stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν η ανάγνωση του άρθρου εδώ:

Φυσικά είναι λανθασμένη ορολογία (γι' αυτό στον τίτλο έχω τη λέξη σε εισαγωγικά) που όμως είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει (όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες λέξεις - rms power....) , αφού για να γίνει ενίσχυση απαιτείται τροφοδοσία.
Στην ουσία είναι κυκλώματα (ωμικά ή επαγωγικά) passive volume control που συνδέονται πριν έναν προενισχυτή ή Power Attenuators μετά έναν τελικό ενισχυτή για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω.

Μπορεί να υλοποιούνται είτε μέσω αντιστάσεων είτε μέσω μετασχηματιστή με πολλές λήψεις στο δευτερεύον (Μια καλή αναλυτική περιγραφή μέσω μετασχηματιστή εδώ και φωτογραφίες εδώ).

Ακόμα κι ο καλύτερος πανάκριβος active preamp θα χρωματίζει, να γιατί χρησιμοποιούνται οι παθητικοί αφού η πιο χαμηλή παραμόρφωση που θα έχει ο ενισχυτής είναι σημαντικά αντιληπτή με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται καλύτερα τα μουσικά όργανα.

Σήμερα ακόμα και οι καλύτερες εταιρείες , στους ενισχυτές κιθάρας τοποθετούν Power Attenuators με σκάλα (pad switch) ακόμα και στους φορητούς. (Πχ ο vox mini 5 που διαθέτω εγώ εδώ:)

Καλύτερος τίτλος ίσως θα ήταν :

  • Παθητικοί προενισχυτές (Υποβιβασμός Ισχύος /Passive volume control) ή
  • Volume Attenuators vs Power Attenuators



Παθητικός υποβιβασμός τελικού (Υποβιβασμός Ισχύος /Power Attenuation)


Ηχογράφηση χωρίς clipping


Αν τώρα ή στο μέλλον σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα ήχου σας σαν laptop DJs ή να συνδέετε για ηχογράφηση ηλεκτρική κιθάρα ή άλλα όργανα με πολύ υψηλή έξοδο και να έχετε δυνατότητα υποβιβασμού της παραμόρφωσης (Clipping) τότε να αγοράσετε κάρτα με pad switch (πχ την Focusrite Scarlett 2i4 ) ή αν ήδη διαθέτετε κάρτα χωρίς pad switch ο ανωτέρω χειροποίητος εξασθενητής θα λύσει το πρόβλημα. Περισσότερα στο άρθρο εδώ:
Αν δεν πρόκειται να κάνετε τίποτε από τα παραπάνω τότε αγοράστε κάρτα χωρίς pad switch (πχ την Focusrite solo).

Επίσης εδώ θα βρείτε ενδιαφέροντα: Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.583
Μηνύματα
2.866.421
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top