Περί Διενίσχυσης

Timaras

Reaction score
2.181
Καλησπέρα σε όλους.Θέλω να υλοποιήσω σύνδεση διενίσχυσης
στα καινούρια μου Roister Emphasis 25.Το ερώτημά μου είναι
το εξής:Να προτιμήσω καλώδια 4άρων αγωγών για το κάθε
ηχείο ή να τρέξουν από 2 καλώδια 2 αγωγών;

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
Απάντηση: Περί Διενίσχυσης

μηπως εννοεις διπλοκαλωδιωση ?

Timaras

Reaction score
2.181
Κοίτα.Ο 663 γράφει ότι εάν δεν χρησιμοποιείς τα sur.back μπορείς
να τα χρησιμοποιήσεις για να διενισχύσεις τα μπροστινά ηχεία.
■ Using bi-amplification connections
This unit allows you to make bi-amplification connections
to one speaker system. Check if your speakers support biamplification.
To make the bi-amplification connections, use the FRONT
and SURROUND BACK/BI-AMP terminals as shown
below. To activate the bi-amplification connections, set
“BI-AMP” to “ON” in “ADVANCED SETUP”

Και μια που το ανέφερες ποιά είναι η διαφορά;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.479
Καλησπέρα σε όλους.Θέλω να υλοποιήσω σύνδεση διενίσχυσης
στα καινούρια μου Roister Emphasis 25.Το ερώτημά μου είναι
το εξής:Να προτιμήσω καλώδια 4άρων αγωγών για το κάθε
ηχείο ή να τρέξουν από 2 καλώδια 2 αγωγών;
Δεν νομίζω να έχει διαφορά.

Timaras

Reaction score
2.181
Έλεγα μήπως επηρεάζονται καθώς θα τρέχουν απολύτως παράλληλα
μεταξύ τους στην περίπτωση των 4άρων αγωγών στο καλώδιο

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

η μονη διαφορα θα ειναι αν τα καλωδια δεν ειναι ιδια.Αν ειναι ιδια δεν υπαρχει διαφορα.Δηλαδη βαλεις καποιο καλο και καποιο καλυτερο καλωδιο.

Reaction score
30.477

Τάσο βλέποντάς το και ψάχνοντάς το , είναι μάλλον και γαμώ τα καλώδια, οχι μόνο αυτό που προτείνεις αλλά και το άλλο το 4 αγωγών το 3104 , πολύ χαμηλά επαγωγικά και χωρητικά φορτία.Ξέρουμε τιμές για δαύτο?

Reaction score
1.188

Το W3082 το έχει ο Λάϊος 9€ το μέτρο. Φαντάζομαι ότι κάπου εκεί γύρω θα πρέπει να κυμαίνεται η τιμή. Σε φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή.

Timaras

Reaction score
2.181
Ωραία.Κάπου εκεί λέω να κινηθώ και γω.Όσο αφορά
τη συνδεσμολογία τώρα,στο σχέδιο οδηγεί τα μπάσα
με την sur.back έξοδο και τα πρίμα με την front.Εγώ
σκεφτόμουν το αντίθετο.Να την κάνω όπως λέει το
σχέδιο τελικά;

Και κάτι ακόμα που αναφέρθηκε παραπάνω.Ποια είναι
η διαφορά με την διπλοκαλωδίωση;

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

καπου εκει μπορεις να βρεις πολλα καλωδια , αξια ακροασης.
Η διπλοκαλωδιωση ειναι ενα καλωδιο να χωριζει τα πριμα απο τα μπασα.Ωστε στο ηχειο να δινεις τις αναλογες συχνοτητες, αυτο βεβαια σηκωνει πολυ κουβεντα

Reaction score
1.188
Απάντηση: Re: Περί Διενίσχυσης

Ωραία.Κάπου εκεί λέω να κινηθώ και γω.Όσο αφορά
τη συνδεσμολογία τώρα,στο σχέδιο οδηγεί τα μπάσα
με την sur.back έξοδο και τα πρίμα με την front.Εγώ
σκεφτόμουν το αντίθετο.Να την κάνω όπως λέει το
σχέδιο τελικά;
Θεωρητικά αν όλα τα τελικά ενισχυτικά στάδια του Yamaha είναι ίδια δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφορά... Λέει κάτι συγκεκριμένο το manual; Για πιο λόγο σκέφτεσαι να κάνεις το αντίθετο;
Μπορείς πάντως να το δοκιμάσεις. Έχοντας και τα 4 καλώδια συνδεδεμένα στις εξόδους του ενισχυτή, μπορείς να αλλάξεις το ζεύγος που θα πηγαίνει στο tweeter και το woofer να δεις αν θα υπάρξει διαφορά.

Και κάτι ακόμα που αναφέρθηκε παραπάνω.Ποια είναι
η διαφορά με την διπλοκαλωδίωση;
Στην διενίσχυση υπάρχουν δύο τελικά στάδια ανά κανάλι που οδηγούν το ένα τις χαμηλές συχνότητες και το άλλο τις υψηλές.

Στην διπλοκαλωδίωση υπάρχει ένα τελικό στάδιο ανά κανάλι απλώς φεύγουν δύο ζεύγη καλωδίων που καταλήγουν το ένα στον ακροδέκτη των χαμηλών και το άλλο στον ακροδέκτη των υψηλών συχνοτήτων.

Όπως μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει στην περίπτωση της διενίσχυσης τα πλεονεκτήματα είναι χειροπιαστά διότι τα επιπλέον τελικά στάδια που μπαίνουν στο "παιγνίδι" κάνουν πιο εύκολη την οδήγηση των ηχείων αφού μοιράζονται μεταξύ τους το "βάρος"

Αντίθετα η διπλοκαλωδίωση στερείται παντελώς νοήματος, όσο κι αν προσπαθούν να σε πείσουν περί του αντιθέτου οι διάφοροι hali-endἀδες, διότι ουσιαστικά ένα είναι το τελικό στάδιο που καλείται να οδηγήσει το ηχείο, ασχέτως αν το ρεύμα περνάει μέσα από 4 αντί για δύο αγωγούς. Στην κλασική σύνδεση δηλαδή το βραχυκύκλωμα υπάρχει στις μπόρνες του ηχείου, ενώ στην περίπτωση της διπλοκαλωδίωσης το βραχυκύκλωμα μεταφέρεται στις μπόρνες του ενισχυτού, εκεί δηλαδή που θα συνδεθούν παράλληλα τα δύο ζεύγη αγωγών. Επί της ουσίας άλλαξε τίποτα; Οχι!
Και όμως άλλαξε! Πούλησε ο πονηρός έμπορος στο θύμα hali-endά τα διπλά μέτρα καλωδίου ηχείων από αυτά που θα χρειαζόταν! Και όταν μιλάμε για καλώδια ηχείων της τάξης των 100€/μ. τότε κάναμε έναν πολύ ωραίο λογαριασμό! Το βασικό όμως είναι ότι αυτός που τα αγόρασε τώρα είναι 100% πεπεισμένος πως ακούει πολύ καλύτερα! Άρα όλοι ευχαριστημένοι!!! :137:

Timaras

Reaction score
2.181
Re: Απάντηση: Re: Περί Διενίσχυσης

Θεωρητικά αν όλα τα τελικά ενισχυτικά στάδια του Yamaha είναι ίδια δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφορά... Λέει κάτι συγκεκριμένο το manual; Για πιο λόγο σκέφτεσαι να κάνεις το αντίθετο;
Απλά στο κειμενάκι που έβαλα γράφει το manual "use the FRONT
and SURROUND BACK/BI-AMP terminals as shown
below".Έλεγα όμως μήπως είναι καλύτερα να συνδεθούν τα
μπάσσα στα front.Τέλοσπάντων θα δοκιμάσω και βλέπουμε.

Επί της ουσίας άλλαξε τίποτα; Οχι!
Και όμως άλλαξε! Πούλησε ο πονηρός έμπορος στο θύμα hali-endά τα διπλά μέτρα καλωδίου ηχείων από αυτά που θα χρειαζόταν! Και όταν μιλάμε για καλώδια ηχείων της τάξης των 100€/μ. τότε κάναμε έναν πολύ ωραίο λογαριασμό! Το βασικό όμως είναι ότι αυτός που τα αγόρασε τώρα είναι 100% πεπεισμένος πως ακούει πολύ καλύτερα! Άρα όλοι ευχαριστημένοι!!! :137:
Τί σου είναι το μυαλό εέ;

Reaction score
4

Διενίσχυση με 2 ολοκληρωμένους γίνεται;Πώς θα συνδεθούν με την πηγή;

Reaction score
1.188

Διενίσχυση με 2 ολοκληρωμένους γίνεται;Πώς θα συνδεθούν με την πηγή;
Θεωρητικά γίνεται με ένα καλώδιο Υ που θα δίνει από την πηγή σε δύο ενισχυτές.
Το θέμα είναι πώς θα ρυθμίζεις την ένταση; Με δύο volume; Ένα για τα πρίμα ένα για τα μπάσα; Πρώτον δεν είναι πρακτικό, δεύτερον ποτέ δεν θα έχεις τις σωστές ακριβώς εντάσεις. Αλλες φορές δηλαδή θα ακούς "πριμαριστά" και άλλες "μπάσα"...
Γι αυτό η διενίσχυση γίνεται με τελικούς και όχι με ολοκληρωμένους. Δύο τελικοί παίρνουν σήμα από τις δύο εξόδους του προενισχυτή. Και μάλιστα χρησιμοποιούμε τελικούς με το ίδιο κέρδος.

Reaction score
4

Τερματίζεις το volume και στους δύο και την ένταση την ρυθμίζεις από την πηγή, ένα pcακι στην δικία μου περίπτωση. Λάθος;

Για να καταλάβετε, η σκέψη μου είναι να οδηγήσω ηχεία με δύο χαμηλόβατους class d ενισχυτές.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.548
Members
38.715
Νεότερο μέλος
OtisTas