Να αλλάξω ηχεία??

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους!

Σας είχα απασχολήσει πριν καιρό (και εσάς και τον Αντρέα) για την αγορά ενός ζεύγους ηχείων, που τελικά κατέληξαν να είναι τα Monitor Audio RS6. Το σύστημά μου αποτελείται από

• Marantz SR7400 (πολυκάναλος ολοκληρωμένος)
  • Arcam P85 (δικάναλος τελικός)
  • Monitor Audio RS6 (για μπροστά, τα οδηγεί ο Arcam)
  • JmLab Sib (για πίσω)

Το σύστημα παίζει σε ένα δωμάτιο 17 τ.μ. Πολλοί με είχαν αποτρέψει από την αγορά ηχείων δαπέδου τότε, αλλά εγώ επέμενα. Τελικά σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος είμαι, απλά δεν έχω αυτό που λέμε στερεοφωνική εικόνα. Και φαντάζομαι είναι λογικό. Τα RS6 είναι σχεδόν κολλητά στον πίσω τοίχο, και απέχουν από τους πλαϊνούς 20 περίπου εκατοστά. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα ότι πηγαίνοντας σε ένα ηχείο βάσης αντίστοιχης ή καλύτερης ποιότητας τα πράγματα θα καλυτέρευαν.. Ποια είναι η γνώμη σας?

Πιστεύετε οτι μπορεί να φταίει και ο προενισχυτής που είναι ολοκληρωμένος AV? Στις επόμενες κινήσεις μου είναι η αγορά ενός Arcam A90 με σκοπό τη διενίσχυση και ενός Harman/Kardon HD970 για cd. Τι έχετε να μου προτείνετε?

Reaction score
298
Eάν θεωρείς ότι η στερεοφωνική εικόνα χαλάει από την πολύ κακή τοποθέτηση των ηχείων, δεν θα αλλάξουν και πολλά αν βάλεις άλλα ηχεία στην ίδια κακή θέση.

Reaction score
0
RDoherty said:
Eάν θεωρείς ότι η στερεοφωνική εικόνα χαλάει από την πολύ κακή τοποθέτηση των ηχείων, δεν θα αλλάξουν και πολλά αν βάλεις άλλα ηχεία στην ίδια κακή θέση.
Έχεις δίκιο! Η θέση είναι πολύ κακή, και δύσκολα μπορεί να αλλάξει ριζικά! Απλώς φανταζόμουν μήπως είχα καλύτερο αποτέλεσμα με ηχεία βάσης που είναι κατά κύριο λόγο φτιαγμένα για να παίζουν κοντά σε τοίχους, και με το bass reflex μπροστά.. :?

Reaction score
298
Υποψιάζομαι ότι το κύριο πρόβλημά σου είναι η εγγύτητα των πλαϊνών τοίχων και αυτό δεν θα αλλάξει με τα ηχεία βάσης. Το πού ειναι η οπή του ρεφλέξ ελάχιστη σχέση έχει με την εικόνα. Τα μήκη κύματος αυτά είναι από 3 μέχρι 7 μέτρα και περιθλώνται πολύ εύκολα. Θα σου πρότεινα να στρίψεις τα ηχεία προς τα μέσα για αρχή και σε δεύτερη φάση να βάλεις ηχοαπορροφητικό υλικό στο σημείο της πλάγιας ανάκλασης.

Τα ηχεία βάσης, λόγω μικρού όγκου, είναι ορισμένες φορές σχεδιασμένα να "γεμίζουν" το λιγοστό μπάσσο τους με σε συνθήκες "2π", δηλαδή κοντά σε τοίχο (έναν, όχι δύο!). Ούτε αυτό έχει σχέση με την εικόνα. Αντίστοιχα πολλά ηχεία δαπέδου τοποθετούν τα γούφερ τους χαμηλά για να πετύχουν φόρτιση "2π" με το πάτωμα και ο βασικός λόγος που δεν πολυμπαίνουν κοντα σε τοίχο είναι ότι η φόρτιση τότε θα γίνει "π" και το μπάσσο θα είναι υπερβολικό. Για γωνία ("π/2" steradians) δεν συζητάμε βέβαια, εκεί ακούς ένα συνεχές μπουμ-μπουμ, μόνο 8)

στερακτίνια (steradians) είναι η στερεά γωνία μία ολόκληρης σφαίρας (αντίστοιχη με τις 360ο ενός πλήρους κύκλου), 2π το ημισφαίριο, π το τεταρτοσφαίριο κoκ.

