Μουσική και Κινηματογράφος. Αλληλένδετες τέχνες

Reaction score
7
Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το soundtrack μπορεί να ανεβάσει μαι ταινία ή να την ρίξει.Όπως έχω ξαναναφέρει μου έχει τύχει να αγαπήσω κάποιες ταινίες πριν τις δώ μόνο και μόνο από το Soundtrack (Belly of An architect, The Virgin Suicides) .Επίσης τις περισσότερες φορές κοιτάζω στους τίτλους τέλους τα τραγούδια που ήταν στην ταινία.Πόσοι από εσάς το κάνετε αυτό? Δίνετε σημασία στον ήχο ή αφιερώνεστε στην εικόνα?

Reaction score
40
Απάντηση: Μουσική και Κινηματογράφος. Αλληλένδετες τέχνες

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το soundtrack μπορεί να ανεβάσει μαι ταινία ή να την ρίξει.
Νομίζω πως ένα ST δεν μπορεί να ανεβάσει η να ρίξει μια ταινία γιατί απλά τα θεωρώ 2 διαφορετικά είδη που συνυπάρχουν για να τέρψουν τον θεατή με εικόνα και ήχο.
Υπάρχουν φορές που η μουσική είναι ανώτερη ποιοτικά από το σενάριο,πλοκή, σκηνοθεσία κάποιας ταινίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποσπάσει μεμονωμένα κάποιο βραβείο.
Άλλοτε πάλι η μουσική υπόκρουση μπορεί να είναι φτωχή από έμπνευση,μελωδία,κλπ σε σχέση με την ταινία που βλέπουμε....τότε περνάει ελαφρώς απαρατήρητη και μαγεύομαι από την εικόνα πλοκή ,σκηνοθεσία, υπόθεση της ταινίας.
Συνήθως μια καλή ταινία έχει και καλή ή ενδιαφέρουσα μουσική.
Μην ξεχνάμε ταινίες όπως τα ''ιπτάμενα στιλέτα'' που το ST είναι λίγο ''δυσκολάκι'' αλλά το λατρεύω....:128:

Όπως έχω ξαναναφέρει μου έχει τύχει να αγαπήσω κάποιες ταινίες πριν τις δώ μόνο και μόνο από το Soundtrack (Belly of An architect, The Virgin Suicides) .Επίσης τις περισσότερες φορές κοιτάζω στους τίτλους τέλους τα τραγούδια που ήταν στην ταινία.Πόσοι από εσάς το κάνετε αυτό?
Αν αγαπήσω τη μουσική από κάποια ταινία πριν τη δω τότε περιμένω πολλά από αυτήν...άλλοτε ανταμείβομαι και άλλοτε όχι.
Για παράδειγμα δεν περιμένω και πολλά πράγματα ας πούμε από τις ''σπαγγέτι ταινίες''(με λίγες εξαιρέσεις) ναι? παρά να απολαύσω το καλό ST από αυτές.

Δίνετε σημασία στον ήχο ή αφιερώνεστε στην εικόνα?
Σίγουρα και στα δύο αν υπάρχει ισότιμο ενδιαφέρον.

Γενικότερα πιστεύω πως 1 εικόνα = 1000 λέξεις,αλλά 1μουσική = 1000 εικόνες + 1000 λέξεις..... ανείπωτες........

Reaction score
59

Xωρις μουσικη οι ταινιες θα ηταν " αψυχες ".

Υπάρχουν υπεροχες μουσικες συνηφασμενες με αντιστοιχες ταινιες τους αλλα και με συναισθηματα, καταστασεις, θυμησες και βιωματα.

Ολα αυτα μεσα απο την μουσικη.

Οπως :

Wim Mertens - Struggle for Pleasure

[youtube]LvZQOYzycVA[/youtube]

Michael Nyman - The heart asks the pleasure first

[youtube]0dPS-EHl-FE[/youtube]

και φυσικα αυτο !!! ( ο τιτλος ειναι περιττος γιατι ειναι πασιγνωστο !

[youtube]Wp9lnh_BOjg[/youtube]

Reaction score
59

TOP 60 Soundtracks & movie themes ( 4 parts )

Aπολαυστε τα !!!

[youtube]LiDIEgU2zaA[/youtube]

[youtube]iC20TLn_AMw[/youtube]

[youtube]4r8uB3UE2tI[/youtube]

[youtube]Sax65igK5xg[/youtube]

Reaction score
1.213

Νομίζω πως ένα ST δεν μπορεί να ανεβάσει η να ρίξει μια ταινία γιατί απλά τα θεωρώ 2 διαφορετικά είδη που συνυπάρχουν για να τέρψουν τον θεατή με εικόνα και ήχο.
Υπάρχουν φορές που η μουσική είναι ανώτερη ποιοτικά από το σενάριο,πλοκή, σκηνοθεσία κάποιας ταινίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποσπάσει μεμονωμένα κάποιο βραβείο.
Άλλοτε πάλι η μουσική υπόκρουση μπορεί να είναι φτωχή από έμπνευση,μελωδία,κλπ σε σχέση με την ταινία που βλέπουμε....τότε περνάει ελαφρώς απαρατήρητη και μαγεύομαι από την εικόνα πλοκή ,σκηνοθεσία, υπόθεση της ταινίας.
Συνήθως μια καλή ταινία έχει και καλή ή ενδιαφέρουσα μουσική.
Μην ξεχνάμε ταινίες όπως τα ''ιπτάμενα στιλέτα'' που το ST είναι λίγο ''δυσκολάκι'' αλλά το λατρεύω....:128:

+1

Συμφωνω απολυτα.Ειδικη περιπτωση αποτελουν οι μουσικες ταινιες οπου εκει πολλες φορες το ST ειναι αρκετο να καλυψει ενα πιθανως υποτυπωδες σεναριο.

Σίγουρα και στα δύο αν υπάρχει ισότιμο ενδιαφέρον.

Γενικότερα πιστεύω πως 1 εικόνα = 1000 λέξεις,αλλά 1μουσική = 1000 εικόνες + 1000 λέξεις..... ανείπωτες........

Εγω παλι πιστευω στη δυναμη της εικονας και στην εκφραση οπως αποτυπωνεται σε αυτη των ανθρωπινων συναισθηματων.
Μια εικονα/ταινια θα σε κανει να γελασεις , να κλαψεις , να οργιστεις...μια μουσικη τι ? θα εκτιμησεις το τεχνικο κομματι ,θα παρασυρθεις στο ρυθμο της , αλλα για να σου γεννησει τοσο εντονα συναισθηματα θα πρεπει να φερεις εσυ καποια εικονα στο μυαλο σου ,ειτε δικη σου ειτε προερχομενη απο την ζωη του καλλιτεχνη ,τις συνθηκες που εγραψε το εργο η ακομα και απο τις ιδιαζουσες κοινωνικοπολιτικες συνθηκες/προβληματα της εποχης (με την προυποθεση οτι τα ξερεις αυτα εκ των προτερων..πριν την ακροαση εννοω:) )
...

Reaction score
40

Εγω παλι πιστευω στη δυναμη της εικονας και στην εκφραση οπως αποτυπωνεται σε αυτη των ανθρωπινων συναισθηματων.
Μια εικονα/ταινια θα σε κανει να γελασεις , να κλαψεις , να οργιστεις...μια μουσικη τι ? θα εκτιμησεις το τεχνικο κομματι ,θα παρασυρθεις στο ρυθμο της , αλλα για να σου γεννησει τοσο εντονα συναισθηματα θα πρεπει να φερεις εσυ καποια εικονα στο μυαλο σου ,ειτε δικη σου ειτε προερχομενη απο την ζωη του καλλιτεχνη ,τις συνθηκες που εγραψε το εργο η ακομα και απο τις ιδιαζουσες κοινωνικοπολιτικες συνθηκες/προβληματα της εποχης (με την προυποθεση οτι τα ξερεις αυτα εκ των προτερων..πριν την ακροαση εννοω:) )
Μια εικόνα και στην περίπτωσή μας μία ταινία έχει συγκεκριμένη πλοκή...είναι αυτό που βλέπεις για μία ή δύο ώρες που αν είναι ''μαέστρος'' ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης τότε όντως σου δημιουργεί έντονες εικόνες συναισθήματα αλλά μόνο αυτά που θέλουν να σου περάσουν.....Η μουσική σε πάει πιο πέρα....σκάβει τον ψυχικό σου κόσμο και μην μου πεις ότι δεν έχεις κλάψει ή γελάσει σε ένα μουσικό άκουσμα που συνηχει με εικόνα- ειδικά στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο :134:εγώ έχω δώσει τα ρέστα μου και όχι μόνο εκεί....
Οι εικόνες έρχονται συνειρμικά από μόνες τους εντελώς ελεύθερα.
Δεν μπορώ προσωπικά να ακούω ένα ST και να σκέφτομαι τη ζωή του καλλιτέχνη ή πως είναι από μουσικο-τεχνικής πλευράς φτιαγμένο γιατι χάνεται η ουσία που θέλει να σου προσφέρει η μοναδικότητα της μουσικής ταυτότητας του ST.
Ένας μουσικός όταν συνεργάζεται στενά με τους συντελεστές παραγωγής της ταινίας, μπορεί να κάνει θαύματα...
Την υπόθεση της ταινίας μετά από χρόνια μπορείς να την ξεχάσεις αλλά την μουσική? πχ(Ennio Morricone)
Σίγουρα όμως υπάρχουν ταινίες που δεν μπορώ να τις ξεχάσω με τίποτα από άποψη μουσικής και σεναρίου όπως αυτές του μας θύμησε ο ''προλαλήσαντας'' JD - Cine Gear,
''Amelie'' , ''O κήπος του Αβραάμ'' ,'' Der Himell Uber Berlin '' κ.α....

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Το ST είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης. Δεν κρίνεται μόνο με μουσικά κριτήρια, αλλά και με βάση το "δέσιμο". Ο συνδυασμός μιας πραγματικά καλής ταινίας με ένα πραγματικά καλό soundtrack μπορεί να απογειώσει το θεατή.

Ασφαλώς και ισχύει αυτό που λέει στο αρχικό post ο Μάριος, δηλαδή ότι μερικές φορές μπορεί να αγαπήσεις μια ταινία πριν τη δεις μόνο και μόνο από τη μουσική της. Ωστόσο, αν δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν το ST και βρίσκεσαι μπροστά σε μια καλή ταινία και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι μια ωραία και αρμονικά δεμένη με την ταινία (υπόθεση, μοντάζ, φωτογραφία, camera work) μουσική σε "τραβάει από το μανίκι", εκεί μπορεί να κολλήσεις αθεράπευτα και να έχεις μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία...

Περιττό να μιλήσω κι εγώ για το Belly of an Architect...

Reaction score
40

Belly of an Architect...? Ακόμα δεν την έχω δει...είμαι απαράδεκτη γιατί πάνε τόσοι μήνες που μου την πρότεινες Μαρία και ενώ είχα καιρό δεν....μου βάζω τγρία3:114:

Ο Wim Mertens απλά ανεπανάληπτος σε ότι συνθέτει...

Reaction score
40

Για ακουστέ και αυτό.
Μια άγνωστη ταινία για πολλούς .
Rise of the Footsoldier Soundtrack
http://www.youtube.com/watch?v=TtaGWho4vgw
Πρέπει να έχει ενδιαφέρον το ST.....πάω για πλήρη ανάλυση και ψάξιμο σε λίγο....:126:

Μ' αρέσει....

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Re: Απάντηση: Μουσική και Κινηματογράφος. Αλληλένδετες τέχνες

Για ακουστέ και αυτό.
Μια άγνωστη ταινία για πολλούς .
Rise of the Footsoldier Soundtrack
http://www.youtube.com/watch?v=TtaGWho4vgw
Ωραίο και με στοιχειά trip-hop:111:,ωραία και η φωνή,pas mal ΗelMel!

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μουσική και Κινηματογράφος. Αλληλένδετες τέχνες

Ωραίο και με στοιχειά trip-hop:111:,ωραία και η φωνή,pas mal ΗelMel!
....και blacksploitation στοιχεία...σούπερ είναι !!

Reaction score
40

Helenmel άν έχεις και άλλες προτάσεις OSTS θέλω λίστα και σίγουρα τα όχι τα πολύ γνωστά....με τρώει η τσέπη μου ξέρεις :114::119:
Το παραπάνω παίζει amazon?

JL_

Reaction score
19
Από την στιγμή που ο κινηματογράφος απέκτησε μόνιμη ηχητική μπάντα, η εικόνα έπαψε να είναι ανεξάρτητη και ο ίδιος μετατράπηκε σε ένα οπτικοακουστικό μέσο.

Πραγματικά, μου είναι αδιανόητο να φανταστώ τις αγαπημένες μου ταινίες χωρίς την μουσική τους συνοδεία. Όπως οι ηθοποιοί, η σκηνοθεσία, το μοντάζ, το σενάριο, η φωτογραφία και όλα τα επί μέρους στοιχεία μίας ταινίας, έτσι και η μουσική βρίσκεται εκεί γιατί έχει έναν ρόλο να επιτελέσει: να συνδράμει και αυτή στην οπτικοακουστική αφήγηση μιας ιστορίας...

Reaction score
40

Δεν είναι όμως λίγες φορές που κάποιες ταινίες με μέτριο περιεχόμενο να έχουν φανταστικό OST...ο Εννιο Μορικόνε έκανε πολλές από αυτές αθάνατες ταινίες με την μουσική του!

JL_

Reaction score
19
Αγαπητή μου Fedra, λίγες είναι οι μέτριες ταινίες που μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες εξαιρετικές ερμηνείες ή σκηνοθεσία ή φωτογραφία ή κτλ;

Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για τη μουσική; :126:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Μουσική και Κινηματογράφος. Αλληλένδετες τέχνες

Αγαπητή μου Fedra, λίγες είναι οι μέτριες ταινίες που μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες εξαιρετικές ερμηνείες ή σκηνοθεσία ή φωτογραφία ή κτλ;

Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για τη μουσική; :126:
Δεν με κατάλαβες εννοώ ότι μέτριες ή ακόμα και κακές ταινίες γενικά που έχουν φοβερή μουσική και έχουν μείνει στην μνήμη μας μόνο για την μουσική τους παρά για την υπόθεση του έργου
ή την ερμηνεία ή τη σκηνοθεσία ή τη φωτογραφία κλπ..

JL_

Reaction score
19
Ναι, αυτό ισχύει, περισσότερο όμως γιατί είναι πιο εύκολο και άρα πιο σύνηθες να ακούσουμε το Soundtrack μιας ταινίας, ξέχωρα από αυτήν, παρά τα άλλα επι μέρους στοιχεία της.

Ένα παράδειγμα από την αντίπερα όχθη που μου έρχεται πρόχειρο αυτή τη στιγμή, είναι οι ταινίες του Δράκουλα με τον Christopher Lee, τις οποίες πλέον τις θυμόμαστε όχι για την ποιότητά τους ή τη μουσική τους ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τους, αλλά για την εμβληματική φιγούρα του ηθοποιού και μόνον.

Δε νομίζω πως διαφωνούμε κάπου, αυτό που απλώς ήθελα να τονίσω, είναι πως η μουσική μπορεί να σταθεί και μόνη της, αλλά ή ταινία, από τη στιγμή που ο κινηματογράφος έγινε ομιλών, είναι λειψή χωρίς το soundtrack της, καθώς και αυτό αποτελεί μέρος του μηχανισμού αφήγησης.

Reaction score
7
Το γεγνός που με ενθουσιάζει είναι όταν ένα soundtrack είναι τόσο καλό που σε αναγκάζει να δείς την ταινία.Το οποίο μου έχει συμβεί 2 φορές,μία με τις Αυτόχειρες Παρθένους (The Virgin Suicides) της Coppola) και άλλη μια με την Κοιλιά του Αρχιτέκτονα (The Belly Of The Architect) του Greenaway. Πραγματικά έρωτας με την πρώτη ακρόαση! Στην πρώτη περίπτωση οι Air και στην δεύτερη ο Wim Mertens κατάφεραν και δημιούργησαν δυο soundtrack τα οποία είναι το ίδιο καλά τόσο σε συνδυασμό με την εικόνα όσο και χωρίς αυτήν.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514