Daphile player (Οδηγός εγκατάστασης)

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Καλημέρα σας!! Πέρασε αρκετός καιρός απο τότε που έταξα τον παρόντα οδηγό, αλλά λίγο η δουλειά, λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις, λίγο που είμαι τελειομανής και δεν ήθελα να ανεβάσω φωτογραφίες απο το κινητό μου, πέρασε ο καιρός.

Ξεκινάμε λοιπόν απο τα βασικά. Κατεβάζουμε το αρχείο εγκατάστασης του Daphile απο τη σελίδα:
Παρέχονται δύο εκδόσεις, μια για 64bit συστήματα και μια για 32bit. Επιλέγουμε ανάλογα την αρχιτεκτονική του συστήματός μας.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε την εφαρμογή usbwriter απο εδώ και ετοιμάζουμε το usb φλασάκι μας:
Windows XP Professional-2020-07-06-11-24-03.png


Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας με το usb flash τοποθετημένο σε μια θύρα usb και επιλέγουμε μέσω του bios να γίνει εκκίνηση του συστήματος απο αυτό το usb drive.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα οδηγηθούμε σε αυτή την πρώτη οθόνη:
Daphile-2020-07-06-11-02-23.png


Πατάμε escape καθώς δεν θέλουμε να παραμετροποιήσουμε τίποτα πριν την εγκατάσταση ( δεν χρειάζεται* ).

Στη συνέχεια οδηγούμαστε σε μια οθόνη που αναφέρεται μια ip. Αυτή είναι η αρχική ip που παίρνει το daphile προκειμένου να μπούμε προσωρινά στο interface και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες εγκατάστασης και παραμετροποίησης. Έστω ότι αυτή είναι 192.168.1.χχ
Ανοίγουμε απο ένα άλλο υπολογιστή, tablet, κινητό τον browser και μπαίνουμε στη προαναφερθείσα ip και οδηγούμαστε στο interface του daphile. Δεν ενθουσιαζόμαστε ακόμα, δεν έχει γίνει η εγκατάσταση του λογισμικού:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-04-38.png


Aπο τη στήλη επιλογών στα αριστερά, πατάμε στο Settings και στη συνέχεια πάμε στη κατηγορία system firmware:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-04-52.png


Απο το αναδυόμενο menu "select installation target drive" επιλέγουμε το drive στο οποίο θα εγκατασταθεί το Daphile και απο το οποίο θα τρέχει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα δεδομένα του δίσκου που θα επιλέξουμε ( μαζί και τα partitions ), θα διαγραφούν. Στο δικό μου σύστημα έχω κάνει εγκατάσταση στο usb flash που χρησιμοποίησα για την εγκατασταση, οπότε έχω διαθέσιμο το λειτουργικό των windows στον σκληρό δίσκο και όποτε θέλω να ακούσω μουσική, ξεκινώ τον υπολογιστή μου απο το usb flash.
Δίπλα στο αναδυόμενο μενού έχει την επιλογή "Configure system settings". Επιλέγοντάς την, έχουμε τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε το Daphile πριν κάνουμε επανεκκίνηση και τρέξει απο τον δίσκο στο οποίο θα το εγκαταστήσουμε. Αν το παραλείψουμε δεν χάθηκε ο κόσμος, απλά θα κάνουμε εκ των υστέρων τις ρυθμίσεις. Αν το επιλέξουμε, καταλήγουμε σε αυτή την οθόνη:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-06-31.png


Αν κινηθούμε με αυτό το τρόπο λοιπόν, κάθε φορά που κάνουμε μια αλλαγή πατάμε στην επιλογή save settings και όταν τις κάνουμε όλες, επιλέγουμε restart.

H aλήθεια είναι ότι χρησιμοποίησα αυτή την επιλογή σήμερα που ετοίμαζα τον οδηγό, συνήθως έκανα επανεκκίνηση μετά την εγκατάσταση και στη συνέχεια έκανα τις ρυθμίσεις μου.

Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε εγκαταστήσει την εφαρμογή στον δίσκο της επιλογής μας. Αν έχουμε κάνει εγκατάσταση στο usb flash, το αφήνουμε στη θύρα usb και κάνουμε επανεκκίνηση ( επιλέγοντας απο το boot menu του bios να ξεκινήσει ο υπολογιστής απο τo usb flash ), διαφορετικά πριν κάνουμε επανεκκίνηση το αφαιρούμε ( οπότε ο υπολογιστής θα ξεκινήσει απο τον σκληρό δίσκο μας ). Μετά την επανεκκίνηση, θα οδηγηθούμε πάλι σε μια οθόνη με το λογότυπο του Daphile όπου θα αναφέρεται η ip του interface. Μπαίνουμε σε αυτή την ip απο τον browser του δεύτερου υπολογιστή ή του κινητού ή του tablet και πάμε να παραμετροποιήσουμε το Daphile σύμφωνα με τα γούστα μας και μετά να δούμε και κάποιες χρήσιμες λειτουργίες του.

( To be continued!! )
 

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Έχουμε κάνει λοιπόν την εγκατάσταση στο αποθηκευτικό μέσο της επιλογής μας και έχουμε κάνει τη πρώτη επανεκκίνηση ( θεωρώ ότι δεν έχει γίνει καμία παραμετροποίηση πριν την επανεκκίνηση ). Πάμε να ρυθμίσουμε μια στατική ip για το player μας.
Επιλέγουμε Settings απο τη στήλη επιλογών αριστερά και πάμε στη κατηγορία netwroking:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-07-03.png


Στο πεδίο address ορίζουμε την ip που θα παίρνει το Daphile. Αν και μπορούμε να ορίσουμε όποια ip θέλουμε, συνήθως βάζουμε κάτι που να αντιστοιχεί στο τοπικό μας δίκτυο. Αν για παράδειγμα η ip για να μπούμε στις ρυθμίσεις του router μας είναι 192.168.1.xxx, χρησιμοποιούμε τους τρεις πρώτους αριθμούς του δικτύου μας ( 192.168.1) και μετά βάζουμε ό,τι θέλουμε εμείς για το Daphile ( π.χ. 99, άρα η ip του θα είναι 192.169.1.99 ). Στο πεδίο subnet mask βάζουμε 255.255.255.0 και στο πεδίο router βάζουμε την ip του router μας ( π.χ. 192.168.1.1 ). Στον DNS server συνηθίζω να βάζω το 8.8.8.8 για να έχει πρόσβαση στο internet αν χρειαστεί να γίνει έλεγχος για updates ( νομίζω ότι ο 8.8.8.8 είναι της Google? Δεν έχει σημασία ). Πατάμε στην επιλογή save settings για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις της ip.

Στη συνέχεια πάμε στη κατηγορία Audio Devices. Στο αναδυόμενο μενού Devices πρέπει να βλέπουμε το dac μας αν έχουμε usb dac ή τη κάρτα ήχου. Ειδικά για τη περίπτωση που χρησιμοποιούμε usb dac, προτείνεται να απενεργοποιήσουμε απο το bios του υπολογιστή μας την onboard κάρτα ήχου που τυχόν έχει, προκειμένου να μη καταναλώνει πόρους απο το σύστημα. Στο intel nuc μου την έχω απενεργοποιήσει, άρα στα devices βλέπω μόνο το usb dac.
Στο volume control αφήνουμε την επιλογή Off- Bitperfect. Εξαίρεση αποτελούν οι φίλοι που οδηγούν απευθείας τα ενεργά τους ηχεία απο την έξοδο του dac ή της κάρτας ήχου, άρα θα πρέπει να πειραματιστούν με τις υπόλοιπες επιλογές.
Στο επόμενο αναδυόμενο μενού "Audio Processing" έχουμε τρεις επιλογές:
α) Αν το dac μας δεν υποστηρίζει την ανάλυση του αρχείου που θέλουμε να αναπαράγουμε, αφήνουμε τη πρώτη επιλογή "only if native format is not supported"
β) Στη δεύτερη επιλογή αρχίζουν και γίνονται πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα καθώς μέσω αυτής ενεργοποιούμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε ισοστάθμιση μέσω αρχείων συνέλιξης ( βλ. τον σχετικό οδηγό του Bhutia ). Ναι, η περιβόητη ισοστάθμιση με την οποία έχω φάει σκάλωμα, στο Daphile επιλέγεται απο εδώ. Λεπτομέρειες παρακάτω.
γ) Resample PCM to max rate. Εδώ λέμε στο daphile να κάνει παίξει συμφωνα με την επιλογή του αμέσως επόμενου αναδυόμενου μενού, Max sample rate.
δ) Resample PCM to max sync rate, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, μάλλον κάνει upsampling στη μέγιστη δειγματοληψία που υποστηρίζει το dac μας.