Reaction score
0
RDoherty said:
Υποψιάζομαι ότι το κύριο πρόβλημά σου είναι η εγγύτητα των πλαϊνών τοίχων και αυτό δεν θα αλλάξει με τα ηχεία βάσης. Το πού ειναι η οπή του ρεφλέξ ελάχιστη σχέση έχει με την εικόνα. Τα μήκη κύματος αυτά είναι από 3 μέχρι 7 μέτρα και περιθλώνται πολύ εύκολα. Θα σου πρότεινα να στρίψεις τα ηχεία προς τα μέσα για αρχή και σε δεύτερη φάση να βάλεις ηχοαπορροφητικό υλικό στο σημείο της πλάγιας ανάκλασης.

Τα ηχεία βάσης, λόγω μικρού όγκου, είναι ορισμένες φορές σχεδιασμένα να "γεμίζουν" το λιγοστό μπάσσο τους με σε συνθήκες "2π", δηλαδή κοντά σε τοίχο (έναν, όχι δύο!). Ούτε αυτό έχει σχέση με την εικόνα. Αντίστοιχα πολλά ηχεία δαπέδου τοποθετούν τα γούφερ τους χαμηλά για να πετύχουν φόρτιση "2π" με το πάτωμα και ο βασικός λόγος που δεν πολυμπαίνουν κοντα σε τοίχο είναι ότι η φόρτιση τότε θα γίνει "π" και το μπάσσο θα είναι υπερβολικό. Για γωνία ("π/2" steradians) δεν συζητάμε βέβαια, εκεί ακούς ένα συνεχές μπουμ-μπουμ, μόνο 8)

στερακτίνια (steradians) είναι η στερεά γωνία μία ολόκληρης σφαίρας (αντίστοιχη με τις 360ο ενός πλήρους κύκλου), 2π το ημισφαίριο, π το τεταρτοσφαίριο κoκ.
Ουαου! Τι μαθαίνει κανείς! Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την ανάλυση αυτή! Το ένα από τα δύο ηχεία έχει απόσταση από τον πλαϊνό περίπου 1,2 μέτρα και το άλλο απέχει από το τζάμι της μπαλκονόπορτας 30 εκταστοστά. Οπότε τα στοιχεία που είχα δώσει πριν δεν αληθεύουν. Θα προσπαθήσω να παίξω με κάποια βαριά κουρτίνα στην μπαλκονόπορτα, μήπως και βοηθήσω έτσι κάπως την εικόνα.

Τα ηχεία είναι στραμμένα προς τα μέσα, και τα καλώδιά μου είναι της τάξης των 2e/μέτρο. O προενισχυτής μου είναι av. Υποψιάζομαι ότι ίσως υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης στον ήχο μου.. :?

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Καλημέρα ατακτο «παιδί» δεν ακούς συμβουλές των φίλων σου.....λοιπόν ψυχραιμία και υπομονή θέλει με αυτό το χόμπυ που έμπλεξες θα δείς και θα ακούσεις πολλά πχ φίλος έβαλε στόχο της ζωής του να πείσει την ΔΕΗ να του καθαρίσουν τις επαφές στις κολλόνες τις γειτονιάς του,επειδή κάποιος γκουρού του είπε οτι έτσι θα καθαρίσει ο ήχος του; ή τα αυτιά του;σε διαβεβαιώ ότι τα καΤάφερα αφού έβαλε μέσον φυσικά!!!τώρα τι άκουσε;άββυσος η ψυχή του ανθρώπου.Οσο για εσένα εγώ προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσεις στο ΧΩΡΟ σου ηχείο ΒΑΣΗΣ και τα ματζούνια μετά,μην σε βάλουν και γκρεμίσεις κανα τοίχο;

