Ορθολογική σειρά αναβάθμισης ηχοσυστηματος

Reaction score
8
Διαβάζω, διαβάζω και ξαναδιαβαζω θεωρητικες απόψεις, reviews, και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με DACs, καλωδια, ακιδες, ενυσχητικα, προ, dedicated stereo systems η hybrid multichannel και stereo και το πόσο ρόλο παίζουν (η όχι) σε ένα σύστημα.

Αν χωρισουμε τα πράγματα στις παρακάτω κατηγορίες

1. Ηχεία
2. Ενυσχητης/τες
α. Τελικός (αναλογικό)
β. Προ (ψηφιακο, αναλογικό)
γ. DAC (ψηφιακο, αναλογικό)
3. Καλώδια
α. Interconnect Ψηφιακά
β. Interconnect Αναλογικά
γ. Ηχειων
δ. Ρεύματος
4. Πηγές
α. Ψηφιακές
β. Αναλογικες
5. Χώρος
α. Έπιπλα αντικραδασμικα
β. Ηχοαποσβεστικα υλικά σε πάτωμα/τοίχους κτλ
6. Μουσικό υλικό
α. Κανονικές παραγωγές (αναλογικό, ψηφιακο)
β. Πανάκριβες εκδόσεις (αναλογικο, ψηφιακο)

Ποια είναι η ορθολογικοτερη σειρά να αγοράζεις πράγματα (μια υποκατηγορία την φορά) ώστε πάντα να ακούς διαφορα μετα απο καθε αναβαθμηση. Για να το θέσω αλλιώς, τι πρέπει να πλήρει οπωσδήποτε το σύστημα σου (στον βαθμό που σου επιτρέπει η τσέπη σου) πριν προσπαθήσεις να ακούσεις διάφορα απο μια καλύτερη (βάση χαρακτηριστικών) πηγή, η DAC, η ακόμα ακόμα ψηφιακών καλωδίων που το θεωρώ εφικτά αδύνατο να γίνει, αλλα κάποιοι μπορούν!

Reaction score
8
Να δώσω ένα παράδειγμα πως θα το έκανα εγώ χωρίς να είμαι ειδικός,

Έστω ότι έχω ένα μέτριο stereo σύστημα συνολικης αξιας 1000€ (ηχεια, amp, cd, lp, pc) με μια νορμαλ μουσική συλλογή (όχι πανάκριβες εκδόσεις) απο CDs, LPs και Flacks και θέλω να επένδυσω 5000€ να το αναβάθμισω.

Κίνηση 1 καλύτερα ηχεία, πιστεύω η διάφορα θα ήταν άμεσα αισθητά καλύτερη χωρίς αμφιβολία (1500€)
Κίνηση 2 τελικός ενυσχητης, με χρεη προ να εκτελεί ο παλιός ολοκληρωμένος, πάλι η διαφορα θα ήταν αντιληπτή εύκολα. (1000€)
Κίνηση 3 DAC για τις ψηφιακές πηγές και παραμενω με τον παλαιότερο ολοκληρωμένο σε χρέη προ, νομίζω το DAC θα επέφερε σημαντικότερη αλλαγή στον τελικό ήχο (500€)
Κίνηση 4 κεφαλή και βελόνα Πικάπ. Πάλι θα είχα νομίζω σημαντική ακουστική διάφορα (300€)

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα μιας και εχω 1700€ ακόμα. Επενδυω σε κάποιες άλλες κατηγορίες η όχι? σκοπός είναι κάθε φορά να έχω εμφανώς καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα απο πριν. Αρκούν τα 1700€ για να προσφέρουν κάτι αντιληπτά καλύτερο εφόσον επενδυθούν σε κάποιες απο της υπολοιπομενες κατηγορίες?

Εγώ νομίζω ότι καλύτερα καλώδια στο αναλογικο κομμάτι θα είχαν νόημα αλλα όχι στο ψηφιακο οπότε θα ξοδευα 500€ εκει, και τα αλλα 1200 έχω την εντύπωση ότι μόνο μουσική θα είχε νόημα να τα κάνω μιας και όλες οι άλλες αναβαθμησεις θα είχαν <0,5% επίδραση στην ποιότητα.

m1ts0s

News poster
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ορθολογική σειρά αναβάθμισης ηχοσυστηματος

Κίνηση 0: Φτιάχνεις τον χώρο σου

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Είναι γενική ερώτηση για να έχει απάντηση επι μέρους.

Αν μιλάμε για βελτίωση ήχου πρώτα είναι ο χώρος κι αυτός πάντα με την υπόθεση ότι τηρεί αναλογίες μεγέθους ηχείων και τμ.

Reaction score
28
Re: Απάντηση: Ορθολογική σειρά αναβάθμισης ηχοσυστηματος

Είναι γενική ερώτηση για να έχει απάντηση επι μέρους.

Αν μιλάμε για βελτίωση ήχου πρώτα είναι ο χώρος κι αυτός πάντα με την υπόθεση ότι τηρεί αναλογίες μεγέθους ηχείων και τμ.
δηλδης με του συμπαθειου αμα εχ μια πηγη που ξυνει -τριζει-και γενικως εχει τα χαλια της σε σχεση με το υπολοιπο συστημα και αλλαξει τον χωρο θα καταλαβει βελτιουση ?

Reaction score
8
Μάλλον δεν έγινα κατανοητος. Η ερώτηση είναι πως ξεκινάς και με πια βήματα συνεχίσεις ώστε να έχεις πάντα βελτίωση σε κάθε βήμα. Πχ στο παράδειγμα μου, αν η πρώτη κίνηση είναι τα καλώδια αντί των ηχειων δε νομίζω να ακούσω διάφορα οπότε δεν θα μπορέσω να βρω τα κατάλληλα καλώδια. Επισης με μέτρια ηχεία και παλιό ενυσχητη η προσθήκη DAC ίσως να ήταν ανούσια, οπότε οποίο και να δοκιμαζες να μην ακουγόταν διαφορα.

Σκοπός είναι να μοιραστούν οι παλαιότεροι και να καταλάβουν οι νεότεροι την καλύτερη πεπατημένη οδό για να αναβαθμίσουν το σύστημα τους. Πχ μην τρελενεσαι βρε αδερφέ αν απο το DAC του AV σου και ενός dedicated δεν ακούς διαφορα γιατί
1. δεν έχεις καλώδια αξίας 1000€
2. Έχεις μάρμαρο στο πάτωμα
3. Το ρεύμα στον τελικό σου πρέπει να παει απο την κολώνα κατευθείαν με βιομηχανικό καλώδιο

Τα κάνω τραβηγμενα για να γίνω αντιληπτός...

Reaction score
28
εξαρταται και παλι απο το ποσο ισσοροπημενο ειναι το συστημα σου ,εαν η τριαδα πηγη-ενισχυτικο-ηχεια ειναι τεκμηριωμενα μιας α ισσοροπημενης κατηγοριας τοτε πιστευω οτι για εχεις μια α ακουστη βελτιωση θα πρεπει να ξεκινησεις μια πορεια αναβαθμισης εχοντας κατα νου οτι θα τα αλλαξεις ολα σιγα σιγα !!!

Reaction score
914

Είναι δίκοπο μαχαίρι.

Αν πάρουμε σαν δεδομένο οτι ο χώρος δεν έχει σημαντικά προβλήματα πρέπει να ξεκινήσουμε απο το ηχείο που είναι ο καθρέπτης του συστήματος.

Αν όμως δεν έχουμε καλό ενισχυτή θα αδικήσουμε τα περισσότερα ηχεία που θα περάσουν απο το χώρο μας.

Τέλος αν η πηγή έχει ελλείψεις θα ψάχνουμε για προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν (ενισχυτή-ηχεία) χωρίς αποτέλεσμα φυσικά.

Αν άρχιζα απο την αρχή θα διάλεγα πρώτα μια πηγή υπεράνω αμφιβολίας και έναν πολύ καλό ενισχυτή και μετά θα έμπαινα στην διαδικασία να ψάξω για ηχεία.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
επειδη συνηθως ακουμε τον πιο αδυναμο κρικο του συστηματος , μηπως ειναι καλυτερο να ξεκινας απο κει?

αν και τη μεγαλυτερη διαφορα σε μια αναβαθμιση την κανουν παντα (μετα απο το χωρο, που το διαπιστωσα κι εγω...) τα ηχεια κ μετα οι ενισχυτες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

αν και ο τρόπος που το ρωτάς δείχνει "χαοτικός", ας κάνω μια προσπάθεια να δείξω πόσο εύκολα και απλά είναι τα πράγματα, ας πω δηλαδή την "άποψή" μου:

1. για όλα τα λεφτά ηχεία.

αυτή είναι η πρώτη και σημαντικότερη βελτίωση σε κάθε ηχοσύστημα.
τα ηχεία ακούμε, όχι τα καλώδια ή τα ντακ. τα ηχεία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ηχητική ενέργεια. εκεί είναι όλα τα λεφτά.

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο τι ηχεία θα επιλέξουμε, ανάλογα με το χώρο μας. εκεί τελειώνει το παραμύθι.

φυσικά, στην τεχνολογία του ηχείου, η ανυπαρξία παθητικού κρος είναι ένα δεδομένο - αντικειμενικό στοιχείο υπεροχής. αν αντέχετε οικονομικά πολλαπλούς ενισχυτές, προτιμήστε το, χωρίς κανένα ενδοιασμό. δε φακτς οφ λάιφ.

2. δεύτερο βήμα η οδήγηση. την ισχύ πολλοί εμίσησαν, την ΠΟΛΥ ισχύ, ουδείς!

αφού βρήκαμε και πήραμε τα καλύτερα ηχεία που μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε, σε δεύτερη φάση η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι η υπεράνετη οδήγησή τους.

θέλουν τα ηχεία σου ενισχυτή 100 βατ? ωραία. πάρε ενισχυτή 400 βατ κι είσαι αρχηγόπουλος.

και μη μου πείτε πως "δε χρειάζεται", διότι βαριέμαι να ξαναλέω τα ίδια πράγματα.

στην επιλογή του ενισχυτή, καθοριστική σημασία έχει βασικά η ισχύς, διότι, απλά, αυτή είναι η δουλειά του ενισχυτή, να ...ενισχύει! χαχαχαχα

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο πως θα επιλέξουμε τον ενισχυτή με την ισχύ που επιθυμούμε, ώστε να μπορεί να οδηγήσει το φορτίο του ηχείου μας, διότι, ως γνωστό, όλοι οι ενισχυτές δεν κάνουν για όλα τα φορτία (εκτός προδιαγραφών τους αυξάνουν τραγικά τις παραμορφώσεις τους).

3. τρίτο βήμα ο χώρος.

μη μπαίνετε σε τρυπάκια πηγών και καλωδίων τζάμπα κι άδικα. αν ο χώρος δε φροντιστεί σωστά, δεν ακούτε τι παίζει το ηχείο, ακούτε άλλα αντ'άλλων.

εφόσον υπάρχει επαρκής οδήγηση, δεν ασχολείστε με τίποτε άλλο πέραν του χώρου.
ναι, χρειάζονται μετρήσεις.
ναι, χρειάζονται παρεμβάσεις στο χώρο.
ναι, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός "ειδικού".

όχι, δε θα χρειαστείτε ακροάσεις.
όχι, δε θα χρειαστείτε καλές εγγραφές.
τίποτα δε θα χρειαστείτε, πέραν των μετρήσεων και της αντιμετώπισης των προβλημάτων του χώρου παθητικά, με τις κατάλληλες για το χώρο υλοποιήσεις.

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο τελικό αρ-τι 60, στο επιθυμητό δηλαδή χρόνο αντήχησης. δεν είναι απλό, και για να το καταλάβετε θέλει λίγο διάβασμα. πάντως, για να σας βάλω στο πνεύμα, ανάλογα με τα είδη μουσικής που προτιμάτε, άλλα είναι τα ενδεδειγμένα βέλτιστα αποτελέσματα χρόνων αντήχησης.

4. τέταρτο βήμα, η πηγή.

ε, ναι. έχετε τα ηχεία, οδηγούνται σωστά, φτιάχτηκε κι ο χώρος, ε, ήρθε η ώρα μιας καλής πηγής. μιας πηγής που να αναδείξει τις δυνατότητες του συστήματος ηχείων-χώρου.

δε χρειάζεται να πω πολλά εδώ. έχουν απλοποιηθεί τα πράγματα. θα έλεγα ένα πι-σί κι ένα ντακ της προκοπής. ε, φτάνει.

που χρειάζεται σύνεση: να μη παρασυρθείς από ευφωνικά ακούσματα κάποιων πηγών, που κρύβουν τη μισή αλήθεια. μπορεί να τα γουστάρεις λιγάκι στο άκουσμα, είτε λόγω μιας λάμπας, είτε λόγω μιας έξυπνης συμπεριφοράς στα άκρα του φάσματος, αλλά ρε παιδί μου είναι κρίμα να "κόψεις τα πόδια" στο υπόλοιπο σύστημα ηχείων-χώρου με μια κατα βάση ελαττωματική συσκευή που τη δεδομένη χρονική στιγμή σου "άρεσε" λίγο περισσότερο... να, μόνο αυτό.

5. πέμπτο και τελευταίο βήμα (για μένα) η ενεργή (ψηφιακή) ισοστάθμιση χώρου.

είναι το "κερασάκι στην τούρτα".

δίνει ένα "μπουστ" στο ήδη καλό σύστημα, ώστε να φτάσει στο ιδανικό.
ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα να το "φέρεις" λίγο προς τα γούστα σου, απαλά όμως.
θες αδερφέ μου λίγα πριμάκια παραπάνω; ε, χώσε! κάνε το κέφι σου! άλλωστε, είναι για να σε ευχαριστεί το πράμα, όχι για ψυχαναγκασμό.

θέλει όμως σύνεση. θες πρίμα; δώσε 1 ντι-μπί, όχι 20. λίγο. απαλά. χάιδεψέ το. να, μια ιδέα.
άλλωστε, όλα μια ιδέα είναι...

6. το άχρηστο βήμα.

πάρε καλώδια. πάρε πολύμπριζα και χρυσά βύσματα σε τιμές αυθαίρετου. δικαίωμά σου. αν πάντως μου επιτρέπετε να έχω κι εγώ μια "άποψη", άχρηστα είναι. τρίχες, κολοκύθια.

βέβαια, δις ιζ ντιμόκρασι. ή τουλάχιστον, έτσι μας λένε. δε ξέρω, εσείς ξέρετε.

--------------

αυτά τα ολίγα.
πολύ συνοπτικά, απλά και (ελπίζω) κατανοητά.

ο επόμενος...

Reaction score
28
Re: Απάντηση: Ορθολογική σειρά αναβάθμισης ηχοσυστηματος

με βρισκεις απολυτως συμφωνο !!και εγω που πιστευω οτι εχω ενα αρκετα ισσοροπημενο συστημα εαν αρχιζα απο καπου αυτη θα ηταν η πηγη με μια αιολογη και υπερανω υποψιας πηγη ξεκινας με με την απολυτη βαση οτι εχεις τελειωσει μ'αυτο το θεμα και πας παρακατω !!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

Αν άρχιζα απο την αρχή θα διάλεγα πρώτα μια πηγή υπεράνω αμφιβολίας και έναν πολύ καλό ενισχυτή και μετά θα έμπαινα στην διαδικασία να ψάξω για ηχεία.
νομίζω πως θα μπορούσα να σου χαρίσω το βραβείο του "απόλυτα αντίθετου" σε σχέση με αυτό που υποστηρίζω προσωπικά!

χαχαχα, πλάκα έχει, ε?

Reaction score
2.566
Aν μη τι άλλο το να αγοράσεις πρώτα ενισχυτή και μετά ηχεία είναι λάθος...
Το να αρχίσεις από μια σωστή πηγή, εντάξει, δεν είναι και κακό, μια καλή πηγή είναι μια καλή πηγή και θα μείνει.
Κώστα δηλαδή ο ιδανικός χρόνος αντήχησης αλλάζει από μουσικό είδος σε μουσικό είδος? Αυτό δεν το ήξερα...
Δηλαδή ένα RT60 400 ms είναι πιο πολύ για άλλα ακούσματα από ότι ένα RT60 700 ms ?? Αυτό κάνει την όλη φάση της "περιποίησης" του χώρου λίγο μ@λακία, από την άποψη πως δίνεις ένα σκασμό λεφτά και πάλι κάποια είδη μουσικής που χρειάζονται ας πούμε διαφορετικό RT60 δεν θα τα ακούς ιδανικά!

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ορθολογική σειρά αναβάθμισης ηχοσυστηματος

δηλδης με του συμπαθειου αμα εχ μια πηγη που ξυνει -τριζει-και γενικως εχει τα χαλια της σε σχεση με το υπολοιπο συστημα και αλλαξει τον χωρο θα καταλαβει βελτιουση ?
Στην ερώτηση του ο ενδιαφερόμενος δεν αναφέρθηκε σε κάτι προβληματικό η κακό.

Reaction score
8
αν και ο τρόπος που το ρωτάς δείχνει "χαοτικός", ας κάνω μια προσπάθεια να δείξω πόσο εύκολα και απλά είναι τα πράγματα, ας πω δηλαδή την "άποψή" μου:

1. για όλα τα λεφτά ηχεία.

αυτή είναι η πρώτη και σημαντικότερη βελτίωση σε κάθε ηχοσύστημα.
τα ηχεία ακούμε, όχι τα καλώδια ή τα ντακ. τα ηχεία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ηχητική ενέργεια. εκεί είναι όλα τα λεφτά.

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο τι ηχεία θα επιλέξουμε, ανάλογα με το χώρο μας. εκεί τελειώνει το παραμύθι.

φυσικά, στην τεχνολογία του ηχείου, η ανυπαρξία παθητικού κρος είναι ένα δεδομένο - αντικειμενικό στοιχείο υπεροχής. αν αντέχετε οικονομικά πολλαπλούς ενισχυτές, προτιμήστε το, χωρίς κανένα ενδοιασμό. δε φακτς οφ λάιφ.

2. δεύτερο βήμα η οδήγηση. την ισχύ πολλοί εμίσησαν, την ΠΟΛΥ ισχύ, ουδείς!

αφού βρήκαμε και πήραμε τα καλύτερα ηχεία που μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε, σε δεύτερη φάση η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι η υπεράνετη οδήγησή τους.

θέλουν τα ηχεία σου ενισχυτή 100 βατ? ωραία. πάρε ενισχυτή 400 βατ κι είσαι αρχηγόπουλος.

και μη μου πείτε πως "δε χρειάζεται", διότι βαριέμαι να ξαναλέω τα ίδια πράγματα.

στην επιλογή του ενισχυτή, καθοριστική σημασία έχει βασικά η ισχύς, διότι, απλά, αυτή είναι η δουλειά του ενισχυτή, να ...ενισχύει! χαχαχαχα

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο πως θα επιλέξουμε τον ενισχυτή με την ισχύ που επιθυμούμε, ώστε να μπορεί να οδηγήσει το φορτίο του ηχείου μας, διότι, ως γνωστό, όλοι οι ενισχυτές δεν κάνουν για όλα τα φορτία (εκτός προδιαγραφών τους αυξάνουν τραγικά τις παραμορφώσεις τους).

3. τρίτο βήμα ο χώρος.

μη μπαίνετε σε τρυπάκια πηγών και καλωδίων τζάμπα κι άδικα. αν ο χώρος δε φροντιστεί σωστά, δεν ακούτε τι παίζει το ηχείο, ακούτε άλλα αντ'άλλων.

εφόσον υπάρχει επαρκής οδήγηση, δεν ασχολείστε με τίποτε άλλο πέραν του χώρου.
ναι, χρειάζονται μετρήσεις.
ναι, χρειάζονται παρεμβάσεις στο χώρο.
ναι, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός "ειδικού".

όχι, δε θα χρειαστείτε ακροάσεις.
όχι, δε θα χρειαστείτε καλές εγγραφές.
τίποτα δε θα χρειαστείτε, πέραν των μετρήσεων και της αντιμετώπισης των προβλημάτων του χώρου παθητικά, με τις κατάλληλες για το χώρο υλοποιήσεις.

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σύνεση στο τελικό αρ-τι 60, στο επιθυμητό δηλαδή χρόνο αντήχησης. δεν είναι απλό, και για να το καταλάβετε θέλει λίγο διάβασμα. πάντως, για να σας βάλω στο πνεύμα, ανάλογα με τα είδη μουσικής που προτιμάτε, άλλα είναι τα ενδεδειγμένα βέλτιστα αποτελέσματα χρόνων αντήχησης.

4. τέταρτο βήμα, η πηγή.

ε, ναι. έχετε τα ηχεία, οδηγούνται σωστά, φτιάχτηκε κι ο χώρος, ε, ήρθε η ώρα μιας καλής πηγής. μιας πηγής που να αναδείξει τις δυνατότητες του συστήματος ηχείων-χώρου.

δε χρειάζεται να πω πολλά εδώ. έχουν απλοποιηθεί τα πράγματα. θα έλεγα ένα πι-σί κι ένα ντακ της προκοπής. ε, φτάνει.

που χρειάζεται σύνεση: να μη παρασυρθείς από ευφωνικά ακούσματα κάποιων πηγών, που κρύβουν τη μισή αλήθεια. μπορεί να τα γουστάρεις λιγάκι στο άκουσμα, είτε λόγω μιας λάμπας, είτε λόγω μιας έξυπνης συμπεριφοράς στα άκρα του φάσματος, αλλά ρε παιδί μου είναι κρίμα να "κόψεις τα πόδια" στο υπόλοιπο σύστημα ηχείων-χώρου με μια κατα βάση ελαττωματική συσκευή που τη δεδομένη χρονική στιγμή σου "άρεσε" λίγο περισσότερο... να, μόνο αυτό.

5. πέμπτο και τελευταίο βήμα (για μένα) η ενεργή (ψηφιακή) ισοστάθμιση χώρου.

είναι το "κερασάκι στην τούρτα".

δίνει ένα "μπουστ" στο ήδη καλό σύστημα, ώστε να φτάσει στο ιδανικό.
ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα να το "φέρεις" λίγο προς τα γούστα σου, απαλά όμως.
θες αδερφέ μου λίγα πριμάκια παραπάνω; ε, χώσε! κάνε το κέφι σου! άλλωστε, είναι για να σε ευχαριστεί το πράμα, όχι για ψυχαναγκασμό.

θέλει όμως σύνεση. θες πρίμα; δώσε 1 ντι-μπί, όχι 20. λίγο. απαλά. χάιδεψέ το. να, μια ιδέα.
άλλωστε, όλα μια ιδέα είναι...

6. το άχρηστο βήμα.

πάρε καλώδια. πάρε πολύμπριζα και χρυσά βύσματα σε τιμές αυθαίρετου. δικαίωμά σου. αν πάντως μου επιτρέπετε να έχω κι εγώ μια "άποψη", άχρηστα είναι. τρίχες, κολοκύθια.

βέβαια, δις ιζ ντιμόκρασι. ή τουλάχιστον, έτσι μας λένε. δε ξέρω, εσείς ξέρετε.

--------------

αυτά τα ολίγα.
πολύ συνοπτικά, απλά και (ελπίζω) κατανοητά.

ο επόμενος...
Sorry για το χαοτικο της ερώτησης και ευχαριστώ για την απάντηση. Ομολογώ ότι ο χώρος δεν μου φάνταζε τοοοοοοοσσσσοοοοοοοο σημαντικό στοιχείο αλλα απ ότι φαινετε είναι... Τώρα που το σκέφτομαι η Επίδαυρος είναι το απόλυτο παράδειγμα, οπότε μάλλον πρέπει να αναθεωρησω... Αν μπορείς να εμβάθυνεις λίγο στο θέμα χώρου εστω και με παραπομπη σε κανα link θα το εκτιμούσα και νομίζω και άλλοι.

Τώρα για την ισοσταθμηση νόμιζα ότι είναι καταραμενη λέξη στον απόλυτο στερεό ήχο! Πρέπει να είσαι ο πρώτος που ακούω να αναφέρει ισοσταθμηση. Έχω ακούσει πχ ¨ αν θες πριμα βρες ανάλογα καλώδια ¨ αλλα ποτε την απλουστατη λύση του ισοσταθμηστη...

Reaction score
2.248

Ορθολογική σειρά αναβάθμισης......

Μόνο από τη λέξη "αναβάθμιση" συμπεραίνουμε ότι κάτι προυπάρχει και επιθυμούμε να πάμε το συστημά μας μία ή περισσότερες βαθμίδες παραπάνω διατηρώντας μία ορθολογική σειρά.

Το μυαλό των περισσότερων από μας πάει στην διαδιακασία χτισίματος ενός ηχητικού συστήματος από την αρχή με σειρά προτεραιότητος, που ναι μεν είναι σωστή (χώρος, ηχεία, ενισχυτικά κτλ), αφετέρου δε ξεχνάμε ότι ο φίλος μας έχει ήδη ένα ηχητικό σύστημα που αποτελείται από όλα αυτά και χτίστηκε σιγά-σιγά βάση "περιορισμών"

Το ότι ένα χαι-φαι σύστημα στήνεται ΠΑΝΤΑ βάση "περιορισμών" είναι κάτι που επίσης ξεχνάμε. Συνήθως υπάρχει η δίαθεση και το "όραμα" αλλά οι οικονομικοί περιορισμοί, περιορισμοί χώρου ή προβλήματα συμβίωσης μας οδηγούν στο βέλτιστον μετά των περιοριστικών συνθηκών.

Βάση αυτών η λογική μου λέει ότι η οποιαδήποτε αναβάθμιση ξεκινά από το οικονομικό.
Το πόσα δηλαδή μπορούμε να διαθέσουμε χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στους οικείους μας ή σε εμάς τους ίδιους ξεπερνώντας τις οικονομικές μας δυνατότητες.
Μετά είναι το αισθητικά αποδεκτό , την στιγμή που ίσως δεν μένουμε μόνοι μας και ίσως ό χώρος μας που θα φιλοξενήσει τις αναβαθμίσεις μας δεν είναι προσωπικός.
Μπορεί μεν τα ML (ένα παράδειγμα λέω) να είναι όμορφα στα μάτια μου... αλλά δεν είναι για τους οικείους μου που μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο και δεν θέλουν να βλέπουν 2 όρθια μπαούλα. Η λογική μου λέει ότι τους σεβόμαστε......

Το επόμενο είναι να μπορούμε να διαγνώσουμε τα αδύναμα σημεία στο ήδη υπάρχουν συστημά μας. Αυτό είναι κάτι που ο ίδιος το γνωρίζεις πιο καλά από όλους...... Εάν μας πεις ότι δεν γνωρίζεις, ή δεν το έχεις διαγνώσει, τότε είσαι μια χαρά, ακούς καλά και δεν χρειάζεται να κάνεις καμιά αναβάθμιση. :102:
Μην πέσεις όμως στο τρυπάκι να αναβαθμίσεις κάτι μόνο και μόνο για την αναβάθμιση, χωρίς να αισθάνεσαι ότι το έχεις ανάγκη δηλαδή, ή επειδή στο είπαν οι άλλοι, ή για να είσαι in, ή για να το δουν ή το ακούσουν άλλοι.....

Με βάση την οικονομική σου δυνατότητα να προχωρήσεις δηλαδή σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις του συστήματος σου στο/στα αδύναμα σημεία που έχεις διαγνώσει.

Φυσικά γνωρίζεις ότι... ότι και να αναβαθμίσεις θα υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο, φτηνότερο ή ακριβότερο που θα μπορούσε να πάει το συστημά σου αντί για μία βαθμίδα δύο βαθμίδες παραπάνω, αλλά δεν έτυχε να το ακούσεις, να στο πούνε ή δεν έχει βγει ακόμα στην παραγωγή.

Το να πάρεις σβάρνα όλα σου τα μηχανάκια και να αναβαθμίζεις (χρηματικά) είναι το πιο εύκολο. Το να διαγνώσεις και να εστιάσεις είναι δυσκολότερο. Το βασικότερο να αισθάνεσαι την ανάγκη να ακούσεις καλύτερα :102:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.137
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop