ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ NAS

Μηνύματα
14
Reaction score
2
Παιδιά Καλημέρα από την ακριτική Σάμο!!
Πριν από πολλά - πολλά Χρόνια είχα αποκτήσει το GNS 1001 της Level One ( https://www.singular.com.cy/levelone...net.html?sl=el ) με πολύ χαμηλές δυνατότητες . Στην Συσκευή είχα τοποθετήσει ένα δίσκο 2 ΤΒ και από την USB της ( USB 2.0 ), είχα συνδέσει 1 κουτί δίσκων με 2 θέσεις στις οποίες είχα εγκαταστήσει άλλους 2 δίσκους των 2 TB έκαστος επιλέγοντας την λειτουργία raid κατά την οποία έβλεπα τις χωρητικότητες αθροιστικά ( raid 1 λέγεται, δεν ενθυμούμε ), δηλ 4 ΤΒ, ήτοι συνολικά 6 ΤΒ.
Το πιο πάνω σύστημα εξυπηρετούσε αποκλειστικά προβολή ταινιών με ενσύρματο δίκτυο μιας τηλεόρασης SONY bravia στο σαλόνι μου. Για να γίνει κάτι τέτοιο έπρεπε ο desktop υπολογιστής μου να είναι συνεχώς σε λειτουργία και να τρέχει παράλληλα το soft mezzmo για να δει η TV την βιβλιοθήκη των ταινιών μου ως διακομιστή πολυμέσων με την ομώνυμη ονομασία ( mezzmo) .
Παράλληλα είχα πρόβλημα με την εμφάνιση των ελληνικών υπότιτλων, λόγω της ιδιομορφίας στο συγκεκριμένο ζήτημα από την SONY με την επιλογή από το mezzmo του transcoding.
Επειδή το GNS μου άφησε χρόνους ( δεν κάνει πλέον Reset αλλά και ούτε και αναγνωρίζεται από το δίκτυο, παρότι η λυχνία του δικτύου του είναι σε λειτουργία), γι αυτό και προσανατολίζομαι αφού βεβαίως μου το επιτρέψουν τα οικονομικά μου στην αγορά ενός σύγχρονου NAS ( βλέπω τα μοντέλα της synology ή οτιδήποτε άλλο μου υποδείξετε ).
Οι ερωτήσεις μου τώρα για όλα τα παραπάνω
1.- Από ότι γνωρίζω το GNS δούλευε σε περιβάλλον Linux με τα αρχεία του να είναι της μορφής ext4. Υπάρχει τρόπος αντιγραφής των ταινιών που βρίσκονται στον δίσκο του σε περιβάλλον windows σε τρόπο ώστε να μην χαθούν?
2.- Τα σύγχρονα ΝAS χωρίς να είναι σε λειτουργία ο υπολογιστής είναι ικανά να κάνουν sharing τις ταινίες μου στην τηλεόραση ,με παράλληλο όμως trancoding, προκειμένου να μπορώ να εμφανίσω τους υπότιτλους?
3.- Μήπως θα έχω πρόβλημα με τους υπότιτλους δεδομένου ότι μέχρι τώρα το αντιμετώπιζα με το mezzmo την SONY?
4.- Δεδομένου ότι η απαίτησή μου είναι να βλέπω κατ' ουσία ταινίες μόνο σε μια τηλεόραση ποιο NAS θα μου συνιστούσατε value for monay με κάποιες δυνατότητες περισσότερες από αυτό που είχα μέχρι τώρα ? Σημειωτέον ότι όταν έκανα μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή στο NAS η ταχύτητα ήταν στην καλύτερη περίπτωση τα 8 ΜΒ/sec στην δε συστοιχία των 2 σκληρών που ήταν συνδεδεμένη στο USB σε 2 με 3 ΜΒ/sec . ( Παλαιολιθική εποχή....!!!)

Ευχαριστώ πολύ

Μανώλης
ΣΑΜΟΣ
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.281
Reaction score
93.729
Καλώς τον! :drinks:

Πάμε με την σειρά:
1. Το πιθανότερο είναι ότι, δυστυχώς, οι δίσκοι σου δεν θα διαβάζονται από τα windows, αφού έχουν διαμορφωθεί από τον παλιό NAS. Δεν χάνεις όμως τίποτα να τους "καρφώσεις" σε ένα docking station και να δοκιμάσεις. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στα καινούρια NAS, όπουπολλές φορές δεν μπορείς να μεταφέρεις τα αρχεία σου ούτε σε νέο NAS της ίδιας εταιρίας, αν έχεις παλιό μοντέλο.

2. Τα καινούρια NAS κάνουν μέχρι και 4Κ transcoding, ενώ παίζουν και τον ρόλο του 4Κ multimedia server. Παράδειγμα αυτός με 2 bays. Εσύ επιλέγεις τι θα σου χρειαστεί. Αν πας σε Synology, προτίμησε τις σειρές +.

3. Λογικά ο υπολογιστής σου δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτός. Αυτό εξαρτάται από το πόσο δικτυακά "προχωρημένη" είναι η τηλεόρασή σου Λογικά σεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που σίγουρα θα δουλέψει είναι ένας NAS με έξοδο HDMI που παίζει και τον ρόλο player, όπως αυτός.

4. Οι καινούριοι NAS πετάνε κυριολεκτικά
NAS.png
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Δε χρειάζεσαι NAS για να βλέπεις τις ταινίες στην τηλεόραση, ένα media box χρειάζεσαι. Δεν υπάρχει λόγος να δώσεις χρήματα δηλαδή για NAS αν δε θες να το έχεις σαν backup, cloud κτλ ή να κάνεις sharing σε διάφορες συσκευές μέσα στο δίκτυό σου ή να έχεις πρόσβαση απομακρυσμένα από αυτό.

Τα windows δε θα δουν τους ext4 δίσκους σου αλλά υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν σε windows και διασώζουν αρχεία από σκληρούς, πχ το EaseUS data recovery wizard. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πάρεις τις ταινίες κι ό,τι άλλο χρειάζεσαι από τους δίσκους του NAS σου πριν τους φορμάρεις.
 

Μηνύματα
13.638
Reaction score
6.602
Τοση φασαρια γιατι πολυ απλα εχεις προβλημα με το μεσο αναπαραγωγης,που εδω ειναι η τηλεοραση sony. Mπορει σαν τηλεοραση να ειναι πολυ καλη,αλλα σαν player δεν ειναι και οτι καλυτερο. Μπορεις λοιπον να παρεις ενα συγχρονο media player οπως εγραψε παραπανω ο φιλος ZaBBalos ή μην παρεις και τιποτα,απλα φερε τον υπολογιστη σου σχετικα κοντα στην τηλεοραση (για να πιανει το ασυρματο πληκτρολογιο δηλαδη) και κανε αυτον media player και καρφωσε πανω του οτι δισκο θελεις (αφου ετσι και αλλιως τον εχεις ανοικτο). Θεωρω δεδομενο οτι εχεις εναν αξιολογο υπολογιστη,δηλαδη εστω i5 τεταρτης γενιας και πανω.Αν δεν εχεις κατ τετοιο,ξεχνα τους nas και στησε εναν καλο υπολογιστη.Δεν λεω καλοι οι nas κλπ,αλλα για να στηθουν και να δουλεψουν σωστα,θελει και αρχετα χρηματα και φασαρια.
 

Μηνύματα
1.728
Reaction score
784
Raid 0 ειχες για να εχεις αθροιστικα το χωρο των δισκων. Οποτε με μισα δεδομενα στον ενα και μισα στον αλλο τι να σωσεις; πρεπει να βαλεις linux με ρυθμιση του συγκεκριμένου raid ή να περασεις απο το nas στο usb του (αν παιξει κανενα telnet) ή να πας σε κατάλληλο software imaginfg program πχ autopsy ή ftk imager και μετα με sw recovery raid δισκων (sector, sector)
 


ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Αναρωτιέμαι αν συνδέσεις τους 2 raid δίσκους σε ένα linux αν θα βοηθούσε.
Για τον δίσκο που είναι μόνος του, αν το βγάλεις από το κουτί του και τον συνδέσεις με usb σε λίνουξ, σίγουρα θα δεις τα αρχεία σου. Από win μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ext2fsd
ή ext2read (για τον μονό δίσκο συνδεδεμένο με usb).
 
Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.101
Reaction score
20.579
Με βάση αυτά που μας λέτε, νομίζω πως πρέπει να εξετάσετε μόνον τις ακόλουθες εναλ. λύσεις:

1. Τηλεφωνήστε στη DDC και ρωτήστε τους αν υπάρχει τρέχον, διαθέσιμο μεντέλο της Level One, συμβατό με αυτό που είχατε, ώστε να μεταφέρετε τους δίσκους σ' αυτό και να τελειώνετε με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, αυτός που θα σας απαντήσει, να κάνει λάθος, και να μη "δείτε" το περιεχόμενο των δίσκων σας. Εναλλακτικά, ή και παράλληλα, κάντε την ίδια ερώτηση μέσω email στη Γερμανία, όλο και κάποιος πιο σχετικός θα βρεθεί εκεί. (Η Ελλάδα είναι χώρα σε απίστευτη παρακμή).
2. Ψάχνετε για τεχνικό να σας ανακτήσει τα δεδομένα και ξαναπαίρνετε άλλο NAS. Όμως, NAS=Linux, και το Linux είναι μια παράμετρος που ελαττώνει δραματικά τα άτομα που μπορούν και ξέρουν να σας βοηθήσουν, είτε φιλικά, είτε επαγγελματικά, ενώ αυξάνει επίσης δραματικά την απόσταση που σας χωρίζει απ' αυτά τα άτομα. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως παραμένετε δέσμιος αυτών των κοπρόκουτων με την πιασάρικη ονομασία (τα NAS εννοώ).
3. Παίρνετε μια συσκευή της προκοπής και επίσης έναν εξωτερικό δίσκο της προκοπής, απλό USB, όχι NAS. Bravia είναι, όσο παλιά και να είναι, μια περισσευούμενη HDMI θα την έχει - τί διάολο. Καρφώνετε το NUC επάνω στην περισσευούμενη HDMI, του συνδέετε και ένα λογικής τιμής ασύρματο πληκτρολόγιο εγνωσμένου κατασκευαστού, εγκαθιστάτε τον VLC και αυτομάτως παίζετε τα πάντα, χωρίς mezzmo κι άλλα τέτοια βαρίδια. Και με τον άλλο υπολογιστή σας κλειστό. Επίσης, εγκαθιστάτε το Netflix και με 9€ το μήνα έχετε full HD πρόγραμμα σε μια οθόνη. Τέλος, πουλάτε τους παλιούς δίσκους για αδειανούς, και τελειώνει εκεί το θέμα. Ό,τι θυμάστε ότι είχατε, ε, ξανακατεβάστε το. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως σας αποδεσμεύει από τα κοπρόκουτα.
4. Παίρνετε έναν ανθεκτικό υπολογιστή με πέντε χρόνια εγγύηση, τον βάζετε κάπου δίπλα στη Bravia, ει δυνατόν σε κάποια βάση, για να είναι κάπως μακριά από τη βάρβαρη απειλή της σφουγγαρίστρας, του εγκαθιστάτε Windows 10, του βάζετε μέσα τους υπάρχοντες δίσκους και τους φορμάρετε, του συνδέετε την HDMI στη bravia, του βάζετε VLC και netflix και είστε έτοιμος απ' την αρχή.

Πάντως, αν επιμένετε να πάτε απ' τη Σκύλλα στη Χάρυβδι, να ξαναπάρετε NAS, ο mezzmo server δεν τρέχει πουθενά αλλού, παρά μόνον σε windows, δηλαδή στον υπολογιστή που μέχρι τώρα αναγκαζόστασταν να έχετε ανοικτό. Και καλή τύχη, τι να σας πω...
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Κλαπ, κλαπ, κλαπ, κλαπ! (ο ήχος του χειροκροτήματος - λείπει αυτό το smiley από τα διαθέσιμα)
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.561
Μηνύματα
2.865.631
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top