"Μουσικά" ηχεία για home cinema; + ερώτηση για κεντρικό

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Έτυχε ν' ακούσω κάποια ηχεία πολύ ταιριαστά για τα γούστα μου, τουτέστιν πολύ "μουσικά" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό - για μένα σημαίνει γλυκά, καθόλου "τσιριχτά" και με ελεγχόμενο μπάσο, ίσως όχι... αβυσσαλέο, αλλά ελεγχόμενο). Πραγματικά για δικάναλη ακρόαση ήταν απ' τα πιο ωραία που έχω ακούσει. Μπορεί να έτυχε, μπορεί να ήταν ο χώρος, το κομμάτι που άκουγα, το στρώσιμό τους, τα συνοδά, δεν ξέρω. Πάντως όπως τ' άκουσα ήταν φοβερά. Και μου γεννάται το ερώτημα: για home cinema τι να λένε; Δυστυχώς δεν μπορούσα να τ' ακούσω σε πολυκάναλο setup για να κρίνω ο ίδιος, γι' αυτό θα 'θελα μερικές απόψεις (γενικότερα επί του θέματος).

Αυτό που ακούγεται συνήθως είναι ότι αν το ηχείο παίζει καλά μουσική με το home cinema δε θα'χει κανένα πρόβλημα. Μπορεί να μην έχει το απίστευτο χαμηλό, αλλά γι' αυτό υπάρχουν τα subwoofer. Το θέμα είναι, έτσι έχουν τα πράγματα; Είναι λογικό το home cinema να μην έχει τόσες απαιτήσεις όσες η δικάναλη ακρόαση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια standard που ίσως είναι διαφορετικά για τη μία χρήση και διαφορετικά για την άλλη. Πχ. κάποιο άτομο που ακούγαμε μαζί τα συγκεκριμένα ηχεία, ενώ συμφωνούσε κι αυτός ότι ήταν πολύ μουσικά, όταν του είπα ότι προσωπικά θα ήθελα και για εκτεταμένη χρήση σε home cinema εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς τα θεώρησε "αργά" (ό,τι καταλάβατε κατάλαβα) και όχι ιδιαιτέρως κατάλληλα. Τέλοσπάντων, δεν είχα και την πολυτέλεια να ρωτήσω παραπάνω καθότι βρέθηκα για τη συγκεκριμένη ακρόαστη κατά τύχη σε μια αντιπροσωπεία και το άτομο δεν το γνώριζα. Το θέμα είναι πως ο ίδιος τα θεωρεί μεν κι αυτός μουσικά όχι όμως ιδιαίτερα κατάλληλα για home cinema. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, για όποιον ενδιαφέρεται, μιλάω για ηχεία της Chario (άκουσα σειρές Premium και Constellation).

Ποια η άποψή σας; Πιστεύετε ότι ένα πολύ μουσικό ηχείο ίσως και να χάνει σε πολυκάναλη ακρόαση; Αυτό βέβαια σηκώνει κουβέντα γιατί ποιός ορίζει τι είναι μουσικό και τι όχι; Ας πούμε λοιπόν ότι αναφερόμαστε σε ζεστό/γλυκό άκουσμα. Όσο το σκέφτομαι αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως υπάρχει και κάποια αλήθεια σ' αυτό. Πχ. τα Klipsch δε θεωρούνται ιδιαίτερα "γλυκά"/ζεστά ηχεία, όμως σε home cinema διαπρέπουν (αυτά με κάθε επιφύλαξη για το προσωπικό γούστο του καθενός - ένα παράδειγμα αναφέρω, κάλλιστα κάποιος μπορεί να θεωρεί τα Klispch πολύ ταιριαστά για μουσική και μόνο).

Τέλοσπάντων, προσωπικά αν και σε κάποια μελλοντικά ηχεία θα σκόπευα να κάνω κυρίως χρήση για ταινίες, παρόλαυτά δε θα μπορούσα να τα πάρω αν δε με ικανοποιούσαν στη μουσική (καθότι θα περνάω και αρκετές... δικάναλες ώρες). Μήπως όμως θυσιάζω κινηματογραφική "ποιότητα" ήχου στεκόμενος αποκλειστικά στις μουσικές ακροάσεις; Μήπως θα έπρεπε να λάβω υπόψη μου και άλλους παράγοντες για να μπορώ να ικανοποιώ και τις δυο απαιτήσεις; Άλλωστε, βλέπω από άτομα που έχουν μια παραπάνω οικονομική δυνατότητα, να έχουν αγοράσει διαφορετικό set ηχείων για μουσική και διαφορετικό για home cinema, έχοντας και τα δυο στημένα στον ίδιο χώρο. Αν τα μουσικά ηχεία ήταν εξίσου καλά σε home cinema, γιατί ν' αγόραζαν ξεχωριστά set και μάλιστα για τον ίδιο χώρο;

Τελικά το ερώτημα είναι: διαλέγοντας ηχεία αποκλειστικά για τα μουσικά μας γούστα υπάρχει περίπτωση να χάνουμε σε home cinema ακροάσεις;

Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα για το κεντρικό: ας πούμε ότι όλα καλά με τα Chario και καταλήγω εκεί. Παρατηρώ όμως ότι ενώ, ας πούμε στη σειρά Constellation, υπάρχουν και ηχεία με 7ιντσα γούφερ, το κεντρικό είναι ένα και "φοράει" 5ιντσα γούφερ. Αυτό το έχω παρατηρήσει και σε άλλους κατασκευαστές (πχ. στα Dali Ikon, το "μεγάλο" κεντρικό Vocal 2 έχει δυο 5ιντσους κώνους, ενώ τα μεγάλα Ikon 7 έχουν τρεις 6.5ιντσους!). Δεν επηρεάζει κάτι τέτοιο το "δέσιμο" του κεντικού με τα μεγάλα της σειράς; Και όχι τίποτε άλλο, αν δεν πας στο κεντρικό της σειράς σε ποιο να πας; Ειδικά για τα Chario αυτό το κεντικό υποτίθεται ότι είναι και το μεγαλύτερο της εταιρίας. Χωρίς να το έχω ακούσει, απ' τα χαρακτηριστικά του και μόνο, φαίνεται κάπως... λίγο. Από την άλλη, για να το έχουν σχεδιάσει για τη σειρά αυτή κάτι θα ξέρουν. Αλλά σκεφτείτε setup με μπροστινά ένα ζευγάρι Chario Constellation Pegasus (με δυο 7ιντσα γούφερ το καθένα) να έχουν ως κεντρικό ένα ηχείο με 2 5ιντα γούφερ (ή αντίστοιχα δυο Ikon 7 μ' ένα κεντρικό Vocal 2). Επαναλαμβάνω ότι ένα τέτοιο συνδυασμό δεν έχω ακούσει, απλά τα χαρακτηριστικά του με ξενίζουν λίγο. Τι λέτε;
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Θα πιαστώ από μερικά σημεία που ανάφερες προσπαθώντας να απαντήσω στα ερωτήματα σου.

Αναφέρεις

Είναι λογικό το home cinema να μην έχει τόσες απαιτήσεις όσες η δικάναλη ακρόαση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια standard που ίσως είναι διαφορετικά για τη μία χρήση και διαφορετικά για την άλλη.

Αυτή οι λογική είναι τελείως λανθασμένη και εξηγούμαι.
Το home cinema και η πολυκάναλη μουσική έχουν περισσότερες απαιτήσεις αν θέλουμε να έχουμε εξίσου καλή ποιότητα αναπαραγωγής και στον πολυκάναλο ήχο. Θα σου αναφέρω ορισμένα παραδείγματα τα οποία οι κατασκευαστές ηχείων και ενισχυτών δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία με αποτέλεσμα να έχουμε συνήθως και χαμηλότερη ποιότητα αναπαραγωγής.

Οι κατασκευαστές ενισχυτών, σε πολλές περιπτώσεις το κεντρικό και τα πίσω κανάλια δεν έχουν την ίδια καλή ποιότητα αναπαραγωγής όπως τα δύο κύρια κανάλια, πράγμα που μειώνει αρκετά την ποιότητα και την πραγματική αίσθηση του πολυκάναλου ήχου.

Κατασκευαστές ηχείων, όσο και να προσπαθήσουν όταν το κεντρικό είναι διαφορετικής σχεδιάσεις και κατασκευής από τα δύο κύρια ηχεία ποτέ δεν πρόκειται να καταφέρουν την πολυπόθητη ομοιογένεια και ούτε την σωστή τοποθέτηση συχνά του ήχου στον χώρο.


Στο άλλο ερώτημα αναφέρεις
Διαλέγοντας ηχεία αποκλειστικά για τα μουσικά μας γούστα υπάρχει περίπτωση να χάνουμε σε home cinema ακροάσεις;

Η απάντηση είναι ναι και όχι. Αν και τα υπόλοιπα ηχεία να είναι καλά σχεδιασμένα και έχουν ένα μεγάλο μέρος από τον ηχητικό χαρακτήρα τον δύο κύριων ειδικά το κεντρικο που είναι αυτό που ακούμε την περισσότερη ώρα τότε το αποτέλεσμα θα πλησιάζει πολύ με τον μουσικό χαρακτήρα των κύριων ηχείων.

Αν τα κύρια το κεντρικό και τα περιφερειακά είναι άσχετα μεταξύ τους τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση το όχι μόνο ο χαρακτήρας να χαθεί, αλλά και το αποτέλεσμα τα είναι κακό.

Για την ερώτηση σχετικά με την διαφορετικότητα του κεντρικού
Αν επιλέξεις αυτά τα ηχεία είναι μονόδρομος, το κεντρικό πρέπει να είναι το ηχείο της ίδιας σειράς και να δείξεις εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή ελπίζοντας ότι κατάφερε έστω σε ένα ποσοστό 70% να το δέσει με τα κύρια και τα περιφερειακά ηχεία.

Με αυτά τα δεδομένα και αλλά και με αλλά που έχουν να κάνουν με την σωστή τοποθέτηση και ρύθμιση τον ηχείων, ναι ο ηχητικός χαρακτήρας αλλά και η ποιότητα υποβιβάζεται πάντα.


Φυσικά αν κάποιος θέλει και του το επιτρέπει ο χώρος και η οθόνη προβολής, μπορεί να ξεφύγει από αυτή την λογική και να χρησιμοποιήσει τρία όμοια ηχεία μπροστά και με σωστή επιλογή τον περιφερειακών και του sub πάρει ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα που θα έχει τον χαρακτήρα και την ποιότητα τον κύριων ηχείων.
 



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.360
Members
37.933
Νεότερο μέλος
daemon76
Top