Περιεργο προβλημα... "κοψιματα" στον ηχο του DVD

Reaction score
786
Πρωτο μου post στο νεο forum, και ευχομαι σε ολους καλη επιτυχια στην πολλα υποσχομενη αυτη προσπαθεια...

Λοιπον, χθες αντιμετωπισα ενα περιεργο προβλημα με ενα "αντιγραφο ασφαλειας" σε DVD-R καλης ποιοτητας. Καθε τρεις και τοσο (αλλα σε συγκεκριμενα σημεια) ο ηχος χανοταν στιγμιαια ή για δυο-τρια δευτερολεπτα. Λεγοντας συγκεκριμενα σημεια, εννοω οτι κανοντας scan back και "ξαναπαιζοντας" ειχα καθε φορα διακοπη με τον ιδιο τροπο, στα ιδια ακριβως frames. Καποιες απο τις διακοπες ηταν αναιπαισθητες, ενω καποιες πιο μεγαλες σε διαρκεια, οπου εκει "εσβηνε" στιγμιαια και η ενδειξη Dolby Digital στον ενισχυτη. Η εικονα δεν παρουσιασε κανενα προβλημα.

Και που ειναι το περιεργο, θα μου πειτε, κακογραμμενο DVD-R. Ομως, οπως ανακαλυψα, αυτες οι διακοπες συμβαινουν μονο οταν ακουω πεντακαναλα απο τον ενισχυτη, συνδεδεμενο ψηφιακα (οπτικη ινα) με το DVD. Γυρνωντας στην αναλογικη συνδεση (stereo) το προβλημα σχεδον εξαφανιζοταν, μονο στα λιγα σημεια που με την ψηφιακη εχανε τελειως το stream ακουγα ενα αναιπαισθητο "τακ". Και αν εκλεινα τον ενισχυτη και ειχα ηχο απο την TV (μεσω scart) δεν παρουσιαζοταν καμια μα καμια διακοπη, στα ιδια σημεια που ειχα εως και τρια δευτερολεπτα ηχητικης "παυσης"...

Για να βεβαιωθω, επαιξα το ιδιο DVD-R στο PC: Κανενα προβλημα, ο ηχος δεν χαθηκε ουτε για μιση στιγμη. Ripαρα και το δισκακι και δεν εβγαλε κανενα read error. Να σημειωσω οτι στο παρελθον εχω αντιμετωπισει λιγοστες στιγμιαιες "απωλειες" ηχου σε καποια αντιγραφα, οι οποιες ομως δεν επαναλαμβανονταν οταν εκανα scan back και ξαναπαιζα το ιδιο σημειο. Αν καποιος εχει την παραμικρη ιδεα ποιος κρικος της αλυσιδας ειναι ο αδυναμος, ας βοηθησει να καταλαβω τι παιζει...

Reaction score
7
Γυρνωντας στην αναλογικη συνδεση (stereo)
Εδω εννοεις με το DVDp συνδεμενο ψηφιακα στον ενισχητη αλλα με λειτουργια stereo ο ενισχυτης ή αναλογικη συνδεση?
Τι DVDp και ποιος ενισχυτης?

Το πιο πιθανο ειναι το δισκακι, και το σημειο που δεν εχει γραφτει τοσο καλα οποτε το DVDp δεν μπορει να διαβασει καλα και κοβει τον ηχο ή ο ενισχυτης μολις χασει το stream αργει μεχρι να ξανακλειδωσει στο ψηφιακο.
Τα drive των pc ειναι πιο ακριβη και διαβαζουν πιο γρηγορα και μπορει καποιο σημειο να το ξαναδιαβασουν αν αποτυχουν την πρωτη φορα.

Reaction score
786
Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση!
To DVD ειναι Pioneer 535 και ο ενισχυτης Yamaha 596 (ή κατι τετοιο)

Ανακεφαλαιωνοντας
Συνδεση α)... Ψηφιακη εξοδος Pioneer -> Ψηφιακη εισοδος (DVD) Yamaha
Συνδεση β)... Αναλογικη stereo εξοδος Pioneer -> Αναλογικη stereo εισοδος (CD) Yamaha
Συνδεση γ)... Scart Pioneer -> Scart TV (Sony)

Στην συνδεση (α) υπαρχει σοβαρο θεμα, στην συνδεση (β) ελαχιστο και στην (γ) καθολου!

Αν οντως φταιει το δισκακι (οπως υπεθεσα στην αρχη πριν κανω τα "test") δεν θα επρεπε να εχω προβλημα και στην (γ) συνδεση; Υποπτευομαι την οπτικη ινα, η οποια ειναι κουλουριασμενη, αλλα οχι πολυ σφιχτα

Θα δοκιμασω με νεο αντιγραφο του ιδιου προγραμματος αλλα και με DVD "εμποριου"...

Reaction score
7
Δοκιμασε να το συνδεσεις ψηφιακα με coaxial καλωδιο (ενα απλο rca, μην παρεις αλλο). Δε νομιζω να φταιει η οπτικη ινα, αλλα μπορει να εχει προβλημα η οπτικη εισοδος - εξοδος.
Το DVDp μπορει να εχει διαφορετικα κυκλωματα audio convertion σε digital-analog αναλογα με τις εξοδους του.
Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι καποια βλαβη σε μηχανημα.
Απλα να καταλαβουμε απο ποιο μηχανημα προερχεται.
Το DVDp και ο ενισχυτης εχει 5.1 αναλογικες εξοδους? Για να το συνδεσεις 5.1 αναλογικα, να δεις αν το χασιμο του stream επηρεαζει το decoder του DVDp ή μονο του ενισχυτη...
Γενικοτερα εδω θα ειμαστε...

Reaction score
5
Παρόμοια προβλήματα είχα και εγώ με ορισμένα παλιά μοντέλα της Pioneer.
Είχα και το πρόβλημα όπως το αναφέρει ο Θεμιστοκλής αλλά δεν είχα προσέξει να αν στις αναλογικές εξόδους υπήρχε η σε λιγότερο βαθμό.
Πιστεύω ο ένοχος είναι το player που δεν είναι συμβατό με Recordable dvd, άσχετο αν τα παίζει με διάφορα προβλήματα.
Αλλά κουφά προβλήματα που συνάντησα είναι.
Τα Recordable RW μετά από ένα δύο σβησίματα δεν τα παίζει καθόλου.
Επηρεάζονται πολύ από τη θερμοκρασία.
Από το δικό μου rewriter έπαιζε χωρίς προβλήματα ενώ σνόμπαρε άλλες μάρκες με τα ίδια δισκάκια.
Είχε κολλήματα σε διάφορα σημεία αλλά όχι τα ίδια κάθε φορά.
Έπαιζε με προβλήματα τα τελευταία 5-10 της ταινίας συνήθως στους υπότιτλους.
Δεν γούσταρε της αυτοκόλλητες ετικέτες.

Και γενικά ένα player που είναι συμβατό Recordable dvd παίζει σχεδόν δίχως προβλήματα και τα ταλαιπωρημένα original δισκάκια. :)

Reaction score
5
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύμπτωση, αλλά μετά όταν το φόρτωνα με Recordable dvd σε τρεις μήνες παράδωσε το πνεύμα. :lol:

Reaction score
51
Στα αντιγραφής DVD (κυρίως) ανεξάρτητα αν είναι +R ή -R το πρόβλημα το έχω εστιάσει κυρίως στην θερμοκρασία!
Αν τα βάλετε να παίξουν σε ζεστό μηχάνημα (πχ μετά από μια ταινία που είδατε) πιθανότατα να μην τα διαβάσει το μηχάνημα (γιατί λόγω υψηλής θερμοκρασίας ο φακός του lazer δεν μπορεί να εστιάσει σωστά)

Απ' την άλλη αν βάλετε κατ' ευθείαν το αντιγραφής δισκάκι να παίξει (σε παγωμένο μηχάνημα) μετά από κάποια ώρα (πχ μισή ώρα) που θα έχει πλέον ζεσταθεί το DVDp το δισκάκι θα σας δημιουργεί στιγμιαίες διακοπές (εικόνας και ήχου.....κοινώς κολλήματα) γιατί θα έχει κι αυτό ζεσταθεί!

Αν παίξετε 100 ώρες (λέμε τώρα....) δισκάκια εμπορίου δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα (ακόμα και στην 100στη ώρα......)

Απ' την άλλη έχω πολλά παραδείγματα ανθρώπων που "έκαψαν" τα μηχανήματά τους (DVDp, CDp, CD changer αυτοκινήτου) επειδή έπαιζαν μόνο αντιγραφής! :cry:

Γι' αυτό είτε στο σπίτι είτε στο αυτοκίνητο παίζω πάντα γνήσια δισκάκια κι όχι αντιγραφής (τα οποία ακόμα και να γρατσουνιστούν λιγάκι συνεχίζουν να παίζουν κανονικά, σε αντίθεση με τα αντιγραφής)
Άλλωστε τα αντιγραφής δισκάκια (πχ CD ήχου: πόσες φορές δεν έχετε πετύχει δισκάκι που ενώ έπαιζε μια χαρά, μετά από πολλές χρήσεις "κάηκε" και κάνει κολλήματα σε συγκεκριμένα κομμάτια!)

Και τέλος (ως αναφορά την αξιοπιστία των αντιγραμμένων) η αναξιοπιστία τους φαίνεται στο εξής:
Κάποιοι (κυρίως επιχειρηματίες.....) σκέφθηκαν να κάνουν back up των αρχείων τους σε CDR & DVDR και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα CDR δεν έπαιζαν (τα DVDR δεν μπορούν ακόμα να τα ελέγξουν....είναι λίγος ο καιρός.....) και χάθηκαν ΟΛΑ! :cry: :cry:
Γιαυτό μεγαλοεπιχειρήσεις για back up χρησιμοποιούν (S)DLT (super digital linear tapes= ουσιαστικά ψηφιακές κασέτες) ή σκληρούς δίσκους!

Reaction score
786
Τελικα το προβλημα δεν ηταν ουτε στην συνδεση (δοκιμασα και coaxial με τα ιδια αποτελεσματα), ουτε σε καποιο απο τα μηχανηματα, ουτε στα δισκακια. Για το "backup" ειχα χρησιμοποιησει μια νεα εκδοση ενος προγραμματος που χρησιμοποιω εδω και καιρο (DVD Rebuilder / CCE) η οποια απ'οτι πληροφορηθηκα προκαλεσε προβληματα με "dropouts" σε ηχο και εικονα σε πολλους χρηστες. Εγω ειχα μονο dropout ηχου και πως ποτε δεν ειχα αντιμετωπισει οποιοδηποτε θεμα που να οφειλεται στο προγραμμα του "backup" γι'αυτο -κακως- δεν πηγε αμεσως το μυαλο μου σε ενδεχομενο bug του προγραμματος που χρησιμοποιησα.

Να προσθεσω εδω οτι γενικα με τα DVD-R δεν εχω προβληματα, ακομα και με αυτα των 0.5 Ε. Αν γραφτουν καλα, παιζουν. Ελπιζω να μην βγαλει καπνους καμια μερα το μηχανακι...

Τελος καλουτσικο, ολα καλουτσικα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.141
Members
38.661
Νεότερο μέλος
APOSTOLOS TSAPAS