Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας - στις πλαγιές του Ολύμπου

Reaction score
3
Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι παραδοσιακός οικισμός, σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Ανατολικού Ολύμπου και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Απέχει 6 km από τον Πλαταμώνα, 43 km από την Κατερίνη, 100 km από Θεσσαλονίκη και 400 km από Αθήνα.

Ταξιδεύοντας προς την Βόρεια Ελλάδα και Θράκη αποτελεί την καλύτερη περίπτωση για μια πρώτη στάση.
Το ίδιο συμβαίνει και στην επιστροφή...

Οι καλοκαιρινές μας διακοπές άρχισαν από εκεί και κατέληξαν εκεί.
Ο ομορφότερος τρόπος να αρχίσεις τις διακοπές σου και να τις τελειώσεις με μια αίσθηση πληρότητας ...

Reaction score
3
Απάντηση: Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας - στις πλαγιές του Ολύμπου

Καλοκαίρι ή χειμώνα, η κίνηση στο χωριό είναι έντονη.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 440 μέτρων και όταν φτάσεις εκεί - πολύ γρήγορα - από την Εθνική οδό - νιώθεις μια πρωτόγνωρη ευεξία να σε πλημμυρίζει ...

Μην είναι ο καθαρός αέρας;
Μην είναι η πλαγιά του βουνού;
Μην είναι η πέτρα που κυριαρχεί παντού;

Ό,τι και αν είναι ... είναι απλά υπέροχο ...

Παντού υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες

H είσοδος του χωριού ...
Πινακίδες για να μην χαθείς...
(σιγά να μην χαθείς :126:)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Δυστυχώς αυτό που βλέπετε σήμερα δεν είναι ο πραγματικός Π. Παντελεήμων. Έχει πέσει μπόλικο μπετόν και μπόλικη ανοικοδόμηση την τελευταία εικοσαετία. Το παλιό χωριό μπορεί να το θαυμάσει κανείς μόνο σε ταινίες πλέον (μπορώ να θυμηθώ μία του Χάρρυ Κλύνν).

Εμένα μου έχει μείνει πλέον σαν ανάμνηση στην μνήμη μου. Οι γκαζόλαμπες (δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό), τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, οι λιγοστοί άνθρωποι είναι πλέον παρελθόν....

Reaction score
3

Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα παραμύθι ή ότι αποτελείς μέρος μιας άλλης εποχής ...

Φτάνει μόνο να αφεθείς στην καταλυτική μαγεία της πέτρας ...

Γραφικό καλντερίμι, ένα από τα πολλά ...

Η κεντρική πλατεία...
Δεξιά ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ''το σχολείο'' και αριστερά η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα.

Στο ζαχαροπλαστείο θα βρεις υπέροχο ραβανί με παγωτό ή ... αυτό που προτίμησα εγώ: γαλακτομπούρεκο με παγωτό ...

και μετά τρέχεις το χωριό πάνω - κάτω να κάψεις τις θερμίδες :137:

Ακόμα τρέχω αλλά χαλάλι του ... το ευχαριστήθηκα!!!! :107:

Οι κάτοικοι γελαστοί, φιλόξενοι και με χιούμορ (στο στοιχείο μου!).

Ένα ξέρω: Θέλω να δω τον Παλαιό Παντελεήμονα με χιόνι!!!!!
Πράγμα που σημαίνει: I' ll be back !!!

Reaction score
3

Δυστυχώς αυτό που βλέπετε σήμερα δεν είναι ο πραγματικός Π. Παντελεήμων. Έχει πέσει μπόλικο μπετόν και μπόλικη ανοικοδόμηση την τελευταία εικοσαετία. Το παλιό χωριό μπορεί να το θαυμάσει κανείς μόνο σε ταινίες πλέον (μπορώ να θυμηθώ μία του Χάρρυ Κλύνν).

Εμένα μου έχει μείνει πλέον σαν ανάμνηση στην μνήμη μου. Οι γκαζόλαμπες (δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό), τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, οι λιγοστοί άνθρωποι είναι πλέον παρελθόν....
Έχεις δίκιο.
Η περιοχή έχει μεγάλη τουριστική έξαρση και είδαμε να χτίζονται νέοι ξενώνες και καταλύματα με θέα την πλαγιά του βουνού.

