Ο όγκος των blue Ray.

Reaction score
6
Με έχει λιγο μπερδέψει το BD οσον αφορά την επιλογή των layers για μια ταινία.
Τι θελω να πω;

Έχουμε ακούσει και διαβάσει εδώ και καιρο πως το Click ηταν η πρωτη πολύ καλη version που έβγαλε η Sony και το BD ( μετα της πρωτες που ηταν χάλια) και αυτό φυσικά επετεύχθη καθώς την συγκεκριμένη ταινια την πέρασαν σε δισκο διπλής στρώσεις που σημαίνει 50 gb εκμεταλλεύσιμος χώρος.

Το διάστημα εκείνο η sony χρησιμοποιούσε το mpeg2 ( και δεν γνωρίζω εάν το κάνει ακόμα ) πράγμα που έκανε απαραίτητο το δισκάκι των 50gb ώστε να υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην ποιότητα της εικόνας.

Εδώ και λιγο καιρό εχει μεταπηδήσει στο mpeg4 , και αυτος ο τροπος κωδικοποίησης όταν εχεις δίσκο με χώρο 50 gb σε κανει να περιμένεις να δεις παπάδες σε εικόνα και ήχο.
Παρόλα αυτά το Xmen 3 που έχω στα χερια μου και χρησιμοποιεί mpeg4 είναι γραμμένο σε δίσκο μονής στρώσεις ( των 25gb)

Τελικά τι γίνετε;
Εχουν σκοπό να βγάλουν από δω και μπρος όλους τους τιτλους BD με mpeg 4 σε dual layer δισκάκια, η είναι κατι που θα το επιλέγουν ανάλογα την περίπτωση η την κωδικοποίηση που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ( mpeg2 η mpeg4);

Reaction score
62
Εγώ δεν βλέπω το Mpeg2 να έχει μέλλον. Μάλλον θα στραφεί στο Mpeg4. Τώρα διπλής ή μονής στρώσης, μάλλον θα εξαρτηθεί από το μήκος της ταινίας και τα "καλούδια" που θα διαθέτει!

Reaction score
0
Εδώ και λιγο καιρό εχει μεταπηδήσει στο mpeg4 , και αυτος ο τροπος κωδικοποίησης όταν εχεις δίσκο με χώρο 50 gb σε κανει να περιμένεις να δεις παπάδες σε εικόνα και ήχο.
Παρόλα αυτά το Xmen 3 που έχω στα χερια μου και χρησιμοποιεί mpeg4 είναι γραμμένο σε δίσκο μονής στρώσεις ( των 25gb)

Τελικά τι γίνετε;
Εχουν σκοπό να βγάλουν από δω και μπρος όλους τους τιτλους BD με mpeg 4 σε dual layer δισκάκια, η είναι κατι που θα το επιλέγουν ανάλογα την περίπτωση η την κωδικοποίηση που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ( mpeg2 η mpeg4);
Το θέμα είναι πώς το MPEG-4 AVC (όπως και το VC-1) είναι βελτιστοποιημένο για να δουλεύει σε σχετικά χαμηλά bitrates ώστε να δημιουργεί μικρότερα αρχεία ίδιας ποιότητας σε σχέση με το MPEG-2. Το BD 50GB από την άλλη έχει και το bitrate (54,5 Μbps) και τη χωρητικότητα για να δώσει καταπληκτική εικόνα με MPEG-2 οπότε υπάρχει και αυτό σαν επιλογή.
Με MPEG-4 transfer μπορούν να δώσουν την ίδια ποιότητα εικόνας σε μικρότερο χώρο. Αν αποφασίσουν να αφιερώσουν τον ίδιο χώρο που θα χρησιμοποιούσαν για MPEG-2 transfer θα υπάρξει κάποια βελτίωση αλλά θα είναι μικρή και θα γίνεται αισθητή πιθανότατα μόνο σε hi-end προβολείς. Από ένα σημείο και μετά δε, ούτε και εκεί. The law of diminishing returns.
Οπότε τα 50GB των Blu-Ray DL συνήθως θα είναι περισσότερο χρήσιμα για ασυμπίεστα PCM soundtracks, για πολλά extras κλπ. Σε μεγάλης διάρκειας ταινίες τύπου LOTR γίνονται απαραίτητα. Συγκριτικά, το King Kong (187' διάρκεια, όχι η extended edition που φτάνει τα 201') σε HD-DVD 30GB "τερματίζει" στα 29,5 GB με VC-1 transfer, "κοινό" DD-plus soundtrack (όχι κάποιο lossless DD TrueHD ή DTS-MA) και ελάχιστα extras. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα δεύτερο δισκάκι ή ένα BD 50GB είναι απαραίτητο.

Αυτά εν αναμονή των δύο Pirates of the Caribbean το Μάιο. Η Disney που τελευταία χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά MPEG-4 AVC + PCM έχει υποσχεθεί ότι κάθε έκδοση θα διαθέτει ένα 50άρι BD για την ταινία και άλλο ένα 25άρι για τα extras. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτά τα transfers θα αξιοποιούν πράγματι τα 50 GB ώστε να χρειάζεται δεύτερο δισκάκι για τα extras ή αν πρόκειται για επιλογή για λόγους τιμής/marketing εκ μέρους της Disney.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.185
Members
38.541
Νεότερο μέλος
jabe