Μουσική από την Κρήτη.

Reaction score
4
Το καλοκαίρι ήμουν για 10 μέρες στην Κρήτη και πέρασα καταπληκτικά ! Είχαμε ένα γάμο (όχι δικό μου :116:), οι χοροί και τα πανηγύρια ήταν σχεδόν καθημερινά.

Ένα βράδυ λοιπόν και μετά από αρκετές "κούπες", είπαμε να πάμε σε ένα "κλάμπ" να συνεχίσουμε την διασκέδαση μας. Φτάνοντας μάθαμε ότι είχε μια συναυλία και έπαιζε ένας Κρητικός. Δεν μου άρεσε και πολύ η ιδέα, γιατί είχα ήδη ακούσει τόση μουσική που ήμουν χορτάτος για μήνες.
Μπήκαμε και κάτσαμε σε ένα μπαρ κοντά στην Θάλασσα και μακριά από την σκηνή.
Κάποια στιγμή, αποφάσισα να πλησιάσω να δω τι παίζουν.
Και τι να δω.....μάλλον τι να ακούσω !

Ένας ήχος "άλλος".
Κοιτάω και βλέπω μπροστά έναν τύπο να παίζει λαούτο και η υπόλοιπη μπάντα είχε:λύρα φυσικά, τύμπανα, κόντρα-μπάσο !!, κιθάρα, βιολί και "πλήκτρα".
Ήταν σαν να ακούω ένα jazz συγκρότημα να παίζει Κρητική μουσική.
Ο τύπος ήταν εντυπωσιακός !!!
Τραγουδούσε και έπαιζε λαούτο με πάθος, σε αυθεντική διάλεκτο και το υπόλοιπο "γκρουπ" ακολουθούσε ανάλογα.
Αυτοσχεδιασμοί, jamming και ο κόσμος κάτω από το stage, εκστασιασμένος......., το ίδιο και εγώ.

Αργότερα έμαθα ότι πρόκειται για ένα γνωστό καλλιτέχνη που έχει πολλούς φίλους που τον θαυμάζουν και παρακολουθούν.
Έψαξα σήμερα στο Internet και να....
Μια "επίσημη" εμφάνιση..

[youtube]HIENDNzyct4&feature[/youtube]

και μια πιο άνετη..
[youtube]A7oDqewFgzs&feature[/youtube]

http://www.mtzouganakis.com/
http://www.e-orfeas.gr/content/view/308/197/

Πάντως αυτό που είδα και ένιωσα δεν περιγράφεται.
Ε, την παντέρμη την Κρήτη, ήντα κοπέλια βγάzει !!!

Υ.Γ.
Τελικά μόνο εγώ δεν τον ήξερα. :121:

Reaction score
60
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ - 'Ένας λαουτιέρης στο "Μέγαρο.

Ένας καλλιτέχνης που μεγάλωσε στο εξωτερικό, δε ζει στη Κρήτη, δε ξυπνά κάθε πρωί στο τόπο αυτό κι όμως "παίζει το λαούτο τόσο καλά που αν ζούσε εδώ, να αναπνέει και τον αέρα του τόπου, ποιος ξέρει μέχρι που θα 'φτανε!" όπως λεν όλοι όσοι τον έχουν ακούσει.

Η οικογένεια του, φρόντισε να διαφυλάξει τη Κρήτη, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία και τη μνήμη των γονιών και των παππούδων του και να την μεταφέρει σε κείνον, από την ώρα που γεννήθηκε, όπως την πήρε μαζί της φεύγοντας, μαζί με την ελπίδα και το όραμα της ξενιτιάς.

Μόνο που όταν γύρισαν πίσω – ο Μιχάλης σε ηλικία οχτώ χρόνων - ένιωσε παράξενα διαπιστώνοντας ότι τα πράγματα εδώ είχαν εξελιχθεί, είχαν γίνει πιο ...ευρωπαίοι οι άνθρωποι. "Ο πατέρας μου ό,τι είχε πάρει μαζί του τότε που έφυγε από την Κρήτη την δεκαετία του '60, τα διατήρησε μέχρι που γύρισε το ίδιο.

Άρα για μένα ήταν σαν να μπήκα σε μια χρονομηχανή… Συντηρήθηκα, μάλλον…". Όταν άρχισε, στην Ελλάδα πλέον, να ζει στο σχολείο, στις παρέες, γενικότερα τον κόσμο - για πρώτη φορά βγήκε σε πάλκο εννέα χρονών - ένιωθε, από τη μια, το βάρος του τόπου που στερήθηκε, από την άλλη όμως, άρχισε να θολώνει και να την απομυθοποιεί. "Η Κρήτη δεν είναι τυχαία, ούτε ως προς το σημείο της υδρογείου που βρίσκεται, ούτε ως προς τους ανθρώπους που έχει βγάλει.

