Περί VPN

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.632
Reaction score
83.117
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά πέφτουμε πάνω στον όρο VPN. Τα διαφημιστικά banners στις τεχνολογικές ιστοσελίδες είναι γεμάτα με προωθήσεις VPN παρόχων. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία περιληπτική εισαγωγή για το τι είναι οι VPN υπηρεσίες και πόσο απαραίτητες είναι.

Η σύνδεση μας στο διαδίκτυο είναι σχετικά απλή και χωρίς σχεδόν καμία ασφάλεια από αυτούς που μπορούν να "επέμβουν". Τα δεδομένα που ανταλλάσσουμε με τους servers που φιλοξενούν τις σελίδες που επισκεπτόμαστε, είναι εύκολα προσβάσιμα από διάφορους τρίτους με αγαθές ή όχι προθέσεις.

Κι εδώ έρχεται το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή Virtual Private Network ή VPN, που χρησιμοποιεί το δημόσιο δίκτυο για να επικοινωνούν με ασφάλεια ιδιωτικοί servers αποφεύγοντας το κόστος των μισθωμένων γραμμών. Αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τις μεγάλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στους κεντρικούς servers από απόσταση (στελέχη που ταξιδεύουν, διεθνή γραφεία).

Σταδιακά δημιουργήθηκε ζήτηση στους απλούς χρήστες. Αρχικά στους συνωμοσιολόγους που ήθελαν να βρουν τρόπους παράκαμψης της παρακολούθησης από τον Big Brother. Κατόπιν σε αυτούς που έψαχναν προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και τέλος σε αυτούς που τους περιόριζε το geolocation στις αναζητήσεις τους.

whithout_VPN.png

whith_VPN.png


Πώς δουλεύει λοιπόν μία σύγχρονη συνδρομητική VPN υπηρεσία;

Η εφαρμογή που μας παρέχεται κρυπτογραφεί τα δεδομένα μας και τα στέλνει μέσω του παρόχου μας στον VPN server. Από κει συνδεόμαστε στις σελίδες που έχουμε επιλέξει. Οι τρίτοι βλέπουν ως χρήστη την IP του VPN.

Η χαρά της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας, οι οποίες βέβαια εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες: Σε ποια χώρα έχει την έδρα του ο πάροχος και ποια είναι η τοπική νομοθεσία, αν κρατάει log files κίνησης και συναλλαγών, λειτουργικά bugs κλπ.

Κι ερχόμαστε στη βασικότερη αιτία που ο μέσος χρήστης επιθυμεί να πληρώσει συνδρομή VPN: Να ξεπεράσει νόμιμους περιορισμούς πρόσβασης μέσω "γκρίζων ζωνών" ή ακόμα να κρύψει την παράνομη δραστηριότητά του (π.χ. torrent sharing).

Η πιο δημοφιλής απαίτηση είναι η θέαση του Netflix των ΗΠΑ που λόγω δικαιωμάτων έχει το πιο πλούσιο περιεχόμενο συγκριτικά με άλλες χώρες.

what movies and TV shows are available on Netflix in every country

Επιλέγοντας έναν ενδιάμεσο εξυπηρετητή στις ΗΠΑ, το Netflix μας βλέπει ως τοπικούς χρήστες και μας "ανοίγει" το αμερικανικό περιεχόμενο.



Πώς επιλέγω VPN πάροχο;

Εδώ τα πράγματα είναι μπερδεμένα γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σημερινή καλύτερη επιλογή θα συνεχίσει να μας προσφέρει τα επιμέρους στοιχεία για τα οποία την επιλέξαμε. Από την άλλη οι τιμές των συνδρομών συμφέρουν μόνο αν κάνουμε δέσμευση άνω του ενός έτους. Οπότε ο παράγοντας "ρίσκο" είναι μέσα στο παιχνίδι.



Θα επανέλθουμε με τα κριτήρια επιλογής και τις καλύτερες τιμές.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.319
Μηνύματα
2.858.428
Members
37.894
Νεότερο μέλος
Nika
Top