Περί ωμικής αντίστασης (impedance)

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους! Τον τελευταίο καιρό αυτοβομβαρδίζομαι (...) με πληροφορίες για ηχεία, προκειμένου να μπορέσω να αντικαταστήσω τα δύο front στο σύστημα HT που έχω, ώστε να του δώσω μια πιο ...μουσική χροιά, που ξαφνικά στερήθηκα με τη βιαστική και χωρίς εκτενή πληροφόρηση μεταπήδησή μου από τον χώρο του κλασικού υπέροχου δικάναλου ήχου σε αυτόν του απρόσωπου και ρηχού πολυκάναλου. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα της εντατικής έρευνάς μου όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, είναι ότι νοιώθω το μυαλό μου ένα ...πονεμένο καρούμπαλο με όλες οι νέες πληροφορίες να ανεμοστροβιλίζονται μέσα του :121:χωρίς να προλαβαίνω να τις χωνέψω, καταχωρήσω, κλπ.
Καταφεύγω στη συμπόνια σας για έναν ...παραστρατημένο hifi- ντελίστα (πριν στεγνώσουν τα αυτάκια μου από μουσικότητα) και τις γνώσεις σας μπας και βγάλω καμιά άκρη και μπορέσω να καλύψω τα κενά και τις αστοχίες του νυν ηχοσυγκροτήματός μου.
λοιπόν, τα δεδομένα μου είναι: ένας AV receiver Onkyo HT-R518 (5x130 W στα 8 Ohms) http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/4134 και ηχεία τα Klipsch Quintet II (http://www.klipsch.com/na-en/products/quintet-ii-overview/), με το KSW-10 για sub. Cd player δεν υφίσταται (ακόμη).
Μέσα στις δεκάδες απορίες μου λοιπόν, γεννήθηκε μία ακόμη: ο εν λόγω ενισχυτής μου μπορεί να δεχτεί μόνο ίσων Ohms ηχεία;
Τι θα συμβεί αν τα ηχεία είναι, ας πούμε, 6 (π.χ. τα Jamo E-770 ή 680) ή 4 Ohms;
Και επί τη ευκαιρία, τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο μέγεθος επιτέλους;
Αυτά τα ολίγα για την ώρα και επιφυλάσσομαι για αργότερα με περισσότερες απορίες, για να μην με διαολοστείλετε απ' την αρχή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Περί ωμικής αντίστασης (impedance)

Γεια σου Chriske και καλωσήρθες!
Παρότι η λέξη "μουσικότητα" δε μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής, θα προσπαθήσω να απαντήσω εν τάχει (και χωρίς πολλές λεπτομέρειες) στις απορίες σου.
1.Τα ηχεία είναι ηλεκτρομηχανικοί μετατροπείς ενέργειας και δεν οδηγούνται από ισχύ P αλλά από τάση V.
Ισχύει ο τύπος P=V*V/R όπου R η ωμική αντίσταση (άλλο αν τα ηχεία δεν παρουσιάζουν καθαρά ωμική αλλά σύνθετη αντίσταση, η οποία μάλιστα μεταβάλλεται με τη συχνότητα - θα καταλάβεις παρακάτω, υπομονή).
Συνεπώς, για να παίζει ένα δεδομένο ηχείο το ίδιο δυνατά, για κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασής του ο ενισχυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να το τροφοδοτήσει με τη διπλάσια ισχύ, έτσι ώστε η τάση που το οδηγεί να παραμείνει σταθερή.
Η συντριπτική πλειονότητα των ενισχυτών, ανάμεσά τους όλοι σχεδόν οι πολυκάναλοι ολοκληρωμένοι όπως ο δικός σου, άντε να κάνουν το διπλασιασμό κατά τη μετάβαση από τα 8 στα 4 Ohm και επ' ουδενί πιο κάτω.
Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς στο τροφοδοτικό.
Περιορισμοί που γίνονται όλο και δεσμευτικότεροι όσο περισσότερα κανάλια έχει κανείς να μοιράζονται το τροφοδοτικό.
Το συμπέρασμα προφανές:
Για δεδομένο ενισχυτή, αυτός θα "αισθάνεται πιο άνετα" όσο τα ηχεία που θα οδηγεί θα έχουν κατά το δυνατόν "υψηλή" τιμή ονομαστικής αντίστασης.
2. Τι εννοώ τώρα με τον όρο ονομαστική τιμή ωμικής αντίστασης;
Όπως είπα και παραπάνω, τα ηχεία δεν παρουσιάζουν καθαρά ωμική αλλά σύνθετη αντίσταση, η οποία μάλιστα μεταβάλλεται με τη συχνότητα, κάτι που είναι απόλυτα λογικό μια και π.χ. στην περίπτωση των "συμβατικών" ηλεκτροδυναμικών ηχείων οι μονάδες - κινητήρες τους (woofer, midrange, tweeter) διαθέτουν πηνία φωνής (voice coils), επομένως είναι λογικό η αντίστασή τους να έχει και επαγωγικά χαρακτηριστικά.
Συνεπώς, ο κατασκευαστής δίνει μια "μέση" τιμή ωμικής αντίστασης (την ονομαστική αντίσταση) σαν έναν πρώτο "μπούσουλα" - βοήθεια στους καταναλωτές.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δύο διαφορετικά ηχεία με την ίδια τιμή ονομαστικής αντίστασης αντιπροσωπεύουν το ίδιο "ζόρι" από πλευράς οδήγησης για έναν ενισχυτή.
Έτσι π.χ. το ηχείο Α, με ονομαστική τιμή αντίστασης 8 Ohm, του οποίου όμως το μέτρο της σύνθετης αντίστασης "ανεβοκατεβαίνει" ανάλογα με τη συχνότητα ανάμεσα πχ. στα 15 και 3 Ohm, αποτελεί πολύ πιο δύσκολο φορτίο από το ηχείο Β, με ονομαστική τιμή αντίστασης επίσης 8 Ohm, του οποίου όμως το μέτρο της σύνθετης αντίστασης "ανεβοκατεβαίνει" ανάλογα με τη συχνότητα ανάμεσα π.χ. στα 12 και 5 Ohm.

Επειδή υποψιάζομαι ότι έχω αρχίσει να πονάω το ήδη πονεμένο μυαλό σου θα σταματήσω εδώ, προτείνοντάς σου να διαβάσεις τα δύο παρακάτω κατατοπιστικότατα threads:
Ι. Αγοράζοντας ηχεία
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=58727&highlight=%EA%FC%EC%E2%EF%F2
όπου ο Κώστας Κόγιας αναλύει μεταξύ άλλων και άλλη μια σημαντικότατη παράμετρο ενός ηχείου: την ευαισθησία.
II. Αγαπημένο μου Watt
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=50738

Παρεμπιπτόντως, αν είχες επιλέξει ενεργά ηχεία δε θα ήσουν υποχρεωμένος να ασχολήθείς με Watt και σύνθετες αντιστάσεις.

Πολύ μου αρέσει το motto σου!

Ελπίζω να σε βοήθησα.
Καλή τύχη.

Reaction score
968
Εάν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή σου αναφέρονται μόνο σε 8 Ω ηχεία, τότε είναι επικίνδυνο να του συνδέσεις 4 Ω ηχεία (θα καεί από υπερθέρμανση), διότι θα τραβάνε περισσότερο ρεύμα από αυτό που μπορεί να αντέξει. Διάβασε τι λέει το manual του ενισχυτή.

Παρεπιπτόντως, ο τίτλος θέλει διόρθωση. Impedance είναι η σύνθετη και όχι η ωμική αντίσταση.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

δεν θα το ελεγα, οι νεοι ονκιο στο μενου τους εχουν θεση για ηχεια 6-8 ομ.
Βαζοντας τους 7 ηχεια 4ομα δεν καηκε κατι.Θελει μεγαλες εντασεις (ωστε να κινδυνεψει το ηχειο) γιατι οι ενισχυτες εχουν πολλων ειδων προστασιες.Μεταξυ αυτων απο overheat.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.443
Απάντηση: Re: Περί ωμικής αντίστασης (impedance)

Εάν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή σου αναφέρονται μόνο σε 8 Ω ηχεία, τότε είναι επικίνδυνο να του συνδέσεις 4 Ω ηχεία (θα καεί από υπερθέρμανση), διότι θα τραβάνε περισσότερο ρεύμα από αυτό που μπορεί να αντέξει. Διάβασε τι λέει το manual του ενισχυτή.

Παρεπιπτόντως, ο τίτλος θέλει διόρθωση. Impedance είναι η σύνθετη και όχι η ωμική αντίσταση.

Ε μια μικρή διόρθωση.Impedance = εμπέδηση.Τώρα το αν είναι ωμική η μιγαδική είναι άλλο θέμα.

Reaction score
0

Κατ' αρχάς θερμά ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντήσεών σας.
Alex επιφυλάσσομαι να διαβάσω όταν βρω ευκαιρία, τα δύο threads που μου προτείνεις.
Acoustics, ως impedance αναφέρεται σε όλα τα specs και επειδή δεν γνωρίζω την ακριβή μετάφραση στα ελληνικά γι' αυτό προσέθεσα και τον αγγλικό όρο και ναι, θα ξαναδιαβάσω το manual, αν και νομίζω αναφέρει τα 8Ω σαν μοναδική τιμή - ευχαριστώ για τις υπόδείξεις.
Argi, μια και μπήκες στον κόπο να απαντήσεις, αν δεν κάνω λάθος, είσαι φανατικός υποστηρικτής των προϊόντων της Pioneer, αν δεν παρεμβάλεται το altzheimer και θυμάμαι καλά από άλλα γραφόμενά σου; Αν ναι, έχεις -εσύ και όποιος άλλος βέβαια είναι πρόθυμος- κάποια άποψη για τα ηχεία της σειράς CS 7070 ή και 5070;
Εν ολίγοις, προσπαθώντας να απλοποιήσω λίγο τα λεγόμενά σας και να βάλω τη θεωρία στην πράξη (γιατί είναι πάντα το ζητούμενο):
1. Όπως το καταλαβαίνω, η εκάστοτε τιμή του εν λόγω μεγέθους λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το αποτέλεσμα: όσο χαμηλότερη είναι, τόσο περισσότερο ζορίζεται ο ενισχυτής για να τροφοδοτήσει τα ηχεία με τα απαραίτητα wats που "ζητώ" εγώ, έτσι δεν είναι;
2. άρα, το ιδανικό θα είναι τα ηχεία μου να είναι και αυτά 8 ohms
3. αν συνδέσω τα 6ομα Jamo που αναφέρω, ο ενισχυτής θα ζορίζεται σημαντικά περισσότερο, σε σημείο απαγορευτικό;
Ευχαριστώ πολύ που με βοηθάτε να βάλω σε μια ταξη το χάος των νέων πληροφοριών.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Σημασια ξερεις δεν εχει μονο το ποσα ομ ειναι αλλα και ο συνδιασμος της ευαισθησιας.Κατι το οποιο σηκωνει πολυ κουβεντα.
Στο ολοκληρομενο ονκιακο μου ειχα 7 ηχεια των 4ρων ομ με 88 db ευαισθησια.Ο ονκιο τα ετρεχε χωρις προβλημα.Ριλι
Και ξερεις κατι ακομα η ευαισθησια ειναι κατι που μετριεται ευκολα.
Μιας και στην πραξη τα ηχεια ηταν κατω απο τα 88 db του κατασκευαστη.
Τελος βαζοντας το 4ομο και 88 db της τουεφελ σε ιδια αποσταση με το jamo,
το jamo επαιζε πολυ πιο σιγα.Αν αυτο σου λέει κατι.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Οσο αφορα την Pioneer στους ενισχυτες δεν ειναι πλεον η κορυφη.
Ονκιο και ντενον ειναι πιο κομπλε σε καποια θεματα.Βεβαια ο σινε χαρακτηρας της παραμενει εκει ψηλα.Αλλα μιας και δεν συνεργαζεται με το οντισι λαμπ καλουδια τυπου dsx δεν θα δουμε.
Βεβαια θα δουμε plIIz που ειναι περιπου το ιδιο.Κατα τα αλλα αυτη τη στιγμη η ονκιο εχει τα πιο βαλιου φορ μανι προιοντα.Και δεν μιλαω για την ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ελλαδα.
Για τις πηγες το 91 παραμενει η καλυτερη παιχνιδομηχανη.

Reaction score
0

Argi, για τα ηχεία CS 7070 της Pioneer ρώτησα, όχι για ενισχυτές

Reaction score
0

στη Θεσσαλονίκη, μήπως ξέρει κάποιος που μπορώ να ακούσω δοκιμαστικά διάφορα ηχεία για σύγκριση;
Δε μπορεί να υπάρχει μόνο το studio του MediaMarkt (...λέω εγώ τώρα)

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Γιατί δε σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να πάρεις ενεργά ηχεία (κάποια από αυτά έστω) απαλλάσσοντας έτσι τον ενισχυτή σου από το βάρος της ενίσχυσής τους;
Παρεμπιπτόντως, οι συγκρίσεις μέσω ακροάσεων είναι μια πονεμένη (και εν πολλοίς αναξιόπιστη) ιστορία. Αν δε βαριέσαι, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω threads:
1. Περί εμπειρίας ακρoάσεων και δικαιώματος στην άποψη...
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=56219
2. Τελικά, μετρήσεις ή ακουστική εκτίμηση;
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=51552
3. Η αξία της άποψης "το άκουσα, τέλειο!" ή "δεν έχει μπάσσα" - ηχητική ταυτοποίηση
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=65074

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος