Οι ρύποι που εκπέμπουν όλα τα μοντέλα της αγοράς

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Οι ρύποι που εκπέμπουν όλα τα μοντέλα της αγοράς

http://assets.tanea.gr/files/2009-07-24/pinakesrypon.pdf

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) έως 140 γρ./χλμ. θα αποτελέσουν το διαβατήριο των αυτοκινήτων για την είσοδο στον Δακτύλιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δείτε πόσο CΟ2εκπέμπουν όλα τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς και ποια από αυτά θα κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων σε εικοσιτετράωρη βάση.

Με κριτήριο τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα αγοράζουν πλέον αρκετοί Έλληνες το νέο τους αυτοκίνητο, αφού όλα τα μοντέλα που εκπέμπουν έως 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο διαδρομής θα έχουν όλο το εικοσιτετράωρο πρόσβαση στον Πράσινο Δακτύλιο της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μονά- ζυγά για τα μοντέλα με εκπομπές πάνω από 140 γρ./ χλμ. και για όσα πληρούν τις προδιαγραφές Εuro 2, 3, 4 και 5, ενώ τα ρυπογόνα μοντέλα της κλάσης Δ με ηλικία άνω των 15 ετών και νόρμες Εuro 1 και 0 θα αποκλείονται όλες τις ημέρες από τον Δακτύλιο κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον, εφόσον διευρυνθούν τα όρια του Πράσινου Δακτυλίου στην Αθήνα, όπως ενδέχεται να γίνει. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αθήνας και άλλοι δήμοι της χώρας, όπου δημιουργούνται επίσης Πράσινοι Δακτύλιοι κατόπιν απόφασης των δημοτικών τους αρχόντων.

Όσοι θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα στραφούν σε νέα μοντέλα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα. Γι΄ αυτό ετοιμάσαμε έναν χρηστικό οδηγό με εκατοντάδες νέα μοντέλα και τις εκπομπές CΟ2για το καθένα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν οι αναγνώστες μας μία σφαιρική εικόνα της ελληνικής αγοράς. Όπως θα διαπιστώσετε, η συντριπτική πλειονότητα των πράσινων μοντέλων που εκπέμπουν CΟ2έως το συγκεκριμένο όριο ανήκει στις δύο μικρότερες κατηγορίες μοντέλων μίνι και σούπερ μίνι και ανάμεσά τους συναντούμε ελάχιστα μικρομεσαία αυτοκίνητα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, όσον αφορά τους χώρους και την απόδοση του κινητήρα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός οικογενειάρχη που θα υποχρεωθεί να στραφεί σε μεγαλύτερα και πιο ενεργοβόρα.

Τα υβριδικά. Μία άλλη κατηγορία αυτοκινήτων που θα αναπτυχθεί με βάση την οικολογία, είναι τα υβριδικά μοντέλα. Και εδώ θα γίνουν αρκετά λανσαρίσματα και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες, από μικρά μοντελάκια πόλης έως ογκώδη τετρακίνητα τζιποειδή και... επαγγελματικά φορτηγά. Μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, τα οποία θα κοστίζουν αρχικά ακριβά, ενώ οι ενεργειακές κυψέλες θα ακολουθήσουν πιθανότατα σε μία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα, καθώς οι ρύποι έπαψαν πλέον να επηρεάζουν μόνον το περιβάλλον, αλλά καθορίζουν και το πορτοφόλι μας. Είναι και αυτός ένας τρόπος οικολογικής συνειδητοποίησης και μάλιστα εξαιρετικά αποτελεσματικός.


Η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα τα επόμενα χρόνια


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4528352


Πρόστιμο για κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα!

Το σκηνικό στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς μετά την απόφαση της Ε.Ε. να εκπέμπουν τα αυτοκίνητα από το 2012 κατά μέσον όρο 130 γραμμάρια CΟ2ανά χιλιόμετρο. Αυτό θα ισχύσει σταδιακά για το 65% του στόλου κάθε εταιρείας από το 2012, για να φτάσει το 100% τρία χρόνια αργότερα. Προβλέπονται επίσης πρόστιμα για τους αυτοκινητοκατασκευαστές που δεν θα πιάσουν τα προβλεπόμενα όρια γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα. Για ένα γραμμάριο επιπλέον θα επιβαρύνεται η τιμή του αυτοκινήτου με 5 ευρώ, για το δεύτερο γραμμάριο με 15 ευρώ, για το τρίτο με 25 ευρώ και από το τέταρτο με 95 ευρώ. Μάλιστα, μετά το 2018 θα επιβάλλεται πρόστιμο 95 ευρώ από το πρώτο γραμμάριο που θα βρίσκεται πάνω από το όριο το οποίο θα ισχύει τότε. Το 2013 θα συσκεφθεί η Ε.Ε. για να καταλήξει στα απαιτούμενα μέτρα, ώστε το 2020 ο στόλος των αυτοκινήτων να εκπέμπει μεταξύ 95 και 110 γραμμαρίων CΟ2 ανά χιλιόμετρο.

Αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν πλέον ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από την τήρηση των ορίων, αλλιώς ο καταναλωτής θα γυρίσει την πλάτη στα προϊόντα τους. Έτσι θα επιδιώξουν να κερδίσουν μερίδια αγοράς εξελίσσοντας κινητήρες με προηγμένες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, οι οποίες θα συνδυάζουν τις υψηλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Ήδη καθιερώνονται σε πολλά μοντέλα- κυρίως πόληςτα συστήματα Start-Stop, με τα οποία απενεργοποιείται αυτόματα ο κινητήρας σε κάθε στάση του οχήματος, χρησιμοποιούνται ελαφρύτερα υλικά για χαμηλότερο βάρος, συστήματα άμεσου ψεκασμού για καθαρότερες καύσεις κ.λπ.

Νέα ελαστικά. Στα σχέδια της Ε.Ε. είναι και η υποχρεωτική τοποθέτηση ελαστικών χαμηλής αντίστασης κύλισης, που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και την ηχορρύπανση. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα υποδεχθούμε την επόμενη τριετία πολλά νέα μοντέλα, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις μιας οικογένειας και ταυτόχρονα θα εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.
 

Μηνύματα
10.383
Reaction score
6
Και πως θα ξεχωρίζει κάποιος αν ένα αυτοκίνητο που κινείται στο δακτύλιο έχει παραπάνω ή παρακάτω ρύπους από το επιτρεπτό;

Μυρίζοντας την εξάτμιση; :143:
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.188
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top