Οθόνη (+ υπολογιστής) για σωστή απεικόνιση φωτογραφιών

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Σε συνέχεια από εδώ..

...

Τις προάλλες έβλεπα τις φωτογραφίες μου σε σπίτι φίλου που έχει μια οθόνη samsung πάνω σε ένα mac mini. Καμμία σχέση με ότι βλέπω εγώ στην οθόνη του laptop. Αυτό που με χάλασε κυρίως είναι ότι φαίνονταν πολύ σκοτεινές. Αυτό όμως γινόταν μόνο στις δικές μου φωτο, σε δικές του που είδαμε όλες είχαν ωραία σωστή φωτεινή αποτύπωση, χωρίς να τις έχεις πειράξει έτσι όπως βγήκαν από την κάμερα του. Μήπως φταίει ότι τις βλέπω στην οθόνη του Laptop και ότι επεξεργασία τους κάνω 'δείχνει' μόνο σε μένα ενώ όλοι οι άλλοι βλέπουν ότι να'ναι; Η οθόνη μου είναι 15.4" Toshiba TruBrite® WXGA TFT display, resolution 1,280 x 800.

Τι είδους οθόνη θεωρείται ως σωστή για την επεξεργασία φωτογραφιών;
....
Αν και η οθόνη είναι το κύριο θέμα αν όμως κάποιος θέλει να πει τα υπέρ και τα κατά για μετάβαση σε mac λύση για εφαρμογές σπιτιού...ας το κάνει ελεύθερα!
 

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Καλώς ήρθες στην κόλαση του Hi end της εικόνας......:D
Όταν ρώταγες για Φωτογραφική μηχανή κάποιος παλιός στα είπε...."θα χρειαστείς έπειτα καλό μονιτορ κλπ κλπ κλπ ";)
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Όταν μιλούσες για φωτομασίνι δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα βλέπεις τις φώτοζ σε φορητό. :idk:

Ευελπιστώ ότι είναι περασμένο στο λειτουργικό το color profile του monitor, κανονικά πρέπει να είναι. Στις προχωρημένες (Adanced) ρυθμίσεις του Display Properties ανοίγεις την καρτέλα Color management και βλέπεις αν στο πεδίο color profiles υπάρχει ένδειξη για το τρέχον monitor.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
display color profile.png

Ετσι ήταν.

Δίπλα στα άλλα tabs έχει πολλά προφιλς. Μετά πήγα στο tab 'Για προχωρημένους' και πρόσθεσα στην οθόνη το Adobe RGB.
Και στη μηχανή έχω βάλει το adobeRGB μήπως τυχόν και χρειαστεί να τυπώσω ποτέ καμμία (κάπου είχα διαβάσει ότι αυτό έπρεπε να βάλω για εκτυπώσεις, μου είχε δοθεί η εντύπωση ότι έχει πιο πολλά χρώματα από το sRGB).
Τώρα είναι έτσι....δεν είδα βέβαια καμιά διαφορά άμεσα, ούτε κάποιο blink έκανε η οθόνη στην αλλαγή...έπρεπε να δω κάτι;

adobe RGB display profile.png
 

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
δεν είδα βέβαια καμιά διαφορά άμεσα, ούτε κάποιο blink έκανε η οθόνη στην αλλαγή...έπρεπε να δω κάτι;
Ρε τι μου θυμίζει.....ρε τι μου θυμίζει


:D:D:D
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Στο βαθμό που γνωρίζω, κανένα color-profile για οποιοδήποτε μηχάνημα δεν έχει νόημα χωρίς να υπάρχει συσκευή μέτρησης - ελέγχου των ρυθμίσεων, δηλαδή καλιμπριστίρι. Θα πρότινα την αγορά κάποιου monitor που να καλύπτει το sRBG και να δουλεύεις σ'αυτό το χρωματικό προφίλ. Το AdobeRGB έχει ανώτερες απαιτήσεις σε οθόνη και κύκλο εργασίας γενικότερα σε όλα τα υποσυστήματα και επιπλέον γι'αναπαραγωγή στο internet θα είσαι σχεδόν 100% σίγουρος οτι οι άλλοι δε βλέπουν αυτό που βλέπεις εσυ, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία δουλευει sRGB. Οπότε, 8-bit monitor με κάλυψη του sRGB και καλή συμπεριφορά σε συνδυασμό με καλιμπριστίρι.

Για το θέμα του υπολογιστή, πλέον θα πρότινα Windows-PC χωρίς δευτερη σκέψη. Τα Mac είναι μη-αναβαθμίσιμα πλέον και απο τότε που μπήκαν στην εποχή των intel επεξεργαστών δεν έχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Windows.
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Δεν θα έπρεπε να δείχνει οθόνη γενικής χρήσης αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο οθόνης που φορά ο φορητός σου. Με βάση το μοντέλο υπάρχει ένα αρχείο με .icc extension που πρέπει πρώτα απ' όλα να βρεθεί και μετά να ενσωματωθεί με το «Προσθήκη».

Ίσως και αυτό που έκανες αρκεί, ας το δουν άλλοι και ας εκφέρουν γνώμη.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
OK το γύρισα σε sRGB σε camera και οθόνη.
Αν πούμε ότι πάω σε άλλη οθόνη, τα νέα μοντέλα laptop με καλύπτουν ή πρέπει να πάω αναγκαστικά σε λύση Pc + οθόνη ξεχωριστά;
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
ΟΚ αφού τραβάω σε raw δεν έχει καμιά σημασία το setting στην κάμερα.
Βρήκα αυτό και το μοιράζομαι (τι καλό παιδί που είμαι :angel: φτου μου) όπου διάβασα και κατάλαβα τα πολύ βασικά.
http://www.billkastanakis.com/introduction-to-color-management/

Οπότε μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι όσοι έχετε ψαχτεί με συγκεκριμένα μοντέλα οθονών, νομίζω ότι μέχρι 24" το πολύ είναι καλά για θέση γραφείου και από ότι κατάλαβα αξίζει τον κόπο κανείς να κάνει ενα calibration ώστε να βλέπει τουλάχιστον στη δική του οθόνη σωστά. Αν το έπιασα σωστά είναι προτιμότερο να πάρει κανείς φθηνότερη οθόνη και τα λεφτά να τα διαθέσει στο εργαλείο παρά ακριβότερη που θα την αφήσει ακαλιμπράριστη.

Οπότε καλοδεχούμενες οι προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα. Από κάπου να αρχίσω το ψάξιμο δηλαδή.
Επίσης ένα σύγχρονο μηχάνημα τι προδιαγραφές πρέπει να έχει πλέον, έχω χάσει τη μπάλα γιατί δεν τα παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
με το που βρω χρονο , θα επεκταθω στο θεμα. Παντως δε νομιζω πως εχει κ πολυ σημασια το οτι θα επιλεξεις απο τον πινακα ελεγχου ενα generic color profile, μιας κ μπορει να ειναι πειραγμενα τα παντα η απο την καρτα γραφικων, η γενικα, δεν ειναι πανακεια κανενα γενικο profile ενσωματωμενο, ειτε αυτο ειναι srgb ειτε adobe rgb.
Θα πρεπει με μια αξιολογη πιστη , σωστη σε απεικονιση οθονη, να γινει ειδικο καλιμπραρισμα με σχετικο software και καλιμπραριστηρι κοινως, κολοριμετρο, σπεκτροφωτομετρο, και να γινει ειδικο προφιλ για απεικονιση στο συγκεκριμενο συστημα προβολης.

Υπαρχουν πολλα προγγραματα , κ πολλα οργανα , το καθενα με τα προβληματα κ τις αποκλισεις τους.

Ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο , ισως το μεγαλυτερο κ πιο παρεξηγημενο στη φωτογραφια-απεικονιση-γραφικες τεχνες γενικα, η αποτυπωση στην οθονη κ μετα στο δοκιμιο-χαρτι αυτου που φωτογταφισαμε -βλεπαμε.

Θα πρεπει να υπαρχει μεγαλη προσοχη , βημα βημα, σταδια , να γινουν ολα σωστα για να μπορεις να τα βλεπεις σωστα.

Σωστα = ΠΙΣΤΑ.

ολα τ αλλα ειναι αποψεις, γουστα, αποκλισεις.
Μια ειναι η αληθεια κ δε χωραει αμφισβητηση, ελεγχεται και τυποποιειται.
Αλλα ειναι κ δυσκολη ....

Θα επεκταθω αν υπαρχει ενδιαφερον κ χρονος!
 


Μηνύματα
476
Reaction score
298
Γι'αρχή ρίξε μια ματιά στις δύο αυτές σελίδες:

http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html

http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm

Προσωπικά θα κοίταζα προς NEC, Eizo και Dell με την τελευταία να έχει το καλύτερο value for money κατα τη γνώμη μου σε ορισμένα μοντέλα της. Εγώ προς την 2713HM προσανατολίζομαι για προσωπική χρήση
 

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Σωστα = ΠΙΣΤΑ.

ολα τ αλλα ειναι αποψεις, γουστα, αποκλισεις.
Μια ειναι η αληθεια κ δε χωραει αμφισβητηση, ελεγχεται και τυποποιειται.
Αλλα ειναι κ δυσκολη ....
Το αυτό ισχύει και για άλλες αισθήσεις :whistling:
 


Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
για κανε ενα τσεκ εδω..αν κ δεν ξερω κατα ποσο τ ανανεωνουν γρηγορα τα μοντελα εκει...

http://shop.colourconfidence.com/section.php/10159/1/23-to-24-monitors

http://shop.colourconfidence.com/section.php/10154/1/monitor-showroom

Γενικα τα χρηματα που θα διαθεσεις νομιζω ειναι λιγα...θα πρεπει να βρεις κατι οπου θα κανεις τις λιγοτερες παραχωρησεις....ΝΟμιζω θα πρεπει να σκεφτεις πανω απ το χιλιαρικο για κατι πραγματικα καλο!
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
θα συμφωνήσω με τον φίλο DeeperBlue σε λογική τιμή υπάρχουν μοντέλα των Dell και Asus, από εκεί και πάνω η NEC ενώ στα ακριβά υπάρχει η EIZO.
ρίξε μια ματιά στο tftcentral έχει πολύ καλά tests
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
Δεν ειναι μονο αυτα τα μοντελα, ειναι αρκετα ακομα..

Ριξε κ μια ματια στην HP και Dell για οικονομικη λυση.

Μετα μπορεις ν ανεβεις σε Eizo, Νec, κι αν σε σηκωνει, δες και LaCie και Quatto.

επισης ενα αλλο μεγαλο θεμα ειναι πιο calibrator και ποιο προγγραμμα να προμηθευτεις?
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
καλά για χιλιάρικο δεν το συζητάω. Μην ξεχνάμε ότι για ερασιτεχνική χρήση προορίζεται και λίγο πιο απαιτητική προς το Prosumer δηλαδή.
Ο λόγος που έβαλα την asus πιο πάνω είναι για το calibrator. Διάβασα ήδη ένα review και γράφει κάποια πράγματα που δεν ξέρω αν θα μου αρέσουν, ίσως κάποιος με περισσότερη εμπειρία να μας πει (περί κόκκου στο άσπρο, και κάποιο flickering λόγω PWM ρύθμισης της φωτεινότητας). Στα τεχνικά από ότι είδα αν καλιμπραριστεί έρχεται στην κορυφή της λίστας ενώ οι default τιμές της δεν είναι ότι καλύτερο.
Αν βάλουμε οροφή τα χρήματα της περίπου, ποιο μοντέλο πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο της (στο σύνολο) ως αγορά έναντι αυτής;
Το μέγεθος εντάξει δεν είναι; Υπερβολικό μου φαίνεται το 27" ή κάνω λάθος. Δεν θα κάνω κάθε μέρα 500 φωτογραφίες editing!

Γιώργο (gkontoletas) πες μας τίποτα και για το pc που πρέπει να είναι από πίσω. Κάπου είδα την ιδέα ότι μπορείς να έχεις ένα laptop και να έχεις βάλει τη δεύτερη οθόνη στο laptop και να μοιράζεις την οθόνη σου, στη μεγάλη να βλέπεις τη φωτο και στη μικρή του laptop να έχεις τις παλέτες με τα εργαλεία του προγράμματος. Πολύ ωραίο κόλπο, όπως επίσης το ότι μπορεί να έχεις κλειστή την οθόνη του laptop και να χρησιμοποιείς εξωτερικά οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Μεγάλη ευελιξία ένα τέτοιο setup.
Φαντάζομαι για να δουλεύω το lightroom (άντε και το Photoshop πότε πότε) δεν θέλω τίποτα εξωγήινο, σήμερα με το ταπεινό toshiba satellite A300 ίσα που τα καταφέρνω, σε κάποιες επεξεργασίες κουνάς το slider της ρύθμισης και το αποτέλεσμα έρχεται μετά από κάποια ώρα.
 

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Για να δουλέψεις εικόνα χρειάζεται RAM....&RAM.....&RAM......και τελικά RAM
Για να διαβαστεί η RAM θες 64μπιτο λειτουργικό σε WIn η Linux η MacOs.
Βόλο δεν μου ήθελες.........πλέρω τα δέοντα τώρα :D
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.268
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top