Οι επόμενες επιλογές είναι λίγο πολύ αυτονόητες. Επιλογή του τί θα κάνουμε με τα αρχεία DSD και στη συνέχεια, αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον HDCD Decoder ( το έχω ενεργοποιημένο, αν και δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ ).

Πάμε λοιπόν να δούμε λίγο και το BruteFIR.
Αφού λοιπόν επιλέξουμε τη σχετική λειτουργία, πατάμε στην επιλογή BruteFIR και ανοίγει το εξής παραθυράκι:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-12-42.png


Εδώ λοιπόν βλέπουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον, το ότι χρειάζονται δύο αρχεία, ένα για κάθε κανάλι. Πατάμε στο εικονίδιο δίπλα απο το πεδίο του κάθε καναλιού και ανοίγει ένα παράθυρο απο το οποίο βρίσκουμε το κατάλληλο αρχείο ισοστάθμισης για κάθε κανάλι.

Windows XP Professional-2020-07-06-12-27-26.png


Επιλέγουμε και το match filter gain αρχικά και θα δούμε πως βλέπουμε αν σημειώνεται κλιπάρισμα λίγο παρακάτω. Προκειμένου να εφαρμοστούν τα αρχεία ισοστάθμισης, θα πρέπει να επιλέξουμε Save&Restart, διαφορετικά δεν θα επενεργούν τα αρχεία που θα επιλέξουμε στα αρχεία που ακούμε.
Σημειωτέον ότι όταν χρησιμοποιούμε το BruteFIR, παύει να αναγνωρίζεται το sample rate των αρχείων προς αναπαραγωγή, άρα θα πρέπει εμείς να ορίσουμε χειροκίνητα το max sample rate σύμφωνα με το αρχείο συνέλιξης. Αν δηλαδή έχουμε φτιάξει τα φίλτρα μας στα 48KHz, 48KHz θα πρέπει να ορίσουμε και στο max sample rate. Απο όσο γνωρίζω, το ίδιο συμβαίνει και στο περιβάλλον windows, άρα δείχνουμε κατανόηση και δεν γκρινιάζουμε Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, τότε κάνουμε επανεκκίνηση.
 

Attachments


Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Ερχόμαστε λοιπόν στη συνεργασία του Daphile με τους υπόλοιπους υπολογιστές του δικτύου μας...
Πριν αναφερθω στο πως επιτυγχάνεται αυτό, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να κάνω μια αναφορά στους τρόπους που λειτουργεί το Daphile ως προς το δίκτυο. Το Daphile λοιπόν, έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Μπορεί να σεταριστεί ο υπολογιστής σαν μέρος ενός τοπικού δικτύου ( αυτό κάναμε παραπάνω όταν ορίσαμε στατική ip ) ή μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο player στη περίπτωση που θέλουμε να παίρνουμε τον φορητό υπολογιστή μας και να παίζουμε σε διάφορα συστήματα, με τη προϋπόθεση ότι ο υπολογιστής μας έχει ενσωματωμένο wifi. Στη πρώτη περίπτωση δηλαδή προκειμένου να μποόυμε στο interface του daphile χτυπάμε π.χ. απο το tablet μας τη στατική ip που έχουμε ορίσει, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, χτυπάμε την ip του υπολογιστή στον οποίο έχει εγκατασταθεί το daphile. Δυστυχώς δεν έχω screenshots απο αυτή τη δυνατότητα καθώς το vmware δεν βλέπει το wifi του laptop μου, αλλά αν κάποιος χρειαστεί βοήθεια πάνω σε αυτό, με ρωτάει. Είναι λίγο εξεζητημένη περίπτωση και γι'αυτό δεν ασχολήθηκα πολύ, η αλήθεια είναι.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε πρόσβαση στο daphile σε φακέλους του δικτύου μας:
Απο τα settings πάμε στην επιλογή Storage και απο το αναδυόμενο μενού "network drives" επιλέγουμε "common internet file system (CIFS)". Φιλοι που έχουν ασχοληθεί με άλλες μορφές δικτύου ( π.χ. NAS ), υποψιάζομαι ότι ξέρουν πως να κινηθούν, είναι κάτι που δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα οπότε εστιάζω στο CIFS.
Windows XP Professional-2020-07-06-11-13-11.png


Οπότε οδηγούμαστε σε μια φόρμα αυτού του τύπου:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-13-52.png

Στο πεδίο remote target βάζουμε αρχικά το username με το οποίο κάνουμε login στο συγκεκριμένο μηχάνημα, την ip του μηχανήματος και τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να έχουμε πρόσβαση με την εξής μορφή:
username:targetip/folder π.χ. Administrator:192.168.1..5/Documents
Στο επόμενο πεδίο καταχωρούμε το password με το οποίο κάνουμε login, αν θέλουμε επιλέγουμε RW για να έχουμε πλήρη πρόσβαση στον φάκελο και τέλος δίνουμε ένα όνομα για να ξεχωρίζουμε τον φάκελο. Αφού καταχωρήσουμε τις παραπάνω πληροφορίες, πατάμε στην επιλογή save & restart και μόλις επανέλθει το daphile, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον συγκεκριμένο φάκελο.
Αν δίνουμε πρόσβαση σε φάκελο υπολογιστή που δεν είναι μόνιμα αναμμένος, μπορεί το daphile να προσπαθήσει να βρει τον απομακρυσμένο υπολογιστή πριν αυτός εμφανιστεί στο δίκτυο, άρα να μη μας εμφανίζει τον δίσκο διαθέσιμο για πρόσβαση. Σε αυτή τη περίπτωση, μπαίνουμε στη καρτέλα Storage των settings και κάνουμε ένα refresh. Όταν ο φάκελος είναι προσβάσιμος απο το Daphile, θα έχει ένα πράσινο σύμβολο δεξιά του ("ν"). Σε αυτή τη περίπτωση εννοείτα πως δεν χρειάζεται να κάνουμε επανεκκίνηση ξανα, απλά περνάμε στο επόμενο στάδιο που είναι:
 

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να έχουμε σετάρει το daphile μας, οπότε ήρθε η ώρα να ακούσουμε λίγη μουσικούλα!
Στη στήλη επιλογών λοιπόν αριστερά, πατάμε στη πρώτη επιλογή "audio player". Απο εκεί επιλέγουμε "music folder" και οδηγούμαστε στη παραπάνω εικόνα. Εδώ λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε είτε να μπούμε σε κάποιο τοπικό δίσκο του υπολογιστή στον οποίο τρέχει το daphile, είτε σε κάποιο κοινόχρηστο δίσκο του δικτύου, αν έχουμε κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις.
Τα υπόλοιπα βήματα είναι λίγο πολύ βατά, βρίσκουμε τον φάκελο που μας ενδιαφέρει και ανάλογα το τί προσφέρεται, μπορούμε να ανοίξουμε ένα cue file ή να πούμε στο daphile να παίξει όλα τα τραγούδια που περιέχει ο φάκελος ή να προσθέσουμε όποια θέλουμε στη playlist απο τα δεξιά.

Windows XP Professional-2020-07-06-11-14-59.png

Πάμε τώρα σε δύο ενδιαφέρουσες επιλογές που έχουμε κατά την αναπαραγωγή. Δείτε αυτά που έχω βάλει σε κόκκινο πλαίσιο κάτω δεξιά:




Windows XP Professional-2020-07-06-11-15-19.png

Η πρώτη επιλογή είναι αυτή που φορτώνει στη ram οτιδήποτε υπάρχει στη playlist απο πάνω. Είναι μια λειτουργία που απαιτεί λίγο χρόνο ( ανάλογα το μέγεθος των αρχείων, καθώς και αν βρίσκονται σε τοπικό ή δικτυακό φάκελο ).
Η δεύτερη επιλογή μας ανοίγει το παράθυρο της ισοστάθμισης:

Windows XP Professional-2020-07-06-11-15-28.png

Απο εδώ λοιπόν, μπορούμε να πειράξουμε λίγο την ισοστάθμιση μεν, αλλά στο βαθμό που ενδιαφέρει όποιον ασχοληθεί με τα FIR φίλτρα, απο εδώ μπορεί να δει αν σημειώνεται κλιπάρισμα και κατά πόσο. Μπορεί να μειωθεί και το gain όπως φαίνεται, αλλά προσωπικά δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Αυτά λοιπόν είναι τα "βασικά" βήματα εγκατάστασης και παραμετροποίησης του Daphile. Στις δυνατότητές του διαβάζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως music server, αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθώς δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και βέβαια, είναι συμβατό με υπηρεσίες streaming όπως π.χ. το tidal ( αλλά μιλάμε για τις πολύ βασικές λειτουργίες του καθώς όλα γίνονται μέσω του interface του Daphile ).


* Στη πρώτη οθόνη μας ζητείται να επιλέξουμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια παραμετροποίηση πριν την εγκατάσταση. Αν κάποιος απαντήσει καταφατικά, αρχικά θα επιλέξει τη γλώσσα εγκατάστασης, στη συνέχεια θα του ζητηθεί να επιλέξει αν θέλει να δημιουργήσει το wifi spot που ανέφερα παραπάνω και στη συνέχεια αν θέλει να ορίσει στατική ip, καθώς και να διαμορφώσει το μέσο στο οποίο θα εγκατασταθεί το daphile. Όλα αυτά δηλαδή που κάναμε απο το interface του Daphile.

Have fun!!
 

Attachments

Last edited:

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Τέλος, παραθέτω εδώ τη κατανάλωση πόρων του συστήματος, για ό,τι αυτό αξίζει:

Windows XP Professional-2020-07-06-13-41-24.png


Οι παρατηρητικοί θα διέκριναν ότι έκανα την εγκατάσταση σε περιβάλλον VMWARE, με μόλις 768mb ram, 8Gb διαθέσιμο σκληρό. Για τον χαβαλέ άφησα το daphile να τρέχει στο vmware και ακούω μουσικούλα. Works like a charm!!
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Με τηλεχειρισμό τι κάνεις? Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση οθόνης?
 

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Με τηλεχειρισμό τι κάνεις? Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση οθόνης?
Δεν χρειάζεται καν οθόνη, καθώς ο υπολογιστής μετατρέπεται σε κάτι παρόμοιο με ένα network player. Χτυπάς την ip του στον browser μιας δεύτερης συσκευής ( κινητό, tablet, δεύτερος υπολογιστής ) και μέσω του interface του daphile ακούς μουσική απο τον πρώτο υπολογιστή ( o οποίος είναι συνδεδεμένος με το dac ). Στο δικό μου σύστημα έχω τον nuc πάνω στο ρακ των μηχανημάτων χωρίς καν να ανάβω τη τηλεόραση και επιλέγω απο ένα παλιό laptop ( που συνήθως έχω δίπλα μου ) τί θα ακούσω. Που και που χρησιμοποιώ το κινητό αντί του δεύτερου laptop.

1594036413033.png
 

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Οι λόγοι τώρα για τους οποίους προτιμώ το Daphile:
a) Τρέχει σε Linux και όπως λέει ο δημιουργός του, είναι παραμετροποιημένο το σύστημα ειδικά για ακρόαση μουσικής.
β) Επειδή τρέχει σε linux, είναι πολύ ελαφρύ, καταναλώνει ελάχιστους πόρους απο το σύστημα ( δείτε τη τελευταία φωτογραφία που ανήρτησα. Στον ένα χρόνο που παίζω με Daphile, μια φορά έχω ακούσει τον ανεμιστήρα του nuc και μάλλον είχα κάνει κάποια πατάτα ). Έχω τρέξει το daphile ακόμα και σε ένα παλιό compaq pc με intel atom ( δεν θυμάμαι ταχύτητα επεξεργαστή, αλλά χαμηλή ). Κανένα απολύτως πρόβλημα.
γ) Δεν χρειάζεται asio drivers καθώς είναι linux. Εγκαθιστάς, εντοπίζει το dac, τέλος. Το dac μάλιστα αλλάζει ένδειξη κάθε φορά που παίζει διαφορετικού τύπου αρχείο ( pcm, dsd ) και προσαρμόζεται στο κατάλληλο sample rate.
δ) Συνεργάζεται άψογα με τα FIR φίλτρα, άρα μπορώ να κάνω τις ταρζανιές μου. Μου φαίνεται σαν πλεονέκτημα το ότι απαιτεί ξεχωριστό αρχείο συνέλιξης (?) για κάθε κανάλι.
ε) Αν και δεν ξέρω κατά πόσο οι ακροαματικές μου εμπειρίες αποτελούν τεκμήριο, εν τούτοις ο ήχος του daphile μου αρέσει πιο πολύ απο το foobar, ακόμα και απο το JRIVER. Ειδικά όταν φορτώνω ολόκληρο τραγούδι ή ακόμα και album στη ram. Μου δίνει την εντύπωση ότι Foobar και Jriver παίζουν πιο συμπιεσμένα.
στ) Είναι πανεύκολο να παίζω μουσική απο φακέλους που βρίσκονται σε άλλους υπολογιστές μέσα στο δίκτυό μου.
ζ) οκ, είμαι παιδί του DOS. Τη βρίσκω με το interface του daphile!! :p :p :p

Kαι φυσικά, είναι δωρεάν! :D
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.957
Reaction score
2.890
Ερώτηση: Σε netbook με 2GB μνήμη και τετραπυρηνο atom θα παίξει η χρειάζεται παραπάνω μνήμη?
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.425
Reaction score
15.052
Χίλια μπράβο για τον οδηγό !!!

Αλλά... windows Xp είναι αυτά? Αμάν βρε Αστροναύτη, τζάμπα σε στείλαμε στο διάστημα? !!!

( εντάξει λογικά είναι κάποιο VM αλλά δε με νοιάζει... XP??? :p )
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
...
β) Στη δεύτερη επιλογή αρχίζουν και γίνονται πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα καθώς μέσω αυτής ενεργοποιούμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε ισοστάθμιση μέσω αρχείων συνέλιξης ( βλ. τον σχετικό οδηγό του Bhutia ). Ναι, η περιβόητη ισοστάθμιση με την οποία έχω φάει σκάλωμα, στο Daphile επιλέγεται απο εδώ...
...
ε) Αν και δεν ξέρω κατά πόσο οι ακροαματικές μου εμπειρίες αποτελούν τεκμήριο, εν τούτοις ο ήχος του daphile μου αρέσει πιο πολύ απο το foobar, ακόμα και απο το JRIVER. Ειδικά όταν φορτώνω ολόκληρο τραγούδι ή ακόμα και album στη ram. Μου δίνει την εντύπωση ότι Foobar και Jriver παίζουν πιο συμπιεσμένα....
Ωραίος και καλός...Είναι βεβαίως πολλές οι...επανεκκινήσεις ΄ναύτη.;)

Για να είμαστε ακριβείς στις αναφορές αυτό που έχω ο ίδιος παρουσιάσει δεν είναι ισοστάθμιση,αλλά διόρθωση απόκρισης μέσω αρχείων Συνέλιξης .Χρησιμοποιείται μάλιστα και διαφοροποιημένη καμπύλη-στόχος ανάλογα με την περίπτωση....

Βρίσκω πάντως ιδιαίτερα διασκεδαστικές τις συγκρίσεις ως προς το συμπιεσμένο χαρακτήρα ανάμεσα σε ψηφιακούς αναπαραγωγούς...Οι μηχανές Συνέλιξης σε foobar & JRiver δέχονται κι εκείνες στερεοφωνικά αρχεία .wav,μόνο που θα πρέπει ο ίδιος να συρράψεις μεταξύ τους τα ομόλογα μονοφωνικά μέσω ενός audio editor όπως το κλασσικό Audacity.

Έτσι καθορίζεις και το πλήθος των δυαδικών PCM που θα χρησιμοποιούνται στην υπογραφή του αποθηκευμένου αρχείου,καθότι έχω διαπιστώσει ότι κάνει διαφορά όταν δεν χρησιμοποιείται στην υπογραφή πλήθος όμοιο με το μήκος ψηφιακής λέξης για καθένα αναπαραγόμενο αρχείο,λ.χ. πλήθος 16 για απλή lossless ανάλυση 16/44.
 


Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Ερώτηση: Σε netbook με 2GB μνήμη και τετραπυρηνο atom θα παίξει η χρειάζεται παραπάνω μνήμη?
Σύμφωνα με τον δημιουργό, χρειάζονται κατ'ελάχιστον 486 επεξεργαστής και 512mb ram. Στο μικρό Compaq είχα 4Gb ραμ μεν, αλλά π.χ. σήμερα στο virtual machine έπαιξε άνετα με 786mb και είχε και περίσσευμα. Δεν ξέρω βέβαια πως θα συμπεριφερθεί αν δοκιμάσεις να του φορτώσεις άλμπουμ στη ram, αλλά τουλάχιστον για τυπική αναπαραγωγή δεν δείχνει να εχει πρόβλημα.

Αλλά... windows Xp είναι αυτά? Αμάν βρε Αστροναύτη, τζάμπα σε στείλαμε στο διάστημα? !!!
Ναι, είναι το "κατσίκι" μου αυτό. Φαντάσου όμως ότι έπαιζαν ταυτόχρονα δύο virtual machines, ένα το daphile και ένα το win xp! Παράλληλα μέσω win 10 έγραφα τον οδηγό και έδινα και καμιά εντολή στο daphile. Χαμός!!

αλλαζει το μπαγκραου? 🐒
υγ: μπραβο αστροναυτη για τη προσπαθεια.
Διόρθωση: το wallpaper toggle αλλάζει απο το wallpaper με το λογότυπο του daphile σε μαύρο φόντο. Για να το τσεκάρω μπας και δέχεται τίποτα άλλο...
Ωραίος και καλός...Είναι βεβαίως πολλές οι...επανεκκινήσεις ΄ναύτη.;)
Συνηθίζω να ακολουθώ ασφαλείς και σίγουρες διαδρομές, οπότε προτίμησα να κάνω επανεκκινηση μετά απο κάθε βήμα. Σίγουρα όμως, στη περίπτωση των FIR χρειάζεται η επανεκκίνηση για την εφαρμογή κάθε φίλτρου. Αν θυμάσαι, τότε που ανέφερες στο νήμα σου ότι απαιτείται διαφορετικό αρχείο ( σετ αρχείων ) για κάθε sample rate, μαγκώθηκα λίγο... Τώρα καταλαβαίνεις το λόγο!
Για να είμαστε ακριβείς στις αναφορές αυτό που έχω ο ίδιος παρουσιάσει δεν είναι ισοστάθμιση,αλλά διόρθωση απόκρισης μέσω αρχείων Συνέλιξης .Χρησιμοποιείται μάλιστα και διαφοροποιημένη καμπύλη-στόχος ανάλογα με την περίπτωση....
Όντως, για παράξενο λόγο έχω συνδέσει το εγχείρημά σου με τον όρο της ισοστάθμισης.
Βρίσκω πάντως ιδιαίτερα διασκεδαστικές τις συγκρίσεις ως προς το συμπιεσμένο χαρακτήρα ανάμεσα σε ψηφιακούς αναπαραγωγούς...
Ναι κι εγώ το σκέφτηκα αυτό όταν έγραφα, αλλά όντως, ειδικά το foobar μου ακούγεται πολύ...cd!
.Οι μηχανές Συνέλιξης σε foobar & JRiver δέχονται κι εκείνες στερεοφωνικά αρχεία .wav,μόνο που θα πρέπει ο ίδιος να συρράψεις μεταξύ τους τα ομόλογα μονοφωνικά μέσω ενός audio editor όπως το κλασσικό Audacity.

Έτσι καθορίζεις και το πλήθος των δυαδικών PCM που θα χρησιμοποιούνται στην υπογραφή του αποθηκευμένου αρχείου,καθότι έχω διαπιστώσει ότι κάνει διαφορά όταν δεν χρησιμοποιείται στην υπογραφή πλήθος όμοιο με το μήκος ψηφιακής λέξης για καθένα αναπαραγόμενο αρχείο,λ.χ. πλήθος 16 για απλή lossless ανάλυση 16/44.
Χμμμ, εδώ σε έχασα λίγο!
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Χμμμ, εδώ σε έχασα λίγο!
Η PCM κωδικοποίηση στο διορθωτικό αρχείο .wav πρέπει να έχει σύμφωνη ανάλυση με το εκάστοτε αναπαραγόμενο αρχείο και ως προς το μήκος της ψηφιακής λέξης (16 - 24 - 32 bit).Εάν συνθέσεις λ.χ στερεοφωνικό .wav με υπογραφή αποθήκευσης διαφορετικού μήκους (λ.χ. 32bit γι αναπαραγόμενο αρχείο 16/44),τότε ενδέχεται ν'αντιληφθείς κατώτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα.

Φαντάζομαι εφόσον δεν αναφέρεται ρητώς να εκτελούνται τέτοιες εργασίες αυτομάτως από τη μηχανή Συνέλιξης στο Daphile...
 

Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Η PCM κωδικοποίηση στο διορθωτικό αρχείο .wav πρέπει να έχει σύμφωνη ανάλυση με το εκάστοτε αναπαραγόμενο αρχείο και ως προς το μήκος της ψηφιακής λέξης (16 - 24 - 32 bit).Εάν συνθέσεις λ.χ στερεοφωνικό .wav με υπογραφή αποθήκευσης διαφορετικού μήκους (λ.χ. 32bit γι αναπαραγόμενο αρχείο 16/44),τότε ενδέχεται ν'αντιληφθείς κατώτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα.

Φαντάζομαι εφόσον δεν αναφέρεται ρητώς να εκτελούνται τέτοιες εργασίες αυτομάτως από τη μηχανή Συνέλιξης στο Daphile...
Δηλαδή, αν ένα αρχείο είναι 24/44, είναι 24/2=12 ανά κανάλι; Κατάλαβα σωστά;
 


Μηνύματα
7.222
Reaction score
11.768
Όχι...
Τότε, πρέπει να λες ότι αν ένα αρχείο είναι 24bit 44KHz, τότε πρέπει και το κάθε wav να είναι το ίδιο ( 24/44 )? Άρα, δύο αρχεία ( ένα ανά κανάλι ) 24/44? Εγώ πάντως έτσι το κάνω, έχω βγάλει σετ .wav για κάθε βάθος και ανάλυση ( αν και ομολογώ ότι όταν δεν είναι απαιτητικές οι ακροάσεις, αφήνω ό,τι έχω εύκαιρο :p )
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.425
Reaction score
15.052
Η PCM κωδικοποίηση στο διορθωτικό αρχείο .wav πρέπει να έχει σύμφωνη ανάλυση με το εκάστοτε αναπαραγόμενο αρχείο και ως προς το μήκος της ψηφιακής λέξης (16 - 24 - 32 bit)
Με το αναπαραγόμενο αρχείο ή με τη ρύθμιση της κάρτας ήχου/dac στον υπολογιστή;

(η φωτό δεν κολλάει ακριβώς εδώ μιας και το θέμα είναι daphile/linux αλλά αφού το γενικεύσαμε λιγάκι)
sb.PNG
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Τότε, πρέπει να λες ότι αν ένα αρχείο είναι 24bit 44KHz, τότε πρέπει και το κάθε wav να είναι το ίδιο ( 24/44 )? Άρα, δύο αρχεία ( ένα ανά κανάλι ) 24/44? Εγώ πάντως έτσι το κάνω, έχω βγάλει σετ .wav για κάθε βάθος και ανάλυση ( αν και ομολογώ ότι όταν δεν είναι απαιτητικές οι ακροάσεις, αφήνω ό,τι έχω εύκαιρο :p )
Αυτό έχει ήδη ξεκαθαριστεί.Αναφέρομαι στη δημιουργία στερεοφωνικού .wav από πρόγραμμα audio editor.Κατά κανόνα παρέχεται επιλογή του πλήθους δυαδικών PCM για την υπογραφή του αποθηκευόμενου προϊόντος από την εργασία.
Με το αναπαραγόμενο αρχείο ή με τη ρύθμιση της κάρτας ήχου/dac στον υπολογιστή;

(η φωτό δεν κολλάει ακριβώς εδώ μιας και το θέμα είναι daphile/linux αλλά αφού το γενικεύσαμε λιγάκι)
View attachment 172225
Και αυτό έχει ξεκαθαριστεί.Κατά την αναπαραγωγή το εξωτερικό DAC ως κάρτα ήχου δεν θα γίνεται προεπιλεγμένη συσκευή για κοινή χρήση.

Θα γίνεται κοινόχρηστη μονάχα για τις μετρήσεις,ενώ αποκλειστικά για τη μέτρηση της διορθωμένης κατάστασης θα επιλέγεται στο εικονιζόμενο πεδίο ανάλυση 16/48 (ή 24/48 αν δεν παρέχεται η πρώτη) ώστε να υπάρχει συμβατότητα με το APO που θα είναι ο φορέας της διόρθωσης κατά τη μέτρηση.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.190
Μηνύματα
2.855.499
Members
37.876
Νεότερο μέλος
grgstrts33
Top