Reaction score
0
dcure said:
Καλημέρα ατακτο «παιδί» δεν ακούς συμβουλές των φίλων σου.....λοιπόν ψυχραιμία και υπομονή θέλει με αυτό το χόμπυ που έμπλεξες θα δείς και θα ακούσεις πολλά πχ φίλος έβαλε στόχο της ζωής του να πείσει την ΔΕΗ να του καθαρίσουν τις επαφές στις κολλόνες τις γειτονιάς του,επειδή κάποιος γκουρού του είπε οτι έτσι θα καθαρίσει ο ήχος του; ή τα αυτιά του;σε διαβεβαιώ ότι τα καΤάφερα αφού έβαλε μέσον φυσικά!!!τώρα τι άκουσε;άββυσος η ψυχή του ανθρώπου.Οσο για εσένα εγώ προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσεις στο ΧΩΡΟ σου ηχείο ΒΑΣΗΣ και τα ματζούνια μετά,μην σε βάλουν και γκρεμίσεις κανα τοίχο;
Τοίχο δεν γκρεμίζω, το χώρο δεν τον πειράζω! Άντε καμμιά κουρτίνα, ή τπτ τέτοιο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Το να ακούσω στο χώρο μου ηχεία βάσης θα ήταν το καλύτερο νομίζω, αλλά είναι λίγο δύσκολο, από την άποψη οτι δεν ξέρω κάποιο κατάστημα που να το κάνει αυτό. :? Ίσως αν ξεκινούσα ακροάσεις σε παρόμοιους με τον δικό μου χώρους καταστημάτων...

Reaction score
25.536
αστα οπως ειναι
εκει που τα φυτεψες δεν προκειται να παιξει κατι καλυτερα ,οποτε τα κρατας και σου μενει το μπασσο και τα λεφτα

Reaction score
0
Μάλιστα! Οι απόψεις διαφέρουν δηλαδή! Ωραία... :p

Δύσκολο το hifi, πολύ δύσκολο! :shock:

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
DeepFloyd said:
dcure said:
Καλημέρα ατακτο «παιδί» δεν ακούς συμβουλές των φίλων σου.....λοιπόν
Τοίχο δεν γκρεμίζω, το χώρο δεν τον πειράζω! Άντε καμμιά κουρτίνα, ή τπτ τέτοιο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Το να ακούσω στο χώρο μου ηχεία βάσης θα ήταν το καλύτερο νομίζω, αλλά είναι λίγο δύσκολο, από την άποψη οτι δεν ξέρω κάποιο κατάστημα που να το κάνει αυτό. :? Ίσως αν ξεκινούσα ακροάσεις σε παρόμοιους με τον δικό μου χώρους καταστημάτων...
Δέν σου λέω να τα πουλήσεις αλλά να αρχίσεις απο κάπου,μόνο με δοκιμές θα βγάλεις συμπεράσματα,καποιος φίλος να σε δανείσει;διότι απο τα μαγαζιά μάλλον δεν.........

Reaction score
0
Μπορείς αρχικά να «παίξεις» με το χώρο και το στήσιμο ΚΑΙ την ενίσχυση των ηχείων.
Βάλε τη «βαριά» κουρτίνα στο ηχείο που είναι κοντά στο τζάμι, θα μαζέψει υψηλές, θα «καθαρίσει» το τοπίο εκεί γύρω, κλείσε τα ηχεία ώστε να διακρίνεις την εξωτερική τους πλευρά, ώστε να εστιάζουν πριν από εσένα, έτσι θα δώσεις λίγο χώρο στο ηχείο που είναι κοντά στο παράθυρο και, τέλος, δοκίμασε τις αχρησιμοποίητες εξόδους του ραδιοενισχυτή σου για να οδηγήσεις τις μεσαιουψηλές του ηχείου σου, αφήνοντας το τελικό στάδιο να οδηγεί τις χαμηλές.
Είναι «παιχνίδια» που δεν κοστίζουν, γιατί τα έχεις ήδη και μπορεί να σε βοηθήσουν για μία καλύτερη «εικόνα».

Καλό βράδυ;)

Reaction score
0
kastrato said:
Μπορείς αρχικά να «παίξεις» με το χώρο και το στήσιμο ΚΑΙ την ενίσχυση των ηχείων.
Βάλε τη «βαριά» κουρτίνα στο ηχείο που είναι κοντά στο τζάμι, θα μαζέψει υψηλές, θα «καθαρίσει» το τοπίο εκεί γύρω, κλείσε τα ηχεία ώστε να διακρίνεις την εξωτερική τους πλευρά, ώστε να εστιάζουν πριν από εσένα, έτσι θα δώσεις λίγο χώρο στο ηχείο που είναι κοντά στο παράθυρο και, τέλος, δοκίμασε τις αχρησιμοποίητες εξόδους του ραδιοενισχυτή σου για να οδηγήσεις τις μεσαιουψηλές του ηχείου σου, αφήνοντας το τελικό στάδιο να οδηγεί τις χαμηλές.
Είναι «παιχνίδια» που δεν κοστίζουν, γιατί τα έχεις ήδη και μπορεί να σε βοηθήσουν για μία καλύτερη «εικόνα».

