Νέο πικ-απ, χαμηλής κατηγορίας - Προτάσεις, σχόλια.

Reaction score
0
Χαίρεται, είμαι τον τελευταίο καιρό στην αναζήτηση ενός πικ-απ για την είσοδο μου στο μαγικό κόσμο των βινυλίων. Δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το αντικείμενο, είχα μόνο μια επαφή με ένα Dual CS505-3 που είχα αγοράσει για την κοπέλα μου από μέλος εδώ του forum, με το οποίο ήμουν και αρκετά ικανοποιημένος.
Θα ήθελα να ακούσω κάποιες προτάσεις, όσο το δυνατόν πιο οικονομικές είναι η αλήθεια, για ένα αξιόλογο πικ-απ. Δεν είμαι αυτό που θα αποκαλούσε κανείς audiophille αλλά με ενδιαφέρει ο σωστός ήχος.

Αυτό πχ, πώς το κρίνετε; Θα προτείνατε να στραφώ προς κάποιο μεταχειρισμένο-vintage μηχάνημα ή σε ένα καινούριο και σε ποιο;

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, εκ των προτέρων.

Reaction score
126
Απάντηση: Νέο πικ-απ, χαμηλής κατηγορίας - Προτάσεις, σχόλια.

Βρες ενα vintage πικαπ της thorens θα εκπλαγεις με τον ηχο του!!!

Reaction score
2.248

Καλημέρα
Σαν νέος στον χώρο του βινυλίου θα σου πρότεινα την αγορά ενός καινούργιου, καλού και φτηνού πικάπ ανάρτησης.
Το Dual CS 505-4 είναι μία άριστη επιλογή. Οχι καλύτερη από ένα thorens όπως προτείνει ο φίλος musiclo, αλλά ποιό ασφαλής για σένα σαν νέος σε αυτόν τον χώρο καθώς ίσως δεν έχεις αρκετή εμπειρία (συγγνώμη) για να διακρίνεις τυχόν μηχανικά προβλήματα (αναρτήσεις, σκέβρωμα plinth, chasis, μηχανικές βλάβες βραχίωνα κτλ) σε ένα vintage πικάπ ανάρτησης που κάποιος θα στο πουλήσει (μάλλον από ebay) σαν ευκαιρία. Το ίδιο θα πω και για το SL1200MKII που τυχόν σου προταθεί σαν δεύτερο χέρι. Τίμια επιλογή αλλά προσοχή εάν είχε επαγγελματική χρήση.

Εδώ μπορείς να δεις και ένα group test από πικαπ
http://www.avmentor.gr/reviews/group_test_analog_systems_1k5_4.htm

Καλή τύχη

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

......για την είσοδο μου στο μαγικό κόσμο των βινυλίων. Δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το αντικείμενο......
Kάνε τον κόπο και ενημερώσου λιγάκι πριν ξοδέψεις χρήματα.:108:

....όσο το δυνατόν πιο οικονομικές είναι η αλήθεια, για ένα αξιόλογο πικ-απ.......
Ψάχνεις Ferrari που να καίει σαν 500σαράκι

...Δεν είμαι αυτό που θα αποκαλούσε κανείς audiophille αλλά με ενδιαφέρει ο σωστός ήχος.
[YOUTUBE]HMguQXzgcd0[/YOUTUBE]

Reaction score
29.538

Βάλε και κανά sl στον άνθρωπο.....

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Καλημέρα
για σένα σαν νέος σε αυτόν τον χώρο καθώς ίσως δεν έχεις αρκετή εμπειρία (συγγνώμη) για να διακρίνεις τυχόν μηχανικά προβλήματα (αναρτήσεις, σκέβρωμα plinth, chasis, μηχανικές βλάβες βραχίωνα κτλ)
Φυσικά και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Δεν είμαι, και το ξέρω πως δεν είμαι, κατάλληλα πεπειραμένος στα μηχανικά θέματα των πικ-απ, οπότε δύσκολα θα καταλάβαινα κάποια δυσλειτουργία. Αυτό αμέσως με οδηγεί στην αγορά καινούριου πικ-απ αλλά από ότι βλέπω οι προτάσεις κινούνται προς τα vintage μηχανήματα.

Kάνε τον κόπο και ενημερώσου λιγάκι πριν ξοδέψεις χρήματα.:108:
Ψάχνεις Ferrari που να καίει σαν 500σαράκι
Αυτό σκοπεύω και να κάνω καθώς δεν έχω χρήματα για πέταμα αλλά ούτε και βιάζομαι να προβώ σε κάποια αγορά. Επίσης δεν ψάχνω ferrari αλλά στην κατηγορία των 500σαράκιων ψάχνω αυτό που αξίζει περισσότερο τα λεφτά του :107:.

Κάτω του μετρίου, και πολύ κατώτερο από αυτό, ή αυτό, ή αυτό, ή αυτό.
Εσύ θα πρότεινες την αγορά ενός τέτοιου "εργαλείου" σε εμένα τον άσχετο; Πόσο εύκολο είναι να διαπιστώσεις την ποιότητα του πικ-απ και τυχόν προβλήματα που θα υπάρχουν σίγουρα σε ένα πικ-απ τέτοιας ηλικίας. Επίσης το σετάρισμα του πόση διαδικασία θέλει;

Εδώ θέλω να ενημερώσω πως μπορεί τώρα να μην έχω πολύ σχέση αλλά με ενδιαφέρει να ενημερωθώ και ασχοληθώ με μεράκι με το αντικείμενο, καθώς το έχω καημό πολλά χρόνια. Όποιες πηγές έχετε από τις οποίες θα μπορούσα να μάθω πέντε πράγματα, θα ήμουν ευγνώμων αν με που τις δείχνατε.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

Έχεις δίκιο, είναι ηλικιωμένες μηχανές, αλλά σε αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και άλλες λύσεις. Βέβαια, μπορείς να πάρεις και καινούργιο αυτό το Pro-ject, αλλά τί τα θέλεις. Για να βγει σε τόσο χαμηλή τιμή, το μόνο που μπορεί να είναι, είναι ένα σανίδι πάνω σε τέσσερα λαστιχένια πόδια, ή τίποτα ακίδες. Αν μπορείς να ανέβεις σε κάποια 500 - 700 ευρώ, πάρε αυτό ή αυτό να ξεμπερδεύεις.

Αν θέλεις πικάπ που να δουλεύει και να παίζει.-

Αν θέλεις απλώς high end, πάρε κανα Clearaudio και βάλτο στο σαλόνι για μόστρα να σκονίζεται...

Reaction score
0

Προσωπικά δε θέλω καθόλου high-end, θέλω απλά να ακούω δίσκους.
Αν είναι το πιο συμφέρον να ασχοληθώ με ένα vintage μηχάνημα δεν έχω πρόβλημα, σίγουρα απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά από ότι καταλαβαίνω τον αξίζει, διαφωνείς;
Αν πάμε σε ένα τέτοιο λοιπόν τι προσέχουμε; Πώς ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο;

Επίσης κάποιος γνωστός ανέφερε αυτό. Αξίζει τίποτα ή και αυτό σανίδι πάνω σε τέσσερα λαστιχένια πόδια; :107:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

Σανίδι είναι...

Reaction score
2.248

Η αγορά ενός vintage πικάπ σε καλή τιμή δεν είναι απαγορευτική μόνο εάν είσαι έτοιμος να διαθέσεις μερικά ακόμα χρήματα για τυχόν αντικατάσταση μερικών μηχανικών μερών.

Οι ποιό συνηθισμένες ζημιές που βγάζουν αυτά τα πικάπ ανάρτησης είναι οι εξής:

- Αναρτήσεις: Στα πικάπ ανάρτησης θεωρούντε αναλώσιμα. Είναι η καρδία του πικάπ ανάρτησης καθώς από την κατάσταση τους εξαρτάτε και η ακουστική συμπεριφορά τους (Απορρόφηση κραδασμών που δεν μας αφορά εδώ)

- Ιμάντας: Είναι αναλώσιμο και 90% τους αλλάζουμε. Φτηνοί αλλά πρέπει να το αναφέρουμε

- Πηγάδι: Αναλόγος της χρήσης και της συντήρησης που έκανε ο προκάτοχος είναι πολύ πιθανόν να βρεθείς αντιμέτοπος με ζημιά ή μεγάλη φθορά και να χρήζει ανατικατάσταση. (λάδια με teflon και πατέντες δεν υπάρχουν)

- Μοτέρ: Σπάνια ζημιά που μόνο με στροβοσκόποιο την ανακαλύπτεις, είτε θόρυβος (που είναι ακουστός)

- Υποπλατό: Σπάνια υπάρχει ζημιά σε αυτό αλλά δεν είναι και απίθανο μετά από πτώση

- Plinth: Σκέβρωμα ή ξεκόλλημα, ή crack. Δεν είναι σπάνια ζημιά και χρήζει επισκευή ή αντικατάσταση

- Βραχίονας: Είναι λαχείο. Μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση αλλά και να έχει μηχανική βλάβη. Εδώ προχωράς σε επισκευή των ρουλεμάν ή σε αντικατάσταση του βραχίονα

- Κεφαλή/Βελόνα: Σύνηθες για βελόνα και ποιό σπάνιο για κεφαλή. Χρήζει αντικατάστασης

Γενικά να έχεις υπ'οψην σου ότι μιλάμε για πικάπ 30ετίας που έχουν γράψει χιλιάδες ώρες παιξίματος.
Οι ζημιές που σου αναφέρω είναι σχετικά εύκολα να διαγνωστούν από έναν έμπειρο αναλογικάριο, αλλά σχεδόν απίθανο από έναν νεό στον χώρο όπως εσύ που ναι μεν θα ακούς καλά, αλλά δεν θα ξέρεις εάν θα μπορούσες να ακούς καλύτερα....

Αυτά

Reaction score
0

Ευχαριστώ πολύ, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
Το ξέρω, ή μάλλον το φαντάζομαι, πως η αγορά πικ-απ μεταχειρισμένου και δει από το εξωτερικό είναι αρκετά λαχείο.
Αν αποφασίσω κάτι τέτοιο θεωρείται πως τα μοντέλα της thorens είναι τα πιο ικανά;
Και ποια thorens συγκεκριμένα;

Επίσης κάπου στο παλιό μου σπίτι υπάρχει ένα σακατεμένο Τechnics sl bd 3. Αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί δεδομένου ότι δεν έχει βραχίονα και είναι γενικά σε άσχημη κατάσταση.
Κάπου είχα διαβάσει για αυτά πως έχουν προβληματικό μηχανισμό, ισχύει ή αυτό ισχύει μόνο για τα sl b3;

Reaction score
0

http://usa.denon.com/us/Product/Pag...CatId=Turntables(DenonNA)&PId=DP300F(DenonNA)
Πάρε αυτό για αρχή που έχει και τον προενισχυτή phono επάνω του.
Θα το κοιτάξω, αλλά δεν έχω πρόβλημα σε αυτό καθώς έχω ενισχυτή με phono pre-amp.
Ευχαριστώ πάντως.

Reaction score
2.248

Ευχαριστώ πολύ, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
Το ξέρω, ή μάλλον το φαντάζομαι, πως η αγορά πικ-απ μεταχειρισμένου και δει από το εξωτερικό είναι αρκετά λαχείο.
Αν αποφασίσω κάτι τέτοιο θεωρείται πως τα μοντέλα της thorens είναι τα πιο ικανά;
Και ποια thorens συγκεκριμένα;

Επίσης κάπου στο παλιό μου σπίτι υπάρχει ένα σακατεμένο Τechnics sl bd 3. Αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί δεδομένου ότι δεν έχει βραχίονα και είναι γενικά σε άσχημη κατάσταση.
Κάπου είχα διαβάσει για αυτά πως έχουν προβληματικό μηχανισμό, ισχύει ή αυτό ισχύει μόνο για τα sl b3;
Υπάρχουν αρκετές σχολές πικάπ. Μάζας, ανάρτησης, direct drive, belt drive πχ
Η κάθε σχολή έχει τα πλεονεκτηματά/μειονεκτηματά της καθώς και τους θιασώτες της. Δεν είναι όμως ώρα να πούμε εδώ ποιά είναι η καλύτερη και τις διαφορές τους. Μία ματιά στο site στα αναλογικά θέματα μπορέις να ρίξεις από παλαιότερα νήματα για να πάρεις μία ιδέα.

Σχετικά με το Thorens TD160 kai TD166 (μιάς και μιλάμε για vintage ανάρτησης) δεν είναι το καλύτερο πικάπ, αλλά είναι ένα πολύ καλό πικάπ για τα χρήματα που ζητά (value for money). Ούτε θα πούμε ποιό είναι το καλύτερο ανάρτησης αφού και εδώ υπάρχουν θιασώτες. Εαν ρωτήσεις εμένα πχ θα σου πώ το Linn LP12. Εάν ρωτήσεις τον κο Κ.Κόγια θα σου πει το Oracle ή το Micro Seiki, τον Petermeni θα σου πει το Gyrodeck, Τον Takis6c33 το Thorens, τον Μάνο58 το Heybrook και πάει λέγοντας :105:

Υποκειμενικές απόψεις δλδ συμφορουμιστών επί της αντικειμενικής του Linn Sondek LP12 :204:

Το SLBD3 δεν αξίζει να το φτιάξεις μια φορά. Τα SL1200 που πρότεινε ο κος K.Kόγιας είναι καλά για αρχή και το πολύ πολύ να βγάλουν πρόβλημα βραχίονα. Η τιμή του βραχιονά τους όμως είναι γελοία (60 euro)

Πρίν μπλέξεις με εξωτερικό ΙΜΗΟ κοίτα και στις αγγελίες του site. Υπάρχουν καλές ευκαιρίες και τα παιδιά είναι εδώ..... Οπότε οτιδήποτε πρόβλημα μπορεί να λυθεί....

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Προτάσεις, σχόλια: ΄΄5 από 5΄΄

Αυτό πχ, πώς το κρίνετε; Θα προτείνατε να στραφώ προς κάποιο μεταχειρισμένο-vintage μηχάνημα ή σε ένα καινούριο και σε ποιο;
Επίσης κάποιος γνωστός ανέφερε αυτό...
Έχοντας χρησιμοποιήσει στο παρελθόν-ως εφεδρικούς βινυλιακούς αναπαραγωγείς- τους προκατόχους των μοντέλων που αναφέρεις,τα εισαγωγικά μοντέλα της Pro-Ject και της Rega αφήνουν την εντύπωση ΄΄εργοστασίων΄΄ ακουστικής ανάδρασης.:137:

Εκτός από τις προτάσεις του ΚΚ,θα μπορούσες γι αμεταχείριστο μοντέλο να στραφείς εναλλακτικά σ'εκείνα της Dual:
http://www.akoustiki-kritis.com/images/imports/dual catalogue.pdf

Reaction score
1.788

Συμφωνω εκατο τοις εκατο για τα φθηνα μοντελα της Proj-ject!! Eιχα και εγω, και ειναι πραγματι οπως τα λεει ο φιλος Bhutia.

Reaction score
8.905

Επειδή έχουν πέσει πολλές απόψεις-προτάσεις.... και δεν θέλω να περιπλέξουν και άλλο τα πράγματα, σαν οπαδός των direct drive (VICTOR-JVC) κοίτα στα 300-400 ευρώ να βρεις ένα Technics 1200 και όταν “βαρεθείς” τον βραχίωνα του, βάλε κάποιον άλλο επάνω, γιατί απλά (και άποψή μου) σαν πλατό δεν έχει καμιά σχέση με Dual – Thorens – Project – Rega και τα φτηνιάρικα συναφή τους!

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.869
Members
38.508