Μουσικές εμπειρίες αναφοράς...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
- Ποιό είναι το καλύτερο άκουσμα που είχατε ποτέ? Θέλω αυτό που σας έχει μείνει, αυτό που σήμερα θεωρείτε άκουσμα αναφοράς και αναπόφευκτα το συγκρίνετε μέσα σας με ότι ακούτε. Θα προτιμούσα μηχανές, αλλά μπορεί να είναι και live... :mrgreen:

p.s. Προσοχή, η ερώτηση μπορεί να είναι παγίδα... ;-)

Reaction score
313
Απάντηση: Μουσικές εμπειρίες αναφοράς...

Θα προτιμούσα μηχανές, αλλά μπορεί να είναι και live... :mrgreen:
Αν καταντήσουμε να..."συγκρίνουμε" "μηχανές" με "live", τότε...
...καλά να πάθουμε...:-|

Σαν σχετικά πρόσφατη, μου έχει "μείνει" η εμφάνιση του "Milo Z", πέρυσι στο Μύλο. Μουσική, "κέφι", εμφάνιση, ηχοκάλυψη, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ήταν πολύ καλα!

Επίσης, πάμπολες εμφανίσεις "ερασιτεχνικών" ή..."ημιεπαγγελματικών" (;-)) σχημάτων, σε μικρο-μεσσαίες ηχοκαλύψεις ή και...unplugged!

Από "μηχανές"...ΠΟΛΥ λιγότερες "συγκινήσεις"...

GF

Reaction score
27
Τι μου θυμισες τωρα?
Καποτα στα μεσα προς τελη της δεκαετιας του 80, επαιζα dj σε ενα μαγαζι.
Ειχα τα Mk2 μου, τους phase linear μου και κατι 18αρια χοανες.
Το τσιτωνα και μας στελνανε την αστυνομια σε Δt!
Μια βραδια ειχαμε συγκροτημα στο μαγαζι. Αφου τελειωσαν, αρχισα και εγω το προγραμμα. Μπιτατα κομματια και την βρισκει ο ντραμερ και αρχιζει να παιζει μαζι με τη μουσικη.
Το μονο που σας λεω ειναι οτι ΔΕΝ μπορουσα να μιξαρω απο την ενταση!!!!
Η μποτια του καλυπτε αυτο που ακουγα απο τ'ακουστικα.
Αναγκαστηκα να του πω να σταματησει!

Reaction score
0
Ο καλυτερος ηχος που εχω ακουσει:SLAYER μυλος 98 νομιζω ,κολαση εκπληκτηκες εντασεις(επεφταν αυτια)αλλα πεντακαθαρος ηχος(δικα τους μηχανηματα).BLACK SABBATH rockwave απλα περιμεναμε μια 4αδα παπουδες να κανει αρπαχτη ,και αυτοι μας εστειλαν.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κανένα άλλο εξωτικό σύστημα κανείς που να το έχει ως το the best of the best! 8)

- Το σημείο αναφοράς του καθενός ψάχνουμε. ;-)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ωραίο να σου θυμίζει κάτι μια καλή εμφάνιση. Κι εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου μια ορχήστρα πνευστών που άκουσα σε μια πλατεία της παλιάς Σεβίλλης. Όταν όμως ακούω ένα σύστημα πχ σε έναν φίλο μου, οι παρατηρήσεις μου δεν γίνονται με βάση εκείνο το άκουσμα γιατί ούτως ή άλλως το θεωρώ ανέφικτο…

Το live είναι αξεπέραστο, τέλος…

Θέλω κάτι που να χτυπάει όταν ακούμε ένα πολύ καλό σύστημα. Εκείνη την ώρα που σκεφτόμαστε "ίσως λίγο τσιμπημένες οι υψηλές", "λίγη παραπάνω ανάλυση", ποιό σύστημα έχουμε στο μυαλό μας ως σημείο αναφοράς, το καλύτερο που ακούσαμε ποτέ, όταν ενδεχομένως βάλαμε το ίδιο δισκάκι?...

Reaction score
0
pink floyd live στο Ο.Α.Κ.Α ....τετραφωνια και 4ρις στηλες ηχειων σε συνδυασμο με απειρα φωτα και τρελλα gadgets πρωτοποριακα μεχρι και σημερα....iron maiden +helloween live στο παρισι στο μπερσί το 2003 στα πλαίσια της dance of death περιοδειας...εκει διαπίστωσα ποσο καλυτερες καλύψεις γίνονται στο εξωτερικό.....

GF

Reaction score
27
Χμμμ, συστημα αναφορας? Για εμενα......
Lamm, Atc, Mg3.6, Crell και φυσικα .... ορισμενες ιδιοκατασκευες!

Reaction score
77

Μπορώ να θυμηθώ δύο:
Την πρώτη φορά που άκουσα τη Φιλαρμονική της Βιέννης μέσα στο "σπίτι" της, το Musikverein, όχι σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία, αλλά με το ορατόριο "Η Δημιουργία" του Χάιντν. Τα τελευταία 20 λεπτά όλος ο κόσμος ήταν όρθιος και σε πολλούς μας ήρθαν δάκρυα στα μάτια και ανατριχίλα.

Το 2ο ήταν πριν από πολλά χρόνια σε συναυλία του μοναδικού Barry White στο ΣΕΦ, στον Πειραιά. Βρέθηκα μέσα σε μια μεγάλη ομάδα μαύρων ακροατών και πέρασα υπέροχα, αφού όλοι μαζί λικνιζόμαστε στους ρυθμύς της μουσικής του αξέχαστου τραγουδιστή. Θυμάμαι ότι έπαιζε με την ορχήστρα του το Let the music play, επί 20 λεπτά!!!

Reaction score
1.380
- Ποιό είναι το καλύτερο άκουσμα που είχατε ποτέ? Θέλω αυτό που σας έχει μείνει, αυτό που σήμερα θεωρείτε άκουσμα αναφοράς και αναπόφευκτα το συγκρίνετε μέσα σας με ότι ακούτε. Θα προτιμούσα μηχανές, αλλά μπορεί να είναι και live... :mrgreen:
Θα αρχισω λεγοντας οτι καλυτερο ακουσμα για μενα δεν υπαρχει, παρα μονο προσωπικη αποψη, τι αρεσει στα αυτια μας δηλαδη. Επειδη σε μικροτερη ηλικια ακουγα αλλα και επαιζα σκληρη μουσικη, θα μεινουν εκπληκτοι καποιοι με το τι αρεσει σε καποιους ανθρωπους. Και δεν εννοω μονο 16χρονα αλλα και 30αρηδες και 40ρηδες. Μετα απο 17 χρονια εμπειριων σε συναυλιες, σαν ακροατης και τεχνικος, εχω καταληξει οτι ενα καλα στημενο συστημα ειναι πολυ μπροστα απο μια συναυλια. Μιλαω παντα για χροιες, διαχωρισμο οργανων, ενταση, κτλ. Μια συναυλια για να μπορεσει να ανταγωνιστει ενα "τρελο" Hi-Fi συστημα, πρεπει πρωτα απ' ολα να δωθει σε ενα χωρο που εχει κατασκευασθει με συγκεκριμενες διαδικασιες π.χ. Μεγαρο Μουσικης. Θελει μελετη και προετοιμασια απο τον ηχοληπτη και απο την ορχηστρα για να βγει καλο αποτελεσμα.

Αν αφησουμε στην ακρη την συγκινηση και τις αναμνησεις που εχουμε απο τα live, θα δουμε οτι ειναι δυσκολο να χαρακτηρισουμε ενα live τελειο απο ηχητικη πλευρα. Ειδικα αν ο χωρος ειναι ανοικτος, υπαρχουν πολλα πραγματα τα οποια ειναι δυσκολο να προβλεφθουν και να δουλεψουν. Ακομα και η προσελευση του κοσμου αλλαζει το ηχητικο αποτελεσμα και πανω απο ολα η θεση που το παρακολουθουμε. Εχει τυχει πολλες φορες σε live που εγω θεωρω καλα ηχητικα, να μου λενε αλλοι οτι δεν ακουγαν καλα απο τη θεση τους. Αν ξεχασουμε βεβαια τεχνικους ορους και εχουμε εναν ικανοποιητικο ηχο, θα διασκεδασουμε με τροπο που δεν μπορουμε να το κανουμε καθισμενοι στη πολυθρονα μπροστα απο το συστημα μας. Γι' αυτο και τα live αρεσουν στον περισσοτερο κοσμο. Το live ειναι επικοινωνια πρωτα και μετα ηχητικη πιστοτητα.

Τα συστηματα που μου εχουν μεινει ειναι τα εξης (τυχαια σειρα):

1) Accustic Arts προ & τελικος (μεγαλος) + CDP + Tannoy TD12
2) Avantgarde Duo + Avantgarde model 5 + d.i.y. πικαπ
3) Avantgarde Solo + P.A.M. Labs phono + Vyger πικαπ

Το πρωτο συστημα το ακουσα στο χωρο της Ηχοεκφρασης για αρκετη ωρα. Αρχισε σαν συγκριτικο δυο CDP's αλλα γρηγορα κατεληξα μαγεμενος απο την σωστη αναπαραγωγη και απολαυσα την μουσικη.
Το δευτερο το ακουσα σε σπιτι στην παρουσιαση του d.i.y. πικαπ του Β.Λ. για δυο μερες και αρκετες ωρες. Και εδω ολα ηταν στη θεση τους, χροιες, παρουσια οργανων, εντασεις, κτλ.
Το τριτο το ακουγα στο εργαστηριο του Β.Λ. για δυο χρονια περιπου και με οδηγησε στην αποφαση να παραγγειλω τα Solo. Oσοι πιστευουν οτι οι κορνες ξυνουν και δεν εχουν χαμηλο, η Avantgarde τους διαψευδει.

Reaction score
298
π.χ. Μεγαρο Μουσικης. Θελει μελετη και προετοιμασια απο τον ηχοληπτη και απο την ορχηστρα για να βγει καλο αποτελεσμα
Μα όταν μία ορχήστρα παίζει στο Μέγαρο Μουσικής, δεν διαμεσολαβεί ηχολήπτης ανάμεσα σε αυτήν και τον ακροατή :mad_1:

Reaction score
77

Υπάρχει άραγε σήμερα το τέλειο ηχοσύστημα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχει και κανείς ή κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να το ισχυριστεί.

Γράφω ως παλιός Hi-Endάς και επί χρόνια συντάκτης και reviewer στο περιοδικό "Ήχος".
Το τέλειο για έναν κατασκευαστή συσκευών Hi-End είναι να πλησιάσει το φυσικό, γιατί ξέρει ότι δεν το φτάνει. Όσο μεγαλύτερη είναι η προσέγγιση τόσο πιο καλό είναι το μηχάνημα.
Τέλος, παίζει ρόλο και η ψυχολογία του ατόμου που προετοιμάζεται και τελικά βρίσκεται "ζωντανά" στο χώρο όπου παίζεται η μουσική (καλής ή κακής ακουστικής). Αυτό μάλιστα είναι αντικείμενο της επιστήμης που λέγεται Ψυχοακουστική.

Reaction score
1.380
Μα όταν μία ορχήστρα παίζει στο Μέγαρο Μουσικής, δεν διαμεσολαβεί ηχολήπτης ανάμεσα σε αυτήν και τον ακροατή :mad_1:
Το γνωριζω αυτο αν και ηχοληπτης υπαρχει παντα, για εγγραφες, στησιμο, κλ. Το Μεγαρο Μουσικης αναφερθηκε σαν παραδειγμα επειδη εχει χτιστει με συγκεκριμενες προδιαγραφες, ακομα και τα θεμελια εξυπηρετουν κατι συγκεκριμενο. Δε γνωριζω καποια αλλη αιθουσα στην Ελλαδα που να εχει αναλογες προδιαγραφες. Το να παρεις εναν ετοιμο χωρο και να κανεις μια μονωση για να μην ενοχλεις δε σημαινει οτι εφτιαξες αιθουσα συναυλιων.

Το τελειο για εμενα δεν υπαρχει, ουτε στην κατασκευη μηχανηματων ουτε στο στησιμο συναυλιων. Επισης διαφωνω με την πλειοψηφεια που θεωρει τον φυσικο ηχο τελειο! Πως ειναι τελειος ο φυσικος ηχος και γιατι; Και τι ειναι αυτο που τον οριζει ως τελειο; Υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες που μπορουν να ανεβασουν ή να κατεβασουν μια συναυλια. Ποτε ομως ο ανθρωπος μεχρι στιγμης, σαν μη τελειο ον δεν εχει μπορεσει να κανει το τελειο. Και αν το κανει, ποιος ειναι αυτος που θα ορισει το τελειο???

Ξαναγυρναω λοιπον στο προσωπικο γουστο... ολα τ' αλλα λιγη σημασια εχουν για μενα. Στο αυτι και στην ψυχη μου ν' αρεσει η μουσικη και ας μην αρεσει σε κανεναν αλλο.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Μουσικές εμπειρίες αναφοράς...

Το τελειο για εμενα δεν υπαρχει, ουτε στην κατασκευη μηχανηματων ουτε στο στησιμο συναυλιων. Επισης διαφωνω με την πλειοψηφεια που θεωρει τον φυσικο ηχο τελειο! Πως ειναι τελειος ο φυσικος ηχος και γιατι; Και τι ειναι αυτο που τον οριζει ως τελειο;
Το τέλειο φυσικά και δεν ορίζεται, άσε που είναι και υποκειμενικό.
Όμως δεν είναι αυτό το θέμα.
Η σύγκριση γίνεται με το φυσικό ή "ζωντανό" και την αναπαραγωγή του ίδιου γεγονότος από συσκευές. Κι όταν λέμε ότι δεν πλησιάζει το τέλειο, εννοούμε ότι κανένας ηχολήπτης, καμία συσκευή και κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να αποδώσει με απόλυτη πιστότητα το γεγονός, στο σπίτι μας.

Το Μέγαρο Μουσικής π.χ. έχει άνα από τα καλύτερα εξοπλισμένα στούντιο στον κόσμο και δύο από τους καλύτερους ηχολήπτες διεθνώς και φυσικά ο χώρος είναι ασύγκριτος.

Αυτά όμως που γράφονται εκεί μέσα δεν αποδίδουν το τέλειο ή ταυτόσημο με το φυσικό, αυτό που παίχτηκε live.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δεν διαφωνώ στην ουσία της κουβέντας αλλά, όταν ακούς ένα σύστημα αγαπητέ Νίκο, με ποιά λογική αναφέρεσαι μετά σε αυτό. Σε σχέση με το live ή σε σχέση με ένα άλλο σύστημα που έχεις ως αναφορά?

- Όταν λέμε ότι αυτό το σύστημα μου άρεσε και αυτό όχι, σε σχέση με ποιό άλλο σύστημα, (σύστημα αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και όχι live), κάνουμε την κρίση μας?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.131
Δεν ξέρω αν σας ξενίζει, αλλά αν βρεθείτε να ταξιδεύετε με δελφίνι, από εκείνα τα παλιά, τα Ρώσικα, βγείτε στη μεσαία κουβέρτα, ακριβώς πάνω από τους κινητήρες, να απολαύσετε ισχύ και ντεσιμπέλ κάτω απ' τα πόδια σας.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Μουσικές εμπειρίες αναφοράς...

Δεν διαφωνώ στην ουσία της κουβέντας αλλά, όταν ακούς ένα σύστημα αγαπητέ Νίκο, με ποιά λογική αναφέρεσαι μετά σε αυτό. Σε σχέση με το live ή σε σχέση με ένα άλλο σύστημα που έχεις ως αναφορά?

- Όταν λέμε ότι αυτό το σύστημα μου άρεσε και αυτό όχι, σε σχέση με ποιό άλλο σύστημα, (σύστημα αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και όχι live), κάνουμε την κρίση μας?
Προφανώς όταν συγκρίνεις δύο συστήματα, αναφέρεσαι σε αυτά και λες ποιο είναι το καλύτερο από τα δύο. Το ίδιο κάνω και ως ιδιώτης και ως reviewer.

Εγώ όμως αναφέρθηκα στη σύγκριση ζωντανού και της ίδιας του ηχογράφησης. Σ' αυτό είπα ότι δεν χωράει αμφιβολία για το ποιο είναι το καλύτερο. Κι αν κατάλαβα καλά, και αυτό που λες και αυτό που λέω βρίσκονται κάτω τον τίτλο "μουσικές εμπειρίες αναφοράς".

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.032
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos