο χρήστης λέει σε ελεύθερη μετάφραση ότι προτιμάει τη 2m Blue γιατί δίνει ένα stereo εφέ στον ήχο. Μερικές φορές είναι καλό, άλλες φορές είναι άσχημο.
 


Μηνύματα
12.348
Reaction score
14.578
Trrue or false ?

1) Το καλύτερο για να δοκιμάσεις το στέρεο imaging του δικάναλου σου είναι να παίξεις μόνο. Ιδανικά, πρέπει να είναι στο κέντρο όλα τα όργανα στοιχισμένα το ένα πίσω απο το άλλο (με μια τέλεια μόνο ηχογράφηση βέβαια, όπου δε θα έχουμε π.χ. δυο διαφορετικων χαρακτηριστικών μικρόφωνα κατά την ηχογράφηση). Με αυτο δεδομένο θα φανούν όλες οι ανισορροπίες στο σύστημα μας. Απο φασικά προβλήματα, ανισορροπίες χώρου, προβλημα κάποιων συχνοτήτων στο αυτί μας, πρόβλημα στο διάβασμα της κεφαλής κλπ τα πάντα όλα. Π.χ. μπορεί να ακούγονται μεν οι φωνές στο κέντρο αλλά η ντράμς να ακούγεται λίγο αριστερά (και πίσω εννοείται).

2) Το μόνο έχει καλό βάθος σκηνής και θεωρητικά δεν έχει πλάτος. Το βαθος αυτό όμως που ακούμε, είναι απο τη διαφορά στο volume του κάθε οργάνου.

3) Όταν ακούμε απο δυο ηχεία μόνοφωνικά, τα όργανα θα έχουν κάποιο πλάτος ίσως αλλά λίγο πολύ θα είναι στο κέντρο , εαν όλα είναι σωστα. Οι θόρυβοι απο τα αυλάκια και τα κλικς και ποπς κλπ θα έχουν πλάτος και δε θα τα ακούμε στο κέντρο αλλά στα δεξιά και αριστερά.
 
Last edited:

Μηνύματα
4
Reaction score
2
Είμαι αρκετά νέος στον χώρο για να μπορώ να έχω γνώμη για τα παραπάνω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένας mono δίσκος έχει αυλακώσεις που η βελόνα πάει μόνο δεξιά και αρίστερά. Οι Stereo αναγκάζουν τη βελόνα να πηγαίνει πάνω και κάτω, για να επιτευχθεί η πιστότητα στον ήχο, μιας και η χάραξη των αυλακώσεων είναι στις 45 μοίρες και για τα 2 channel. Γι αυτό και στα παλία LP λέγανε να μην παίζονται οι stereo δίσκοι σε mono equipment. Ίσως στην πρώτη υπόθεση να ισχύει η παρατήρηση, αν και η stereo βελόνα από μόνη της θεωρητικά δημιουργεί τα εφέ όπως αναφέραμε παραπάνω.
 


TGD

Μηνύματα
7.116
Reaction score
7.164
Χε, χε, αυτό πήγα να πω κι εγώ.

Η ψευτο-στερεοφωνία που βγαίνει από έναν μονοφωνικό δίσκο όταν παίζει σε στερεοφωνικό σύστημα οφείλεται στα δύο προβληματικά μηχανικά σημεία του συστήματος:
1. Στην κεφαλή που δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και στα δύο κανάλια.
2. Στα ηχεία που δεν υπάρχει περίπτωση να παίζουν ακριβώς το ίδιο στον χώρο.

Αν βάλεις μονοφωνική κεφαλή, θα γλυτώσεις το 1, αλλά όχι το 2. Οπότε είναι απλούστερο αν θέλεις να είσαι πιουρίστας να βρεις phono stage με κουμπί mono.

Η διαφορά διαμέτρου για τη βελόνα ανάμεσα στους στερεοφωνικούς και μονοφωνικούς δίσκους 12" δεν είναι σημαντική. Τα 0.7mil θα μπουν λίγο πιο κάτω στο αυλάκι από το 1mil. Θα γλυτώσεις τις επιφανιακές γρατζουνιές και θα εύχεσαι να είναι πλυμένοι καλύτερα οι δίσκοι. Οι 78 στροφών θέλουν πολύ πιο χοντρή βελόνα, οπότε για αυτούς συζητάω μια μονοφωνική κεφαλή με μεγαλύτερη διάμετρο βελόνας σε ένα εξειδικευμένο σύστημα.
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
Σε γενικες γραμμες, μια μονοφωνικη κεφαλη, σε μονοφωνικους δισκους, ειναι καλυτερη επιλογη απο μια στερεοφωνικη.
Εχει απο τη σχεδιαση της, αυτα που πρεπει και χρειαζονται για τους μοωοφωνικους δισκους.
Ακουσα προσφατα σε μονοφωνικους δισκους, μια benz ace και μια benz ace mono. H mono σημαντικα καλυτερη.
 




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.556
Μηνύματα
2.864.291
Members
37.930
Νεότερο μέλος
l.koustimpis@visualacoust
Top