Καλό βράδυ;)
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές! Έπαιξα αρκετά αυτές τις μέρες με το στήσιμο των ηχείων, άλλαξαν κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορώ ακόμα να πω με σιγουριά αν ακούω "καλύτερα" ή "διαφορετικά". Την προηγούμενη βδομάδα άκουσα κάποιο μοντέλο της Morel, γύρω στα 1400 ευρώ, δε με ικανοποίησε το χαμηλό του. Επίσης άκουσα τα JmLab Cobalt 806 που δε μου άρεσαν πολύ, καθώς και το Paradigm studio 20 που μου άρεσε περισσότερο και από τα τρία. Επίσης μου άρεσε και η τιμή του (γύρω στα 800 ευρώ).

Παρ' όλα αυτά δεν βρήκα ακόμα αυτό που ζητάω, δεν αλλάζω τα RS6 μου για κανένα από τα παραπάνω. Μάλλον τα Paradigm θα μου άρεσαν αρκετά στο χώρο μου, αλλά τα χρήματα είναι αρκετά για αυτή τη διαφορά.

Τώρα μένει να ακούσω τα Monitor Audio GS10, τα Vienna Acoustics Haydn Grand και τα Audiovector Mi1 Super.

Επίσης κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ένας Jadis ολοκληρωμένος που άκουσα, και πραγματικά είχε άλλο ήχο. Ίσως να στραφώ σε λάμπα. Εσείς τι λέτε? Παρουσιάζουν όντως δυσκολίες οι λάμπες? Μου άρεσε πολύ ο ήχος του (πανάκριβου) Jadis.

Reaction score
0
Μάλλον ακούσατε το Jadis Orchestra, πραγματικά πολύ όμορφο μηχάνημα, οπτικά και ακουστικά.
Σταθερή αξία όλα αυτά τα χρόνια που παράγεται…

Καλημέρα σε όλους σας :).

Reaction score
0
kastrato said:
Μάλλον ακούσατε το Jadis Orchestra, πραγματικά πολύ όμορφο μηχάνημα, οπτικά και ακουστικά.
Σταθερή αξία όλα αυτά τα χρόνια που παράγεται…

Καλημέρα σε όλους σας :).
Ναι, κι εγώ νομίζω ότι ήταν ο Orchestra, και πραγματικά ήταν πανέμορφος και έπαιξε και πολύ καλύτερα στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά από ο,τιδήποτε άλλο έχω ακούσει μέχρι σήμερα! :(

Reaction score
0
Τελικά, και τα ηχεία μετακίνησα και τα έστριψα, και βαριές κουρτίνες κρέμασα, στ. εικόνα όμως γιοκ. Από την άλλη τα ηχεία βάσης που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν το χαμηλό που θέλω για τα ακούσματά μου (ροκ - μέταλ - ποστ). Επομένως βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο.

Δεν μπορεί, κάποιος τρόπος θα υπάρχει να πάρω καλό ήχο στα 13 τ.μ.... :x

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.083
Φίλε μου, βαθύ χαμηλό σε 13 τ.μ. δεν είναι εφικτό να ακούσεις. Δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στη Φύση.

Reaction score
14
DeepFloyd said:
Τελικά, και τα ηχεία μετακίνησα και τα έστριψα, και βαριές κουρτίνες κρέμασα, στ. εικόνα όμως γιοκ. Από την
Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις μια οθόνη και να αρχίσεις να αγοράζεις μουσικά DVD....τέλεια εικόνα! :p :lol:

Reaction score
14
Όσο για την στερεοφωνική εικόνα που λές...είχα και εγώ την ίδια αίσθηση σε μικρό χώρο με τον marantz !! Τώρα άλλαξα amp και το φαινόμενο σχεδόν εξαφανίστηκε!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.965
Members
38.525
Νεότερο μέλος
opanamas