Παντού υπάρχουν μαγαζάκια, φαγάδικα και καφέ.

Ένα μπαράκι με live μουσική ήταν το must του καλοκαιριού.

Μπορεί το χωριό να έχασε την αρχική φυσιογνωμία του και να παραδόθηκε στον τουρισμό αλλά και πάλι - σε σύγκριση με άλλα μέρη - κερδίζει στα σημεία!!

Ήσουν τυχερός που είδες το χωριό στην ''πραγματική'' του μορφή και το έχεις σε μια θέση ανάμεσα στις αναμνήσεις σου...

Reaction score
0

Συμφωνο μαζι σου και καθε αλλο παρα θα με εκανε να παω εκει . Αυτα τα χαζοκαινουργια σπιτια που χιζουν στις μερες μας τα βρισκω πολυ αντιαισθητικα .

Τα χωρια στην ελλαδα που τα πλακωσε ο τουρισμος μεν κονομησανε οι κατικοι λεφτα αλλα γιοκ αισθηση .
Εχει πολλα μερη παντως η ελλαδα που ειναι διαμαντακια και πολυ αξιολογα αλλα εκει δυστυχως δεν παμε :116:

Reaction score
4.290
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ μέρος...

Πήγα πριν 2 χρόνια και δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή την ομορφιά...

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Νεοπλουτιστικο, αρχοντοχωριατικο, δηθεν και δεν συμμαζευεται! Σαν τη συγχρονη Ελλαδα! Οχι βεβαια οτι με τα γκρεμισμενα σπιτια ηταν καλυτερα, αλλα ετσι που καταντησε... Ωραιο μερος για τουρισμο:138:

Reaction score
3

Εγώ, πειράζει να συμφωνήσω με τη Giota;:110:

Με ισοπεδώσατε ...

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Εγώ, πειράζει να συμφωνήσω με τη Giota;:110:

Με ισοπεδώσατε ...
Ελα βρε Σοφη που σε...ισοπεδωσαμε:135: βεβαιως και ειναι ωραιοτατη περιοχη, αλλα αυτο το κραυγαλεα ψευδοπαραδοσιακο δεν σε ενοχλει; εκανες τη διαδρομη προς τα επανω μεχρι την Καλλιπευκη (Νιζηρος); ειναι εξαισια -χιονισμενη δε αστα να πανε!

Reaction score
3

Ελα βρε Σοφη που σε...ισοπεδωσαμε:135: βεβαιως και ειναι ωραιοτατη περιοχη, αλλα αυτο το κραυγαλεα ψευδοπαραδοσιακο δεν σε ενοχλει; εκανες τη διαδρομη προς τα επανω μεχρι την Καλλιπευκη (Νιζηρος); ειναι εξαισια -χιονισμενη δε αστα να πανε!
Με στεναχωρήσατε αλλά είμαι μεγαλόψυχη και θα σας συγχωρήσω ...

Για την περιοχή που γράφεις δεν έχω ιδέα, ούτε την έχω ακούσει (... η αγεωγράφητη :122:) ... αν θες πες μας περισσότερα ...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Με στεναχωρήσατε αλλά είμαι μεγαλόψυχη και θα σας συγχωρήσω ...

Για την περιοχή που γράφεις δεν έχω ιδέα, ούτε την έχω ακούσει (... η αγεωγράφητη :122:) ... αν θες πες μας περισσότερα ...
όταν ξαναπάς στον Παντελεήμωνα πάρε με τηλέφωνο να σου δώσω κατευθύνσεις...

Reaction score
180

Μου αρεσε αυτη η προπερσινη εκδρομη, αν και γενικα με τα βουνα και τις ανηφορες δεν τα παω καλα. Ηταν παντως αναταση ψυχης. Θεα σαν σε αεροπλανο, κοψιδια σπεσιαλ, και για επιδορπιο αφθονα μηλα και καστανα απ'ευθειας απο τα δεντρα.

Reaction score
3

Άντε βρε παιδιά ...

πείτε κανένα καλό λόγο για το μέρος, γιατί κοντεύω να πιστέψω ότι έρχομαι από άλλο πλανήτη ...

teosat, μαζί σου ...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.871
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef