"Μπασοκούτι" σε σεντάν: Γίνεται?

Reaction score
180
Μπαίνει μπασοκούτι στο πορτμπαγκαζ σε αυτοκινητο τύπου σενταν?
Βλεπω οτι στο δικο μου ford focus μεσολαβουν στην εταζερα αρκετα υλικα τα οποια μαλλον ηχομονωνουν τους δυο χωρους. (λαμαρινα, υαλοβαμβακας)
Εχει καποιος αναλογη εμπειρία?

Reaction score
49
Απάντηση: "Μπασοκούτι" σε σεντάν: Γίνεται?

Τα sedan παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων, ιδιαίτερα αν τα πίσω καθίσματα δεν πέφτουν καθόλου (σε σχέση με ένα liftback, hatchback ή Station Wagon).....
Πρόχειρη λύση βελτίωσης είναι το εξής: αν στο πίσω κάθισμα υπάρχει «τεμπέλης» με πορτάκι για να μπορείς να μεταφέρεις μεγάλου μήκους πράγματα (πχ πέδιλα σκι), το έχεις κατεβασμένο για να υπάρχει επαφή του χώρου επιβατών με τον χώρο αποσκευών!
Μια άλλη λύση είναι να κοιτάξεις αν στην σταθερή εταζέρα (ανάμεσα στα πίσω προσκέφαλα και την βάση του πίσω παρμπρίζ) υπάρχει θέση για ηχεία (ή υπάρχουν ήδη ηχεία). Αν υπάρχει θέση, και είναι άδεια, ξεβιδώνεις κάποιο πλαστικό μονωτικό που υπάρχει, ώστε να υπάρχει κυκλοφορία αέρα ανάμεσα στο πορτμπαγκάζ και τον χώρο επιβατών.
Αν έχει ηχεία, τα αποσυνδέεις και ουσιαστικά περνάς στην προηγούμενη κατάσταση (άλλωστε αν υπάρχουν πίσω ηχεία δεν προσφέρουν τίποτε ηχητικά....)

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό, ψάχνεις κατάλληλο κουτί (μάλλον ικανού μεγέθους) και παίζεις συχνοτικά με τον ενισχυτή (ή την πηγή) μέχρι να καταλήξεις κάπου που σε ικανοποιεί.....

Εξαρτάται πάντα τι ψάχνεις....
Αν δεν ψάχνεις τίποτε δυνατό και αναζητάς ένα sub να συμπληρώνει διακριτικά τις χαμηλές συχνότητες (αλλά όχι πολύ χαμηλές) ψάξε κάποιο ενεργό (ή μη), ρηχό, να χωράει κάτω από κάποιο κάθισμα (οδηγού ή συνοδηγού)....

Αλλιώς αν οι μπροστινές σου πόρτες χωρούν κάποιο σοβαρών διαστάσεων γούφερ (6.5" ή 8"), κάνεις προσεκτική μόνωση στην εσωτερική λαμαρίνα της πόρτας (dynamat original), «τσιμεντοποιείς» και το εσωτερικό της εξωτερικής λαμαρίνας (αν έχεις πρόσβαση) και μετατρέπεις το εσωτερικό της πόρτας σε «κούτα», που όμως θα σου δίνει μπάσο κυρίως σε μεσοϋψηλές στάθμες......

Τι αμάξι έχεις?

Reaction score
180

Εχω Ford Focus (σενταν βεβαια)

Υπαρχει τεμπελης στο πισω καθισμα, αλλα απο πισω δεν υπαρχει κενο. Υπαρχει μονο η πλαστικη πλατη του καθισματος που απο οτι ειδα κοβεται εύκολα. Να την ....κοψω?

Στην εταζερα δεν υπαρχουν τρυπες για ηχεια. Υπαρχουν ομως μια σειρα απο 5-6 οβαλ τρυπες 3-4 cm κατα μηκος του πισω τζαμιού, και επισης υπαρχουν καποιες μικρες τρυπες διασπαρτες στην λαμαρινα κατω απο τον υαλοβαμβακα (παχους 1cm) που βρισκεται ...κατω απο την εταζερα.

Τα πισω ηχεία βρισκονται στις πισω πορτες.

Το ενεργο ρηχο sub, τα ειχα ως αρχικη επιλογη. Μαλιστα παρηγγειλα και ενα pioneer και επειδη αργούσε να ερθει η παραγγελια μου την ακυρωσα. Ετσι βρηκα τον καιρο να σκεφτω μηπως με τα ιδια περιπου χρηματα πετυχω κατι καλυτερο με ξεχωριστο ενισχυτη και "μπασοκουτι".

Σκεφτηκα επισης οτι η "πηγη" μου εχει ξεχωριστες ρυθμισεις για την preout του subwoofer και αυτο θα ηταν πολυ βολικό.

Ενα θεμα επισης που με απασχολεί ειναι μηπως οντως το μικρο ενεργο τα καταφέρνει καλυτερα απο το μπασοκουτι στις "οχι πολυ χαμηλες συχνότητες" αφου περισσοτερο με ενδιαφέρει πχ ο ρυθμός του κοντραμπασου, παρα η μποτα των drums.

Για τα woofer στις μπροστινες πορτες εχω δει στο forum κατι πολυ ωραιες μοντιφιες για focus (νομιζω δημοσιευμενες απο εσενα) αλλα σιγουρα ξεπερνουν κατα πολυ τον προυπολογισμο μου, που ειναι γυρω στα 250-300 ευρω, δεδομενου οτι το κουτι και την εγκατασταση θα την κανω μονος μου.

Σε ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση.

Reaction score
1

μην κανεις ταρζανιες στο αμαξι γιατι οταν θα πας να το πουλησεις θα τα βρεις μπροστα σου.

παντως εξαρταται απο την ηχομονωση του καθε αυτοκινητου.

ενας γνωστός ειχε σε passat, μπασοκουτι με 10" ΜΒ QUART και ισα που αισθανοσουνα το μπασσο.

Reaction score
49

Εχω Ford Focus (σενταν βεβαια)
Λες να είναι τα πρώτα δείγματα γήρανσης? :137:
Το είχα δει από το αρχικό σου post.....
Έχω ήδη σκεφτεί το όχημα και περίπου τους χώρους αλλά έγραφα και λίγο πριν πατήσω το «Καταχώρηση απάντησης» ξέχασα το αυτοκίνητο......
Χμμμ....... :121:

Υπαρχει τεμπελης στο πισω καθισμα, αλλα απο πισω δεν υπαρχει κενο. Υπαρχει μονο η πλαστικη πλατη του καθισματος που απο οτι ειδα κοβεται εύκολα. Να την ....κοψω?
ΜΗΝ το κόψεις. Είναι κρίμα να χαλάσεις κάτι από το αυτοκίνητο που τελικά μπορεί και να μην αποδώσει.....
Είμαι της άποψης ότι καλύτερα να χάσω λίγο από το αποτέλεσμα αλλά το αυτοκίνητο (ακόμα και αν τα ξηλώσω όλα) να παραμένει «μαμά»

Στην εταζερα δεν υπαρχουν τρυπες για ηχεια. Υπαρχουν ομως μια σειρα απο 5-6 οβαλ τρυπες 3-4 cm κατα μηκος του πισω τζαμιού, και επισης υπαρχουν καποιες μικρες τρυπες διασπαρτες στην λαμαρινα κατω απο τον υαλοβαμβακα (παχους 1cm) που βρισκεται ...κατω απο την εταζερα.

Τα πισω ηχεία βρισκονται στις πισω πορτες.
Πολύ μικρές αυτές οι διατομές για να προσφέρουν κάτι.....
Από την άλλη μην σκεφτείς καν να κόψεις την οριζόντια λαμαρίνα γιατί είναι βασικότατο δομικό στοιχείο για το δέσιμο του αμαξώματος!!!!

Το ενεργο ρηχο sub, τα ειχα ως αρχικη επιλογη. Μαλιστα παρηγγειλα και ενα pioneer και επειδη αργούσε να ερθει η παραγγελια μου την ακυρωσα. Ετσι βρηκα τον καιρο να σκεφτω μηπως με τα ιδια περιπου χρηματα πετυχω κατι καλυτερο με ξεχωριστο ενισχυτη και "μπασοκουτι".
Μάλλον τελικά η λύση των ρηχών subs είναι η καλύτερη περίπτωση....Παίρνεις κάποιο να βολεύει ως προς την τοποθέτηση, δίνεις ρεύμα από την μπαταρία, σήμα από την έξοδο sub out της πηγής (μην ξεχάσεις να την ενεργοποιήσεις σαν sub out που αυτόματα σε γυρνάει η πηγή σε low pass) και είσαι έτοιμος.
Ίσως κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού ή και τέρμα μπροστά στα πόδια του κάτω από την μοκέτα......
Καλό είναι να πας να τα δεις σε κάποιο κατάστημα live για να καταλάβεις αν χωρούν κάπου......
Μην βάλεις ενεργό στο πορτμπαγκάζ...Χάθηκε το χαμηλό.....

Σκεφτηκα επισης οτι η "πηγη" μου εχει ξεχωριστες ρυθμισεις για την preout του subwoofer και αυτο θα ηταν πολυ βολικό.
Όπως σου είπα, μην ξεχάσεις να την ενεργοποιήσεις ως sub out!

Ενα θεμα επισης που με απασχολεί ειναι μηπως οντως το μικρο ενεργο τα καταφέρνει καλυτερα απο το μπασοκουτι στις "οχι πολυ χαμηλες συχνότητες" αφου περισσοτερο με ενδιαφέρει πχ ο ρυθμός του κοντραμπασου, παρα η μποτα των drums.
Τα μικρά ενεργά πέρα από ρηχά είναι και μικρής διαμέτρου. Συνήθως έχουν καλά συντονισμένη καμπίνα και παρόλες τις μικρές διαστάσεις παίζουν ικανοποιητικά.....Βέβαια το ικανοποιητικά έχει να κάνει με τα αυτιά του καθενός μας και κυρίως με το τι περιμένει να ακούσει....
Γιαυτό και θεωρώ πως η τοποθέτηση σε κάποιο κατάστημα
1. θα σου δώσει λύση στο θέμα διαστάσεις
2. θα σου δώσει άλλες εναλλακτικές
3. θα αποκλείσει ζημιές και λάθη
4. συνολικά δεν θα σου στοιχίσει παραπάνω....

Για τα woofer στις μπροστινες πορτες εχω δει στο forum κατι πολυ ωραιες μοντιφιες για focus (νομιζω δημοσιευμενες απο εσενα) αλλα σιγουρα ξεπερνουν κατα πολυ τον προυπολογισμο μου, που ειναι γυρω στα 250-300 ευρω, δεδομενου οτι το κουτι και την εγκατασταση θα την κανω μονος μου.
Φαντάσου ότι 250-300€ θα σου στοιχίσει μόνο η κατασκευή των door panels....Και ίσως και παραπάνω, αναλόγως του τι θες...

Σε ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση.

Ό,τι χρειάζεσαι, εδώ είμαστε....

Θα ψάξω και φωτό για κάποια βολικά ενεργά.......

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster