Ο κλέψας του κλέψαντος …

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
… και οι παλιοκλεφταρέοι

Δεν είδα αν υπάρχει ανάλογο νήμα αλλά βρήκα ενδιαφέρουσα την ιδέα να έχουμε ένα. Κυρίως για πιο ψαγμένα μουσικά θέματα, εκεί που η "σύμπτωση της έμπνευσης", ο επηρεασμός και η κλοπή έχουν δυσδιάκριτα όρια.

Για παράδειγμα οι doors κλέβουν το Asturias για την εισαγωγή του Spanish caravan, απλά το δανείζονται ή εμπνέονται από αυτό? Οι ντιπέρπολ πάντως το Bombay calling το κάνουν ριφιφί. Αυτά όμως είναι λίγο πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα. Ας πάμε πιο βαθιά.

Η ιδέα του νήματος μου γεννήθηκε όταν, λόγω πρόσφατου κολλήματος με το spotify, έκανα μία αναδρομή στις ιαπωνικές τζαζ μπάντες των αρχών της χιλιετηρίδας. Περνώντας λοιπόν από τους united future organization και ακούγοντας (για πολλοστή φορά) το good luck shore δεν μπόρεσα να μη χαμογελάσω αναφωνώντας "scammers" καθώς έχουν πάρει αυτούσιο το κιθαριστικό θέμα από το bonnie & clyde του Gainsbourg. Life is a bitch Serge, υπήρξες μεγάλος κλέφτης στην καριέρα σου και περίμεναν να πεθάνεις για να σε τιμωρήσουν με τον ίδιο τρόπο.

"Οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν αντιγράφουν, κλέβουν". Επίσης μεγάλες κλοπές διεπράχθησαν κατά τα πρώτα χρόνια των σύγχρονων ηχογραφήσεων, τέλη δεκαετίας 50 αρχές δεκαετίας 60. Τότε μιας και δεν υπήρχαν προηγούμενα στοιχεία, καθώς ελάχιστες ήταν οι ηχογραφήσεις, ο καθένας άρπαξε ό,τι προλάβαινε: μελωδίες προηγούμενων γενεών, παραδοσιακές μουσικές, ρυθμούς και μελωδίες άλλων κρατών και πολιτισμών κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης που δανείστηκε από δημοτική και κλασσική μέχρι γαλλικά νουβελ βαγκ, πάντα παρουσιάζοντάς τα με το δικό του στυλ.

Θα κλείσω προς το παρόν (μπορώ να γράφω ώρες παραδείγματα) περιμένοντας και τη συμμετοχή άλλων. Δε μπορώ να το κάνω όμως χωρίς να αναφερθώ στην αντικειμενικά μεγαλύτερη κλοπή όλων των εποχών. Οι scorpions έφτιαξαν μία ολόκληρη καριέρα όταν πήραν το simple man των skynyrd, του έβγαλαν το καμπόικο καπέλο και τα σπιρούνια, το πασπάλισαν με μπόλικη καψούρα και έβγαλαν το always somewhere. Δικό σας …
 

D

Deleted member 23222

Guest
Να κάτι που θυμήθηκα, αν και η κλοπή εβασιζεται σε ένα ακόρντο , με ένα διαφορετικό τζαμάρισμα.

Με ένα από τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου τραγούδια των Stones, έστω και όχι πρώτης διαλογής για τους πολλούς έπαιξαν» οι Madrugada ...

 



Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.552
Reaction score
37.798
Όχι. Δεν είναι κλεμμένο. Έληξε η υπόθεση - νομίζω εξωδικαστικά.
... πραγματι ετσι ειναι, η εκδοση των Led Zeppelin, ειναι παιγμενη αρκετα διαφορετικα, και ειναι ενα λιγο πολυ στανταρντ chord progression, οποτε αντικειμενικα μπορουμε να δεκτουμε την εκβαση της δικης, ή να το θεωρησουμε υποκειμενικα οτι δεν αποδοθηκε δικαιοσυνη..χιιχιχι...
-> αλλα οσο και να σκεφτηκα καποιο αλλο παραδειγμα δεν μου ερχεται κατι στο μυαλο.. :/
 


Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.552
Reaction score
37.798
...εννοω απο αυτα που ακουω..δεν θυμαμαι καποιa χτυπητη αντιγραφη, αρκετα μπορει να μοιαζουν, αλλα ειναι πολυ λογικο.. :)
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.946
Reaction score
20.451
Εντάξει, ούτε εγώ ακούω 2Pac και λοιπά hip-hopειδή, αλλά και τα δύο είναι κομματάρες - άσχετα εάν το ένα είναι κανονικό τραγούδι και το άλλο τίγκα στα samples από άλλα τραγούδια. :)
 

Rosinante

Dark Nιάου
Μηνύματα
1.506
Reaction score
5.606
Να ποια ειναι η γνωμη μου πανω στο θεμα:

Αναφορικα με περασμενες δεκαετιες οπως το '50, '60 ή '70, το να πεις οτι μια μπαντα ή ενας καλλιτεχνης, στηριζοταν, επηρεάζετο ή και εκλεβε αν θελετε, μια μελωδια, θα ειχε καποιο νοημα. Διαφορα ειδη μουσικης προτοεμφανίζονταν και ήταν μεσα στα πλαισια της εμπνευσης να μιμουνται οι νεοι τους παλαιους επιτυχημενους μουσικους. Αλλωστε, ξερουμε πως στην τεχνη δεν υπαρχει παρθενογεννεση.

Στον 21ο αι, ομως το πραμα αλλαζει δραματικα. Εδω, το να μιμηθεις ή να κλεψεις ειναι απολυτως μοιραίο. Οι νεοι μουσικοι ειναι καταδικασμενοι να κλεψουν, απλουστατα διοτι η μουσικη ως τεχνη-και οχι μονο αυτη φυσικα-εχει κορεστει δραματικα. Στην εποχη μας εχουν παιχτει ολα. Δεν υπαρχει χωρος πλεον για μια αμιγώς νεα μελωδια. Ο,τι και να γραψεις, καποιο σημειο σου θα ταιριαζει με κατι παλιοτερο. Κι αυτο επεκτεινεται οχι μονο στο συνθετικο κομματι αλλα ακομα και στο μαρκετιν, δηλαδη στην προωθηση αλλά και στο λαιφσταιλ. Ο,τι και να κανεις, οσο πρωτοτυπος ή ακραιος και να δειχνεις για να προωθησεις τη μουσικη σου, ακριβως το ιδιο εχει γινει παλιοτερα.
Εντυπωση καποτε ειχε κανει σε μια φιλη, ο ντραμερ των slipknot που τον ειχαν δεσει μαζι με τα τυμπανα και τον ειχαν σηκωσει στον αερα κανοντας κωλοτουμπες την ωρα που επαιζε. ''Ρε χαζο'' της λεω, ''Αυτα τα εκανε 40 χρονια πριν ο Εμερσον στον αερα και στριφογυριζε δεμενος σε ΠΙΑΝΟ ΜΕ ΟΥΡΑ''.:eek::eek:

Αλλωστε, με 7 ταλαιπωρες νοτες και 5 ημιτονια παιδευεται ολη η ανθρωποτητα τοσους αιωνες...:)
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
στερουει του χεβεν.. κλεμενο απο δω ...
@wizzy

Εδώ δεν έχουμε αυτό που θα θεωρούσαμε κλοπή αλλά η "έμπνευση" είναι προφανής. Το δικαστικό μέρος της υπόθεσης δε με ενδιαφέρει, στο κάτω κάτω δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι αν οι "αντιγραφείς" γνώριζαν το πρωτότυπο.

Έτσι θα βάλω κι εγώ κάτι που δεν μπορείς να το πας στο δικαστήριο αλλά "άσε μας κουκλίτσα μου, το έκλεψες".


Αν προσέξει κάποιος θα δει το house of the rising sun, είναι ίδιο σε πιο αργό τέμπο και με άλλη ρυθμική, το λες όμως έμπνευση δεν το πας για κλοπή.

Η δυτική μουσική είναι πεπερασμένη. Μπορεί να λες πως έχεις 12 νότες άρα άπειροι συνδυασμοί αλλά υπάρχουν κανόνες στο πως θα τις χρησιμοποιήσεις. Όταν μάλιστα θέλεις να φτιάξεις κάτι εύκολο για το αυτί οι περιορισμοί αυτοί γίνονται ακόμα περισσότεροι.

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις μουσική είναι να την πάρεις έτοιμη, delivery και απλά να την προσαρμόσεις. Για παράδειγμα ο Leonard Coen κάθεται να γράψει το dance me to the end of love, έχει την ιδέα για το κομμάτι, το στόρι των στίχων και χρειάζεται μουσική. Τη μουσική ουσιαστικά την παίρνει έτοιμη, είναι ένα uptempo χασάπικο μινοράκι, θεοδωρακικού τύπου με τονισμένες τις θέσεις, χωρίς μπουζούκι. Εν ολίγοις αν το πάρουμε ανάποδα, αν στο dance me to the end of love βάλουμε λίγο μπουζούκι και κόψουμε 10-20 bpm άνετα το χορεύει η Καρέζη με τον Κούρκουλο.
 


D

Deleted member 23222

Guest
Προφανώς το θέμα δεν ασχολείται μόνο με περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί αλλά σε κλεμένες ιδέες, όπου είναι εμφανής και στον αδαή ότι έχει γίνει αντιγραφή εντοπίζοντας και μόνος του την πηγή.
Μπορεί να μην είναι ποινικά κολάσιμο, αλλά επιλήψιμο είναι. Ναι, μπορεί άνετα να γραφεί μουσική και σήμερα, που ναι μεν να μην ανοίγει νέους ορίζοντες,αλλά να βασίζεται στην έμπνευση και στα ακούσματα του δημιουργού της.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.865.560
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top