Οδηγός φωτογραφίας.

Μηνύματα
28
Reaction score
0
Έχοντας αποκτήσει πρόσφατα μια Olympus C-5060WZ και γνωρίζοντας μόνο τα βασικά από φωτογραφία θα ήθελα λίγη βοήθεια για κάποιο καλό βιβλίο σε ελληνικά ή αγγλικά. Έψαξα στο Amazon αλλά μάλλον μπερδεύτηκα περισσότερο. Πιστεύω ότι οι εκδόσεις του National Geographic πρέπει να είναι καλές. Τι λέτε και εσείς?

Ευχαριστώ.
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Γιώργο καλημέρα,

λοιπόν βιβλίο δεν έχω να σου προτείνω, μπορείς όμως να κοιτάξεις για αρχή στο εξής site:

http://www.molon.de/5060.html

Χωρίς να το έχω ψάξει διεξοδικά, βλέπω ότι έχει κάποιες πληροφορίες/tutorials που πιθανόν να σου φανούν χρήσιμα. Είναι και προσανατολισμένο στη μηχανή σου:) Αν και έχω διαβάσει κάποια posts σου σχετικά με τις εντυπώσεις σου από τη μηχανή, έχεις κάποιες καινούριες εντυπώσεις; Να ρωτήσω και κάτι άλλο, πόσο βολική είναι ως point and shoot camera? Φυσικά καταλαβαίνω ότι με τόσες ρυθμίσεις δεν την αγόρασες γι' αυτό το σκοπό, όμως πολλές φορές που δεν έχεις το χρόνο ή τη διάθεση να προβείς σε κάποιες ρυθμίσεις θα ήταν χρήσιμη και με τα default settings. Στην περίπτωση αυτή έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα; Ρωτάω γιατί διάβασα κάπου (όχι ότι λέει κάτι αυτό βέβαια), πως με default settings υπάρχει αρκετός θόρυβος. Anyway, οποιεσδήποτε εντυπώσεις ευπρόσδεκτες:)
 

Μηνύματα
28
Reaction score
0
Στο χρονικό διάστημα που έχω ασχοληθεί μαζί της (ούτε 10 ώρες φωτογράφησης, περισσότερο λειτουργίες και να κατανοήσω κάποιες βασικές έννοιες) μπορώ να πω ότι δεν έχω βγάλει καμμία φοβερή φωτογραφία. Πιστεύω όμως ότι έβγαλα μερικές καλές (εμφανώς καλύτερες από το αυτόματο) και κυρίως έχω μάθει αρκετά πράγματα που πριν αγνοούσα.
Μπορεί να φανεί αστείο αλλά μη έχοντας "πιάσει" άλλη ψηφιακή στα χέρια μου νιώθω πως γεννήθηκα με μια 5060 στην παλάμη μου. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν αυτό το feeling είιναι γενικότερος κανόνας ή απλά η 5060 είναι τρομερή σε αυτό τον τομέα.
Αυτό που θα ήθελα ήταν να έχει πιο φωτεινό φακό κυρίως σε μεγάλο ζουμ.
Η ποιότητα πάντως των φωτογραφιών στο αυτόματο και κάτω από normal συνθήκες είναι πάρα πολύ καλή. Ακόμα δηλαδή κι όταν απλά θες να πατήσεις ένα κουμπάκι όλα πάνε καλά. Όμως η συγκεκριμένη μηχανή δεν απευθύνεται σε κάποιον που απλά θέλει να πατάει ένα κουμπάκι. Οι μηχανές που έχουν ίδιες δυνατότητες και manual επιλογές πρέπει να μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Γαι τον θόρυβο θα έλεγα πως αν κάποιος έχει συνηθίσει στα soft της Canon τότε η Olympus θα του φανεί πολύ sharp. Υπάρχει ρύθμιση και για αυτό αν και για μένα δεν είναι απαραίτητη.
 

Μηνύματα
28
Reaction score
0
Πάντως όταν έλεγα φωτογραφικό οδηγό δεν εννοούσα για την μηχανή αλλά για την ψηφιακή φωτογράφηση. π.χ σαν αυτούς που βγάζει το National Geographic.
 


Μηνύματα
28
Reaction score
0
Ναι καλά. Ήδη έχω αγοράσει το ελληνικό και έχοντας διαβάσει πάνω από το μισό μπορώ να πω ότι είναι Η ΠΑΤΑΤΑ. Ο 120σέλιδος οδηγός που υπάρχει στο http://www.shortcourses.com/using/index.htm είναι κλάσεις ανώτερος και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.
 


Μηνύματα
235
Reaction score
19
Γιωργο, εχω να σου προτείνω μερικα πραγματακια....
Απέφυγε τις εκδόσεις που δίνουν υποσχέσεις με το ονομα τους τους και μόνο. Διαβασε προσεκτικα τον δωρεάν οδηγό που βρήκες. Ειναι παρα πολύ καλος.
Μάθε τι δουλειά κάνει το διάφραγμα και τι οι ταχύτητες σε μία φωτογραφική μηχανή. Αν κατανοήσεις πλήρως πως δουλεύουν αυτές οι δύο παράμετροι μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι έχεις διανύσει πάνω από τον μισό δρόμο σε ότι αφορά την φωτογραφία. Τα υπόλοιπα είναι θέμα αισθητικής κάδρου και το μοναδικό που μπορεί να βοηθήσει είναι ... το ξεφύλισμα φωτογραφικών περιοδικών ή φωτογραφικών θεμάτων στο Internet. Η μίμηση είναι η πρώτη μορφή της μάθησης άλλωστε. Εχει αποδειχθεί από την πρακτική που ακολούθησαν οι Ιαπωνες οι οποίοι τελικά και έφτασαν σε εξαιρετικά επίπεδα επιδόσεων σε πολύ σύντομο, αναλογικά, διάστημα.
Τα προγράμματα φωτογράφησης που ενσωματώνουν οι φωτογραφικές μηχανές δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από αυτοματοποίηση (οχι επιτυχεις πάντοτε) του τρόπου με τον οποίον φωτογραφίζουμε κάτω από συγκεκριμένες περίστάσεις (πορτραίτα, αγώνες. τοπία κλπ.) Διάβασε προσεκτικά το manual της μηχανής σου σχετικά με το πως λειτουργεί κάθε πρόγραμμα φωτογράφησης από αυτά που έχει η μηχανή σου και θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις έτσι ποιές είναι οι απαιτήσεις των διαφόρων τύπων φωτογράφησης. Το βάθος πεδίου και η ταχύτητα που απαιτειται κάθε φορά, προκειμένου να ακινητοποιήσεις (να παγώσεις όπως λένε) το θέμα σου, αποτελούν βασικές έννοιες. Αυτά για αρχή. Αν έχεις να ρωτήσεις κάτι εδώ είμαστε. Καλή επιτυχία. Να ξέρεις πάντοτε ότι στο κάδρο δεν υπάρχουν κανόνες. Η καλύτερη φωτογραφία, είναι αυτή που δεν εχει τραβηχτεί ακόμη.....
 

Μηνύματα
235
Reaction score
19
Κάτι άκομη...
Προσπάθησε να κατανοήσεις ότι τα φιλμ και πολύ περισσότερο οι ψηφιακοί αισθητήρες δεν έχουν άπειρες ανοχές. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσεις να φωτογραφήσεις ένα άτομο κάτω από μία ομπρέλλα ηλίου, σε περιβάλλον παραλίας, η κάτω από μία στοα κυκλαδίτικου νησιού, το πρόσωπο του ατόμου θα σου βγει σε με χρώμα προσώπου πακιστανού, αν δεν κάνεις χρήση Fill-In Flash. Αν τα αντικείμενα που φωτογραφίζεις δεν φωτίζονται σχετικά ομοιόμορφα, η φωτογραφία σου είναι χαμένη από χέρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε βοηθητικές πηγές φωτισμού, όπως το flash κι ας είναι μέρα μεσημέρι. Σου έφερα μερικά προχειρα παραδείγματα για να αντιληφθείς την σημασία του φωτισμού στο αποτέλεσμα που θα πάρεις τελικά. Αυτά δεν τα λέει κανένα βιβλίο και στο παρελθον καίγαμε αρκετά ρολά φιλμ μέχρι να καταλάβουμε τι δεν πήγαινε καλά. Βέβαια τα αρνητικά τότε είχαν πολύ μεγαλύτερες ανοχές στην αντίθεση του φωτός απ' ότι έχουν οι ψηφιακοί αισθητήρες σήμερα. Πλην όμως σήμερα το photoshop σωζει ενω τότε έπρεπε να έχεις πιάσει κολητό τον χειριστή του minilab για να δεχθεί να σου κάνει διορθώσεις και extra δουλειά στα αρνητικά σου προκειμένου να σώσεις τις κακοφωτισμένες φωτογραφίες.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.558
Μηνύματα
2.864.346
Members
37.930
Νεότερο μέλος
l.koustimpis@visualacoust
Top