Μη ξεχνάμε, Μίκης Θεοδωράκης: Γαλατάς Χανίων, Μάνος Χατζιδάκις: επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, Νίκος Μαμαγκάκης: Μετόχια Ρεθύμνου!" Φαίνεται πως, εν τέλει, δεν άλλαξε μέσα του τίποτα απ' ό,τι είχε μάθει. Το μόνο που προσπαθεί να καταφέρει στη ζωή του, από τότε μέχρι σήμερα, είναι να εξωτερικεύει, με τον τρόπο που ξέρει, αυτά που αισθάνεται, αυτά που συμβαίνουν μέσα του. "Να τα εξαργυρώνω κατά τον πιο συνειδητό τρόπο."

Reaction score
60

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ
Στη σκιά των βράχων

Ζωντανή ηχογράφηση στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη

2 cd + 1 dvd

Ένα διπλό cd και ένα dvd με όλο το οπτικοακουστικό υλικό της συναυλίας που δόθηκε στο θέατρο βράχων του Βύρωνα «Μελίνα Μερκούρη» τον Σεπτέμβριο του 2004 περιέχει το καινούργιο album του δημοφιλούς έλληνα τραγουδοποιού από την Κρήτη. Μια σπάνια έκδοση όπου θα ακούσετε και θα δείτε ερμηνείες από γνωστά παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, παραδοσιακά ακούσματα απ' όλη την Ελλάδα, τις πιο μεγάλες δικές του επιτυχίες όπως το «πάλι-πάλι», «τα θαλασσοπούλια», «κάποτε όρκο δώσαμε», γνωστά τραγούδια από την έντεχνη μουσική σκηνή.

Ένα διπλό cd και ένα dvd που αποτελεί πραγματικό απόκτημα για τους φίλους της καλής ελληνικής μουσικής

παραγωγή ALPHA RECORDS

Reaction score
1
η κρητική μουσική γενικά έχει έναν άλλο, καταπληκτικό ρυθμό και χαρακτήρα!

Reaction score
6
Συγχαρητήρια για το θέμα.

Το παλικάρι είναι εξαιρετικό! Κρήτη λεβεντογένα!!

Σε αυτά που γράφει ο JD σχετικά με τους ελλήνες που ζουν στο εξωτερικό, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Το ίδιο είχα νιώσει κι εγώ! Όταν είσαι μακριά από την πατρίδα σου γίνεσαι πιο πατριώτης!

Reaction score
40
Απάντηση: Μουσική από την Κρήτη.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ είναι αυτός του έγραψε το τραγούδι ''πάλι πάλι'' το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία ο Μ. Λιδάκης...
Ε κάτι κοπέλια που βγάζει η Κρήτη!!!!!!:114:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Μουσική από την Κρήτη.

Εσβησε ο αερας το κερι κ' ο Αντρας
Ψαραντωνης Ο Μεγας !

[YOUTUBE]eHWxqpMMupw&feature[/YOUTUBE]

Αφιερωμενο στον Δασκαλο και φιλο Βασιλη
και σε ολα τα αδελφια μου Κρητικους!

Reaction score
7
Τόσα χρόνια εδώ κάτω έχω ακούσει κόσμο και κόσμο εδώ κάτω που παίζει μουσική.Αν με ρωτήσεις ποιόν από όλους έχω ξεχωρίσει θα σου πώ τον Τζουγανάκη.Το παλικάρι ζωγραφίζει. Στην κρητική μουσική είναι superstar...Παίζει με φοβερό παλμό και ψυχή και όπως είπε και ο φίλος Timbre, στο κοινό γίνεται αλαλαγμός!

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Μουσική από την Κρήτη.

Τόσα χρόνια εδώ κάτω έχω ακούσει κόσμο και κόσμο εδώ κάτω που παίζει μουσική.Αν με ρωτήσεις ποιόν από όλους έχω ξεχωρίσει θα σου πώ τον Τζουγανάκη.Το παλικάρι ζωγραφίζει. Στην κρητική μουσική είναι superstar...Παίζει με φοβερό παλμό και ψυχή και όπως είπε και ο φίλος Timbre, στο κοινό γίνεται αλαλαγμός!
Τελικά τον άκουσα από μουσικές που μου έδωσαν και πήρα.
Δεν τον γνώρισα :111: !
Δεν μου θύμιζε αυτό που είχα δει εκείνο το βράδυ..!
Πολύ 'απαλός' στα cds και όχι τόσο Κρητικός...
Μάλλον "ψήνεται" ακόμα. :116:

Από κοντά, είπα να τον ξαναδώ...

Reaction score
27.196
ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΙΗΓΗΘΩ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ. ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ (ΑΠΤΕΡΑ) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟΝ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΙΣ 4. ΓΥΡΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΒΛΕΠΑ 3 ΛΩΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ...

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.985
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas